Şimdi Ara

Türkiye'de Oyun Programlama ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
3
Favori
958
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Konuyu nereye açacağımı bilemedim ama konuşulması bilgisi olanların diğerlerini aydınlatması için açılmış bir konudur.

Eminimki DH'de binlerce aktif kullanıcının arasında bu işin ustası-kendini aşmış-güncel tanınmış oyunları olanlar vardır.
    Bunların yanısıra bu konuda bilgi sahibi olmak ve hevesli olanda binlerce kullanıcı var diye düşünüyorum(Biriside ben).

Bunun yanısıra şu soruyu sormak istiyorum HERKESE.. Türkiyede mobil oyun programlama Nerede/Nereye gidiyor/Nasıl gitmeli/Nasıl geliştirilmeli ?

Fikir ve görüşleriniz altın değerindedir.

Teşekkürler.

• Sadece mobil ile sınırlı kalması kötü.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • https://forum.donanimhaber.com/showProfile.asp?memid=14666 bu arkadaş traffic rider ve racer'ın yapımcısı,parayı bulunca forumu terketti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cihat_, -- 20 Mart 2018; 14:20:43 >
  • Proğramlama.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyun programlayabilmek için basit kodlama ve fizik bilmen lazım. Kodlama için en basitinden c ile başlayabilirsin. Oyun motorlarını anlamak zaman alacak çünkü. Günümüzde cross-platform destekli pek çok oyun motoru mevcut.

Fizik/görsel işlemenin çalışma prensiplerini bilmeyen adamlarda oyun yazabilir, ama eksiğini her türlü hissedersin. Oyun yazmak basit değil, bazı motorlar bunu aşırı basitleştirse de; eğer ki fotoğraf edit/3d çizim eksiğin olursa 2d oyunlardan öteye gidemezsin.

Tavsiyem önce c öğrenmen daha sonra steamde Gamemaker studio var, 2d oyun programlamak için birebir. Oradan youtube yardımıyla başla. Udemyden kurs satın al devam et.

İşim aşırı basitleşsin istiyosan; gamemaker studio 2 desktop satın al. Oda 100 dolar falandı sanırım.

---

Türkiye'ye gelince oyun programlamaya hafif hafif 1-2 üniversite destek vermeye başladı. Dijital Oyun Tasarımı adı altında oyun motoru çalışma prensipleri, oyun programlama ve herkese bitirme olarak oyun yazma ile TR ye giriş yaptı.

Oyun şirketleri ise elle sayılır cinsten, özellikle toplanalım oyun motoru geliştirelim diyen gamelooper vardı, oda siteyi kapattı bir şeyler oldu. Şirket duruyor mu emin değilim. Bu yüzden oyun geliştiricilerinin ya kendi ekipleri olmalı, ya da yurtdışına açılmalı. Ki deli oyun projelerin varsa projeyi satarsın; oyun sektörü baya zahmetli. Bir oyunu 4-4lük tasarlamak minimum 10 yıl alır, açıklarla karşımıza geliyor bu yüzden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Loneliest -- 20 Mart 2018; 14:40:19 >

• Öncelikle hedef kitleni belirle. En çok ekmek nereden çıkar onu belirle.

Osmanlı tarihli bir strateji bir oyun şuan ülkemizde bir hayli tutuluyor tutulur.

Kale geliştirme, asker basma, lord geliştirme ayda bir yapılan bir kale savaşı mesela istanbul fethi gibi bir oyun yapabilirsin.

Tutacağından eminim

• mobil oyunlar silinmeli. mobilden oyun oynanmaz anca satranç ve türevlerini oynarsın bu yüzden programlamadan daha çok zekaya, yeni fikirlere ihtiyacın var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Old Mac New Clip -- 20 Mart 2018; 14:44:42 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Öncelikle bir dil öğrenmek gerektiğini anladım anlattıklarınızdan.

Peki udemy sitesindeki eğitimlerden tavsiye edilen genelde c# eğitimi ve ardından Unity eğitimi.

Sırasıyla yazmanız gerekse hangi diller önemli unsur oynuyor ve sıralama ne şekilde olmalı ?

