|
Türkiye’de Depozito Yönetim Sistemi dönemi başlıyor: İşte detaylar
-
-
''Öte yandan Depozito Yönetim Sistemi kapsamında satın alınan ürün için vatandaşlar bir depozito bedeli ödeyecek. Bu bedel, ürün şişesi veya ambalajı makineye atıldığında geri ödenecek.''
Ödemeyi önceden yapıyoruz, sonra şişeleri götürüp kesilen haracı geri alıyoruz kısaca.
-
Proje güzel de Google Chrome'dan hallice bu logoyu çok mu düşündüler acaba? Bu logoyu her gördüğümde aklıma ister istemez Chrome geliyor. Google dava açsa kazanır resmen.
-
25 kuruş çok 5 krş olmalı en az 1 lira vermez ise kimse uğraşmaz -
Bundan bile vergi alır bu yamyam hükümet -
Geç alınmış doğru bir karar.
-
İpli jeton gibi ip bağladığı şişeyi atıp çekenler ya da yazıcıdan barkod çıkarıp her şişeye yapıştırıp makinaya atanlar çıkar mı acaba?
-
Harac degil adi ustunde depozito, cogu ulkede sistem bu sekilde. İnsanlar parasini verdigi icin de siseleri de gidiyor geri veriyor. Yada insanlar topluyor, geri donusume gidiyor. Fiyat cok onemli ama 25 kurus olursa kimse vermez, 2,5 lira falan olmasi lazim en az, Almanya’da mesela 25cent plastik siseler. -
Geç bile kalındı ve 25-30bin makine az Türkiye geneli için. -
Bir tane faydalı işleri yok, hep kazık atmak -
Bizim millet parayı duyunca orayı şişeyle yıkarlar -
quote:
Orijinalden alıntı: mck94
Harac degil adi ustunde depozito, cogu ulkede sistem bu sekilde. İnsanlar parasini verdigi icin de siseleri de gidiyor geri veriyor. Yada insanlar topluyor, geri donusume gidiyor. Fiyat cok onemli ama 25 kurus olursa kimse vermez, 2,5 lira falan olmasi lazim en az, Almanya’da mesela 25cent plastik siseler.Plastik hammadde farklı ülkelerde yakın fiyaytır diye düşünüyorum.
Az önce internetten baktığım veriler;
Almanya'da 500gr ekmek 1 euro ile 3 euro arası.
İstanbul 200 gr ekmek 10TL-12.5TL- 500 gramı 25 TL-31.25TL yani 0.69-0.85euro ya karşılık geliyor.
Geri dönüşümde almanya 25 cent veriyor demişsiniz. En düşük fiyatlı 500gr 1 euroluk ekmek almak için 4 şişe gerekiyor.
Türkiye de 25 kuruş verecekse eğer. 500 gram yani 2.5 ekmek için 100 şişe gerekli.
Bu fiyatlar ile bu otomatlarda kendini yormaya gerek yok. Çünkü aynı şişeleri geri dönüşüme (hurdacıya) versen çok daha fazla kazandırıyor. Bunu öylesine söylemiyorum. İlk duyrulduğunda hesabını yapmıştım. O zaman da şişeyi 25 kuruştan alacaklarını duyurmuşlardı. Şimdi hurda fiyatı da epey yükselmiştir. Fiyatları güncellemeden olmaz bu iş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi interwap -- 30 Kasım 2024; 7:27:35 >
-
Normalde Avrupa'da güzel uygulamada bizde yok depozit parası yok vergisi derken suyu çıkacak -
Avrupada işe yaramasının sebebi, içeceklerin ucuz depozitosunun pahalı olması. Şöyle örnek verebilirim, EU üyesi olan bir şehide cluba gittik, cin tonik aldım 180 birim paraydı ( Euro kullanmıyorlar iç piyasada ) verdikleri bardağı geri götürdüğünde 50 birim parayı geri veriyorlardı. Keza aynısı şişe biralar içinde geçerliydi, bira 11 birim paraydı, depozitosu 3 birim paraydı. Yani 5 tane şişe götürdüğünde bir bira alabiliyorsun (şişe depozitosu dahil)
Ülkemizde ise tam tersi, örneği yine bira üzerinden vereceğim, çünkü kola falan içmiyorum. 72 TL olan bir şişe biranın depozitosu 2 TL, 35 şişe götürmen gerek ki bir bira alabilesin. 35 tane şişenin ağırlığı o kadar yüksek ki, kendi açımdan söylüyorum direkt olarak çöpe atıyorum şişeleri. Kim uğraşacak 35 şişeyi taşımakla.
