ilk başta uploadlar düşük verilmişti sonradan arttırıldı. 1000 mbit için 50-55 arası upload alırsınız |
TÜRK TELEKOM 500-1000 MBPS İNTERNET KULLANICI DENEYİMLERİ (SPEEDTEST-FAST) (21. sayfa)
-
-
Direk 1000'lik almak yerine 200-300'lük tarifelerden 2-3 tane alıp hat birleştirme yapsaydınız acaba performans ve verim, upload hızı ne kadar sağlıklı ve ne düzeyde olurdu? Gerçi aynı firmanın alt yapısı üzerinden 2-3 hat almanın pek bir faydası olmayabilir. Ancak benim gibi hem Telekom, hem Turkcell fiber alt yapısında düşük maliyetle yedekli, çoklu internet belki avantaj olabilir. Hatta üzerine kablonet olsa tadından yenmez Yada Turkcell - Vodafone 4G takviyesi upload için belli kota limitlerinde
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 15 Ağustos 2022; 0:39:11 > -
Yedekleme işi kolay zaten, keenetic cihazlar çok rahatlıkla yedekleme yapabiliyor, bir internet gidince diğerine geçiyor
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hat birleştirmeyi bir süredir araştırıyorum hem burada hem yabancı forumlarda ama genelde önerilmiyor gördüğüm kadarıyla. Ancak isp ile anlaşıp onların tarafından bir ip birleştirme yapılabilirse verimli olacağını söylediler ama bizdeki isp’lerin pek bir şey anlayacağını sanmıyorum bu konuda :)
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Böyle uğraşmayı seven ve bütçelere çıkan insanlar Keenetic ve Wifi 5 ile uğraşmaz hocam. OpenWrt, PfSense gibi esnek çözümler varken, gigabiti daha sağlam kablosuzdan alabilmek için Wifi 6e, daha ulaşılabilir halde Wifi 6 varken Wifi 5 router, modem cihazlar bu klasmanda yetersiz kalır.
Tp-Link TL605 Load Balancer, VPN Routerlerda ayda 300-400 internet faturası ödemeyi göze aldığında 1000 TL ile çok pahalı kalmıyor.
-
Bu en sağlıklı gigabit bağlantılı, nispeten uygun fiyata bir vds çözümü ile elde edilebilir gibi geliyor ama denemek lazım. Multi bağlantı ile VDS'ye yazılımla çoklu bağlanıp VDS üzerinden tek ip çıkışı ile dışarı gigabit down, up ile çıkmak hem yerel yasaklara, filtrelemelere karşı ( bulgaristan - yunanistan lokasyonlu gibi düşük pingle yakın bir veri merkezi olursa tabi ) hem çoklu, tekil bağlantı problemlerine karşı iyi bir çözüm olabilir mi acaba.
Onun dışında yerel ev üzerinden yazılım veya donanımla, indirilen kaynağın çoklu bağlantı desteklemesi durumu kaçınılmaz gibi. Gibirnet bu yüksek tarifeler çıkmadan önce hat birleştirerek internet satıyordu Telekom alt yapısı üzerinden bir danışın isterseniz bu hizmetleri kalkmadıysa. R10'da yüksek upload tarifeleri alabilen vardı kendileri üzerinden.
-
Böyle uğraşmayı seven herkes zengin değil hocam, ben 450 liraya aldığım keenetic ile yapıyorum her şeyi, bana Fiber gelse bile wifi 5 ile kullanacağım.
Mobil cihazlarda 1000 mbit hız ne işe yarayacak çözemedim? Hadi tamam ethernet ile bağlı bilgisayar için güzel olurdu, ama telefonda ha 1000 ha 50 mbit, hiç fark etmez. Yaptığımız tek şey YouTube a girmek
Mesele veya demek istediğim zenginlik değil, beklenti ve bütçe meselesi. Bir veya birden fazla gigabit internete aylık en az 250-300 TL üstü bütçe ayirabilen, hali hazirda güzel üst düzey bir wifi 6 router için de bütçe ayırıp alan biri için hedefi fiyat/performans, kullanıcı dostu, ekonomik olan firmanin ürünlerini nasıl ve neden tercih etsin? Senin, benim gibi 100-200 mbps ye kadar uygun abonelikler için ideal firma ve cihazlar.
Ek olarak detaylara tam hakim olmasam da OpenWrt ile ilgili söylenen Qos ayarları ile Bufferbloat çözümü için hız yükseldikçe router cihazındaki işlemci gücü yetersizliğinden bahsediliyor. Gigabit düzeyinde hızlarda X86 tabanlı sistem gereksinimi de söyleniyor.
