Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU (644. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13.260
Cevap
127
Favori
737.663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 642643644645646
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Binaya kadar "Fiber" gelip de bina içi VDSL olarak dağıtılan bir sistem zaten YOOOK! Yani teknik olarak yok!... Sadece binaya kadar fiber gelir; binaya kurulacak mini santral tarzı birkaç donanımla bu fiber Ethernet kabloyla dairelere taşınacak şekilde ayrıştırılır ki buna FTTB altyapısı denir. Yani dairenize fiber kablo değil ama Cat. 5/6 türü bir Ethernet kablo gelir ve daire içinde fiber sonlandırma olamayacağından bu Ethernet kablo modemin (daha doğrusu router'ın) doğrudan WAN portuna takılır.

(Eğer sadece tek bir binadan bahsediyorsak)

Siz taşınmadığınızı söylüyorsunuz. Bu sıfır, yeni inşaat mı yoksa bina zaten 5-10 yıldır kullanımda olan bir bina mı? Sıfır inşaat ise dairelere müteahhit zaten fiber kablo çekmiştir. FTTB ise zaten artık terkedilmiş bir sistem; zamanında müteahhitler bu sistemi zaman zaman kullanmış olabilir.

Ama bina eskiyse, ve buraya FTTH altyapı kurulmayacaksa, o zaman binanın hizmet aldığı saha dolabına Fiber gelir, oradan bakır kabloyla binaya ADSL/VDSL altyapı getirilir ve yine bakır kabloyla dairelere sinyal dağıtımı ADSL/VDSL olarak yapılır. Ve tabi ki her dairede bir kablolu ya da kablosuz ADL/VDSL modem bulunur.

• mafaky kullanıcısına yanıt

Bina ortalama 10 yaşında bir bina. Bina içerisinde Fiber kutuyu görüp, VDSL ile bağlanmak çok mantıklı gelmemişti. Neden direkt ethernet/fiber daire içine gelmiyor orası ayrı bir saçmalık. Fiber için bir kutu bina içerisinde ama oradan dağıtım eski tip bakır kablolarla devam ediyor.

FTTB hususunda yazdıklarınız doğrudur. Fiber kablo binaya kadar gelir ve MDU dediğimiz cihazda sonlandırılır. Oradan da CAT kablolarla dairelere dağıtılır. Buna binaya kadar fiber denir.

Erdem hocamın binasındaki sistem ise bildiğimiz VDSL. Binaya kadar fiber kablo gelir, burada T11 kabinde sonlandırılır. Kabindeki regletlerden dairelere bakır kabloyla dağıtım yapılır. Sokaktan gelen VDSL'in binada uygulanmış hali olarak düşünebilirsiniz. T11 kabinlerin de genelde birkaç çıkışı bulunur. Yani bu kabin bir binada yer alır ama birkaç binaya hizmet edebilir. Yukarıdaki mesajımda ilk fotoğrafta görülen kabinin sağ alt kısmında 4 adet çıkış mevcut. O kabinden 4 binaya VDSL hizmeti verilebilir.

Peki sokaktaki kabin dururken neden böyle bir sistem kullanılır? İşte bunun cevabı bende değil bölgedeki planlama biriminde. Belki kabini sokağa yerleştirecek uygun bir yer yoktur. Belki sokağa yerleştirilse bazı binalara uzak düşecektir, bilemem. Bu sebeple uygun pozisyonda olan bir bina seçilir ve T11 kabin yerleştirilip birkaç binaya VDSL hizmeti sağlanır.
    Günümüzde çok sık kullanılan bir sistem değildir ama bu, böyle bir şeyi "YOOOK" saymaz.
    Daha fazla bilgi için T11 kabinleri araştırabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 23 Kasım 2021; 17:53:42 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Erdem kullanıcısına yanıt
    FTTB sistemde kabinde MDU cihazı bulunur ve buradan CAT kablolarla dağıtım yapılır. Sizin binanızdaki T11 kabinde ise tıpkı sokaktaki kabinlerdeki gibi (sözgelimi T7, T9 gibi kabinler) DSLAM bulunur. Buradaki regletlerden de telefon kablosuyla dağıtılır. Bu sistem de doğal olarak VDSL'dir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 23 Kasım 2021; 17:42:49 >
  • Dejuf D kullanıcısına yanıt

Ha pardon, ben Telekom'un bina içine yerleştirdiği bu T11 kabinleri göz ardı etmişim. Ama binaya kadar fiberi getir, sonrasında T11 kabin içinden bir yada sizin dediğinize göre 4 binaya VDSL ver. Tek faydası bina tek ise, veya 4 bina birbirine yakınsa bakır altyapı kayıplarını az tutması ve 100 mbps'ye yakın DL'a imkan tanıması. Ama 200 mpbs'lik tarife çıktığında bir işe yaramayacak. Telekom'un bu T11 kabinlerin üzerine "Fiber İnternet" yazması maalesef kötü ve haksız bir algılama. Evet T11'e fiber giriyor ama abonelere bakır kablo çıkıyor. Hani FTTB olsa, hadi neyse de(ama bu saatten sonra kimse FTTB donanım maliyetine katlanmaz...)!

