Şimdi Ara

Trafik Cezası (fahri müfettiş)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
2
Favori
14.621
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle fahri müfettiş uygulaması kalktı diye biliyordum, sanırım tekrar hayata geçirilmiş.Dün fahri müfettişin kesitiği ceza geldi seyir haldeyken telefonla konuşma adı altında 72 TL ceza, bu tarihte yurtdışındaydım ve bunu ispatlayabilirim,fakat daha önceden cep diye tabir edilen yere park etmeme rağmen park cezası yemiştim sulh hukuk da dava açtım trafikden resim çekmişler hakim yandaki arabaya'da ceza yazılmış yoksa cezayı iptal ederdim demesinden dolayı tereddüt'de kaldım.Bilgisi tecrübesi olan yol gösterebilecek var mı.?

• Yurtdışında olduğunuz tarihte aracı başkası kullanıyor olabilir mi?

Fahri müfettiş uygulamasını sıkı takip edilmesi şartıyla onaylıyorum.
    Tartışmalara açık cezalar yazılabilir, ama müfettişler önlem olarak fotoğraf çekerlerse (hatalı park) ve araçlarının ön camında kamera bulundururlarsa (kırmızı ışık ihlali, emniyet şeridi ihlali, tehlikeli araç kullanma, hatalı sollama vs.) suç işleyenin savunacak birşeyi kalmaz.

Eğer fahri müfettiş uygulaması devam eder ve yeni gönüllü almak isterlerse 2 sene sonra 40 yaşımı doldurunca başvurmayı planlıyorum.
    Çünkü ülkemizde insanların kurallara uymasını sağlayacak tek yöntem cezalardır. Eğitim sistemimiz ve kültürümüz başka bir yolu mümkün kılamadı.
  • Fahri müfettişliği kesinlikle destekliyorum.İkamet ettiğim yerde kendim olsam elime fotoğraf makinasını alır bir banka oturur ve akşama kadar en az 5.000 Tl lik ceza yazarım,o kadar ihlal varki kırmızı ışığın altına park edip gidiyor vatandaş.Ben yokken park yerinden alıp kullanan oldumu bilmiyorum olduysa bile bunu ben ödememem lazım değilmi.?
  • Eğer ceza plakaya yazılmış ise aracın ruhsatında araç sahibi olarak kimin ismi yazılı ise cezayı o ödemektedir. Uygulama bu şekilde.

Fahri müfettişlerin yazdığı cezalar da plakaya yazılır, kesinlikle sürücü ile muhatap olmazlar.
  • Evet doğru aracı kimin kullandığını nereden bilecek ki.? ama suçda benim değil ben yinede sulh ceza da dava açacağım.
  • Fahri müfettiş uygulaması saçmalık ötesi, sanki 40 yaşını geçen herkes düzgün mü araba kullanıyor?
  • Ruhsat sizin üzerinize mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    trafik cezası hakkında
    3 yıl önce açıldı
    Belediye Park Cezası Yetkisi
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: _eRay

Fahri müfettiş uygulaması saçmalık ötesi, sanki 40 yaşını geçen herkes düzgün mü araba kullanıyor?

alakayı kuramadım???

Fahri müfettiş 40 yaşını geçen birine de ceza yazabilir.
    Fahri müfettiş olmanın tek şartı 40 yaş değildir. Diğer şartlar da vardır,

Neresinden tutarsam tutayım bir alaka kuramadım.

------------------------------
    FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLİĞİ BAŞVURU KOŞULLARI

 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
     En az kırk yaşında olmak,
     En az yüksekokul mezunu olmak,
     En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,
     Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak,
     Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,
     Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,
     Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.

Gerekli Belgeler

 İki adet vesikalık fotoğraf,
     İkametgah
     Sabıka kaydı belgesi
     Sürücü belgesi
     Öğrenim durumunu gösterir belgenin birer suretini dilekçelerine ekleyerek ikametinin bulunduğu İl Valiliğine müracaat ederler.

Başvuru Şekli

 Postayla yapılan başvurular kabul edilmez.
     İlgili kişi şahsen başvurmak zorundadır.