Bugün, bir çok üst düzey telefon bir çok insanin bilgisayarından daha yüksek özelliğe, depolama alanına, ekran çözünürlüğüne sahip ve bu cihazlar gün içerisinde özel bir gereksinim olunmadığı sürece PC'lere kıyasla çok daha fazla kullanılıyor. Wifi 6, hem yüksek hız hem de çoklu bağlantı, gecikme süresi, Wifi 4-5 sinyal bolluğuna kıyasla hem az gürültü, hem de gürültüye rağmen bağlantı stabilitesi gibi avantajlara da sahipken neden tercih edilmesin ki.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ben gigabit interneti birleştirmeyi değil de bağlantı yedekleme için bunu söylemiştim. Mesela fiyatları uygun olsa evime bir tane kabloNet hat alıp onu yedek olarak kullanırdım. VDSL kesilirse kablo hatta geçerdi otomatik. Bunu keenetic ile basitçe yapabilirim demek istedim.
Gigabit hızları da çok yüksek görmeyin , bugün bilgisayarlarımızdaki SSD'ler saniyede 4-5 GB yazma hızına sahip, bu yüksek hızların yanında internet hızları halen çok düşük. 1000 mbit hıza alışmamış 2 sene sürer, sonra yavaş kalmaya başlar
-
Sonradan 1000mbps bağlantıya geçerim düşüncesiyle 500mbps pakete başvurdum. Öncesinde vdsl üzerinden 100mbps alıyordum TürkNet'den. Çok memnundum ama artık 100mbps'in yetmediğini hissettim. Şuan 500mbps yetiyor. Sanırım geçmeyeceğim 1000mbps'e :)
speedtest.netSpeedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Testhttps://www.speedtest.net/result/13567612204
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enesunsal7 -- 21 Ağustos 2022; 11:2:39 > -
Arkadaşlar nPerf ile speedtest arasında hep bir fark çıkıyor. nPerf testerinde hızımı 940 mbps alırken speedtest üzerinden 850-900 arası alıyorum. Acaba speedtest üzerinden test yaparken throttle uygulanıyor olabilir mi?
-
Speedtest’te serverdan servera çok değişebiliyor. Otomatik olarak size en iyi pingi veren serverı seçiyor ama dw hızı başka yerde daha iyi olabiliyor. Örneğin bana wifide 6 ping ölçen yer 720 mbps ölçerken 20 ping veren bi server 905 ölçüyor. Siz de bir deneyin isterseniz 5-6 server.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Aslında GPON teknolojisinin verebileceği maksimum hız 2500 Mbps Download, 1400 Mbps Upload'tır. Bunu anlatan kaynaklar var. 1000/1000 Değilde, direk hiç sınırlama olmadan bile verilebilir aslında. 2.5 Gbps ethernet portunuz ve bu hızı destekleyecek router ve ONT olsun yeterli... GPON sanılanın aksine simetrik değil, asimetrik bir teknolojidir. Ayrıca Download ve Upload kanalları sanılanın aksine ayrı çalışmaz. Upload yaparken, Download hızınız inanılmaz düşebilir ve pinginiz yükselir. Ancak bu sorun XGS-PON ve şu an yeni çıkan 25G-PON teknolojisinde çözülmüştür. Download ve Upload bağımsız çalışırlar tıpkı metro ethernetteki gibi. Ayrıca kapasiteleri çok geniştir ve çok yüksek hızlara simetrik olarak çıkabiliyor bu iki teknolojide... XGS-PON teknolojisi 10 Gbps simetrik hız sunabilirken, 25G-PON ise 25 Gbps'e kadar simetrik hız sunabilir. GPON teknolojisi artık eskidi. 2010 Yılında ilk kullanıma sunulmuş eski bir teknolojidir GPON. Evet, FTTH fiber teknolojisidir ama eski bir teknolojidir... Günümüzde Türk Telekom dahil birçok İSS'nin en az XGS-PON kart kullanması gerekmektedir. Maaliyetli olabilir ama gelecek için önemli. Hem kapasitesi daha geniş ve daha fazla haneye daha rahat hizmet edebilir, hemde satürasyon, akşam saatleri hafif hız düşüşleri olmaz. Kalabalık yerler için daha da çok önerebilirim bu teknolojileri...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 22 Ağustos 2022; 2:30:39 >
-
Fiber hatlar çekilsin de gerisi kolay. ONT ve Olt değiştirerek 5000 Gpon teknolojisi çıksa ona bile kolayca geçebiliriz 😂
Bana fiber hat çekildi ve bu aralar FTTH yaygınlaşmaya başladı fakat buna rağmen ben GPON altyapımdan %100 bir şekilde faydalanamıyorum... Türk Telekom sınırlı veriyor hızları. 1000 Mbps paket ise 430 TL ancak o parayı hadi verdik diyelim, verecekleri Upload 50 Mbps ile sınırlı yani onuda 1000 Mbps vermiyorlar.
