Şimdi Ara

trafikte sürekli sellektör yapanlar ve makas atanlar hakkında görüşleriniz (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
144
Cevap
0
Favori
3.652
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Whoppix

beni arayan ya sol şeritte yada cep telefonuyla bulur

whoppix güzel espiri tuttum
  • Whoppix
    dostum sen hiç İstanbul otobanlarında araba kullanmamışsın ya Kars'ta yaşıyorsun yada en fazla 1-2 yıllık şoförsün, sağ şerit kamyonla dolu iken 120 ile giden biri neden 150 km sürat yaparak hız sınırlarını ihlal eden bir manyağa yol vermek için 70 km sürate düşüp sağ şeritteki kamyonların arasına girip sonra tekrar 120 km sürate çıkmaya uğraşsın. Arkadan hızlı gelen tabiki haksız çünkü yasaları çiğniyor. diyelimki benim altımda ferrari var 300 yapıyor. O zaman ben 300'le gideyim varmı böyle bir mantık. Sağ şerit boşken kimse zaten sol şeritte gitmez. Biraz sürüş tecrübesi edin bence, Bende otobanda 200 - 210 basrım ama sol şeritte sağdaki arabaları sollayan biri var ise onun hızına düşerim ne zaman adam şerit rahatlar ve yol verirse o zaman geçer tekrar basmaya devam ederim. Bu nezaket kuralıdır. Ben kuralları çiğneyeceğim diye hiç kimseyi selektör yaparak rahatsız etmem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi venieri -- 6 Nisan 2008; 3:06:58 >

• Selektör deyince aklıma meşhur Selektör Ahmet geldi. Sol eliyle durmadan selektör yapardı, ayda 1 defa sinyal kolu değiştirirdi. Fren lambası devresine hızlı röle takıp selektörleri bağlamıştı. Yollarda ambulans geliyormuş gibi otomobil kullanırdı. Gece, gündüz, şehirde veya mahallede durmadan ve hep selektör yapardı. Tik olmuştu, durmadan el freni kolunu yoklayan, dikiz aynası ayarıyla oynayan tipler gibi tik...
  • quote:

Orjinalden alıntı: venieri

Whoppix
    dostum sen hiç İstanbul otobanlarında araba kullanmamışsın ya Kars'ta yaşıyorsun yada en fazla 1-2 yıllık şoförsün, sağ şerit kamyonla dolu iken 120 ile giden biri neden 150 km sürat yaparak hız sınırlarını ihlal eden bir manyağa yol vermek için 70 km sürate düşüp sağ şeritteki kamyonların arasına girip sonra tekrar 120 km sürate çıkmaya uğraşsın. Arkadan hızlı gelen tabiki haksız çünkü yasaları çiğniyor. diyelimki benim altımda ferrari var 300 yapıyor. O zaman ben 300'le gideyim varmı böyle bir mantık. Sağ şerit boşken kimse zaten sol şeritte gitmez. Biraz sürüş tecrübesi edin bence, Bende otobanda 200 - 210 basrım ama sol şeritte sağdaki arabaları sollayan biri var ise onun hızına düşerim ne zaman adam şerit rahatlar ve yol verirse o zaman geçer tekrar basmaya devam ederim. Bu nezaket kuralıdır. Ben kuralları çiğneyeceğim diye hiç kimseyi selektör yaparak rahatsız etmem.

