Şimdi Ara

TSMC ve Samsung, BAE’de devasa çip üretim fabrikaları kurabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC ve Samsung, BAE’de devasa çip üretim fabrikaları kurabilir
    Yonga üretiminde küresel liderler olan TSMC ve Samsung, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) devasa fabrika kompleksleri kurmayı planlıyor. Bu projelerin değeri 100 milyar doları aşabilir ve Orta Doğu'yu yapay zeka yatırımlarının merkezi haline getirebilir. Ancak projeler teknik ve lojistik engellerle karşı karşıya.

BAE, çip üretim üssü olabilir

Dünyanın en büyük yonga üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) ve Güney Kore'nin teknoloji devi Samsung, BAE'de büyük çip üretim tesisleri kurmak için görüşmeler yapıyor. Wall Street Journal’a göre her iki şirketin de üst düzey yöneticileri son dönemde BAE'yi ziyaret ederek potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirdi.

Özellikle TSMC’nin, Tayvan’daki en gelişmiş tesisleriyle yarışacak bir fabrika kompleksini BAE'de inşa etmeyi planladığı bildiriliyor. Samsung’un da benzer bir stratejiyi değerlendirdiği ve bu kapsamda BAE'de yonga üretim operasyonlarını genişletmeyi hedeflediği belirtiliyor. Ancak şimdilik kesinleşmiş bir yatırım söz konusu değil.

Ayrıca Bkz.İddia: Qualcomm, Intel’i satın almak için çalışmalara başladı

Bu projelerin hayata geçirilmesi halinde BAE, küresel çip üretiminde önemli bir aktör haline gelebilir. Yatırımların finanse edilmesi konusunda ise BAE'nin Abu Dabi merkezli egemen varlık fonu Mubadala'nın merkezi bir rol üstlenmesi bekleniyor. Mubadala, teknoloji endüstrisinin yerel olarak geliştirilmesi adına önemli bir strateji izlerken, yapay zeka yatırımlarını destekleyen MGX adlı devlet destekli şirketle de iş birliği yapıyor.

Teknik ve lojistik engeller var

TSMC ve Samsung, BAE’de devasa çip üretim fabrikaları kurabilir
    BAE'nin çip üretiminde küresel bir merkez haline gelmesi, büyük fırsatlar kadar zorlukları da beraberinde getiriyor. Yonga üretimi için gereken ultra temiz su, BAE'nin su kaynakları açısından zorlu bir süreç olabilir. Çiplerin üretim aşamasında kullanılan silikon plakaların temizlenmesi için büyük miktarda suya ihtiyaç duyuluyor. BAE'nin su kaynakları büyük ölçüde deniz suyunun arıtılmasıyla elde ediliyor ve bu suyun çip üretimi için gerekli saflığa getirilmesi ek maliyetler doğurabilir. Ayrıca, yonga üretiminde çalışacak mühendislik yeteneklerinin ve tedarik zincirinin eksikliği de projeler önündeki diğer büyük engeller arasında yer alıyor.

Kaynak:https://www.wsj.com/tech/ai/chip-giants-tsmc-and-samsung-discuss-building-middle-eastern-megafactories-65adc854?mod=rss_Technology
    Kaynak:https://www.reuters.com/technology/tsmc-samsung-discuss-building-middle-eastern-megafactories-wsj-reports-2024-09-22/

• Atatürk veya Keban barajının kuzeyine kuracaklar şu tesisten. Hem uluslararası savaşlardan en az etkilenecek hem de su imkanı geniş bir yer olmuş olur. Türkiye de bu şirketlerin faaliyetlerine vergilendirme getirmesin. Şirketlerin Türkiye'de faaliyeti için kullanacağı elektrik, su ve çalışanların yaşam harcamaları basit gelir kaynağı olurken asıl kâr yetişmiş insan gücü olacaktır. Ama tabi bunu anlayabilmek, nerdeeeee...
  • Türkiye her anlamda bu tesisler için biçilmiş kaftan ama nerde...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Konuya başlarken:

quote:

Yonga üretiminde küresel liderler olan TSMC ve Samsung, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) devasa fabrika kompleksleri kurmayı planlıyor

demişsiniz.

Konunun tamamını okuyunca; bunun bir plan değil, etüt (ön çalışma) olduğu anlaşılıyor.

Öte yandan, fosil yakıt rezervlerini satmak ve bunun sefasını sürmekle yetinen körfez ülkeleri, son yıllarda bilim ve teknolojiye hatırı sayılır derecede yatırım yapmaktalar.

Çöl Bedevisi denerek aşağılanmaya çalışılan bazı toplumlar, modern eğitimi de işin içine katarlarsa işin rengini kökten değiştirebilirler.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Atatürk veya Keban barajının kuzeyine kuracaklar şu tesisten. Hem uluslararası savaşlardan en az etkilenecek hem de su imkanı geniş bir yer olmuş olur. Türkiye de bu şirketlerin faaliyetlerine vergilendirme getirmesin. Şirketlerin Türkiye'de faaliyeti için kullanacağı elektrik, su ve çalışanların yaşam harcamaları basit gelir kaynağı olurken asıl kâr yetişmiş insan gücü olacaktır. Ama tabi bunu anlayabilmek, nerdeeeee...

• Bae ve arabistana kurulursa bizim içinde iyi olur. Yakın üretim yeri Çok yakınlar. Irak yeni ulaşım yolu liman filan hepten yakın olacak. Çok iyi

• Boşa araştırma yapmışlar hem kaynak açısından hem de çalışacak işçilerin tamamen zaten dışarıdan gelen göçmenlerden oluşmasından dolayı bu iş yaş. Orijinal Arap Emirlikleri vatandaşlarını zaten aylık gelirleri arsa çıkmış gidip de çip fabrikasında çalışmazlar ucuz işçiler de zaten Hindistanlı Pakistanlı göçmenlerden oluşuyor. Bence Su ve iş gücü avantajı için Avrupa'ya en yakın konumda olan Türkiye ve su kaynakları açısından bol imkanı olup çok ucuz iş gücüne sahip Hindistan en iyi alternatifler. Samsun'a kurulacak bir çift fabrikası hem 2 tane Türkiye'nin en büyük akarsularına sahip olma avantajı sayesinde bence çok güzel bir yatırım olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isakoc -- 24 Eylül 2024; 1:29:3 >
  • İlginç bir tercih.

• isakoc kullanıcısına yanıt
    Dostum o fabrikalarda asgari ücretli, ilkokul mezunu kişiler çalışmıyor :))

Tsmc fabrikasında çalışan Çaycı bizim üniversite profesörlerinden eğitimli. Sen kahvehaneden adam toplayacaksın neredeyse

• BAE'de inanılmaz para var, ülke çok iyi yönetildiği için şuan para basıyor resmen. Daha fazla para ile o sıkıntılar çözülür. Zaten çoğu yeri çöl olduğu için çevre problemi de fazla yok.

• LuckyNack5 L kullanıcısına yanıt

Baraj yetmez. 4 ton musluk suyundan 1 ton ultra saf su elde ediliyor. Tayvan bu konuda tsmc'den şikayetçi. Ülkenin su kaynakları tehlikeye girmiş resmen. Türkiye'de hiç olmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nefret ettim haberden. Oof off

• Parayla teknoloji çekmek bir yere kadar mümkün ancak BAE'nin bu tip stratejik üretimin merkezi haline gelmesi mümkün değildir.

• Karadeniz bölgesi temiz su kaynakları açısından zengin Türkiye su ulaşım chip fabrikası için ideal bir ulke

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.