Ancak bu işe kim nasıl karar veriyor, onu anlayamadım. PLanlamaları biraz muamma! Bizim 13 binalık sitemizde T11 kabin yoktu zira Site girişine 180 mt. uzaklıktaki bir Tip-5'den besleniyorduk. VDSL hızımız da pek fena değildi; 80-90 mbps arası (binaya göre) idi. Hiç beklemediğimiz (talep de etmediğimiz) bir anda bizi FTTH'a çevirdiler. Biz sadece bina içi OBK'ları (bize bıraktıkları kabloyla) çektirdik...

T11 kabinleri belki de bakır maliyetinden kısmak için yerleştiriyorlardır. Sokak kabininden çekse hat uzayacak. Bu durumda daha fazla kablo kullanmak gerekecek. O halde bir T11 çak, masraftan kurtul. Mantalitesi budur bence. Bakırdaki veri kaybını falan umursadıklarını sanmıyorum.
    Zaten her şeye fiber diyorlar hocam. O kabine fiber kablo geliyorsa üzerine fiber ifadesini yapıştırıveriyor. Garip bir şekilde asıl fiber kabini olan OFSD'lerin üzerinde de hiçbir şey yazmıyor. Bizim burada birkaç tane gördüm. Sadece birinin üzerinde TT'nin logosu vardı. Başka yazı falan yoktu, iç içe geçmiş bir sürü üçgenden ibaret siyah beyaz bir logo sadece. Diğerleri bomboş zaten. Bu TT'ye akıl sır ermiyor.

Sizin siteniz bayağı büyükmüş. 13 bina az değil. T11 kabin 13 bina için yeterli gelmez muhtemelen. Kabinin potansiyelini bilmiyorum da tahmin yürütüyorum.
    Bölgenize bir yatırım yaparak fiber dönüşüm başlatmışlardır. Kaz gelecek yerden tavuğun esirgenmeyeceğini biliyorlar tabii. Zaten fiberin maliyeti bakırdan daha düşük. TT için çok zor bir proje olmamıştır. Bazen talep olmadığı halde böyle dönüşümler gerçekleştirebiliyorlar. Bazı vatandaşlar da yıllarca VDSL/fiber bekliyor.

Edit: Bahsettiğim OFSD'nin bugün fotoğrafını çektim. Burayı okuyanlar için bilgilendirme olsun: Sağdaki kabin bildiğimiz T7 kabin. O kabin üzerinden VDSL hizmeti verilir. Soldaki ise OFSD (optik fiber saha dolabı) dediğimiz kabin. İçerisinde elektrikle çalışan herhangi bir aksam yoktur. Sadece fiber ek yerleri ve kasetleri bulunur.

TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 26 Kasım 2021; 15:16:14 >

• FTTB/DSL yapıları ilk çıkan zamanlarda yapıldı. Şuan yapılmıyor. Şuan bunların Ftth dönüşümünede başlandı. İstanbulda bir kaç yerde gördüm. Fttb yanına fiber kutu koyuyorlar. FTTH çeviriyorlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • [alıntı] Sizin siteniz bayağı büyükmüş. 13 bina az değil. T11 kabin 13 bina için yeterli gelmez muhtemelen. Kabinin potansiyelini bilmiyorum da tahmin yürütüyorum. 