MÜRACAATLARI KABUL EDİLEN FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİNİN
    EĞİTİMİ

Madde 8-Müfettişlerin eğitimi;
    Yüksek Kurul tarafından müfettişliğe seçilen kişiler, belirli bir eğitim programı çerçevesinde illerinde eğitime tabi tutulurlar.
    Hazırlıkları tamamlanmış eğitim programlarına katılmayanlara müfettişlik kimliği verilmez.
    Müfettişlerin Görev ve Yetkileri
    Madde 9- (24.11.1999-23886) Müfettişler;
    a) Tespit ettikleri kural ihlallerine ilişkin olarak EK-3’teki tutanağı düzenledikten sonra, bir hafta içerisinde en yakın trafik birimine teslim ederler.
    b) Trafik güvenliği ile ilgili görüş ve önerileri bildirebilirler.
    c) Yer ve zamanla sınırlı olmayıp, ülkenin her yerinde görevli sayılırlar.
    d) Görevlerini yürütürken, adil ve tarafsız olmak zorundadırlar.
    e) Araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge veya evrak kontrolü yapamazlar.
    Sorumluluk
    Madde 10- Görevini kötüye kullandığı tespit edilen ve Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere aykırı olarak işlem yapan müfettişler, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun Ek 6’ncı maddesi hükmü uyarınca iki aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılırlar. Ayrıca, bunların yargılanmaları tabi oldukları esaslara göre yapılır.

Müfettişlik Görevinin Sona Erdirilmesi

Madde 11- Müfettişlik görevi aşağıda sayılan hallerin herhangi birisinin mevcudiyetinde sona erdirilir.
    a) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki şartlardan herhangi birini kaybedenler.
    b) Ayrıma isteğinde bulunanlar.
    c) Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesi gereğince mahkemeye sevki yapılanlar.
    d) Müfettişlik kimliğini, kendilerine muafiyet kazandırmak amacıyla kullananlar.
    e) Yetkilerini, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerin haricinde kullandığı tespit edilenler.
    f) Trafiğin denetimi ve yönetimiyle yetkili kişilere görevleri esnasında müdahalede bulunanlar.
    g) Herhangi bir trafik suçu veya başka bir suç nedeniyle sürücü belgesi geçici bir süre geri alınanlar ile sürücü belgesi iptal edilenler. (15.11.1997-23171)
    h) mülga (27.11.2001-24596)
    Görevin sona erdirilmesi işlemleri, belgeyi tanzim eden valiliklerce yapılır ve Bakanlığa bildirilir.

Tutanak Düzenlenmesine Dair İşlemler

Madde 13-Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesine göre müfettişlerce tanzim edilerek tescil kuruluşlarına iletilen tutanaklar hakkında, Trafik Kanununun 116 ncı ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.
    -------------------------------------------------------
    Selamlar

• quote:

Orijinalden alıntı: bal974

 Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak,
     Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,
     Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.

Abi ben bu koşulları yerine getiren ama arabasını her akşam alkollü kullanan tanıyorum.
    Fahri müfettişin yazdığı cezanın doğruluğuna kim şahitlik edecek. Fotoğraf yok, makbuz yok, sürücüden belge alamıyor.
    Ceza yazarken bir harfi ya da sayıyı yanlış yazsa ne olacak, suçsuz birine gitse ceza? Görevini kötüye kullanmadığını kim denetliyor. Fotoğraf çekiyorsa, ispat edebiliyorsa tamam ama bana kimin yazdığı belli olmayan bir ceza gelse, her koşulda itiraz ederim.

• Fotoğraf çekilmeden, yani ispat edilmeden ceza yazmak da ne demek?! Yazılırsa itiraz etmek lazım. İspat edilene kadar suçsuzuz:)
  • quote:

Ruhsat sizin üzerinize mi?

ruhsat benim üzerime ama cezayı yiyen ben değilim.Fahri müfettişlik cezaları hakkında geçmişde çok ilginç hikayeler ve olaylar dinledim malesef her üniversite mezunu olup 40 yaşını aşan vatandaşımız trafik ihlali yapmaz gibi düşünülüyor öyle kişiler varki ilkokul mezunu ama kurallara uyuyor.Eğitimsizlik türkiyenin bir sorunu bu üniversite ile olmuyor malesef sırf kapısının önüne araç park ettiği için fahri müfettişden ceza yiyen kişi tanıyorum .
  • Bir çok Trafik polisinden daha çok ceza yazıyorlar ve bence çokta iyi bir uygulama ancak daha çok duyurulması lazım ki caydırıcı olsun burada genelde emekli öğretmenleri fahri müfettiş yapıyorlar.
  • iyiymiş yaw, fahri müfettiş olayım 5 sene sonra. makasçılara ölüm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _eRay

quote:

Abi ben bu koşulları yerine getiren ama arabasını her akşam alkollü kullanan tanıyorum.
    Fahri müfettişin yazdığı cezanın doğruluğuna kim şahitlik edecek. Fotoğraf yok, makbuz yok, sürücüden belge alamıyor.
    Ceza yazarken bir harfi ya da sayıyı yanlış yazsa ne olacak, suçsuz birine gitse ceza? Görevini kötüye kullanmadığını kim denetliyor. Fotoğraf çekiyorsa, ispat edebiliyorsa tamam ama bana kimin yazdığı belli olmayan bir ceza gelse, her koşulda itiraz ederim.