TürkNet'e gelince, TürkNet'in 1000/1000 vermesi güzel ama kullandıkları cihaz GPON teknolojisine sahip ve GPON teknolojisi 2500 Mbps Download, 1400 Mbps Upload destekliyor ve sanılanın aksine GPON simetrik değil, asimetrik bir teknoloji çünkü Download ve Upload birbirlerine eşit değil ancak yüksek hızlara erişebiliyor... TürkNet'in bence 1000 Mbps yerine, 2500 Mbps Download, 1400 Mbps Upload demesi ve paketi o şekilde bireysellere sunmasının daha doğru olabileceğini düşünüyorum. Kaldı ki hiçbir internet şirketine artık GPON kartlı OLT kurulumu önermiyorum.
Peki neden GPON'a eski diyorum ve dezavantajları neler?
1) GPON Fiber teknolojisini çoğu kişi 1000/1000 veren firmalar yüzünden simetrik sanar, ancak simetrik değildir. Hızlar limitlendiği için öyle gibi görünür ancak maksimum hız desteği 2500 Mbps Download, 1400 Mbps Upload'tır. Dolayısı ile asimetrik bir teknolojidir.
2) GPON teknolojisinde Upload yaparken, Download hızınız yavaşlar ve pingler yükselir. Çünkü Download ve Upload trafiği metro ethernet'teki gibi bağımsız çalışmaz fakat XGS-PON ve yeni çıkan 25G-PON teknolojilerinde trafikler tıpkı metro ethernet'teki gibi bağımsız çalışabiliyor.
3) GPON Teknolojisi ilk 2010 yılında kullanıma sunuldu. 2003 Yılında geliştirilmeye başlandı. Dolayısı ile kulağa şaka gibi gelse bile, aslında oldukça eski bir fiber teknolojisi.
4) GPON kartların belirli bir kapasitesi vardır. Özellikle kalabalık şehirlerde satürasyon, ani ping yükselmeleri, hız düşüşleri yaşamamak adına, artık yatırımın GPON'a değil, 25G-PON'a yapılması gerektiğini düşünüyorum. Maaliyet olarak daha pahalıdır ancak genel kapasite olarak düşünülürse, daha fazla haneye daha iyi kalitede hizmet sunulabilir. Tıkanmaların ise önüne geçilebilir. (Fiberde hiç tıkanma yaşayan oldu mu Türkiye'de bilmiyorum ama geleceği baz alarak konuşuyorum...)
Biz GPON'a en iyisi birinci nesil fiber teknolojisi diyelim. Yani ilk nesil...
Nokia'nın sitesinde 25G-PON teknolojisi ile ilgili bir makale mevcut:
https://www.nokia.com/networks/fixed-networks/25gpon/
25G-PON hakkında daha fazla bilgiler:
"25G-PON olarak bilinen 25G PON standardı, Hotwire'ın 25G PON ekipmanını sağlayan Nokia firmasının teknik incelemesine göre hem GPON hem de XGS-PON ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır."
"Nokia'ya göre, servis sağlayıcılar kurumsal bağlantı, toptan bant genişliği, 5G için mobil ulaşım ve uzaktan ameliyat, devasa ölçekli sanal gerçeklik ve gerçek zamanlı dijital ikizler gibi yetenekleri desteklemek için 25G PON'a talep görmeye başlıyor."
Ayrıca Nokia 25G-PON sayfasının altına gelirseniz, orada avantajları belirtilmiş. Tıpkı benim anlattığım gibi, 25G-PON'da "huge capacity" yani yüksek kapasite söz konusudur. Bence günümüzün şartlarına ayak uydurmak adına en güncel teknolojinin artık santrallerin de tercih etmesi önemli bir unsurdur. 25G-PON üzerinden her haneye çok rahat bir şekilde 10 Gbps simetrik verilebilir, tıkanma sorunları yaşanmaz.
Yani fiber diyince, hatta FTTH yani daireye kadar fiber kablo girince, en güncel internete sahip olmuyorsunuz. Fiber kablonun, hangi OLT cihazına ve OLT cihazında kullanılan kartlar ne kadar güncel teknolojiye sahip buna da bakmak gerekiyor.