venieri olayı özetlemişsin doğru söze ne denir,

• Benim düşüncem, hız sınırı 120 deyip 121 ile gelen araca yol vermeyi reddetmek kraldan çok kralcılıktır.
    Teoride yanlış fakat pratikte uygulanması gereken davranışlar zinciri oluştu ülkemiz, daha doğrusu Istanbul trafiğinde.
    120'den gram fazla gitmem gelene de yol vermem diyen arkadaşlardan;
    -Armutlu ogs istasyonunun orada 2'ye ayrılan ogs ve paralı gişe şeridine diğer şeritten ilerleyip de sonradan geçmeye çalışana
    -Sarıyer girişinde ve bilumum yerlerde tek şeride düşen ilçe merkezi girişlerinde yoğun trafikten dolayı 2. şerit oluşturulmasına
    -K.Bakkalköy TEM çıkışından sonra Kayışdağı'na sapılırken anayol üzerinde sola sapmak için bekleyen sıranın yanına 2. hatta 3. sırayı oluşturanlara
    ve daha bunlar gibi binlercesine iki elleri kanda olsa dahi fahri müfettişliklerinden vazgeçmeyip karşı çıkmalarını talep ediyorum.Bakalım medeni olmayanlar nasıl cevap veriyor?Ve unutmayın, Tekken oynamıyoruz.Siz "ağzını burnunu kırarım layn senin" diye araçtan inerken karşıdaki hiç istifini bozmadan 1-2 el ateş açıp sorunu halledebilir.
    Hayatımız arkanızdan 121km/s ile gelen araçtan daha değerli değil.Ben şahsen trafik müsait oldukça hızlanırım, arkamdan daha hızlı birisi geliyorsa yol veririm, süratim-sürati kaç olursa olsun.
    Teoride yanlış, pratikte doğru...

• sol şeritte olmak zordur 120 yle istanbul yolunda sabit gitmek imkansızdır zaten sol şeritte 140 dan aşağı giden yok zaten
    120yle orta şeritte mi gidiyosun önüne senden daha yavaş araç çıkarsa ya yavaşlarsın yada sol şerit müsaitse oraya geçer sonra arkandan gelen yok ise sola geçer sonra sağa geçersin olay budur ama sen orta şeritte 120 ile giderken önündeki araca sellektör yaparsan yanlış olur
    nitekim cuma günü istanbul otobanında orta şeritte 120 değil 130 la giderken arkadan sellektör yaptı (bu topic zaten bu tarz durumlara maruz kalındığı için açılmıştır) sinir oldum senmisin orta şeritte bana 130 la giderken bana sellektör yapan solda da değilim bastım frene indim 90 a hatasını anladı geçti solumdan
    (altına araç alıp kendini saltanat kayığında sanan bu kişilere sözüm)
  • quote:

Whoppix

sen yukardaki diğer yazıları okumadan direk benim yazıma yorum yaptığın belli oluyor. ben türküyenen 4 bir köşesinde araba kullandım buna KARS dahil istanbul trafiğinide bilirim ama istanbulda kalmıyorum ankarada kalıyorum. ben sana 120 den giderken 70-60 a in yol ver demiyorum zaten öyle bişey yapmak mallıkdan başka bişey değil. yukardaki arkadaşların yorumlarıda böyle bir hava var, yok ben yol vermem beklesin ben gidiyorum saygılı olsun bilmem sol şerit tek onunumu gibisindne ifadeler var. bende diorumki arkadaki geçicek yaa yolu verirsin geçer yada arabanın kıcına kadar dayanır bütün o sol şeriti burnundan geitiri kendini sinirlendirirsin. yani sen de diyorusunki trafikde ben atgözlüğü takarım sadece önüme bakarım. arkamdaki benim hiç umrumda değildir. sence bu nekadar NEZAKETLİ bir davranışdır ?

yasa çiğnenmesine gelince, okey yasalar çiğneniyoru ama cezalandırmak bize düşmez diye düşünüyorum... (onlarında yolu açık olsun demekden başka bişey düşmez bize)

• herzaman orta şeritte giderim sollayacaksam sol şeride geçerip döneceksem sağ şeritte giderim
    sellektor yapanda olursa yol veririm
    ama her 5-10 saniyede bir göz ucu ile de olsa dikiz aynasından arkayı kontrol ettiğim için pekte sellektör yemem
    ama ben 100-110 ile giderken arkamdan kaptırıp 200 ile gelen araçta olursa panik halinde şerit değiştirmem
    yol musaitse geçer yol veririm
    erzurumda havaalanı yolu var karayolu ama anında yedek uçak pisti olabilecek bir yol
    arkamdan deli gibi geldi geçti zank diye tali yoldan ana yola çıkan araca bindirdi bir araç markası aklımda değil
    akordiyon gibi oldu
    ona çok üzülmüştüm keşke yol vermeseydim dedim hıraş olmuş cesetleri görünce
    200 yapıyorsa aracı 40 metrede frende yapabilmeli
  • quote:

