Hele hele otomasyon eğitime geçince adamlar daha da ilerde olacak. Öğretmenlere yükleniyorlar ya öğretmenler olmayacak ama öğrencinin ve velinin işi git geli çoğalacak. İlerde öğretmen kalmayacak robot öğretmen ile yapılacak. her türlü bilgi kullanılarak geniş ağ üzerinde tüm sınıflar aynı anda aynı şeyi görecek. tam fırsat eşitliği sağlanacak. Öğrencileri konu ile ilgili sordu sorular değerlendirilip daha etkili ders anlatımı için kullanılacak. disiplin sorunları için disiplin sınıfları oluşturulacak. robot öğretmen seni direk o sınıfa gönderecek. fazla sıra sandalye olmayacak sinema sistemi gibi olacak ama disiplin sorununa göre sıranı seçecek anca oraya oturabileceksin. Sınıf ile aynı anda aynı şeyleri göreceksin. Aşırı disiplin sorunlarında velinin anında bildirim ile haberi olacak. Her öğrencinin okula başlar başlamaz kodu olacak. Öğrenciye özel kod basılı ödevler çıkacak. Hatırlatma ve teslim süresi olacak burası öğrenci için çok çokomelli. Mesela pazar saat 5 e kadar teslim süresi olan ödevin 3 e kadar yüklenmezse veliye hatırlatacak. Dışarda aylak aylak gezerken yada ileri nesil fps lerde adam vururken birde telefonda yada odanıza dalınarak hedödelere maruz kalacaklar. bunu özel okul lobisi biraz engelliyor bu olursa ne kurs kalır ne özel okul. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalahamari -- 22 Mayıs 2024; 23:59:55 > |
Türkiye de okulların kışla gibi olması (2. sayfa)
-
-
Okul kurumu ve eğitim yuvası insanları çocukları hayattan soğutmamalı gözlerindeki pırıltılıyı yok etmek üzere yapılmamalı en önemlisi hiçbir okul başarısı mutlu geçirilen bir çocukluktan gençlikten daha değerli değildir
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Konu çok güzel bir noktaya değinmiş. İlkokul 2. sınıftan 12.sınıfa kadar okuduğum okulum Ankara'nın önde gelen özel okullarından. Bu okuduğum 10 sene boyunca o küçük halimle bile okulun az katlı ve geniş yerleşim planlı mimarısına hayranlık duyardım. Zemin kattaki her sınıfta direkt ara geniş yürüyüş yollarına ve çim alanlara çıkış imkanı vardı. Çoğu zaman sınıftan direkt çıkış kapısı kitli dururdu ama koridorun sonundaki çıkış kapısı her zaman açıktı. Ders aralarında bile dışarıda top oynama ve hava alma imkanımız olurdu. Cam yüzüyler de oldukça genişti, dersten sıkılıp dışarıya baktığımda doğanın yeşilini ve gökyüzünün mavisini aynı karede görebiliyordum. Yağmuru ve karı izlemek oldukça iyi geliyordu. Sınıf duvarlarında boya yoktu ama blok şeklinde beton görüntüsü hem mimarı açıdan farklılık hem de sınıf kullanımda kolaylık ve ekonomiklik sağlıyordu.
Bu 10 senenin sonunda yine Ankara'da iyi bir üniversiteye başladım. Binalar genelde dökülüyor, pencerelerin sadece adı var. Hapishane veya askeriye gibi çift renge boyanmış duvarlar. Yeni tanıştığım adama diyorum, benim eski okul şöyledi böyleydi buraya bak şimdi de adama sonuçta güzel geliyordu üniversite, deli mi diye bakıyor bana. Neyse sonradan okulun eskiliğine verip zaman içinde mimarisine alıştım.
Hatta sonradan stajlarım sırasında kübiklere ayrılmış çok katlı saçma sapan ofis planlarını gördükten sonra üniversitenin planına şükrettim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Türk toplumu, geçmişiyle komple bağı kesilen tek toplumdur dünyada. Özellikle mimari konusunda da geçmişle olan bağ ve birikim önemlidir. Bizde cumhuriyetin ilk yılları devlet dairelerinin mimarisinde Alman etkisi fazladır. Yani Nazi benzetmesinin somut bi karşılığı da var. Sadece okullar değil, tüm devlet kurumları, hastaneler hepsi kasvetli, iç karartıcı bi mimariye sahipti. Son dönemde yeni yapılanlarla bu durum değişmeye başladı. Eski devlet hastaneleri sanki hastanın ruhunu karartmak için yapılmış gibiydi. Adam içerde daha da hasta olup çıkar. Mesela eski Ankara, Ulus bölgesine bakın, bi Osmanlı'dan kalan yapılara bakın, bi de yanlarına cumhuriyet döneminde yapılan binalara bakın. Eskilerde sanat var, estetik var. "Sonradan yapılanlar daha güzel" diyen çıkmaz heralde.
