Merhaba herkese. Evimde bir adet TPlink modem kullanıyorum. Fakat wireless gücü her odaya yetmediği için bir tane da access point aldım. Dün cihazı zar zor kurdum 3-4 saat araştırarak, ana modemden odama kadar kablo çektim, kabloyu access point'e bağlayıp wireless olarak yayın yaptırdım. Wireless yayını, access pointte de salondaki ana modemde de aynı isim (SSID) ve şifre. Ve aynı kanalı kullanıyorlar.
Ana modemin DHCP'sinden dolayı sorun yaşamıştım ilk başta. Ana modem DHCP'si: 192.168.1.100 den başlayıp 192.168.1.200 e gidiyor. Access point'in DHCP'si de 192.168.0.100 'den başlayıp 192.168.0.200 e gidiyor. Sanırım access pointi ilk taktığımda bir sorun oldu ve cihaz hiç IP alamadı ana modemden. Ben de ana modem üzerinden, access point'in WAN girişinin MAC adresine statik bir IP belirledim, 192.168.1.240 olacak şekilde. Bu saatten sonra cihaz çalışmaya başladı, her şey normal. Access point'te de kontrol ettim bu statik IP'yı almayı başarıyla sağlamıştı. Ana modemde de access pointte de yukarıdaki aralıklarda DHCP serveri açık bıraktırdım. Kapatmadım hiç birisinde.
Fakat şöyle bir sorun var, normal kullanırken bi anda access point kendi kendine bağlantıdan düşüyor. İnternete bağlanmıyor, IP alamamaya başlıyor, hatta ana modemin wireless' bile zarar görüyor yani o da kopuyor direk. Ana modeme bağlanıp ayar yapmaya calısıyorum fakat hiç bir telefon falan 2-3 saniyeden fazla bağla kalamıyor ana modeme bile.
En son 3-5 kez cihazları resetliyorum anca o şekilde düzelirse düzeliyor.
Şimdi, sizce neyi yanlış yapmışımdır? Ya da buradaki sorun ne? Ben access point falan kurmayı bilmiyorum direk mantığıma göre hareket ettim; Ana modem ve access point için de DHCP'leri ayrı ayrı IP aralıklarında açık bıraktım (ANA modem 192.168.1.100'den başlıyor, AP ise 192.168.0.100' den başlıyor) Ana modemden AP'nin mac adresine Statik IP atadım (192.168.1.240) AP , bu statik IP'yi gördü ve internete çıkmaya başladı, Odamdaki cihazlar AP'ye bağlanıp 192.168.0.101 den başlayıp tek tek internet erişimi sağladılar,
Fakat gel gelelim kendi kendine kopuyor cihaz. İnternet var gibi görünüp hiç bir şeye bağlanmıyor.
Bu sorunun çözümü nedir tam olarak? Yani bu AP'yi en mantıklı nasıl kurmam lazım , kafayı yiyeceğim!
cihazın modeli nedir ona göre kurulum tarif edeyim
843 ü komple resetleyin yazılım güncel olsun cihazı pc ye lan portundan bağlayıp arayüze girin wan blümüne gelip dynamic ip seçin modemden gelen kabloyu 843 üstünde wan portuna girin cihaz modemden wan portuna ip alacaktır en son wifi isim ve şifreyi belirleyin modemle aynı kanal ve ssid kullnamanıza gerek yok hatta farklı olsun
yücel52
kullanıcısına yanıt
Hocam tamam iyi hos da. Ben zaten bunu denedim. Calismadi bu. Yani, AP ip aldi falan tamam ama apye bagli cihazlar ip alamadi. Sebebini bilmiyorum. Bu arada, modemin arayuze giris kodu 192.169.1.1 ama ap'nin arayuze giris kodu 192.168.0.1 , yani birisi 1.x cinsinden ip veriyor cihazlara, digeri ise 0.x cinsinden calisiyor. Burda DHCP ayarlari falan nasil olacak kafam ultra karisti benim.
Ayrica benim evimde kurmak istedigim sistem şu: ben odamdayken telefonum wireless'a AP uzerinden bagli olsun ama salona gittigimde de salondaki ana modemin wireless'ina gecsin baglanti kopmadan. Yani SSID ve sifreyi ayni tutarak bunu yapmaya calisiyorum, ozellikle amacim bu. Diger bir amacim da AP uzerinden odamda yerinden kipirdamayan cihazlara (PS, Laptop) hizli wireless vermekti tabi
Yok mu bir cozum onerisi
quote:
Orijinalden alıntı: nahege270
Yok mu bir cozum onerisi
Kafa karışacak bir durum yok
Ikinci cihaz router modunda çalışıyor
Routerde suan ayrı bir dhpc açık
Modem bağlanan modemden routere bağlanan routerden ip alsın
Sizin extra bir şey yapmanıza gerek yok
Ikı ayrı havuz
Tek ssid ve şifre olayını yapabilirsiniz sorun olmaz
Su anki olay şu; Modem dhcp'si acik 192.168.1.100'den ip atamaya basliyor. Access point'in ip'sini modemden direk ap mac adresine statik olarak atadım (192.168.1.240) Ap'de de dhcp actim ve araligi 192.168.0.100 den basladi. Yani modem 1.100 den basliyor dagitmaya. Ap ise 0.100 den. Ama bu sistem stabil calismiyor cunku odamdan salona gittigimde ap den modeme gecerken cihazlar yeni ip almaya calisiyor. (Ap deki ip yi birakip modemden yeni ip aliyorlar)
Benim istedigim ise, ap sadece uzatma gorevi gorsun. Cihazlarin hepsi ip yi modemden alsin, boyle olursa odam ile salon arasi kopma veya ip gecisleri yasanmaz?