Orjinalden alıntı: yuci

sol şeritte olmak zordur 120 yle istanbul yolunda sabit gitmek imkansızdır zaten sol şeritte 140 dan aşağı giden yok zaten
    120yle orta şeritte mi gidiyosun önüne senden daha yavaş araç çıkarsa ya yavaşlarsın yada sol şerit müsaitse oraya geçer sonra arkandan gelen yok ise sola geçer sonra sağa geçersin olay budur ama sen orta şeritte 120 ile giderken önündeki araca sellektör yaparsan yanlış olur
    nitekim cuma günü istanbul otobanında orta şeritte 120 değil 130 la giderken arkadan sellektör yaptı (bu topic zaten bu tarz durumlara maruz kalındığı için açılmıştır) sinir oldum senmisin orta şeritte bana 130 la giderken bana sellektör yapan solda da değilim bastım frene indim 90 a hatasını anladı geçti solumdan
    (altına araç alıp kendini saltanat kayığında sanan bu kişilere sözüm)

Şimdi orta şeritte arkadan birisi sana selektör yaktı diyorsun peki sol şeritte durum neydi acabada arkadaş sana sellektör yaptı?

Aydın otobanında sol şerit genellikle 130-140km hızlar arası araçlar gider. Ben otobana girince 100km hıza bağlıyorum.

Orta şeritte 90la giden araçlar oluyor sol şerit araçla dolu , orta şeritte bende öndeki aracın hızından daha fazla hızım varsa ve sağ şerit müsaitse öndeki aracın en sağ yola geçmesinde ne sakınca var?

1 kaç defa böyle durumda kalınca bazı aracları sağ şeridi kullanarak solladım. İçerideki arkadaşlarda genellikle tip tip bakıyorlar sağdan geçince.

Sol şerit doluysa , orta şeritteki araç yavaş ise ARACI SAĞ ŞERİTTENMİ GEÇMEK DOĞRU? Yoksa selektör yapıp aracı uyarmakmı DOĞRU?

Yanlış yapıyorsak doğrusunu yapalım.

• sol şeritte 150 -160 civarı araçlar geçtiği için ben 125-130 la orada rahat gidemeyeceği düşündüğümden orta şeritte gidiyorum sağ şeritte 90 ın bile altına düşmeyen kamyonlar vardı,
    benim önümdede trafik normal akıyor önüm boş değil sol şerit müsait sola niye geçmiyorki ben orta şeritte 90 la gitsem neyse orta şeritte 130 la giden araca yol istemek için sellektör yapan zihniyete
  • Genellikle sağ şeridi kullanırım fakat ola ki öndeki aracı sollayıp yol müsait bir öndekinide geçmeye niyetlendiğimde hız sınırını biraz aştığım anlarda bu herzaman olmuyor arkadan sanırım 180 ya da 200 ile kazmanın biri sellektör yaka yaka geliyor o zaman öndeki aracı sollamaktan vazgeçiyorum yol verip arkasından da Canın Cehenneme diyip tekrar olması gerektiği gibi aracımı sürüyorum. Gerçekten acelesi olanları tenzih ederim. Sözüm dürtülerini burada kanıtlamaya çalışan hasta arkadaşlara.

Böyle eşşekler bir yazıda okumuştum iktidarsız tiplermiş arkadaşlar ciddi söylüyorum. Bu tarz rahatsızlıkları bulunanlar trafikte bu tür saçma sapan güç gösterilerinde bulunuyormuş. Benden uyarması sorunu olan devam eder. Şu linkin üçüncü satırına dikkat.http://www.cinseltip.org/basin58.html

Not olarak özellikle de şehir içinde o kadar çok aracından indirilip sopa çekilecek genç ve de orta yaşlı arkadaşımız var ki. Dövsen dert dövmesen akşam eve gidip aklına takılması başka bir dert. Allah herkesin yardımcısı olsun... Bu arada yanlış anlaşılmasın hiç bir zaman şiddet yanlısı olmadım fakat artık inandığım tek şey bu tiplerin başka birşeyden anlamadığı. Trafik polisleri ile o kadar samimi görüyorum ki bazen yuh diyorum şikayet etsen tokalaşıp gidecekler.