İkinci nokta da yine Türkiye'de rejim başından beri militaristtir, darbelerle kuruldu ve öyle devam etti. 2.meclisin kuruluşu da siyasi bir darbedir. Çok partili sisteme geçildikten sonra da her 10 yılda 1 darbe oldu. Haliyle her alanı askerler dizayn etti, sözde seçimler oluyordu ama muktedirler hep askerlerdi. Haliyle eğitim sistemi de ona göre şekillendi. Özgür düşüncede, ufku vizyonu geniş bireyler değil, sisteme entegre olacak, komutla hareket edecek bireyler ve toplum üretmek temel amaçtı. Sovyet Rusya, İran, K.Kore, Çin vs gibi. Ordunun eğitim sistemi de her subayı ülkenin sahibiymiş gibi yetiştiriyordu. Asker normalde milletin hizmetinde devletin memuruyken monarşilerdeki kral ve çevresi gibiydi bizde. Devlet memuru dedin mi vatandaş karşısında ip gibi dizilirdi korkudan. Oysa devlet memurluğu milletten maaşını alan, millete hizmet edilecek makamdır.
Yani okulların cezaevi mimarisinde ya da askeri kışla gibi olmasının temel iki sebebi bunlar. Bu mimariyi "disiplin" diye savunanlar çıkmış. Disiplin insan psikolojisini olumsuz etkileyen mimariyle sağlanmaz.
-
Elinize saglik. Sebebi bence tamamen Inonu tarafindan Bati'nin vahsi demokrasi anlayisina boyun egilmesi, insanlari memnun edecez diye devlet disiplinin gun be gun gevsetilmesi, nufus artisinin kontrol altina alinamamasi, ve zannedersem Ozal'la birlikte baya zirveye cikan hizli zenginlesme arzusudur.
Yani ben aslinda askeri veya baska turlu disipline karsi degilim. Elbette cocuklarin, genclerin yaraticiligi da kisitlanmamali, ancak su anki gibi bir basibosluk bence basa gelebileceklerin en kotusu. Askeri disipline can feda.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Türkiye en iyisidir
Sert yönetimi ailelerde de olduğu gibi ne yapacağını tam olarak etkisiyle ve kontrol edilebilirliğiyle birlikte bilmiyorsan uygularsın veya üzerine fazla düşmediğin konularda kolay uygulanabilir yôntem. Akıl yürütmeye gerek yoktur, ahlaki disiplin baskılarıyla yüksek tepkilerle kontrol amaçlanır hizmete zorlanır köleleştirilir kendini küçümsemeleri sağlanır.
Köpeği sevgiyle büyütürsen beklemediğin şeyler alırsın içi içine sığmaz her şekilde sevgisinin karşılığını verir. Soğuk ve acımasız şekilde büyütürsen senin söylediklerin kadarını yaparlar ne zaman kızacağını bildiklerinden fark ettirmeden tamamıyla yapmazlar, senin otoriten yokken yapabildikleri her kötülüğü düşünür kurnazlığa kalkışır ve sana fark ettirmeyecek şekilde her yasağını fazlasıyla çiğnerler. Umarım bu hayattan mideniz bulanmıyorudur, dayanın bitecek..
-
Hiç bu açıdan düşünmemiştim. Ülkemizde özel liseler gayet canlı renkli falan en basit bizim sitenin önüne ted koleji yapıldı devasa büyük bahçe okul 4 katlı geniş camlı ışık alan vs. Gayet iyi imkanlar geniş. Lakin devlet liseleri ortaokulları malesef attığınız fotoğraf gibi sanki rusya da yaşıyoruz. O fotoğrafı kime göstersen ya çin dersin ya rusya dersin yada afganistan falan denilir muhtemelen. Hiç çocuklar için uygun değil ülkemizde devlet ortaokulları ve liselerin mimarileri tasarımları vs. Keşke avrupa abd gibi tasarlanıp planlansa geniş bahçeli renkli falan.
-
Benim lise okuduğum dönemde duvarları gri maviydi lisemin. Sonra hocalarımı ziyaret etmek için uğramıştım iyi gene A-101 mavisi ile beyaz yapmışlar yine hoş duruyor.
Ama liselerin dışını hep aynı renge boyuyorlar galiba. Gri, beyaz ve sarı renkleri karışık bir dış renge boyuyorlar. Bizim lise normalde krem ve soluk kırmızı tarzıydı dışı. Okuduğum sırada boyandı zaten dışı. Her liseyi aynı yapacaklarsa tek düze durur ya.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
bu dediğiniz 90'larda doğru ama , artık kılık kıyafet olsun yeni nesil gençlerin hal ve tavırları olsun eskisi gibi değil.
-
Devlet binalarının neredeyse hepsi aynı mantıkta, sovyet kışlası gibi. Devlet okulları da klasik devlet binası.
Özel okullara bakarsan rengarenk yapılıyor doğa koleji falan. Mimari ve tasarımsal bir sıkıntı tamamen.