Bölgenize bir yatırım yaparak fiber dönüşüm başlatmışlardır. Kaz gelecek yerden tavuğun esirgenmeyeceğini biliyorlar tabii. Zaten fiberin maliyeti bakırdan daha düşük. TT için çok zor bir proje olmamıştır. Bazen talep olmadığı halde böyle dönüşümler gerçekleştirebiliyorlar. Bazı vatandaşlar da yıllarca VDSL/fiber bekliyor.[alıntı sonu] 13 bina dediğinizde gözünüzde daha büyük bir site canlanıyor ama bizde öyle değil; toplamda 96 daire var, en çok daireli binada da 10 daire. Tabi ki tek bir T11 kabinle halledilemez ama 3-4 binadan birisine T11 konularak halledilebilirdi. Neyse ki böyle bir pintilik yapmadılar da doğrudan FTTH çevrimi yaptılar. Ama zannederim umdukları kadar verimli çıkmadı; tam sayıyı bilmiyorum ama 96'da zannederim 20-25 daire FTHH dönüşümü yaptı. Sitede oturanların çoğu yaşlı kimseler; internetle fazlaca ilgileri yok; birkaç tane de KabloNet abonesi zaten. Ama dediğinize katılıyorum; herhalde Saha dolabından bakır çekeceklerine bir binaya fiberle beslenen T11 koyup bu binaya (belki komşu bir iki binaya da) bakır altyapı dağıtımı yapmak daha kolay ve ekonomik. Dün Levent taraflarında bir pasajdan geçtim; pasaj 3 katlı sayılır ama üzerinde ayrıca daire şeklinde konut ve işyerleri var. Toplamda (pasaj dükkanlarını da tek tek sayarsak) 30-40 abone arası olabilir... Kapı çıkışında gördüm ki bir T11 koymuşlar.

• Fiber kutu takılalı 3 hafta oldu aktif olmadı daha nezaman aktif olur bu fiber acaba

• Bu Nedir Hangi Bu Hangi Bağlantı Türü Arkadaşlar

TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU
  • Konuyu okurken binaya kadar gelen hatları veya takılan kutuları görünce hem seviniyorum hem kendi halime üzülüyorum.

2016 yılında Ankara Pursaklar Tevfik İleri Mah. adresine taşındım. Oturduğum yerde Fiber altyapı yoktu(ve hâlâ yok). Ancak ufak bir araştırma sonrası tam olarak sitemize 900 mt. mesafeden fiber altyapı geçtiğini öğrendim. Bunun üzerine girişimlere başladım. Konuyla ilgili aklınıza gelebilecek tüm kanallara başvuru yaptım. Firmalar, belediyeler, firma yetkilileri vs vs. Oturduğum yerde kazı çalışması yapılmaya çok müsait(kalabalık merkezde değil daha tenhada oturuyorum). Hatta gerekirse maliyetin bir kısmını(200bin liraya kadar) karşılayabileceğimi, yüksek hızlı internetin işim için çok gerekli olduğunu dile getirdim. Ancak kapı duvar tabii. Bu tip konularda ülkemizde ki tüm makam ve mecralar kulağının üstüne yatmayı çok seviyor. Yıllardır hiç bir gelişme olmadı. Ta ki bu yıl yaz aylarına kadar. Siteye Türk Telekom yetkilileri gelip "Başvurunuz varmış isterseniz sitenize Fiber çekelim" demişler. Site yöneticileri bu konuyla ilgili girişimlerimi bildiği için gözün aydın falan dediler hatta bana. Neyse bu arkadaşlar 1.5 ay sonra geldiler yere boya ile işaretleme yaptılar. Sonra sitemizin önünde bulunan Telekom kutusunun orada ufak bir kazı çalışması yaptılar 1 boru döşendi hemen kutu yanına(sanırım bu boru ile bölgede olan diğer binalara dağıtım yapılacak) ve hepsi bu. Sistem inanılmaz ağır işliyor. Her gün arıyorum her gün kavga gürültü işi ilerletmeye çalışıyorum ama olmuyor. Bu ülkede hiç bir şey ne yazık ki hızlı ilerlemiyor.

Bu arada sonradan öğrendik bu beyefendiler kazı bile yapmayacak aslında. Yaptıkları işaretleme meğer Telekom hatlarının kutudan site ve binalara giden yolunun tespiti içinmiş. Hazır yerden geçirecekler yani anlayacağınız kabloyu. Ve bu kadar şey için 5 yıldır uğraş veriyorum, yüksek hızlı internet için her ay mobil veri kullanıyorum. Yazık günah bu ülkeye ve insanına.

• paketimi 100 mbite yükselttim. 91 mbit alabilirmişim sistem 88/8 bağladı. Noise margin 8.4 oldu. 50 gb dosya indirdim kopma vb olmadı. üstelik kablomda da sorun var. telefondan sadece cazırtı sesi geliyor. ben de fibere çevirin binamızı diye bastırdım. hayırlısı bakalım.

