Şimdi Ara

Trafo Voltajı değiştirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.739
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba. Elimde 750w lık 2x14 v ac veren bir trafo var. bu trafoyu 2x24 vac ye dönüştürebilir miyim. acaba diyorum bu trafonun sargılarını sökerek (gerçi içindeki teller çok kalın) voltajında oynama yapmak istiyorum ama trafonun sacını çıkaramıyorum. bu konuda tecrübeleriniz varsa benimle paylaşır mısınız?
    ya da diğer bir seçenek bu şekilde devrede kullanmak ama sanırım voltaj baya düşük gelir bu durumda da.

• ne demek istediğinizden pek birşey anlamadım ama trafonun sarımlarıyla oynayarak istediğiniz voltajı elde etmek zor bir iş. Bu konuda deneyimim yok ama isterseniz kendiniz sarabilirsiniz. Youtube'da bir çok video var bununla ilgili. Şarjlı matkap ile sarıyorlar mesela ben denemedim ama bu işin mümkün olduğunu düşünüyorum. Pek cevap vermiş değilim sorunuza ama yardımcı olmuşumdur umarım.
  • Teşekkürler. aslında sizde sorduğum sorunun cevabını vermişsiniz ama bu trafoyu nasıl sökerim .piyasada 300w lik traoya 70-80 tl istiyorlar. elimde böyle bir canavar varken bunu değerlendireyim dedim.
  • 24V AC 34V DC edecek.

İşini görürse Trafonun iki dış ucundan 28V AC al.Yarım dalga doğrultma ile simetrik 39VDC elde edersin.

Trafo Voltajı değiştirme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 15 Mayıs 2014; 15:15:19 >
  • Böyle trafolarda oynamak çok kolaydır. İlk kademedeki sacı sökebilirseniz ki 2-3 parça ziyan etseniz bile çok sıkıntı olmaz, diğerleri daha kolay sökülür. Biraz uğraşıp söktükten sonra sacı sargıların yönünü unutmadan ilk 14 voltluk kısmın kaç tur sarıldığını sayarak çıkartın. Sonra doğrulama yapmak için de 2. 14 voltluk kısmı sayarak çıkartın. 1-2 tur önemli değil fark çıksa da çıkan telin yaklaşık yarı çapındaki bir telden temin edip çıkan sargı sarım sayısını voltaja orantılayıp bir tur ile kaç volt elde edildiğini hesaplayın. Örneğin 14 volt için 140 tur ise 1 volt için 10 tur şeklinde orantı kurup 24 volt için volt başına tur sayısını hesaplayın. Yani 24 X 10 = 240 tur. İlk 240 turu sardıktan sonra önerim 2 ucu çıkartıp yalıtkan yanmaz bir band ile ilk kademeyi bitirip aynı tur sayısı kadar 2. defa sarın. Emniyet tedbiri olarak hesaplanan tur sayısına %10 gevşek sarma, bakır kaybı gibi durumları kompanze etmek için pay ekleyin. Daha sonra da sac yaprakları ters düz şeklinde dizip tercihen test edip çalışmasını onaylayıp vernikleyin ki zırıltı yapmasın.
    Sargıları ters yönde sararsanız voltaj oluşmaz yani primer ile aynı yönde sarın.

• hocam aradığım cevabı verdiniz çok teşekkür ederim. benim için en önemlisi bu sacı sökmek. sökülecek gibi durmuyor ama bakalım bir çaresine bakacağım.

1 tane yaprağı sökmeye çalışmımştım ama yanlardan açılıyor ortadaki bölüm çıkmıyor. asıl sorun o nokta benim için. bir de şöyle bir durum var. elimdeki trafo aslında ups den çıkma bir trafo. dolayısı ile bu trafonun en üstteki sarımları 220 v için ayarlanmış. dolayısı ile sekonder sarımlar için bütün trafoyu tamamen sökmem gerekiyor. neyse ilk başta şu saçları halletmeye çalışayım. bakalım ne yapabileceğim.
  • O yaprağı pense ile kanırtıp çıkartmaya çalışın. Parçalanırsa parçalansın o koparsa bir sonrakinden devam edin yada öbür taraftan. İllaki sökülür. Genelde ups trafoları vernikli olur öyle ise biraz zor ama çıkar. Ben çok söktüm benzer trafoları. Sekonder altta da olsa siz geri sararken ilk önce primeri alta sarıp üzerine sekonderi devam edersiniz. Dediğim gibi yön aynı olsun. Karkası eritmeden sacı ısıtma şansınız olursa verniği ısı etkisi ile yakarsınız yada dondurucuya koyup sacların büzüşerek yapıştığı noktalardan ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
  • hocam baya bir kanırttırdım ama olmadı. şimdi buzluğun derin dondurucusuna attım. inş bu yöntem işe yarar.
    hocam bu arada söktüm diyelim. şimdi bu trafo 2x14 veriyor. ben bunu 2x28 e çıkarmam için doğal olarak sarım sayısını arttıracağım. ama sarım sayısını aynı kalınlıktaki tel ile sararsam muhtemelen sığmayacaktır. acaba teli biraz daha incesinden mi sarsam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akyildizemre -- 15 Mayıs 2014; 22:56:04 >
  • hocam çok sağolasın. en sonunda söktüm. buzlukta 30 dk kadar demlendirdim :D
    daha sonra biraz uğraşla ilk yaprağı söktüm ama bu arada 3 tane yaprak kullanılamaz hale geldi. herhalde sorun olmaz.
    artık bundan sonrası teknik bölüme girecek
  • Aynı alana 2 kat voltaj almak için tel çapını düşürmek şarttır. Kabaca şöyle hesaplanır ben yol göstereyim gerisini siz araştırın çünkü aklımda değil formüller ben de lazım olunca araştırıp hatırlıyorum.

