Şimdi Ara

TSMC, Çin'e 7nm ve altı çip tedarikini durduruyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
398
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC, Çin'e 7nm ve altı çip tedarikini durduruyor
    Tayvanlı şirket TSMC, 11 Kasım'dan itibaren yapay zeka (AI) ve grafik işleme birimleri (GPU) alanında çözümler geliştiren Çinli müşterilere 7nm ve altı proses teknolojisi kullanılarak üretilen çiplerin tedarikini durduracak. Karar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın baskısıyla alındı ve Çin'in teknolojik hedeflerini ciddi şekilde etkileyebilecek ihracat kontrollerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Ayrıca Bkz.Samsung, yapay zeka patlamasında nasıl geriye düştü ve geri dönebilir mi?

TSMC'nin Çinli müşterilerine gönderilen bir bildiriye göre, sevkiyatları askıya alma kararı, çiplerin aracılar vasıtasıyla Huawei'ye aktarılması da dahil olmak üzere keşfedilen usulsüzlüklerden kaynaklanıyor. ABD'li düzenleyiciler uzun süredir bu tür işbirliklerine ilişkin endişelerini dile getirerek TSMC'yi stratejik önceliklerini yeniden değerlendirmeye zorluyor. Çinli müşterileri terk etmek, Çin pazarındaki potansiyel kayıplara rağmen şirketin ABD yaptırımlarından kaçınmasını sağlayacak.

Bu hamle TSMC'nin Çin'deki payını geçici olarak azaltacak, ancak şirketin önemli sübvansiyonlar ve uygun krediler almayı beklediği ABD pazarındaki konumunu ise güçlendirecek. ABD Kongresi tarafından onaylanan yarı iletken endüstrisi destek programı kapsamında TSMC, Arizona'da üç fabrika kurmak için 6,6 milyar dolar sübvansiyon ve 5 milyar dolara kadar ek kredi almayı planlıyor.

ABD sıkı kontrol uyguluyor

ABD Ticaret Bakanlığı'nın sıkı ihracat kontrolleri, TSMC tarafından üretilen ve Çin'e gönderilen her çipin Endüstriyel Güvenlik Bürosu (BIS) aracılığıyla zorunlu lisanslamadan geçmesini gerektiriyor. Bu durum Çinli şirketlerin gelişmiş üretim süreçlerine erişimi önünde ciddi engeller oluşturmakta ve yapay zeka, GPU'lar ve otonom sürüş sistemleri (ADAS) alanındaki ürünlerinin geliştirilmesini engellemekte.

TSMC, Çin'e 7nm ve altı çip tedarikini durduruyor
    TSMC'nin kısıtlaması Çinli üreticileri yerel şirket SMIC'e yönelmek gibi alternatifler aramaya zorluyor. Ancak SMIC'in yetenekleri, TSMC'ye göre son derece sınırlı. Financial Times'a göre, SMIC'in çip maliyetleri %40-50 daha yüksek ve verim yüzdesi TSMC'nin seviyesinin yalnızca üçte biri. SMIC'in yüzde 5,7'lik küresel pazar payına rağmen, bu tür sınırlamalar onu gelişmiş çözümlere ihtiyaç duyan Çinli müşteriler için daha az cazip bir seçenek haline getiriyor.

Kaynak:https://www.trendforce.com/news/2024/11/08/news-tsmc-reportedly-to-halt-7nm-and-below-chip-shipments-to-chinas-ai-firms-next-week

• Karşılarında İran var sanıyorlar. Çin öyle bir silkeler ki bu silkelendiği günleri mumla ararlar.

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Sadece 10 yıl içinde tsmc neye uğradığını şaşıracak

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Ulusal Güvenlik (!?) sınırımız:

7 nm. ve altı olarak güncellenmiştir ve hegemonyamızın etkili olduğu ülkelerdeki şirketlere iletilmiştir.

Dünya halklarına duyurulur...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nasıl olsa çatışma anında Çin,iki üç saatte taiwani işgal edebilceginden,gel fabrikaları da benim buraya kur demis ABD.

Çin'in ne yapıp edip ağırlığını, konsantrasyonunu CPU ar-ge sine vermesi lazım.2 yıl içinde en azından 5 nm islemcileri kendi üretemez ise epey geride kalacak.

Ayrıca bizim gibi sivillere,telefon üreticilerine falan teknolojinin geriden sunulduğunu gözden kaçırmamak gerek.

Şu an tmsc olur başka bir yer olur, hacimli üretim olmasa da 1 nm mikroislemciler hayata geçirilmiştir.

2000 de askerdeydim,henüz butun dunya 3310 ,ericsonn 768 falan kullaniyo,teknsatir mono ekranda SMS okuyordu,Bosna'da BM askerlerinde dokunmatik ve renkli ekranli,GPS takipli,şu ve toz geçirmeyen portatif konum cihazları vardı,biz bunları tümünü 10 yıl sonra sivil hayatta yeni yeni görmeye başladık.