-
Six Feet Under adli arkadas beni blokladigi icin dogrudan cevap veremiyorum. Isin asli su ki o asagidaki soluk, grimsi okul binasindan cikan ortalama bir ogrenci; ustteki cancanli Amerikan Lisesi'nin kaliteli bir ogrencisini
Matematik
Fizik
Kimya
Biyoloji
dallarinda tokat manyagi yapar! Kac defa bir Amerikan Lisesi'ne girip ogrencilerle sohbet ettin soyler misin?
Odtu'yu zar zor bitiren ben 2 tane Amerikan Universitesi'ni 1. likle bitirdim. Liselerinin durumu daha da beter.
-
Devlet baskısını 6-7 yaşından itibaren insanların beynine kazımak için böyle gelmiş böyle gidiyor. Akp'nin yaptığı az sayıda doğru işlerden bazıları andımızı kaldırmak, okulda dayağı, ders veren albayı, ıvır zıvırı kaldırmak. Yıllarca sabahın köründe buz gibi havada savaşa gider gibi topladılar, komut verip sıraya dizdiler, slogan attırdılar, derse girdik dayak, üniformalı adamlar geldi saçma sapan zırvalıklar sokmaya çalıştı aklımıza. Tabi o zaman normal bile geliyordu böyle saçmalıklar.
-
Palaya da boyle cevap verebiliyorum bloklu oldugum icin, boyle lafi havaya soyleyim o zaman :D
Bina tasariminda bir kural vardir, kolonlar stress altinda cok daha hizli mukavemetini alirlar. Ben donemin egitim sisteminden mezun oldugum icin hic sikayetci degilim. Degistiremek istedigim seyler olabilir ama suanki sacmaliklarin yaninda benim donemimdeki baski ve disiplin cok daha iyi kalirdi, hatta beni bugunlere getirdi. Goruyoruz simdiki cocuklarin hareketleri tamamen zeka geriligine sahip cocuklarin yapacagi seyler. Suanki egitim sistemi tamamen IQ dusurmeye yonelik. Benim zamanimda IQ'su 136 olan cocuk gerizekali damgasi yerdi. Simdi 85 cikarsa seviniyorlar!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 23 Mayıs 2024; 21:36:23 > -
İlkokullar gayet renkli fakat liseler dediğin kışla gibi. Bir de duvarları cezaevi gibi oluyor.
-
Okullar açık açık söylenmese de kafa yapısı olarak sorgulamayan işçi ve asker yetiştirmek içindir. Özgür düşünen, sorgulayan, neşeli, enerjik vatandaşlar askerlik (Emir - Komuta) kültürüne sahip yöneticiler için sorundur.
Türkiye asker kafalı bir gelenektedir. İyi yanları ile de böyle kötü yanları ile de.
Dkkat ederseniz Öğretmen - Komutan - Baba - Patron arasında çok benzerlikler vardır. Bu yüzden Türkiye gibi ülkelerde emir verenler ve emir alanlar vardır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 24 Mayıs 2024; 2:4:22 >
yönetenlerin eğitime verdiği önemi resmediyor o iç bunaltan yapılar. sanki neslin hiçbir zaman gelişememesi ve ülkenin ilerleyememesi için bilinçli bir tercih gibi. sürekli çağın gerisinde kalıp sadece betonla donattığın bir eğitim yuvasında çocukların, gençlerin yüzünün gülmesini ve vatana millete hayırlı bir birey olmasını bekliyorsun buradan...
eğer biraz bilime akıla önem verilseydi, o okullar üni kampüsü gibi tasarlanır, ilerde nice pırıl pırıl beyinler soluğu başka ülkelerde almazdı herhalde...
zira verilen eğitimin yanında inşa edilen okulların mimarisi, estetiği de, çocukların iyi bir psikolojiiyle ve güzel bir ortamda yetişmesi bakımından son derece önemli bu yüzden. ama bakıyorsun bu yapılara kasvet akıyor her birinin duvarlarından...
bir de abd'deki liselere bakıyorsun, bizdeki modern üniversitelerin kampüsüyle yarışan cinsten...
e böyle cennet gibi yerlerde eğitim öğretim gören neslin, ülkesine gelecekte faydalı olamaması mümkün mü?
-
Senin söylediğin istisnai bir durum ki istisnalar kaideyi bozmaz, sen git o Amerikan okullarından Özel okullardan çıkan kaç kişi hayâtta ne ile karşı karşıya kalıyor kaçı psikolojik olarak normal kaçı verdiği yılların karşılığını almış hissediyor bir araştır derim ama burada kuru kuruya devlet propagandası yapmaya geldin ise yolun açık olsun devam et at gözlükleri ile yoluna.
Çocuklara bakıyorum 6 yaşından itibaren İlk Orta lise hep aynı gri beton duvarlara bakarak rahat hazır ol konutları sonra neden bu gençler okuldan kaçmak için can atıyor neden okuldan öğretmenlerden nefret ediyor diye soruyoruz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X