Merhaba,

İtiraz etmek en doğal hakkınız zaten.
    Suistimal edenler mutlaka vardır.
    Ama zaten yapılan itirazlar sistemde birikiyor ve fazla itiraz alanlar mutlaka incelemeye alınıyordur.
    Fahri müfettiş olan ölene kadar müfettiş olacak diye bir şey yok, yanlış uyguluyorsa sistemden çıkarılır ve "şu kadar fahri müfettiş iptal edildi" diye gazetede okumuştum.

Fahri müfettiş olanlar bunu isteyerek, başvurarak, eğitim görerek yapmaya başlıyor, alkol alan tanıdığınız niye başvursun ki?

Selamlar...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: cloves

quote:

Ruhsat sizin üzerinize mi?

ruhsat benim üzerime ama cezayı yiyen ben değilim.Fahri müfettişlik cezaları hakkında geçmişde çok ilginç hikayeler ve olaylar dinledim malesef her üniversite mezunu olup 40 yaşını aşan vatandaşımız trafik ihlali yapmaz gibi düşünülüyor öyle kişiler varki ilkokul mezunu ama kurallara uyuyor.Eğitimsizlik türkiyenin bir sorunu bu üniversite ile olmuyor malesef sırf kapısının önüne araç park ettiği için fahri müfettişden ceza yiyen kişi tanıyorum .

Merhaba,

Eğer araç sahibi iseniz, aracı verdiğiniz kişilerin yaptıklarından da sorumlu olabilirsiniz.
    Esasında hepimizin belki her gün yaptığı birşey, arabalarımızı birilerine emanet veriyoruz.
    Ama emanet ederken büyük riskler de alıyoruz.
    Allah korusun yaralamalı veya ölümlü bir kazaya karışsa, araç sahibinin de başı ağrır.
    Ehliyetsiz biri kullansa, araç sahibi de aynı cezayı öder.

Sizin durum da böyle.
    Araç sizin, emanet vermişsiniz. O aracın trafikte yaptıkları yüzünden size ceza gelmiş.

Bence yapmanız gereken aracı kime verdiyseniz, ceza pusulasını da eline verin, gitsin cezasını yatırsın.

• Bu olayi hic sevmiyorum. Polis yok diye rahatiz diyoruz birde bu tiplerden kacicaz. Peh..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnternette bulduğum bir dilekçe örneği,

"....................

Fahri trafik müfettişlerince yazılmış ve evinize posta ile gelmiş olan cezalara itiraz edip iptal ettirebilirsiniz. Ve bu işlemi yapmak içinde herhangi bir avukat ile irtibata geçmenize de gerek yok. Sadece aşağıdaki dilekçeyi doldurup göndermeniz kafi.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ :

İSTANBUL ……………… SULH CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE (buraya trafik ihlalinin işlendiği yerin bağlı olduğu sulh ceza mahkemesini yazacaksınız)

İTİRAZ EDEN :ad soyadı
    (adres)

İtiraza konu tutanağın tanzim tarihi : ….....2006

İtiraza konu tutanağın tebellüğ tarihi : ......2007

İtiraz konusu : Trafik denetleme şube müdürlüğü, .....amirliği`nin .... tarih ..... seri,....sıra no.lu trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptali hakkında.

AçIklamalar :

1- 34 XX 111 tescil plakasına kayıtlı hususi otomobilimin; karayolları trafik kanunu`nun ....maddesi hükmüne istinaden "...." suçunun işlendiği gerekçesiyle gıyabımda kesilen ekte sunulu ...tarihli, toplam ... YTL. bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenip, .... tarihinde tarafıma tebliğ edilmiştir.