843u resetleyin
Ip yi 192.168.1.250 yapın
Dhpc yi kapatın
Varsayılan ag geçidi ve birinci dns yi modem ip verın
Wi-fi isim ve şifre yi belirleyip deneme yapın
yücel52
kullanıcısına yanıt
192.168.1.250 yi modemden mi atayayim? Ap nin mac adresine statik IP olarak mi?
quote:
192.168.1.250 yi modemden mi atayayim? Ap nin mac adresine statik IP olarak mi?
Hayır söylediklerimi routere üstün de yapacaksınız
Bu sefer modemden gelen kablo wan değil lan portuna girilecek
yücel52
kullanıcısına yanıt
Aa bu baglantiyi ilk defa deneyecegim o halde. Hemen kontrol ediyorum simdi.
Hocam cihaz bu sekilde calismaya basladi fakat son ayarlamalari (wifi ismi sifresi) yapmak icin AP arayuzune giremiyorum, 192.168.0.1 ise yaramiyor
quote:
Hocam cihaz bu sekilde calismaya basladi fakat son ayarlamalari (wifi ismi sifresi) yapmak icin AP arayuzune giremiyorum, 192.168.0.1 ise yaramiyor
Ip yi 192.168.1 250 yaptiysaniz bu ip den gireceksiniz
yücel52
kullanıcısına yanıt
İste sorun burada basliyor. Bunu yapamadim. Yani ap uzerinde bi WAN bi de LAN ayarlari var, ben LAN ayarlayamiyorum. Bu IP ve 255.255.255.0 subnet i kabul etmiyor. (Lan ile Wan subnetleri ayni olamaz) diyor. O yuzden LAN'da yine 192.168.0.1 kaliyor oyle degismeden
Lan bölümü ne gelip yazdığım ip yi girin cihaz zaten reboot edecek kendini
yücel52
kullanıcısına yanıt
Hocam yapmaya calistigimiz seyi anliyorum :) LAN bolumundeki IP'yi sabitlemeye calisiyoruz fakat ben onu degistiremiyorum iste. Ethernet kablosu; Modemin 1.Lan cikisina bagli (Wan degil) Diger ucu da access pointin 1.Lan girisine bagli (Wan degil), Simdi su anki hâli ile ap'yi bos olan 3.ethernet portundan bi kablo ile bilgisayara bagliyorum. Hic bi sekilde Ap arayuzune ulasamiyorum bu esnada. Yani ne yazsam da girmiyor su an.. ancak o ap 3.ethernetteki kabloyu cikarip ap Wan girisine takarsam arayuze erisiyorum 192.168.0.1 uzerinden.. Ama gel gelelim yine de LAN bolumundeki bi seyi degistirmeme izin vermiyor. Su an lan bolumunde soyle yaziyor: IP address : 192.168.0.1 Subnet mask : 255.255.255.0
Ama iste bunu degistirmeye calistigimda "Wan ile Lan subnetleri ayni olamaz" bi uyari aliyorum
quote:
Hocam yapmaya calistigimiz seyi anliyorum :) LAN bolumundeki IP'yi sabitlemeye calisiyoruz fakat ben onu degistiremiyorum iste. Ethernet kablosu; Modemin 1.Lan cikisina bagli (Wan degil) Diger ucu da access pointin 1.Lan girisine bagli (Wan degil), Simdi su anki hâli ile ap'yi bos olan 3.ethernet portundan bi kablo ile bilgisayara bagliyorum. Hic bi sekilde Ap arayuzune ulasamiyorum bu esnada. Yani ne yazsam da girmiyor su an.. ancak o ap 3.ethernetteki kabloyu cikarip ap Wan girisine takarsam arayuze erisiyorum 192.168.0.1 uzerinden.. Ama gel gelelim yine de LAN bolumundeki bi seyi degistirmeme izin vermiyor. Su an lan bolumunde soyle yaziyor: IP address : 192.168.0.1 Subnet mask : 255.255.255.0
Ama iste bunu degistirmeye calistigimda "Wan ile Lan subnetleri ayni olamaz" bi uyari aliyorum
Iftardan sonra teamviever ile kuralım ısterseniz
yücel52
kullanıcısına yanıt
Benim icin uygundur hocam. Su anki durumda her sey harika, bahsettiginiz gibi kablonun bi ucunu modemde 1.Lan girisine , diger ucunu da ap'nin 1. Lan girisine taktim (Wan bos kaldi), onceden wifi ayarlamalarini ve DHCP'yi kapatmayi falan yapmistim AP uzerinde. Su an tum cihazlar IP'leri modemin dhcp havuzundan aliyor. Odam ile salon arasinda giderken ip degisimi falan da olmuyor, giderken sinyal gucu azaldiginda telefon sadece ap'den ana modeme hemen atliyor. IP aynı.
Hele bir de ap arayuzune girme konusunu cozersek is %100 hallolmus olacak sayenizde, valla benden ne dilerseniz hakkinizdir
quote:
Benim icin uygundur hocam. Su anki durumda her sey harika, bahsettiginiz gibi kablonun bi ucunu modemde 1.Lan girisine , diger ucunu da ap'nin 1. Lan girisine taktim (Wan bos kaldi), onceden wifi ayarlamalarini ve DHCP'yi kapatmayi falan yapmistim AP uzerinde. Su an tum cihazlar IP'leri modemin dhcp havuzundan aliyor. Odam ile salon arasinda giderken ip degisimi falan da olmuyor, giderken sinyal gucu azaldiginda telefon sadece ap'den ana modeme hemen atliyor. IP aynı.
Hele bir de ap arayuzune girme konusunu cozersek is %100 hallolmus olacak sayenizde, valla benden ne dilerseniz hakkinizdir