ben tıp 2. sınıf öğrencisiyim.aklımda şöyle bir fikir var :
6. sınıfın sonuna kadar normal okulumu bitireceğim, zorunlu görevimi yapıp diplomamı alıcam. daha sonra yurtdışında öyle bi yerde uzmanlık yapıcam ki hem o ülkede diplomam geçsin hem de burada geçerli olsun. hem orada yaşayabileyim hem burada yaşama hakkım olsun.
bu konuda kilit noktalar yurtdışında gideceğim ülkede buradaki diplomamın geçerli olup olmaması ve uzmanlığını yapacağım yerle uzman diplomasının burada denk olup olmaması.
bu konularda uzuuun araştırmalar yaptım fakat çok az şey bulabildim ne yazık ki. siz arkadaşların bu konuda fikri, tecrübesi, araştırması olduysa eğer paylaşırlarsa çok memnun olurum.
buradan sonrası detaylıdır biraz konuyu yukarıda kısaca özetledim
bu ülkelerin benim diplomamı tanıyıp tanımayacakları hakkında bilgi edinemedim.
fakat abd için usmle sınavı gerekli ve bayağı zahmetli, yorucu ve bir okadar pahalıya mal olan bir sınav olduğunu biliyorum. üstelik buradaki eğitimi geçerli saymayacakları için eğitim de bayağı uzuyormuş. oyüzden sıcak bakmıyorum.
almanyanın uzmanlık kontenjanlarının suriyeli göçmen doktorlarla doldurulduğunu duydum ve kolay açık olmuyormuş. bilmem ne kadar doğru ama bu ihtimali göz önünde bulundurarak elemek zorunda kaldım.
ingiltere hakkında hiçbir fikrim yok ama kazanmanın imkansıza yakın olduğunu düşünüyorum kesin öyledir :)
norveç bizi tanıcaklarını sanmıyorum ama hiçbir bilgi de bulamadım. ayrıca değişik bi dilleri var baya zor olduğu söyleniyor.
macaristan arada tek makul seçenek gibi duruyor. benim diplomamı tanıyıp tanımıcakları hakkında bir bilgi bulamadım. tanısalar bile uzmanlık diplomasını alıp mezun olmak için b2 seviyesinde macarca konuşabilmek gerekiyor ki bu dil de biraz zor gibi. lakin tıp eğitiminin iyi olduğunu okumuştum biyerlerden. adamlar avrupa birliğinde ayrıca, belki uzmanlık diplomam ile avrupanın çoğu yerinde işimi yapabilirim.
neden böyle birşey istediğimi sorarsanız türkiyede tıbbın bi gelişim alanının olduğunu zannetmiyorum, benim ideallerim çözümsüz hastalıkların çözümünü bulmak bu yolda da mümkün olduğu kadar tecrübeli insanlarla tanışmak şeklinde. bunun türkiyede yapılabilmesi çok çok zor. biliyorsunuz bu ülkede bilim hiçbir zaman desteklenmez.
bir de neden 2. sınıftan böyle şeyleri merak ediyorsun derseniz şimdiden gideceğim yerin dilini öğrenmeye başlayacağım, 4.-5. sınıfta erasmus anlaşması ayarlıyıp bir de yerinde tecübe edeceğim.
neyse bu konuda bilgili, tecrübeli arkadaşlar varsa cevaplarınızı bekliyorum. iyi forumlar..
Selam ne yaptın? Ben de merak ediyorum ve yurtdışında uzmanlığımı yapmak istiyorum.