Bir sorumda şu olacak,bazı arkadşalar mobil oyun kötüdür,uğraşma,etme,eyleme diyor. Fakat gündeme,günümüze bakıldığında artık mobil oyun çağı çok daha hızlı ilerliyor hiçbir gerileme olmadan ? Türkiyede bu tarz oyunlara bütçe ayrılmıyor çünkü oyunları 'Gereksiz' bulan kesim hayli fazla.

Ancak bunu farkeden ve bilgi birikimi olan herkes bu pastadan bir pay alıyor ve bu paylar gittikçe büyüyor.Onun için vazgeçmek akıl karı değil.Başlamak ve devam ettirmek gereken bir 'dal' diye düşünüyorum oyun geliştirmeyi.

Sizin fikirleriniz nedir ? Sorularıma cevap verirseniz çok sevinirim. Saygılar (:

• quote:

Orijinalden alıntı: RedEyess

Öncelikle bir dil öğrenmek gerektiğini anladım anlattıklarınızdan.

Peki udemy sitesindeki eğitimlerden tavsiye edilen genelde c# eğitimi ve ardından Unity eğitimi.

Sırasıyla yazmanız gerekse hangi diller önemli unsur oynuyor ve sıralama ne şekilde olmalı ?

Bir sorumda şu olacak,bazı arkadşalar mobil oyun kötüdür,uğraşma,etme,eyleme diyor. Fakat gündeme,günümüze bakıldığında artık mobil oyun çağı çok daha hızlı ilerliyor hiçbir gerileme olmadan ? Türkiyede bu tarz oyunlara bütçe ayrılmıyor çünkü oyunları 'Gereksiz' bulan kesim hayli fazla.

Ancak bunu farkeden ve bilgi birikimi olan herkes bu pastadan bir pay alıyor ve bu paylar gittikçe büyüyor.Onun için vazgeçmek akıl karı değil.Başlamak ve devam ettirmek gereken bir 'dal' diye düşünüyorum oyun geliştirmeyi.

Sizin fikirleriniz nedir ? Sorularıma cevap verirseniz çok sevinirim. Saygılar (:

Hocam bu foruma göre herşey kötü başlama derler. Mobil oyun günümüzün teknolojisidir sadece flappy bird gibi saçma bir oyundan adam minimum 50 milyon dolar gördü bu arkadaşlar önünde 1000 dolar para bile göremedi. Bakma sen onlara hevesini kırma uğraş sonrası gelir.

• RedEyess R kullanıcısına yanıt
    Hocam aslında olay şu, c deme sebebim, en kolay kavrama mekanizmasına sahip dil diyebilirim. Yani giriş yapılabilecek en basit dil. (Bence+çoğu üniversite için geçerli.)

Cyi öğrenmek sana oyun için pek bir şey katmayacak, ana nedeni kodlama mantığını kavrayabilmek. O mantığı kavrayınca oyun motorlarının çalışma prensibinin de benzediğini anlayıp daha rahat ve akışkan bir şekilde kodu yazabileceksin. Udemye pek ihtiyacın yok bunun için, youtubeda pek çok örnek mevcut. Oyun motorlarında ihtiyacın olacak ama.

Mobil oyun kötüdür diye bir durum yok bunu diyenin sektör hakkında bilgisi yoktur. Aksine bağımsız programmerlar bu alana daha çok yönelmeli. Çünkü küçük boyutlu basit oyunlar programlıyosunuz ve insanlar severlerse, güzel de sisteminiz varsa alımdan kaçmıyor.

Bi üstümdeki arkadaş yazmış flappy bird en güzel örnek cidden bu dalda.

C: Variable types, loops, strings, C++ (vectors,queues,deques,lists,linked lists) bu mantıkları kavramak oyun yazmanı gerçekten kolaylaştırır. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Loneliest -- 20 Mart 2018; 15:53:21 >

• Loneliest kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam teşekkür ederim peki C# hakkındaki düşüncelerin nedir onuda öğrenebilir miyim ?
    C# nesne yönelimli, günümüz şartlarında kendine yer edinen bir dil. Her dilin +sı -si var, C# bildiğim kadarıyla unity motoruyla çalışabiliyodu. Bu avantajı düşünüldüğünde öğrenilebilir tabiki.

