Şimdi Ara

Türkiye'deki asimetrik internet saçmalığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • asimetrik internet saçmalığını anlayamıyorum

sağlayıcıların(özellikle ttnet'in) bize sağladığı bu saçmalık hakkında fikri olan var mı? eskiden DSL vardı, carrier density falan filan tamam asimetrik olsun diyorduk, fiber kullanıyoruz artık 100mbps internete 2 mbps upload veriyor. IP header gidip gelirken zaten 2mbps upload bitiyor 100 download yapmak için, neyin kafası bu?

100 mbps download verip en yüksek 5mbps upload vermenin ne anlamı var?

2 oyunu indirdim hızlıca, sonra full hd ekranımda 5 tane 4k video açıp 100mbps internet kullandım okey, ee sonra ne yapacağım ben bu hızla?

1 kişi görüntülü konuşmaya ancak yetiyor, 2 kişi aynı anda konuşmaya çalışsa çöküyor sistem

hele backup yapıyorsanız yandınız, her gece pc açık kalmak zorunda

sunucu kurmayı düşünmeyin bile, erkenden yaşlanırsınız

peer2peer uygulamalara girmeye cesaret bile edemiyorum...

buradan bunu okuyan ISP'lere sesleniyorum, bizi enayi yerine koymayı kesin lütfen,

10mbit internet ile youtube fullhd video izleyebiliyorken bana 100mbps vericem 200mbps vericem gibi saçma sapan paketler önereceğinize lütfen upload yapabilen bir internet önerin.

forumdaki diğer arkadaşlar bu konuda ne düşünüyor merak ediyorum

ama daha çok ISP'ler bununla ilgili ne argüman sunuyor bunu merak ediyorum

dipnot:

ttnet'in hakkını yemeyeyim, simetrik tarifeleri var tabi eğer maaşınızın yarısını 10mbit internete vermek istiyorsanız..

• Hiçbir şeye ses çıkaramayan sindirilmiş halkımızı bir o güdüyor bir diğeri... Hala da "Superonline çok güzel ya" kafasında kullanıcılarının çoğu. Araştırayım bakayım dünyada internet nasılmış diye bakan yok. Superonline berbat kalmaya devam ettikçe Telekom da aynı ortaçağ zihniyetini devam ettiriyor. Telekom ve Superonline beraber tekel oluşturup çok paraya az hız vermek üzerine örgütlenmiş durumdalar. Rekabet lazım sektöre, Turknet güzel bir ışık getiriyor ama bu kan emici devleri korkutup hizaya çekebilecek güce ulaşması çok zor.

Evime kadar fiber geliyor. GPON teknolojisinin limiti olan 2.4 Gbps download 1.2 Gbps upload hızında paket satmamaları için teknik hiçbir neden yok. 100/8 Mbps hız aldığım aklıma geldikçe kafamı duvarlara vuruyorum. En basit upload saatler sürüyor. Cloud'a yedekleme ise günlerce açık kalan bilgisayar, boşa giden zaman ve israf olan tonla elektrik enerjisi demek.

Halka eğitim lazım. Otoriteyi sorgulayan, hep daha iyisini isteyen bir toplum lazım. Buna da şükür dersen elindekini de alırlar sen ona da şükredersin...

Şu "neyinize gerek" argümanıyla insanların taleplerini susturup, bastırıp, sanki "lüks" bir şey istenmiş gibi dünyada neyse bizde de öyle olsun diye talep eden vatandaşı aklınca talebi için utandırmayı bir b*k sananların nesili acilen bitsin yeter ya

İnsanların hayatını geliştiren güzelleştiren her türlü gelişmenin takozusunuz.

LCD icat olur ampuldür TVdir vs tüplü tv, klasik ampul yeter, neyime gerek, fiber kablo icat olur, dedemin dedesi yaşındaki bakır yeter, neyime gerek vs vs git mağranda kıçında incir yaprağıyla avcılık-toplayıcılık yaparak yaşa birader o zaman sen, sana ne elalemden? şehir insanının gelişim talebinden? ilk çağ imkanları yetmiş sana.

Bu işe el atmaya çalışan göze batan tek firma TürkNET gibi görünüyor. Böyşe firmalara destek vermeli ki diğerleri kendilerini derlesin toplasın. Hop millet uyanıyor müşteri kaybediyoruz. Ne güzel böl parçala müşterileri yönetiyorduk demesinler. Müşterinin tek yaptırım gücü topluca bölünmeden hareket edip firmaya ceza vermek ve bu firmadan büyük olan hükümete göz dağı verme amacı ile oy kozunu kullanmak. Varmı müşterinin başka yaptırım gücü? it ürür kervan yürür diyorlar..

• Hiçbir şeye ses çıkaramayan sindirilmiş halkımızı bir o güdüyor bir diğeri... Hala da "Superonline çok güzel ya" kafasında kullanıcılarının çoğu. Araştırayım bakayım dünyada internet nasılmış diye bakan yok. Superonline berbat kalmaya devam ettikçe Telekom da aynı ortaçağ zihniyetini devam ettiriyor. Telekom ve Superonline beraber tekel oluşturup çok paraya az hız vermek üzerine örgütlenmiş durumdalar. Rekabet lazım sektöre, Turknet güzel bir ışık getiriyor ama bu kan emici devleri korkutup hizaya çekebilecek güce ulaşması çok zor.