Fiber bir lazer ışığıdır, lazerle iletilir. Nokia OLT'ler her zaman tercihimdir ancak Nokia OLT'ler hız sınırlamasında Huawei ile kıyasla daha başarılı. Türk Telekom düşünüldüğünde, Huawei OLT'ye bağlı kişiler bu açıdan bir tık daha şanslı olsalar bile Nokia OLT'ler Class A lazere sahip iken, Huawei OLT'ler Class B lazere sahiptir. O yüzden kalite ve sağlık diyorsak Nokia dememiz daha doğru olur.
Bir fiber kablo bağlantısı sağlıklı bir şekilde yapıldığı sürece asla kayıp oluşmaz. Fiber kablolar çok uzun mesafelerde bile kayıp sorunu yaratmaz (fiziksel bir fiber kablo hasarı olmadığı sürece). Fiber kablonun tek başına avantajı yoktur. Fiber kablonun bağlı olduğu cihaz önemlidir.
Bu arada maalesef anladığım kadarıyla Türk Telekom bazı yerlerde UPC kurulum yapıyor. Santraller APC olabilir ama evin giriş katındaki fiber kutusu ve ev içi kurulumu sanırsam UPC yapıyorlar ki bu yanlış. Zaten verdikleri ONT cihazı APC girişli ve APC girişine, UPC bağlanmamalı. Çünkü bu kayıp oluşturmaktadır. Çok etki etmez ama yinede doğru prosüdürlere uymak, teknoloji gibi hassas konularda önemlidir. Heryere full APC kurulum öneriyorum. Pigtail olayına ise birşey demiyorum. Pigtail daha dayanıklı yapmaktadır. Fabrikasyon bir fiber konektör ucu olduğu için, fiber kablonun içerisinde oynama ve çıkma riski yoktur. Pigtail'ler daha dayanıklı kablolardır ve daha esnek yapıları sayesinde, bükülme riskleri daha düşüktür. Ancak yinede pigtail yaparken, fiber kabloya bir ek yapıldığından ötürü biraz sinyal kaybı oluşturabileceği konusunda şüpheliyim diyebilirim. Çünkü bana takılan SC/UPC pigtail'in 0.16 dB insert loss değeri var. Biliyorsunuz ki insert loss, ne kadar kayıp olacağını gösterir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 22 Ağustos 2022; 9:15:10 >
-
Upload'ları bence daha çok mecburiyetten arttırmış gibiler aslında. Çünkü 1000 Mbps Download hızını besleyebilmesi için daha yüksek Upload hızı gerekmekteydi ve sanırım bu yüzden 1000 Mbps'lik pakette Upload'ı 50 Mbps yaptılar...
-
Pinginiz cok iyi gozukuyor. Online oyun oynuyorsaniz TR ve Eu serverlarinda durumlar nedir ? (oyun bazli olarak)
-
Mecburiyetten artirdiklari kesin ama diger nedenlerden biri olarak diger saglayici olan turk.netin 1000/1000 vermesinin etkisinin buyuk oldugunu dusunuyorum. Yolu actiklari icin 1000lik telekom paketleride ortaya cikti. upload konusunda 50 bile dusuk ama geriye baktigimda nerelerden buralara geldigini dusununce olumlu olarak bakiyorum.
ornek olarak macaristanda verilen ftth alttaki linkten fiyat vs karşılaştırınca türkiyede telekomun ne kadar pahalı oldugunun tekrar farkına vardım.
En azından varalon paketler ve sunacakları hızlar cok acıklayıcı
4yıl kadar ordayken kullanmıstım 1000/800 gibi bir hız alıyordum o zamanlar (paket icerigini 1000/300 satmalarina ragmen)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zyrou -- 24 Ağustos 2022; 18:38:39 >
-
Diğer ülkelerde paketler arasında fiyat farklı uçuk değil. 100Mbit 150TL , 500Mbit 175TL , 1000 MBit 200TL gibi
Ama bizde fiyatlar çok hızlı uçuyor, 1000 Mbit için 400 lira çok pahalı, umarım kısa zamanda 200-250 lira gibi alınabilir hale gelir
-
Evet fiyat politikaları aynı turk.net gibi nerdeyse sabit fiyat alt yapınız kaç destekliyorsa o kadar veriyor.
Yukarı attıgım fiyatlar son 6 yıldır aynı 6 yıl öncede o fiyatlarla o paketleri satıyodular şimdide. Türkiyedeki gibi zırt pırt zam yok :)
Malesef bnde 1000mbit pakete 430tl ye 2 yıl imza attım. mecbur bırakıyorlar. Turk.net telekom kadar yaygınlaşmadıkça fiyatların o kadar düşceğini sanmıyorum keşke düşse.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X