• kırmızı ışığın yeşile geçişindeki saniyenin 1/100 zamanında selektor ya da kornaya basan tiplere uyuz oluyorum.
    yada kırmızı yanıyor.adam 9. araba
    yanar yanmaz korna

ulan aptal adam tren katarı mı bu.
    hemen aynı anda hızlanacaksın

yok kardeş ehliyet verenler ve de bunları denetleyenlerde suç
    yoksa mal herzaman mal
    değiştiremezsin

dünyanın oksijenini tüketiyor.
    meyvelerini sebzelerini tüketiyor.
    hayatının bu dönemine kadar boşuna yaşamış
    yazık.bu mallar bundan sonra adam olsa ne olur.

bir nevi gözümde parazit yada asalak gibiler
    üstlerine ayağımla basıp ezesim geliyor
  • konunun özetini yapıyorum.

sol şeritte 120 yi vurup sabit hızla gidip arkadan gelenlere yol vermemek terbiyesizliktir.
    140-150 ile giden adamın dibine yapışıp ısrarla yol istemek acil durumlar dışında yapılıyorsa şerefsizliktir.

makul olan şey; sol şeridin hızına uyup misal 140-150(aslında baya ciddi süratlerdir) ile gitmektir ve bu esnada arkadan gelenlere gerektiğinde yol vermektir sonra tekrar duruma göre gerekiyorsa sol şeridine yine geçer.

Birisi birisinin yüzünden kaza yapıp sakat kalıp veya ölürse bunun hesabını diğeri veremez.Kimse içinde buna değmez çok sabırsızlanıyorsa gebersin gitsin saygısızlığın şerefsizliğin lüzumu yok.
    Efendi gibi adabıyla gider önündeki adam uygun yerde önünü açar zaten ama yok ısrarla şerefsizlik yapmaya devam ederse birisi birgün indirir ağzını burnunu dümdüz eder hayat dersi vermek zorunda kalır.

• quote:

quote:

Whoppix

sen yukardaki diğer yazıları okumadan direk benim yazıma yorum yaptığın belli oluyor. ben türküyenen 4 bir köşesinde araba kullandım buna KARS dahil istanbul trafiğinide bilirim ama istanbulda kalmıyorum ankarada kalıyorum. ben sana 120 den giderken 70-60 a in yol ver demiyorum zaten öyle bişey yapmak mallıkdan başka bişey değil. yukardaki arkadaşların yorumlarıda böyle bir hava var, yok ben yol vermem beklesin ben gidiyorum saygılı olsun bilmem sol şerit tek onunumu gibisindne ifadeler var. bende diorumki arkadaki geçicek yaa yolu verirsin geçer yada arabanın kıcına kadar dayanır bütün o sol şeriti burnundan geitiri kendini sinirlendirirsin. yani sen de diyorusunki trafikde ben atgözlüğü takarım sadece önüme bakarım. arkamdaki benim hiç umrumda değildir. sence bu nekadar NEZAKETLİ bir davranışdır ?

yasa çiğnenmesine gelince, okey yasalar çiğneniyoru ama cezalandırmak bize düşmez diye düşünüyorum... (onlarında yolu açık olsun demekden başka bişey düşmez bize)

Ben diyorumki sağ şerit boşken adam niye solda gitsin, Solda gdiyorsa sağdaki arabaları solluyordur. Örnek git bakalım Kınalı İstanbul arasında 2 şerit otoban sağ şerit kamyon dolu. Geç geç bitmiyor. 10 dakikada bir ancak sağ şerit boşalıyor. Burada araç trafiği 120 ile sol şeritten akıyor. Arkadan 180 le selektör yapıp duran bir tip, sol şeritteki arabalar tek tek 70 e düşüp sağ şeride geçip bu adama yol veriyor sonra tekrar sol şeride geçip 120 km ye çıkıyor. Kim nezaketsiz burada 180 le gidecem diye onca aracı sağ şeritte kamyonların arasına sokanmı yoksa sağ şerit kamyon ve tırla dolu olduğu için sol şeritte gidenlermi? Bu tarz bir sürü yol var burada bahsedilen selektör olayıda bu yollarda trafiğin akışını bozarak sol şeritte selektör yapıp duranlar. Belliki Türki'yenin her yerinde araba kullanmamışsın bu tarz yollardan haberin yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi venieri -- 6 Nisan 2008; 16:27:15 >