2- Yukarıda bilgileri yazılı trafik ceza tutanağı, aracımın tescil plakasına göre .... tarihinde gıyabımda düzenlenmiş ve tarafıma aylar geçtikten sonra yani ..... tarihinde tebliğ edilmiştir.
    "Trafik para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usuller ile kullanılacak belgeler hakkında yönetmelik"in "tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar için yapılacaklar işlemler" başlıklı 10. maddesi;

"Karayolları trafik kanununun 116 ncı maddesi hükümleri gereğince,
    görevlilerce yetki sınırları içerisinde tescil plakasına göre
    düzenlenen tutanaklar;

a) Aracın kayıtlı olduğu kuruluştan arşiv kayıtlarına göre araç sahibi veya işleteni tespit edilerek (birden fazla ise ilk sıradaki) tutanağın boş kalan yerleri doldurularak ilgiliye 7201 sayılı tebligat kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilir ve tutanağın bir nüshası takip ve tahsil için ilgili mal sandığına gönderilir. Tebligat işlemine yedi iş günü içinde başlanır. yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili
    mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Hükmünü amirdir.

Söz konusu madde hükmü gereğince, düzenlenen trafik ceza tutanağının muhataba yani tarafıma tebliğ edilmesi işlemine 7 (yedi) gün içinde başlanması gerekmektedir.
    Ancak ekte sunulu tutanakta da görüleceği üzere kural ihlalinin yapıldığı iddia edilen tarih ile tebligat tarihi arasında uzun bir zaman bulunmaktadır. Tebligatın ilgili yönetmelik hükmüne göre yapılmadığı aşikârdır. Tutanak ...... tarihinde düzenlenmiştir ve açık yönetmelik hükmüne göre tebligat işlemlerinin en geç ..... tarihine kadar (tutanağın düzenlendiği tarihten sonraki 7.gün) yapılmış olması gerekirken, tutanağın tarafıma aylar sonra tebliğ edilmesi usul ve yasaya aykırılık teşkil eder.

3- Öte yandan, söz konusu ceza tutanağında belirtilmiş olan "......" suçu tarafımdan işlenmemiştir. Tutanağın düzenlendiği tarih aylar öncesi olmakla anayasa`dan kaynaklanan savunma hakkım da kısıtlanmış bulunmaktadır. Söz konusu yönetmeliğe aykırı olarak yapılan tebligat, itiraz etmemdeki haklılık gerekçelerimi de ortadan kaldıracak bir sürede yapılmıştır.

Bu nedenle söz konusu yönetmelik`in 10/a. maddesi de göz önüne alınarak yasaya aykırı olarak tebliğ edilen itiraza konu trafik tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesi gerekmektedir. Bu konuya ilişkin olarak İstanbul 3. sulh ceza mahkemesi`nin
    22.05.2006 tarihli, 2006/129 d.iş, 2006/129k. no.lu dosyasından verilen ve ekte sunduğum karar da itirazlarım doğrultusundadır.

SONUÇ VE TALEP : Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığım nedenlerle;

İtirazımın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

itiraz eden
    .İsim adres..................

Ekleri :

1- İtiraza konu trafik denetleme şube müdürlüğü, ...... amirliği`nin .... tarih
    ....seri,... sıra no.lu trafik ceza tutanağı fotokopisi.

2- İstanbul 3. sulh ceza mahkemesi`nin 22.05.2006 tarihli, 2006/129 d.iş,
    2006/129k. no.lu dosyasından verilen karar örneği.

3- ..... plakalı aracıma ait iki adet ruhsat fotokopisi.

4- Nüfus cüzdanı sureti.

• Itiraz edin sonucta o tarihte yurt disindasiniz pasaportu gosterir cezayi dusurursunuz diye dusunuyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: emryrgc

Bu olayi hic sevmiyorum. Polis yok diye rahatiz diyoruz birde bu tiplerden kacicaz. Peh..

Bence iyi kontrol edildiğinde ve adil uygulandığında güzel bir sistem.

Bu sistemin amacı zaten polis yok diye kurallara uymayanları tedirgin etmek, kural çiğnemelerini bir nebze de olsa engellemek.
    Polis yok diye kırmızıda geçerler.
    Polis yok diye emniyet şeridine dalarlar.
    Polis yok diye ters yöne girerler.
    Polis yok diye arabasını yolun ortasına bırakırlar.

Bunları yapanlardan bir kisiyi engellese bence fikir başarılıdır.

Ama adil olması lazım, cezaların delilli olabilmesi lazım.

• ceza plakaya yazılır

fahriler fotosuz videosuz ceza yazabiliyorsa işimiz zor öyle ceza mı olur kanıtlanılması lazım
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.