Güç = akım x voltaj

Güç belli 750 W
    1. Çıkış Voltajı 2x14=28 volt
    2. Yeni çıkış voltajı 2x28=56 volt.

Formülde 1. ve 2. voltaj değerleri ile her iki tip için de akım değerlerini bulup araştırarak bulacağınız o akım değerleri ile çalışacak tel çaplarını öğreniyorsunuz.ilk hesapta sarılan sargıların tel çapı hesaba uygun ise ki şu anda elinizde o çapla sarılmış olması muhtemel trafo var ikinci akım değeri, gerilim 2 katına çıktığına göre yarı yarıya inecek. O akım değerinde kaç mm lik tel kullanılır onu öğrenip temin edip saracaksınız. Akım ve gerilim çarpımı hep sabit olmalı çünkü trafo gücünüz sabit. Birinci tel çapını öğrenip elinizdekini ölçtürebilirseniz (kumpas veya mikrometre olan bir yerde) doğrulama yapmış olursunuz hesabınız için. Yoksa direkt 2. voltaj değerine göre akımı hesaplayıp uygun tel çapını öğrenip temin edin ve sarın.

• hocam bu arada trafo üzerinde 1000va yazıyor. araştırmalarıma göre bu da yaklaşık 750 w falan yapıyormuş. sargıları söktüm. primer i baya uzun sürdü. sekonder ise 37 tur çift olarak sarmışlar. ama teli baya kalındı. çapı 1 mm falan olabilir belki az ince. sizin de dediğinize göre bu telin kalınlığının yaklaşık yarısı kalınlığında bir tel bulmam gerekiyor. evde eski bir mutfak robotu motoru var. ondaki tel olabilir gibime geliyor. gidip inceleyeceğim. peki hocam bu sekonder sargısı primer den kalın olmak zorunda mı?
    çünkü çapı yarıya düşürdüğümüzde primerden ince olacak gibime geliyor.

bir de izolasyon için ne tür bir bant kullanmam gerekiyor. sizi de baya yordum kusura bakmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akyildizemre -- 16 Mayıs 2014; 10:32:54 >
  • Çapı yarı yarıya dediğime bakmayın siz netten hesaplama aracı bulup hesaplayın. tl kesiti 2 boyut olduğundan sonuç karesi oranında değişir. 3 boyutlularda da küpü oranında değişir yani bir değişken değiştirildiğinde.

Siza tavsiyem cihazı duruyorsa arkasında yazan watt olarak gücünü esas alın. Dediğiniz gibi yaklaşık 750 watt olabilir. o motordan çıkacak tel yetmezse uğraşırsınız sonra. Eğer çıkış voltajı giriş voltajından düşükse çıkış sargısı daha kalın olur. Ne kadar düşük voltaj o kadar kalın tel. sonuçta her iki tarafta çarpımlar eşit olmalı.

primer gücü = sekonder gücü
    Primer akımı x primer gerilimi = Sekonder akımı x sekonder gerilimi.

Tabi burada ideal durumda böyle %5-10 kayıp olur o ayrı.

Dolayısıyla daha ince telden de sarabilirsiniz bu o sargıdan alacağınız gücü düşürür. Örneğin giriş gücü 750 wata kadar olsa da çıkış misal 100 watt olur. Bu demek değildir ki 750 watt harcanıp 100 watt verecek. ne kadar güç çekilirse sekonderden primerden de o kadar güç + kayıp güç çekilir.

• hocam bu arada primer sargısını sökerken bir noktasından koptu. (aşırı verniklemişler bir türlü çıkmadı) neyse o kopan bölümü ben şimdilik ekledim ama ondan bir sorun olur mu?
    bir de izolasyon için nasıl bir bant kullanmamı önerirsiniz.
  • Ek tamir edilir. Yaklaşık 1-2 cm lik kısımdan her iki uç ta soyulur yani üzerindeki yalıtkan tabaka temizlenir. Bu kısımlar birbiri üzerine burulur ve lehimlenir. O kısım yalıtılarak sarılmaya devam edilir. Yalıtma da örneğin sökerken muhtemel trafo sarımları arasından çıkan presband denilen kağıdın yaklaşım 1x2 cm lik parça alınarak uzun kenardan ikiye katlanması ile uzun kenarların katlandığı kısma ekin konulup sarılmaya devam edilmesi ile olur. Yanı tost gibi eklenen yer içte kalacak.

Kağıt band kullan plastik sıkıntı yaratır esnediği için ısı ile.
  • Teşekkürler Hocam. Dediklerinizi Hemen uygulamaya başlayacağım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.