• Sol taraftan gelip makas atanlar neysede sağdan makas atanlar yok mu elimde olsa hepsini gebertirim.Geçen gün ışıktan sonra giderken birden sağdan birisi makas attı.Az kalsın arabanın burnuna vuruyordu.İşin kötü tarafı o anda sizi sağdan geçecek bir araç beklemediğiniz için korkuyorsunuzda.Işıklarda durunca camı indirdim bişeler söyledim.Yeşil yanmasa kesin kötü şeyler olacaktı
  • Sakın trafikte bu tiplerle muhatap olmayın. Bu adamlar ve de çevresi gerçekten ruhsal sorunları olan kişiler en iyimser adamı döversiniz ağzını burnunu dağıtırsını belki rahatlarsınız ama birde bunların sülalesi ile uğraşmak var. Adamın serseriliğini gelde izah et bunlara. Bir anda karınca gibi olay yerine doluşuyorlar kuzenim zor kurtardi böyle bir durumdan kendini. Aracın içindeki üç zibidiyi eline almış dağıtmış 5 dk içinde konvoy gelmiş araçta diğer yarbay olan kuzen silahı çekip asker olduğunu söyleyerek durdurmuş gözü dönmüşleri. Şu bir gerçek istanbul dahil büyük şehirlerde ki bu göç Ülkeyi bitirdi. Kimide altına almış bir şekilde lüks ya da dökülen aracı kendini kurtlar vadisinde ki tiplerle özdeşleştirmiş çıkmış trafiğe. Kimseye bulaşmayın arkadaşlar karşıda inanın adam öldürmekten çekinmeyen hasta tipler var.

quote:

Orjinalden alıntı: aBaBaDaN

Sol taraftan gelip makas atanlar neysede sağdan makas atanlar yok mu elimde olsa hepsini gebertirim.Geçen gün ışıktan sonra giderken birden sağdan birisi makas attı.Az kalsın arabanın burnuna vuruyordu.İşin kötü tarafı o anda sizi sağdan geçecek bir araç beklemediğiniz için korkuyorsunuzda.Işıklarda durunca camı indirdim bişeler söyledim.Yeşil yanmasa kesin kötü şeyler olacaktı

• düşünün kırmızı ışıkta bekliyorsunuz sarı yandığında yeşil yanmadan arkadan sellektör yaparlar, ,ben kırmızı ışıklarda genelde dur kontrol et geç taktigini kullanırım.sağa sola ıyıce bakar araba yoksa gecerım varsa beklerım saf saf 90 sanıye yeşılın yanmasını bekleyemem.yeşıl yandıktan sonra uyuzlananlarada anında onlerıne gecıp,kendınden uyuz gıtmek suretıyle gereklı dersı verırım.

ayrıca altındaki araca ve kendine çok güvenip makas atarak trafik kurallarını uymayarak kendilerinin ve başkalarının hayatını tehlikeye sokanlar,
    :) bu cumleyı kullanmadan once bır ınsan neden makas atar onu bır masaya yatırmak lazımdır.ya çok acele işi vardır hasta yetiştirecektır artık gozu bırsey gormuyordur atar makası gıder,ya adam yanında oturanlara şekıl yapmak için makas atar kı ben bu duruma şiddetle karşıyım, ya da trafık daha akıcı gıdebılecekken uyuz uyuz yolda ılerleyen bır elınde tlefon bır elınde sıgara,iki şeridi ortalamıs,doğru şeritte gitmeden bi haber tıplemelerı gorup sabrı tasan ınsan(ben gibiler) makas atar.makası hakkeden adama atıyorsan bıraz korna ve el işaretlerıyle iki şeritli yolda bıle hatta 4 şerıtlı otobanda bıle gıtmeyı bılmeyenlere bıraz tepkı gostermekte fayda var dıye dusunuyorum ve ben o arkadaşlara gonde 10-15 kez tepkı gosterıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HELICOPTERPILOT -- 6 Nisan 2008; 21:58:01 >

• quote:

