Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU (645. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13.260
Cevap
127
Favori
737.650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 643644645646647
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Aynen hocam, MAC adresini kopyalayarak veya verilen cihazı köprü moduna alarak farklı router kullananlar var. Ama dediğiniz gibi verilen cihaz kullanılsa da kullanılmasa da o kira bedeli ödenmek zorunda. TT'nin ipe sapa gelmez uygulamalarından biri.

FTTH'de ikinci bir aboneliğin neden verilmediğinin bildiğim kadarıyla bir açıklaması yok. Bu da yine ipe sapa gelmez uygulamalardan bir diğeri...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dejuf D kullanıcısına yanıt

T.Telekom belli bir adreste bir kişiye (abone sahibine) cihazları bir şekilde zimmetliyor. (Cihaz=ONT + "Fiber Modem" tabir ettikleri Home Gateway). Ama hangi amaçla zimmetliyor? Onu ben de bilmiyorum.TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU  Telekom VDSL abonelerine modem yolladığında böyle bir işlem yapmıyordu, muhtemelen halen de yapmıyor... (Ben de VDSL'den Fiber'e dönüşümle geçtim; fiilim tarihinde yollanan VDSL modemi soran geriye isteyen de olmadı ve modem bedeli olarak bir fatura da çıkartılmadı!... Hesapça o modem artık benim oldu. Ayrıca modem için fatura üzerinde belirten ayrı bir bedel de görmedim...)

Bence bu zimmetleme nedeniyle aynı adreste 2. bir kişiye FTTH aboneliği hakkı tanınmıyor.

Telekomcuların "Verilen Cihazlar adresteki konuta aittir!" tarzında bir söylemleri var. Ama neden???

Verdikleri ONT ve/veya Fiber Modemi başka bir adreste, o an boşta olan bir FTTH hattına takarsanız da cihazlar orada çalışmıyor diye biliyorum. Yani bir binadaki OFDK'da bir adrese (daireye) ayrılan hat + o adresteki ONT + Fiber Modemle bir takım olarak çalışabiliyor. Ben OFDK'da portundaki konektörümü yerinden çıkartıp (varsa) boş bir porta takarsam da internetim kaybolacak. OFDK'da kendi portumla komşumun portunu yer değiştirsem ikimiz de internetsiz kalacağız.

• Merhaba fftc sisteminde nasil fibernet kullanilmis anlamadım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mafaky kullanıcısına yanıt
    Hocam aynı OFDK'da portu değiştirince muhtemelen erişim yine sağlanır şayet OFDK tek core fiberle besleniyorsa çünkü tüm portlar OLT'deki tek porta bağlıdır bu durumda. Ancak OFDK birden fazla core ile besleniyorsa OFDK'daki portlar OLT'de farklı portlara bağlı olabilir bu durumda çalışmayacaktır tabi ki.

