Şimdi Ara

trafosuz devrenin hesabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • iyi günler arkadaşlar, yaptığım bir devrede 220V ac girişi 12V dc olarak alıyorum ve direnç üzerinden 13ma akım akmaktadır. bu sonuçları similasyon kullanarak deneme yanılma yöntemiyle buldum. Bu sonuçları işlem yaparak bulabilebilecek arkadaşlarımız varsa yardımcı olabilirlermi?

• bu devrenin cıkışındaki direncin üzerinde 12V düşmekte, anlıyan arkadaşlar bu 12 V nasıl bulduğumuzu anlatsın lütfen, çok acil bugece öğrenmem lazım. lütfen bilenler yardımda bulunurmu? çok önemli.
  • yokmu arkadaşlar hesap kitaptan anlıyanlar, lütfen bi yardım
  • bu sitede anlaşılan hep yorum yapılır :) hesap kitap yeri değil
  • Sevgili kardeşim. Sanırım biraz acelen var , bu nedenle sitem etmişsin. Ama bu sitede oldukça karmaşık hesapları yapabilecek arkadaşlar var. Ben sana en azından sonucu kabaca matematiksel olarak nasıl bulacağını anlatayım. Öncelikle 680nf lık kapasitörün kapasitif rezistansını hesaplamalısın. Bu da CR = 1/ 2PixfxC formülünden bulunuyor. Burada f=50Hz alıyoruz, C = 0,68x10 üzeri -6 olacak. Formülde parametreleri yerine koyduğunda kapasitif rezistans 4638 Ohm çıkıyor. Devrede yarım dalga doğrultma olduğunu gözönünde bulundurursak toplam direnç olan 4638+3300+900 =8838 ohm devreden 12.5 mAmperlik bir akım akmasına neden olur. Bu da senin pratikte ölçtüğün değere oldukça yakın. Bu durumda 900 ohmluk direnç uçlarında 11.5 volt civarı bir gerilim okuyor olmalısın. Tabi burada toleranslar gözönüne alınmamış ve yarımdalga doğrultmada yaklaşık olarak toplam akımın yarısının akıtılacağı öngörülmüştür. Kafanı fazlaca karıştırmamak için bu yolu seçtim. Aslında senin devrende bulunan 400 mikrofaradlık kondansatör devrenin dc kısmında bir miktar voltaj artışı yaratacağından pratikte okuyacağın DC akım ve dolayısı ile DC voltaj değerleri benim burada söylediğim değerlerden biraz daha yüksek çıkacaktır. İyi çalışmalar diliyorum.

• http://www.edn.com/archives/1997/052297/11di_07.htm
    http://members.tripod.com/michaelgellis/capsup.html
    ..........
    forumda arama yapmadan direkt soru sorduğunuz için bu linkleri görmediğinizi tahmin ediyorum. 1 yıl içerisinde sanırım 4-5 defa bu linkleri verdim. bu yüzden acil cevap da dediğiniz için pek ilgilenmemiştim. Gerçi sağolsun arkadaş da basitçe hesaplamış.
    Kolay gelsin.

• çok teşekkürler, yapılan hesaplar çok iyi, linkler içinde teşekkür ederim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    tda2003 amfi ve şişen 1000uf
    12 yıl önce açıldı
    SMPS Devresi
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • rica ederiz arkadaşım. eğer yeterli olmadığını farkederseniz tekrar bir araştırma yapabiliriz.
    Saygılar.
  • arkadaşlar yukarıdaki devrede, 100mikroF kondansatörün devrenin eşdeğer direnç üzerinde etkisi yokmudur.
    yani devrenin eşdeğer direnci direk Rt=Xc+R1+R3 formülüylemi bulunur. teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.