Orjinalden alıntı: cenkmavi
    ben kırmızı ışıklarda genelde dur kontrol et geç taktigini kullanırım.sağa sola ıyıce bakar araba yoksa gecerım varsa beklerım saf saf 90 sanıye yeşılın yanmasını bekleyemem.

malesef beklemek zorundasın
    ben gecenin 2 sinde bile saf saf beklerim.
    bu bir trafik kuralıdır.
    değiştirilemez
    kendine göre yorumlayamazsın

quote:

yeşıl yandıktan sonra uyuzlananlarada anında onlerıne gecıp,kendınden uyuz gıtmek suretıyle gereklı dersı verırım.

bu uyuz gitmeyi trafikte yapıyorsun.
    trafiği gereksiz yere işgal ediyorsun
    sırf egonu tatmin etmek için

quote:

ya çok acele işi vardır hasta yetiştirecektır artık gozu bırsey gormuyordur atar makası gıder,ya adam yanında oturanlara şekıl yapmak için makas atar kı ben bu duruma şiddetle karşıyım, ya da trafık daha akıcı gıdebılecekken uyuz uyuz yolda ılerleyen bır elınde tlefon bır elınde sıgara,iki şeridi ortalamıs,doğru şeritte gitmeden bi haber tıplemelerı gorup sabrı tasan ınsan(ben gibiler) makas atar

makas atmanın hiç bir şekilde izahı bile yapılmamalı
    sen;
    uyuz uyuz yolda ılerleyen bır elınde tlefon bır elınde sıgara,iki şeridi ortalamıs,doğru şeritte gitmeden bi haber tıplemelere haklı olarak (kendine göre)
    makas atarken benim karımı yada çocuğumu yol ortasında biçersen beni katil etmiş olursun

her zaman diyorum
    herkese ehliyet verilmemeli
    psikolojik bazı testlerden geçmeli insanlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0C8FEE75E -- 6 Nisan 2008; 22:20:19 >

• quote:

quote:

quote:

Whoppix

Ben diyorumki sağ şerit boşken adam niye solda gitsin, Solda gdiyorsa sağdaki arabaları solluyordur. Örnek git bakalım Kınalı İstanbul arasında 2 şerit otoban sağ şerit kamyon dolu. Geç geç bitmiyor. 10 dakikada bir ancak sağ şerit boşalıyor. Burada araç trafiği 120 ile sol şeritten akıyor. Arkadan 180 le selektör yapıp duran bir tip, sol şeritteki arabalar tek tek 70 e düşüp sağ şeride geçip bu adama yol veriyor sonra tekrar sol şeride geçip 120 km ye çıkıyor. Kim nezaketsiz burada 180 le gidecem diye onca aracı sağ şeritte kamyonların arasına sokanmı yoksa sağ şerit kamyon ve tırla dolu olduğu için sol şeritte gidenlermi? Bu tarz bir sürü yol var burada bahsedilen selektör olayıda bu yollarda trafiğin akışını bozarak sol şeritte selektör yapıp duranlar. Belliki Türki'yenin her yerinde araba kullanmamışsın bu tarz yollardan haberin yok.

Kesinlikle katılıyorum. kimse sol şeridin meraklısı değil. aynı yolu bende kullanıyorum, kamyonlar nedeniyle mecburen sol şeritten gidiliyor. sol şeritte ilerlerken aman arkadaki hız delisinin hızını kesmeyim diye bende mi hız sınırını aşayım. 120 ile soldan giderim ne zaman sağ şerit müsait olur, sağa geçerim, sol şeridi sürekli meşgul etmek gibi bir amacımız yok. ama biz bu sollamayı yaparken inatla selektör yaparak yol isteyenler magandanın şahıdır. biraz sabır etde önündeki araç sollamasını bitirsin. ama nerde onda o nezaket, inadına tamponuna yapışır seni rahatsız eder. benim kızgınlığım bu tipleredir.

• istanbuldaki 3 ve 4 şeritli yollarda genel mantık şudur;

hızınız kaç olursa olsun sol şeritte sizden daha hızlı seyreden araç sizden selektör yada korna ilede olsa yol istiyorsa.

ona yol vermeniz en doğru hareket olacaktır.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.