Turkcell'de böyle değil mesela. Hatta varsayalım yazlığınız olsun, bir de yıl boyunca oturduğunuz eviniz olsun. Turkcell abonesi iseniz dairedeki ONT'yi yazlığa götürüp bağlayınca %90 çalışacaktır. Telekom gibi adrese dayalı bir yetkilendirme sistemi kullanmıyorlar sanırım, PPP bilgisine dayalı olarak çalışıyor. Haliyle bu sebeple PPP bilgisini aboneye vermiyorlar. Yoksa ben başkasının PPP bilgileri ile onun internetini kullanabilirim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • LionTR28 L kullanıcısına yanıt
    Merhaba, ben izah etmek isterim. FTTC de bir fiber erişim türü. Şimdi insanların yanıldığı bir nokta var genellikle. Fiber hiç bir zaman doğrudan erişimin kendisi olmadı, fiber aradaki uç cihazları santrale bağlayan teknoloji oldu hep. FTTC'de de fiber sokaklardaki saha dolaplarına gelir. Saha dolaplarının içerisinde DSLAM dediğimiz cihazlar bulunur. Bu cihazlar DSL sinyali üretir. Aboneye de saha dolabından bakır kablolar gider. DSLAM ile abone modemi ADSL veya VDSL üzerinden iletişimi kurar. Şuan ülkemizde VDSL'de 17a modülasyonu kullanılıyor. 17a ile 100 metreye kadar 100Mbps erişim verilebiliyor ancak enterferans denilen bir hadise meydana geliyor bakırlar üzerinde. Yan yana veri taşıyan bakırlar artık gürültü oluşturmaya, cross-talk yapmaya başlıyorlar bu durumda erişilebilir hız azalıyor. Bunun önünw geçmek için G.INP ve vectoring teknolojieri mevcut. Telekom G.INP'yi kullanıyor mu bilmiyorum ama vectoring'i kullanmıyor. Bir de 17a haricinde 30a (250Mbps'e kadar), 35b (500Mbps'e kadar), G.fast (1Gbps ve üstü), GigaDSL (1Gbps) modülasyonları da mevcut DSL için. Telekom'un Nokia 7363,7205/7330, Huawei MA5816 DSLAM'a sahip saha dolapları 35b ve G.fast destekliyor ancak Telekom henüz bu modülasyonlardan yayına başlamadı. Ayrıca Nokia 7353 30a ve Fast Ethernet, Huawei MA5600 ise vectoring desteğine sahip DSLAM'lar Telekom'un, kullandıkları arasından.

FTTC'yi, FTTB ve FTTH'den ayıran iki temel fark mevcut. İlki FTTB'de fiber binaya, FTTH'de daireye girerken FTTC'de saha dolabına giriyor. İkincisi ise FTTB ve FTTH'de sinyal aboneye ethernet ile (E-WAN) ile iletilirken FTTC de DSL kullanılıyor. FTTC şuan Avrupa genelinde en yaygın fiber erişim türü ancak ülkemizde de olduğu gibi kıta çapında FTTH'ye dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Muhtemelen bir 10 sene sonra FTTC Avrupa'daki hakimiyetini kaybedecek.

• Arkadaşlar şimdi Telekom ile konuştum modemi teslim ederseniz 660 TL gibi bir ücret çıkıyor diyor. 5 ay kaldı taahhüt bitimine . Ödememek için ne yapabilirim ? Hakem heyetine versem sonuç alabilir miyim ? Yoksa tutarı ödedikten sonra mı verebiliyorum THH ye de ?

Aslında hocam ONT ile Router'ın tümleşik olduğu cihazları Telekom'un tercih etmemesi bence bir avantaj. Turkcell, Vodafone ve Turksat bu cihazları kullanıyor. Ancak ben sevmiyorum çünkü bu durumda Router'ı nereye konumlandırıyorsanız fiberi de oraya dek çekmek gerekiyor. Fiber de bakıra nazaran daha narin bir kablo olduğu için daire içerisinde fiberi dolaştırmak bana riskli geliyor. Allah muhafaza bir kırılsa ekip gelene dek internet yok. ONt ayrı cihaz olduğunda ONT'yi emniyetli bir yere koyup Router'ı dilediğimiz yere koyma şansımız oluyor. Varsın aradaki ethernet kablosu kopsun, onarımı da kolay, temin edip değiştirmesi de kolay.

• Süreç hakkında pek bilgili değilim ancak zannediyorum ki fatura edilen tutarı ödedikten sonra başvurabiliyor olmalısınız. @XpressMusic34 hocam bu konuda daha kapsamlı bir cevap verebilir diye düşünüyorum.

