Şimdi Ara

Top üni bilgisayar mezunu birisi en fazla ne kadar boş mezun olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • en iyi 6 üniversitenin birinden mezun kendini geliştirmemiş sadece dersleri geçmeye oynamış 2 ortalamalı bir bilgisayar mühendisi sizce ne kadar sıfırdır?

İyi üniversitelerde verilen ödevler ve projeler zor oluyor diye biliyorum. Bu dersleri ddyle geçen birisi az da olsa bi şeyler bilir mi? Yoksa bi şey bilmeden mezun olma şansı var mı?

Boğaziçi mezunu olsan da kendini geliştirmediysen işsiz kalırsın sözü doğru mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A NEW LIFE -- 18 Temmuz 2024; 4:25:41 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yani işin içinden birileri cevap verse daha güzel olur hocam ama üniversite sadece etikettir bence. Orayı kazanabileceginizi ve o ortalamayla dahi olsa bitirebileceginizi kanitlar. Universite sizi sadece görüşmede one cikarir gerisi biraz bilginize bağlıdır diye düşünüyorum. Kimse hiçbir şey bilmeyen bogazici mezununa bedava maas vermez sirf unisi adina

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • A NEW LIFE kullanıcısına yanıt
    Çoğu derste o kadar çok kalan oluyor ki DD alan onlara göre iyidir. İşsiz kalmaz ama top üniye girerken hayalini kurduğu o statüyü de kazanamaz. 2 ortalama baya kötü çünkü. Hiçbi derse de doğru düzgün çalışmadın mı derler adama.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam valla bilenler bilir ben LYS zamanında yerleştim bir çok arkadaşım İTÜ YTÜ mezunu ve herhangi birisinin kötü bir şirkete çalıştığını şu ana kadar görmedim ama şimdi yapay zeka v.s diyorlar nasıl olur bilmem

• Düşündüğünden fazla boş olabilir.

Okullardaki proje ve ödevler genellikle sektörün çok uzağında, uzağında olması beklenmedik bir şey değil zaten olması gereken o lisans programlarının amacı doğrudan sektöre programcı çıkarmak mı? Çoğunlukla hayır.

Dönen işlerin niteliğini göz önüne alırsak bu kadar kalifiye kişiye ihtiyaç yok, zaten yavaştan zorunlu stajlari için bile insanlar sıkıntılar ile karşılaşmaya başladılar. Bazı büyük firmalara 5k-10k arası başvuru oldu bu yıl.

Bu kadar kişi nasıl seçilir, çoğunluk referans yoluyla tanıdıklar alındı, kalan azınlık ise Türkçe matematik testleri, ingilizce testleri, ortalamalarına ve okullarının ismine göre alındı.

Neden staj bu kadar önemli mi? Evet, güzel(kurumsal) firmalarda staj yapmak onların uzun dönem staj ve devamında işe başlayabilimeniz açısından önemli çünkü yeni mezun ilanları Türkiye'de çok kısıtlı.

En iyi 6 üniversite için fazla olumlu bir senaryo çizelim.
    Yaklaşık 500 kişilik kontenjanları var bunların hepsinin mezun olamadığını üniversite kapısından girmiş herkes bilir, bir kısmının yurtdışına gittiğini ve bazılarının akademiden devam ettiğini varsayalım. Elimizde 300 iyi yerden mezun kişi kalsın, bunların en az yarısı sizin 2 ortalama diye verdiğiniz ön koşuldan daha iyi şartlarda olacak, büyük çoğunluğu okuldan bağımsız sektöre yönelik yetenekler kazanmış halde gelecek.

Bu durumda iyi yerlerden mezun olan, hem oraya girmek hem mezun olmak için verilen emeği ödüllendirecek iş herkes için mevcut değil. Ki yaklaşık 10bin civarı toplam kontenjanı olan bir bölümden bahsediyoruz. Oralardan da kendisini ciddi anlamda geliştirmiş kişiler gelecek.

Eh sonuçta bilgisayar yazan çoğunluğun ağzında yıllardır, bu bölüm diğer tüm bölümlere nazaran kendi çalışmana daha çok bakıyor denildi, bu da bir yerde üniversite etiketini kırıyor, kırmalı da, işveren işini görecek günün sonunda ona en az maliyetle en çok parayı kazandıracak kişiyi alacak.

Bizlerin calculus sınavlarına alttan kalan yüzlerce kişi ile sınava girmemizin, yurtdışı doktoralı profesör ile fizik-2 de terlememizin, diferansiyel denklemler için saatlerce video izlememizin, algoritma dersleri için Hintli YouTuberlar ile samimiyetimizin, işlemci tasarlayıp buna assembly yazmamizin, TCP/FTP gibi şeyleri koda döken projeler ile haşir neşir olmamızın Türkiye'de karşılığı neredeyse yok.

Işe ilk giriş için tabii ki algoritma bazlı problemler halen çok önemli fakat başvuru sayıları herhangi bir pozisyona o kadar korkunç ki, çoğu kişi o aşamayı göremiyor.

Türkiye bir yazılım ülkesi olmanın şu an için çok uzağında, teknoloji üretimimiz gözüktüğünden çok düşük.

Ekmek artık aslanın ne ağzında ne midesinde, o ekmek aslanın kan dolaşımına çoktan katıldı. Sektör can pazarı, her hafta LinkedIn'de aylarca iş arayan seniorlarin postlarini görür olduk.

Bu yıl çok iyi top bir yerde bilgisayar yazmış biri hazırlık ile beraber 5 yıl sonra mezun olduğu veya 2-3 yıl sonra staj yaptığı yerde part-time başlayacağı zamandan bahsetmiyorum, 3 yıl sonrası için değil şimdiden bile çoğu sorunlar belirgin.

Konu dışına belki çok çıktım, sadece doğal olarak bilgisayar/yazılım mühendisliği alanındaki bu ilgiye dair gidişatın toz pembe olmadığını bir yerlere not düşmek istiyordum.

Soruna dönecek olursak işsiz kalması öğrencilik döneminde okul dersleri hariç saatlerini ayırmazsa olası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hanıncipsi -- 18 Temmuz 2024; 9:44:43 >

• Top uni olmasi bile farketmez network olusturmamissan yada ailenden tanidik network yoksa max 30k maasla is bulabilirsen sevin

• bence odtudeki proje ve ödevler baya uyumlu geliyor bana. Kalan mesaja bir sey diyemem

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim gözümde akademik değeri sıfırdır. 2 ortalamalı adam, basit seçmeli derslerde yüksek not alıp tüm önemli dersleri DD ile geçmiş demektir. Ama piyasada diploma var mı yok mu ona bakıyorlar.

O DD'yi 30 puanla falan aldığını ve bunun büyük kısmının projeler, quizlerle vs geldiğini düşünürseniz; hiç üniversiteye gidip zaman kaybetmeseydi keşke bu kişiler.

Notu düşük olsa da piyasa açısından kendini ilerletenler var, o durumda yine akademik anlamda sıfır oluyorlar ama diğer yönlerden çok ilerleyebiliyorlar.

• >  Boğaziçi mezunu olsan da kendini geliştirmediysen işsiz kalırsın sözü doğru mu?

IT/CS vb. alanlarda kesinlikle dogru bir soz. Birlikte calistigim insanlar arasinda cok iyi yerlerde doktora yapmis kisiler de var, lise mezunu olanlar da. Gunun sonunda kisisel olarak bir seylere katki saglamak, kendi projelerini kovalamak ve merakli olmak en onemlisi. Sadece derste ve okulda ogrenilenlerle yapilacak bir alan degil.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.