Ülkemizde işlemesi için 20 TL yapılması gerekiyor bir şişe bira için ki insanlar geri götürsün. Bu sadece benim tükettiğim bira ile alakalı, bunun meşrubatı var, meyve suyu var, ayranı var. Yine bu işi ranta çevirecekler anlaşılan. Ben kesinlikle depozitoya okeyim, fiyatının yüksek olması kaydı ile.
-
Depozito denir, vergi denir, adı değişir ama aslında haraçtır.
-
Güzel ve gerekli bir sistem, ayyaş insanların yol kenarlarına bıraktıkları içki şişelerini görmekten bıktık. Hatta cezai işlem bile uygulanması lazım.
''Öte yandan Depozito Yönetim Sistemi kapsamında satın alınan ürün için vatandaşlar bir depozito bedeli ödeyecek. Bu bedel, ürün şişesi veya ambalajı makineye atıldığında geri ödenecek.'' Ödemeyi önceden yapıyoruz, sonra şişeleri götürüp kesilen haracı geri alıyoruz kısaca. |
Bundan bile vergi alır bu yamyam hükümet
|
Harac degil adi ustunde depozito, cogu ulkede sistem bu sekilde. İnsanlar parasini verdigi icin de siseleri de gidiyor geri veriyor. Yada insanlar topluyor, geri donusume gidiyor. Fiyat cok onemli ama 25 kurus olursa kimse vermez, 2,5 lira falan olmasi lazim en az, Almanya’da mesela 25cent plastik siseler.
|
Plastik hammadde farklı ülkelerde yakın fiyaytır diye düşünüyorum. Az önce internetten baktığım veriler; Almanya'da 500gr ekmek 1 euro ile 3 euro arası. İstanbul 200 gr ekmek 10TL-12.5TL- 500 gramı 25 TL-31.25TL yani 0.69-0.85euro ya karşılık geliyor. Geri dönüşümde almanya 25 cent veriyor demişsiniz. En düşük fiyatlı 500gr 1 euroluk ekmek almak için 4 şişe gerekiyor. Türkiye de 25 kuruş verecekse eğer. 500 gram yani 2.5 ekmek için 100 şişe gerekli. Bu fiyatlar ile bu otomatlarda kendini yormaya gerek yok. Çünkü aynı şişeleri geri dönüşüme (hurdacıya) versen çok daha fazla kazandırıyor. Bunu öylesine söylemiyorum. İlk duyrulduğunda hesabını yapmıştım. O zaman da şişeyi 25 kuruştan alacaklarını duyurmuşlardı. Şimdi hurda fiyatı da epey yükselmiştir. Fiyatları güncellemeden olmaz bu iş. |
İpli jeton gibi ip bağladığı şişeyi atıp çekenler ya da yazıcıdan barkod çıkarıp her şişeye yapıştırıp makinaya atanlar çıkar mı acaba? |
Depozito denir, vergi denir, adı değişir ama aslında haraçtır. |
Avrupada işe yaramasının sebebi, içeceklerin ucuz depozitosunun pahalı olması. Şöyle örnek verebilirim, EU üyesi olan bir şehide cluba gittik, cin tonik aldım 180 birim paraydı ( Euro kullanmıyorlar iç piyasada ) verdikleri bardağı geri götürdüğünde 50 birim parayı geri veriyorlardı. Keza aynısı şişe biralar içinde geçerliydi, bira 11 birim paraydı, depozitosu 3 birim paraydı. Yani 5 tane şişe götürdüğünde bir bira alabiliyorsun (şişe depozitosu dahil) Ülkemizde ise tam tersi, örneği yine bira üzerinden vereceğim, çünkü kola falan içmiyorum. 72 TL olan bir şişe biranın depozitosu 2 TL, 35 şişe götürmen gerek ki bir bira alabilesin. 35 tane şişenin ağırlığı o kadar yüksek ki, kendi açımdan söylüyorum direkt olarak çöpe atıyorum şişeleri. Kim uğraşacak 35 şişeyi taşımakla. Ülkemizde işlemesi için 20 TL yapılması gerekiyor bir şişe bira için ki insanlar geri götürsün. Bu sadece benim tükettiğim bira ile alakalı, bunun meşrubatı var, meyve suyu var, ayranı var. Yine bu işi ranta çevirecekler anlaşılan. Ben kesinlikle depozitoya okeyim, fiyatının yüksek olması kaydı ile. |
Proje güzel de Google Chrome'dan hallice bu logoyu çok mu düşündüler acaba? Bu logoyu her gördüğümde aklıma ister istemez Chrome geliyor. Google dava açsa kazanır resmen. |
Bunlara para kazandıracağıma sokakta şişe toplayana veririm.
|
Benzer içerikler
- spotify jam nasıl başlatılır
- whatsapp silinen mesajları geri getirme
- instagram arka plan beyaz yapma
- apple müzik öğrenci
- spotify müzik dinleyerek para kazanma
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X