• Ö1f1 kullanıcısına yanıt

Fiber OBK'nin narin bir kablo olmasını ben de kabul ediyorum. Fiber kabloya (OBK) kıyasla Cat kablo neredeyse "beton kadar sağlam!"... Ama o durumda da ONT ile Fiber Home Gateway/Router arasında da daha kalınca bir Ethernet kablosunun ev içinde dolaşması gerekiyor. Eğer bekar hatta tek başına yaşıyorsanız, no problem. Ama ben evin içinde (kablo kanalı içinde dahi olsa) o Cat kabloyu kabullenecek bir hanım bilmiyorum; ya da şansım olmadığından ben bulamamışım!TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU 

Neyse ki şu anda benim evde bu iki cihaz birbirinden 20-25 cm. mesafedeler. Hatta Telekom'cunun bıraktığı Cat kabloyu da attım, bende olan hazır yapılmış 30 cm'lik bir Cat6 kabloyu kullanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 13 Aralık 2021; 15:30:59 >
  • Hocam yardımcı olur musunuz ?

güzel bilgi olmuş.teşekkurler.

Üstat seni bulmuşken yazayım. Netgalaksi kullandığım bir hattım var. Huawai sahasında yeni hat aktif oldu.

TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU

Card Name : H83DVCPE3

Kart kodu ile arama yaptığımda 35b güç tüketimini belirtmemiş. Bu kartlarında 35b desteği olmama ihtimali var mı? Sözde fiber çekildi aktif edildi. Daha toplu aktarım yapılmadıda. Dolapta sadece benim hattım aktif. Yeni dolap 450 m uzakta. Yarın toplu aktarım yapılacakmış. Hız çok düşeceğe benziyor. Yakın bölgeme tekrar saha dolabı isteyeceğim ama abone sayısı az olunca yaparlarmı bilemiyorum. 450 m uzaktaki 2 dolapta tip-23.

Çok haklısınız değerli büyüğüm

Aslında biraz suç müteahhitlerde. Eski yapıları anlayabiliyorum ama yeni binalarda da daire içi kablolamayı düzgün yapabilmek için sıva altı kanallar ve alçak gerilim panosunun bir çoğunda bulunmaması bu tür sorunlara baştan gebe malesef. Benim de dairem öyle, hatta bir ara kabinet alıp, PoE switch ve PoE AP'ler alıp kablo gözükmeyen bir altyapı kurmayı düşündüm ama geçen sene 2000 Lira gibi bir maliyeti çıkıyordu. Şimdi kaça katlamıştır kim bilir.

Ama WIFI kutusu diye yeni bir ürün peydah olmuş piyasada
    Muhtemelen onlardan alacağım.

• DEMİRCİEFE kullanıcısına yanıt
    Rica ederim.

• gulnare G kullanıcısına yanıt
    Estağfurullah hocam, ben buralarda olmasam da etiketleyin, unutmaz isem geri dönüş yaparım.

Huawei MA5816 idi hocam fotoğrafını attığınız DSLAM. 35b desteği var, haliyle kullanılan kartların da %90 desteği vardır diye düşünüyorum.

Valla bilemem. Burada 2020 başında Tip23 koyulan bir yere bu sene başlarında hemen yanına yeni bir kabin daha konuldu. Burada port sorunu olması da çok zor, muhtemelen kapasite için konuldu. Ancak son çeyrekteki olumsuz kur hareketleri belki istediğiniz aksiyonu aldırmayı zorlaştırabilir.

Merak ettim; ne menem bir şeymiş bu WI-FI kutusu... Bilgilendirirseniz sevinirim. Belki evdeki tartışmasız diktatörye'den izin koparabilirim... Fakirin umudu ekmek işte...TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU 

• herkese selamlar benim bir sorunum var kimse çözemiyor hafta içi akşam 8 e kadar internet hızım 24 oluyor ama akşam 8 den sonra ve haftasonu 2,5 max oluyor şikayet kayıt oluşturdum teknik ekip geldi komşularla aynı porta baplamışlardır dedima ama yok ayrı dediler onlar 24 alıyoruz dedi sorun modemde dedi saçma sorun modemde olsa sabahta alamam hızı ama gel anlat anlatabilirsen gece 8 den sonra sayfa açamıyorum bilgisi olan arkadaş varsa cevaplasın lütfen

Sağolasın bendede fftc var fibernet paketi kullanabilirmiyim peki

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LionTR28 L kullanıcısına yanıt

Soru Sn. Ö1f1'e hitaben sorulmuşsa da izniyle ben rol çalıp bir cevap vereyim; merakınız giderilmiş olsun.

