|
Türkiye’de Depozito Yönetim Sistemi dönemi başlıyor: İşte detaylar (2. sayfa)
-
-
-
Tr de zor bu iş, bi de atıklarla geçinen yüzlerce insan var ülkede.
Bi marketin geri dönüşüm kutusuna pil koydum.Abi çöpe gidiyo onlar zaten yanıtını aldım.
-
Ne zaman bir hizmet haberi olsa guguk Hükümete laf atan düşüncesizler hemen ortaya çıkıyor, sizin kafanızda adamlar tarkan'a gülşene milyonlar verip Güneş santrallerine yapılan yatırıma salaklık diyor bir diğeri temel atmama töreni yapıyor, bunlar olurken hala sıkılmadan birde akıl veriyorsunuz. sizin seçtiğiniz siyasilerin ne naneler yediğini görüyoruz kime ne anlatıyorsunuz ki?
Şu memlekette sizin gibilerin önde gidenlerinin yaptığı işleri göstermek ufo göstermek gibi birşey herkese nasip olmaz. :))) anca haini vekil seçtirirsiniz, oy verene depremde gebeyseydin dersiniz, dönüşüm yapılmadığı için mahkemelerden dönsün diye uğraştığınz yerde 1000 tane insan ölür umrunuzda olmaz, bu satırları okuyanların %99'un haberi bile yoktur ama her daim çemkirir.
Şu hükümete gömeyim diye haber ararken her hizmet yada yerli haberi altında sıkılmadan bir yazabilecek yüzü nasıl buluyorsunuz merak ediyorum.
Ne güzel işte TR'ye de gelmiş deyip en azından olumsuz olmayan yapıcı bir yorum yazsanız da sizin şu aymazlığınızı görmesek.
İstanbul'da sizin gibiler yüzünden olmaz saçmalıklar oluyor, 2 kez metrobüs yolundan yürüdüm, onlarca kez çalışmayan merdivenlerden çıktık, bu yıl 2 kez izmir yaptık köy gibi şehir nedir gördük. çok akıllıysanız sizinle %100 aynı fikirde olanları silip atın yerine geçin yazılarda atıp tuttuğunuz şeyleri yapmak için yola koyulun. görelim herşey nasıl güzel olacak.
Haber her zamanki devlet hizmetinin önce basit anlatımı sonrada 10larca kez sorudan sonra öğrenebileceğimiz türde yapılmış, çıksın görelim bakalım.
bu sistemin geçişi ve uymayanlarında cezai işlemlere tabi olması gibi A'dan Z'ye planlanması lazım, mağdur olduktan yana enayi yerine konulduktan sonra insan daha bir bileniyor devlete sisteme. bunu bari düzgün yapın.
-
Akbil,kontor filan alınsa daha çok kişi katılır. Atıyorum şimdi, 10 şişe at makineye, oradan akbiline 10 lira yatırsın. Veya makineye numaranı gir, operatöründeki hesabına tl veya 1gb internet yüklensin.
-
Eh 2028'de bir oy verirsiniz artık, bu olağanüstü doğru işin ödülü olarak
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
umutsuz yaşanmaz evet. bu uygulama biraz, naylon poşet kullanımına benzeyecek gibi geliyor. kimi depozito için ilgili bölgelere varmak için yol aşındıracak, kimileri de ya şimdi kim gidecek ta oraya deyip atacak yine çöp olarak. şu evsel yağ atıkları ile giyim ve başka kullanılabilir eşyaların atılabileceği kutuları da koymuşlardı belirli bölgelere ama ağzına kadar dolduğu halde hiç boşaltma yapılmadıklarını da gördük yani. hadi bunların hepsini geç, çevreyi korumak için atılan güzel adımlar bunlar ama sanayi atıklarının güzelim derelerimize, akarsularımıza gelişi güzel boşaltıldığını hala görüyorken, ege ve marmara'nın hali ortadayken, kızılırmak ve sakarya'nın kirlenme ile mücadele ettiğini görürken, bu depozito kutularının işlevselliği ne bileyim, acımasız bir şekilde doğayı kirletenlerle, önce acımasız bir şekilde müdahale etmek gerekmiyor mu, ne dersin? sanayi atığını bertaraf etmek için yapılacak olan masraf, çevrenin kirletilmesi neticesinde sonradan yakalansa bile getireceği cezadan daha maliyetli oluyorsa buna da şaşırmamak lazım. ama dediğin gibi, bir başlasın görelim, sıfır atık nasıl oluyor. hindistan epeydir mücadele ediyor ve plastik atığında başarı oranı %9. plastik şişeler için bu oran %80. cam atık daha kolay tabi. bunda başarı oranı her yerde daha yüksek görünüyor. ya bir şey söyleyim mi, bizde binalar o kadar çok iç içe ve nüfus da öyle yüksek ki büyük şehirlerde misal, istanbul'da bu atıkları toplama alanlarını nereye nasıl koyacaklar bence bu da bir sorun. çöp atmasını bilmeyen bir toplumuz. bu atıkları gidip kutulara atmayı başarsak bile, bu kutulardan atıkları çıkaranlar da olacaktır. yere gömme çöp kutularının olduğu yerlerde, bunların içine bile girenler oluyor memlekette. evet, gördüğün gibi, upuzun yazı yazma yeteneği sadece sende yok..