C# yönüne gitmek yerine ben javayı tercih ederdim. Tek nedeni de Javanın dünyada etki alanı daha yüksek diye(C#'a bakarak).
  • quote:

Orijinalden alıntı: Loneliest

C# nesne yönelimli, günümüz şartlarında kendine yer edinen bir dil. Her dilin +sı -si var, C# bildiğim kadarıyla unity motoruyla çalışabiliyodu. Bu avantajı düşünüldüğünde öğrenilebilir tabiki.

C# yönüne gitmek yerine ben javayı tercih ederdim. Tek nedeni de Javanın dünyada etki alanı daha yüksek diye(C#'a bakarak).

Anladım hocam teşekkür ederim.

Aklıma yattığı kadarı ile sanırım şu yol ilk adımlar için edeal olucaktır.Öncelikle c# temellerini öğrendikten sonra java ve unity olarak devam etmeyi düşünüyorum.

Eğer yanlış buluyorsanız benim yaptığım gibi bir yol çizmeniz çok katkı sağlıcaktır bana.En azından belirli ve doğru bir yolla gidersem zaman kaybının önüne geçmiş olacağım.

Şimdiden teşekkürler (:

Şimdiden başarılar hocam, güzel gözüküyor planın umarım yarı yolda bırakmazsın
  • Unity ile hem android’e hemde ios’a oyun çıkarabilirsin. Ben C# ve Unity öğreniyorum. Udemy’den Unity kursları satın alabilirsin. Çok faydalı.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu aşağıdaki linkteki kursu almayı planlıyorum yorumlardan da bana faydalı olabileceğini düşündüğüm bir kurs.

https://www.udemy.com/unity-oyun-gelistirme-online-kurs/

Değerli bilgileriniz için hepinize teşekkür ederim (:
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fun Lovin Criminal

mobil oyunlar silinmeli. mobilden oyun oynanmaz anca satranç ve türevlerini oynarsın bu yüzden programlamadan daha çok zekaya, yeni fikirlere ihtiyacın var.

Mobil oyunlar yeni programlamaya başlayan geliştiriciler için kendini kanıtlayabilceği bir platform ve hatta para da kazanabilirsin.

Kurs basicin basicini öğretiyor yani bir işine yaramaz veya oyun geliştirmene yaramaz. Sadece bir pencereden hafiften anlamaya çalışırsın.

Unity kendi sitesinde çok daha iyi ÜCRETSİZ ORJİNAL Kursları var bu udemy kurslarına para vermeni tavsiye etmem, eksik bilgiler olduğu için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E94B9CA23 -- 21 Mart 2018; 15:33:9 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zafer Korkmaz

quote:

Orijinalden alıntı: Fun Lovin Criminal

mobil oyunlar silinmeli. mobilden oyun oynanmaz anca satranç ve türevlerini oynarsın bu yüzden programlamadan daha çok zekaya, yeni fikirlere ihtiyacın var.

Mobil oyunlar yeni programlamaya başlayan geliştiriciler için kendini kanıtlayabilceği bir platform ve hatta para da kazanabilirsin.

Kurs basicin basicini öğretiyor yani bir işine yaramaz veya oyun geliştirmene yaramaz. Sadece bir pencereden hafiften anlamaya çalışırsın.

Unity kendi sitesinde çok daha iyi ÜCRETSİZ ORJİNAL Kursları var bu udemy kurslarına para vermeni tavsiye etmem, eksik bilgiler olduğu için.

Sen dedikten sonra siteye girip biraz inceleme yaptım gerçekten yararlı bilgilerin bulunduğu kurslar var unity'nin kendi sitesinde öncelikle bu kursları bitirmem olayın özünü anlamamda daha da yararlı olucak gibi. Teşekkür ederim (:

• Bende javaya meraklıyım. Peki bu play store den para kazanma nasıl gerçekleşiyor onu merak ediyorum.?
  • ülkücüadam kullanıcısına yanıt
    Baya bi araştırıyorum bende bu konuları para kazanma olayı Reklam ve oyun içi veya uygulama içi satın alımlardan kazanıyorsun parayı (:
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.