Aslında Telekom'da (ya da altyapısıyla hizmet veren sair ISS'lerin çoğunda) salt fibernet diye bir paket yok. VDSL'i de (= FTTC) fibernet'den saymaktalar.

Dolayısı ile VDSL kullanıyorsanız onlara göre fibernet de kullanıyorsunuz gibi oluyor. Şu anda Telekom'daki en yüksek hız 100 Mbps (indirme/DL olarak). VDSL hizmeti aldığınız saha dolabındaki kartta (DSLAM) zaten 17a modülasyonlu. Bakır altyapıyla alabileceğiniz en yüksek hız teorik olarak 100 Mbps (pratikte saha dolabına olan mesafeye göre azalacaktır...); evinize kadar fiber (=FTTH) gelebilmiş olsa da yine 100 Mbps (ancak bu daha garantili bir 100 Mbps).

Anlatmak istediğim, Telekom'un fibernet diye tanımladığı sadece eve kadar olan fiber (=FTTH) değil.

Sizin FTTC olarak belirttiğiniz altyapı eğer sokaktaki saha dolabından gelen bakır altyapılı ise ileri tarihlerde bunun FTTH'a dönüştürülme şansı olabilir. Ama binanıza Tip-11 (veya benzeri) üzerinde Türk Telekom Fiber İnternet yazılı bir mini saha dolabı (kabin) konulmuşsa bu şansınız zayıflıyor. O kabine de zaten Telekom'un fiber kablosu dışarıdan geliyor ama dairenize bakır altyapıyla ulaşıyor. Mesafe daha da kısaldığından 100 Mbps'e yakın bir hız almanız mümkün (bakır tesisatta sorun, özellikle korozyon yoksa). Bence Telekom bu T-11 kabinleri kısa vadede değiştirip FTTH yapmayacaktır. Değiştirmenin Telekom'a göre maliyeti çok yüksek değil ama dahili tesisat konusunda size iş çıkacak. Bence Telekom önümüzdeki en az 5 yıl boyunca bu tür (Tip-11 bina içi kabin kullanan) FTTC ile tam FTTH sistemlerini birbirleriyle dengeli olarak kullandırtacaktır.

• Tutarı ödemeden veya ödeyerek Thh ye başvurabilirsiniz. Tutarı ödemez iseniz yasal sürenin sonunda ilgili işletmeci size karşı icra başlatabilir. Tutarı ödeyip THH ye başvurur iseniz ilgili dilekçenizde tutarın iadesini talep edebilirsiniz. En güvenli yol elbette ikincisidir. Ancak kanunlar nezdinde haklılığınız kanun veya yönetmelik maddelerine dayanıyor ise olumlu sonuç alırsınız. Diğer türlü olumsuz sonuçlanır. Aynı zamanda işletmeci, ilgili kararı tüketici mahkemesine taşıma hakkına sahiptir, siz de hakkınızı tüketici mahkemesinde arayabilirsiniz. Geçmişte kredi kartı aidatları ile ilgili THH tüketici lehine kararlar veriyordu ama bankalar tüketici mahkemesine konuyu taşıyıp ilgili kararları bozdurup tutarları geri aldılar. Yani THH den haklı çıkmak demek mutlak bir sonuç elde etmek anlamına gelmiyor. İlgili firma sizi tüketici mahkemesine verebilir, orada davayı kazanabilir veya kaybedebilir ama yıllarca bu süreçler sizi meşgul etmeye devam edecektir. @shunter @Ö1f1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 14 Aralık 2021; 11:35:55 >

• 
Sayfa: önceki 643644645646647
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.