• Çip tedarikinde bile usulsüzlük yapan Huawei'e nasıl güveniliyor, anlamak güç. Bu teknoloji benim elimde olsa bende engellemek için uğraşırdım. Düşünsene, senin teknolojin senin iznin olmadan kullanılıyor ve bunun sayesinde Çin'deki pazar payını arttırmaya çalışan bir Huawei türüyor ortaya. Neyseki Global'de hiç şansı yok :).

• Surface Area S kullanıcısına yanıt
    çok zekice (!) ve çok bilinçli (!) bir yorum.
    karşılıksız dolar basarak tüm dünyayı tokatlayan, her türlü teknolojisinde arka kapılar bulunan, canını istediği ülkeye kan+acı+gözyaşı ithal eden abdye güvenmeli, kötü-çirkin-tukaka çine güvenmemeli, çok mantıklıca...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi estf -- 9 Kasım 2024; 17:23:11 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • huavewi başkanı bile elma kullanıyor. kalanını sen düşün

• Crauls kullanıcısına yanıt
    coniye muhtaç kalmadan ülkece herşeyi üretebilseydik rahat olurduk. O yıllarda coni askerlerine ısıtmalı postal ve parka verilirdi biz birinci dünya savaşı dönemi kıyafetle donardık

• Olaya bak, Amerika istedi diye, Çinli Çinliye çelme takıyor...

asSAD:WQS:DW:EWQ:QWE:QW: :D

• Bu çırpınmalar boşuna. 3 kutuplu tekno-otoriter sistem geliyor, inşallah 3. WW çıkmazsa. İlk etapta şu ankinden çok daha fazla rahatsız etmeyeceğini umarım.
    His Divine Shadowyoutube
    "Resistance is Futile!" Borg & Picard in Star Trek TNG "Best of Both Worlds"
    https://www.youtube.com/watch?v=TRjMJklb3xU

• estf kullanıcısına yanıt

Çin'in nesini savunmaya çalışıyorsun bana, Doğu Türkistan'ı yok sayan Çin'i hemde! ABD iyi demiyorum ama Çin kadar kötü de değil. Çin ancak yayılmacı politikaları ile ilgilensin Chery gibi, BYD gibi...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Sanırım hangi dönemde yaşadığımızın farkında değilsiniz. Yeni düzende işler karşı tarafın yaptığını çalma mantığıyla ilerlemiyor.

Şu Çin ile ilgili her olumlu yazılan yoruma, Çin'in nesini savunuyorsunuz gibi tuhaf şeyler söylemwnin mantığı nedir? İşi duygusal bir tarafa çekmenin mantığı nedir? ABD Çin kadar değildir diyorsunuz, İkinci Dünya Savaşı'nda 220 bin kişiyi iki nükleer bombayla öldüren, silah ticaretini, dış ülkelerde kargaşa çıkarmayı politikalarının merkezine alan ABD gerçekten de Çin kadar değil. Farkında olmadığınız şey şu, konu burada Çin veya ABD' nin yaptığı zulümler değil. Sen bu ülkelerle çıkar merkezli bir ilişki kurarsan, yarın masada bunlara ses çıkarma şansın da artar. Senin işin Çin'in, ABD'nin yaptıklarını kullanarak kendini geliştirmek olmalı.

quote:

senin teknolojin senin iznin olmadan kullanılıyor

derken? ABD Ekipmanların içerdiği yan ürünleri gerekçe gösteriyor, üretim teknolojisi, makineler büyük oranda ASML(hollanda) ve TSMC'nin kendi teknolojisi. İçerisindeki sadece civatalar bile abd malıysa abd için yeterli sebep.
    Bu konuda ASMLnin ürettiği ekipmanlardaki ABD teknolojisini bahane ediyorlar zaten. Öyle bir sunuyorlar ki sanırsın aşırı ultraviyoleyi ASML değil abd icat etti.

Ben sadece tayvanlıları anlamıyorum, teknolojilerini dünyanın en büyük zorbası gelip gasp ediyor benim teknolojim diye, bunlar ses çıkarmıyor. Halbuki ABD üretim teknolojisini tamamen ülkesine taşıyınca, tayvan çok sahipsiz kalacak.

nVidia ve AMD nin ceo suda tayvanlı, tayvanlılar abdnin güvenilmez olduğunu anlasaydı, ülkelerine bu teknolojilerden pay çıkarmaları gerekirdi. Ancak amerikan rüyası içerisindeler şuanda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 10 Kasım 2024; 11:52:07 >

• Çinliler bile 7nm'yi bıraktı, intel bırakamıyor. :))

• Çin ile Taiwan Adası arasında 200km var. 200km'de nasıl çıkartma yapmayı planlıyor Çin Taiwan'ı almak için ? Askeri açıdan fiyaskoyla sonuçlanır. Biz yine Kıbrıs'a çıkartma yaparken adada ayak basacak toprağımız vardı da Çin'e öncülük ve klavuzluk edecek toprak parçası var mı Taiwan'da ? Olmadığı için Çin en fazla kendi bindiği dalı keser çünkü en çok ticareti Taiwan adasıyla yapmakta.
    Air raidle adayı dümdüz eder o kısmı bilemem ama boş ada istiyorsa onu Dubai tarzı denize inşa edebilir zaten.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.