• MrChame kullanıcısına yanıt

Bu adresteki abone ya ADSL (7.5 Mbps DL hızı ile) ya da VDSL2 (yaklaşık max. 86 Mbps) ile bakır altyapıdan hizmet alabilir demek. VDSL2 için ya çok yakında (50 mt.) bir Saha Dolabı var, ya da söz konusu yer büyük bir blok bina vb. yer ise bina içinde T-11 tipi kabin dedikleri FTTC altyapısı var. (T-11'e Fiber geliyor ama bina içi dağıtım bakır altyapıyla sağlanıyor. Bakırın kullanıldığı mesafe düşük olduğundan hız da yeterine yüksek oluyor. Mahfuz bir bina ise, yani korozyona karşı korunaklı bir durumdaysa bu tür FTTC'den uzun süre hız düşümü olmadan iyi sonuç alınacaktır...)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 2 Aralık 2021; 21:7:25 >
  • bugün biten taahhütümle birlikte türk telekom interneti kapatıp yutknet basvurusu yaptım bakalım inşallah memnun kalırım. Bugüne kadar türk telekomda bir problem yasamadım apartmana kadar fiber geliyor daireye cat 6 geliyor. Fiber bağlantılarda turknetin sorun çıkarmadığını duydum.

• İnternet üzerinden yeni taşınacağım evin adres ile online başvuru yapar gibi yaptım bana verilen teklifler

24 mbps 119
    35 mbps 134
    50 mbps 149 tl kampanyalı fiyatlarmış başka sağlayıcıya geçerim v bunların altyapısını kullanan

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Gokhan1016 G kullanıcısına yanıt

Siz (bina olarak) FTTH değil FTTB altyapıdasınız.

Eğer FTTC (=VDSL) altyapıda olsaydınız ve Turk.Net abonesi iseniz bir arıza durumunda siz bunu Turk.Net'e bildiriyor, onlar da T.Telekom'a iletiyordu. Hem biraz kulaktan kulağa iletişim oluyor, hem de zaman zaman T.Telekom'un bu tür problemlere çabuk müdahale etmediği söylenmekte.

FTTB altyapıda arıza olasılığı FTTC'ye göre oldukça düşük. Ama bir arıza oluşması durumunda aynı kulaktan kulağa sistem işleyecek. Ancak sizde (yani bireysel abone bazında) değil de bina çapında bir problem oluşursa T.Telekom'dan hizmet almakta olan komşularınız durumu sizden önce T.Telekom'a ihbar edeceklerinden siz de bu durumdan (büyük olasılıkla) yararlanmış olacaksınız.

• TÜRK TELEKOM FİBERNET/HİPERNET - ANA KONU

Bu bağlantı tipi nedir? Hangi modemi tavsiye edersiniz?

• Sağlıklı günler öncellikle herkese. 100mbit paket kullanan arkadaşlar hat değerlerini atabilir mi rica etsem?

• Gezendelili G kullanıcısına yanıt
    Hocam bu eve kadar fiber dediğimiz altyapı türüdür.
    Kullanıcının aldığı modemin bir önemi yok çünkü TT, eve kadar fiber altyapıda kendi verdiği modemi kullanma şartı koşuyor.

• Dejuf D kullanıcısına yanıt

Kullanıcı isterse "fiber uyumlu" denilen başka bir modem (aslında router) da kullanabilir; tabi o cihaza birtakım değerleri girdikten sonra. Zira fiber hat, modemde değil, ONT'de sonlanıyor. Fiber'in sonlanabildiği "fiber modemler" henüz bizim piyasada yok. Bunlar olsa Telekom "benim modemi kullanmak zorundasın" olayını daha rahatça empoze eder hem de kullanıcı 2 ayrı cihaz kullanmaktan kurtulurdu...

Ama her halükarda FTTH kullanıcısı ONT + Modem'ini Telekom'dan (ya da genelde Servis Sağlayıcısından) almak ve bunun aylık kirasını açık ya da kapalı şekilde aylık faturası içinde ödemek, abonelikten de ayrıldıktan sonra bunları Servis Sağlayıcısına temiz ve kullanılabilir şekilde iade etmek durumunda... Zira bu 2 cihaz abonenin hem adına, hem de adresine "zimmetleniyor". Ve aynı adrese, OFDK'dan ikinci bir OBK çekilse bile ayrı bir kişiye abonelik nedense verilmiyor. Aynı kişiye tek OBK üzerinden iki farklı abonelik verildiği nadir durumlar var ama bu seçenekte de aboneye 2 ya da 4 Ethernet çıkış portu olan neredeyse modem boyutlarında bir ONT veriyor Telekom.

• 
Sayfa: önceki 642643644645646
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.