-
Bunlara para kazandıracağıma sokakta şişe toplayana veririm.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
1 doğru 1000 yanlışı götürdüğü mucizevi bir gün gelirse belki olabilir diyecem ama o bile zor.
-
Nihayet. Dağ taş plastik-alüminyum-karton çöpleriyle dolu. Akıllıca kurgulanmış bir ücretli depozito sistemiyle etrafta çöp kalmaz. Yeterki ücret mantıklı olsun. 100 şişeye 100 tl iade ücreti için kimse uğraşmaz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ozaman bu sisteme devam depozito almasın şişeyide kendi toplasın.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Evi hariç her yere çöp atan bir toplum için geç kalınmış bir uygulama.
Bunun sebebi sosyal medyada "bakın evde şişeleri biriktirdim 11 euro bedava geldi" diye etkileşim için içerik çekenler. Söyleseler aslında o parayı önce verdiklerini insanlar zaten bunu hiç istemezdi. Tabi o kısmı anlatmıyorlar. Depozito içi 25 kuruş çok düşük. Bence pek etki etmeyecek. 100 şişe toplayacak da adam 25 lira alacak. Ölme eşeğim ölme.
Makul olan en az 50 kuruş, hatta 2 lira şişe başına depozito sistemi. Tabi bunu bakkallarda falan nasıl uygulayacaklar bilmiyorum. Zira önce fiş kesen, fişi de barkodlu kesen işletme lazım. Bir çok market ve bakkal böyle bir sistem uygulamıyor.
-
"evet, gördüğün gibi, upuzun yazı yazma yeteneği sadece sende yok.. "
Görmüş olduk
Şakası bir yana benzemesin artık bıktık ya bu ülke'de birşeylerin ittirilerek götürülmesinden. sistemdeki boşlukların ipsiz sapsız ahlaksız hırsız yüzsün utanmaz tipler tarafından emcüklenmesinden bıktık usandık. toplumda gerginlik had safhada çünkü dürüst olanın enayi olarak yaftalandığı bir dönemi geçtik ötelere doğru gidiyoruz.
Poşet fiyatlama standardizasyonu mu ne diyeceksek işte aynı durumu bu mevzuda olmalası lazım, memleketin her alanında denetimin d'si yok, öyle olmasına da neredeyse tüm halm göz yumuyor. haberdeki gelişmelerin nasıl hayatımıza gireceğine dair eksik bilgilendirme yüzünden art niyetle kandırılıyor yönlendiriliyoruz, enayi yerine konulduğumuzda oluyor. 2025'e gireceğiz girmesine de zihin olarak çok gerilerde kalmış bir devlet memuru & devlet yapısı var. hizmetlerin olmaması yada olan hizmetlerin eksik olması hep bu sebepten.
Cidden merak ediyorum bu işi nasıl yapacaklar, çünkü o sistemin başlatılmasından daha önemlisi doğru düzgün denetlenip sürdürülmesi. çöpünü ayrı ayrı paketleyen çok az insan var, çöplerin muhafazası filan bunlara yer ayrılması lazım, sistemi denetleyemiyorsanız nasıl doğru işlemesini sağlayabilirsiniz? en azından pilot bölgelerde başlansa gerçek hayatta neler oluyor görülürdü. :)
-
Cihazların üretim ve bakım, elektrik vb masrafları çıkacak mı
-
Depozito, depozitosu olan ürünler için ödenir.
Biz zaten o ürünü alırken plastik şişe bedelini ödüyoruz fiyatın içinde.
Almanyada böyle bir şey yok. Ürünün fiyatı bellidir, sen istersen urunu getirip parasini alirsin.
Clubdaki içkiyle bunun alakası yok.
O dediğim genelde festivallerde sokakta bira satarken olur. Sana bardakla bir fiş verirler, o fişi bardakla getirince 1 euronu geri alırsın. Bu bambaşka bir olay.
Kapikuleden cikmiş herkes de avrupali burada yahu:)
Sonra turkiyeye satarlar turkiyede adanada o çöpleri yakarlar :)) haberlere cikti biliyorsunuz:)
Bizde barkodu okutup makinenin içine çerçöp atarlar. Şişe, kağıt, peçete, çöp, pil hepsi karışır. 🙂 Markete gidiyorum bakıyorum adamlar pil, cam, plastik, kapıt diye ayırmışlar. Kutuların hepsi istisnasız,çöp dolu. Pek umudum yok ama bakalım.
Bu arada 25 kuruş gerçekten az. Kimse bunun için kılını kıpırdatmaz. 5-10 TL fark olacak ki insanlar umursasın.
Bunu kesin yapan çıkacaktır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X