Evime kadar fiber geliyor. GPON teknolojisinin limiti olan 2.4 Gbps download 1.2 Gbps upload hızında paket satmamaları için teknik hiçbir neden yok. 100/8 Mbps hız aldığım aklıma geldikçe kafamı duvarlara vuruyorum. En basit upload saatler sürüyor. Cloud'a yedekleme ise günlerce açık kalan bilgisayar, boşa giden zaman ve israf olan tonla elektrik enerjisi demek.

Halka eğitim lazım. Otoriteyi sorgulayan, hep daha iyisini isteyen bir toplum lazım. Buna da şükür dersen elindekini de alırlar sen ona da şükredersin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AirDroid -- 29 Aralık 2021; 15:40:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Maalesef bizim servis sağlayıcılar kepçe ile alıp kaşıkla vermeye alışmış.

Upload'u yaygın VDSL altyapı üzerinden 8mbps ile sınırlamak hele ki fiberde 10mbps ile sınırlamayı aklım almıyor.

Bir sürü insan içerik üretiyor, yayın yapıyor, cloud'a veri yüklüyoruz, VPN ile ofise bağlanıp iş yapıyoruz, ama bu 8-10mbps upload yüzünden konforumuz yerlerde sürünüyor.

En azından fiber altyapıda 100mbps paketleri simetrik yapsalar keşke.

Bunu bir opsiyon olarak farklı (makul) fiyattan sunmalarına bile razıyım.

100/10 paket 100 tl ise 100/100 paket de 130 tl olsun mesela.

• Bu işe el atmaya çalışan göze batan tek firma TürkNET gibi görünüyor. Böyşe firmalara destek vermeli ki diğerleri kendilerini derlesin toplasın. Hop millet uyanıyor müşteri kaybediyoruz. Ne güzel böl parçala müşterileri yönetiyorduk demesinler. Müşterinin tek yaptırım gücü topluca bölünmeden hareket edip firmaya ceza vermek ve bu firmadan büyük olan hükümete göz dağı verme amacı ile oy kozunu kullanmak. Varmı müşterinin başka yaptırım gücü? it ürür kervan yürür diyorlar..

• hayret ya torrent mi gullanacan 7/24 heheh diyen sığırlar gelmemiş konuya çok garip , özellikle pandemi döneminden sonra herkes eve kapandı zaten sürekli görünütü iletişim var deli gibi upload yapılıyor okul için kamera açılıyor , insanlar artık görüntülü arıyor birbirini , yedekleme olayı zaten hikaye bu hızlarla 100 yerine 50 ver ama upload hızını da en azından tarifenin yarısını verin artık rezil herifler , adamlar dışarıda evlere 25gbps hız veriyor 50-60 eurolara , milletin fiber tariflerinin başlangıç hılzarı 200-300 mbps standart olmuş neredeyse en kötü dl hızıın 4te1i kadar upload veriyor ki çoğu fiber tarifede hızlar 1e1 , 1gbps dl/up var , her konuda nasıl rezil bir ülke olabilir cidden hayret ediyor insan tek bir konuda batıdan daha üstte olalım tek bir konuda daha rahat yaşayalım rezilsiniz tek kelimeyle

• Bu arada suçlu yine biz olduk

Bakın konu ile ilgili bakanın açıklaması nasıl (2-3 haftalık haber):

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na göre ise Türkiye’deki sabit internet hızının mobil internete göre daha düşük olmasının nedeni kullanıcıların “orta hızlardaki” internet paketlerini daha fazla tercih etmesi."

gazete duvar
    Karaismailoğlu: İnternet yavaş değil, ‘orta paketler’ tercih ediliyor - Serkan Alan
    https://www.gazeteduvar.com.tr/karaismailoglu-internet-yavas-degil-orta-paketler-tercih-ediliyor-haber-1545053
  • tuzsuz_deli_bekir kullanıcısına yanıt

hocam aynen hele bir de isin icine dataset girerse 4 saat tek bir dataset insin diye bekledigim oluyor... yani yurt disindaki arkadaslarimla konusurken sasiriyorlar nasil bu kadar dusuk upload hizi olabilir diye...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tuzsuz_deli_bekir kullanıcısına yanıt

hocam nasil bir laf bu okurken gozum kanadi

orta hizdan kasti 10mbps up 1mbps down heralde, gelismis ulkelerde 100mbps simetrik ile taban tarife basliyor saka gibi

acaba bir tik yuksek hizlar icin asgari ucret kadar fatura odememiz gerektigini biliyorlar mi..

• Bakanin ya dunyadan haberi yok yada topu taca atmak icin uğraşıyor sadece. Eger ki insanlar dusuk/orta hizlardaki paketleri seciyorsa bunun tek sebebi insanlarin alim gucu ona yettigi icindir. Kimse uygun fiyatli sunulan yuksek hizli paketi almayip bana 16/24 filan yeter demez (diyenler cikar ama binde bir olur) fiyatlar uygun olsa oyle bi secer ki herkes yuksek paketi.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bütün bunun sorumlusu tamamen halk!

Halk hizmet isteyecek, istediği hizmeti alamayınca seçim günü geldiğin de diyecek ki demek bize hizmet vermediniz? Al bu oy şimdi sana ders olsun diyecek...

Bitti mi? Bitmedi halk yine birleşecek yeni göreve gelmiş hükümetlerden eski görevlilerin yaptıkları işlerin kontrol edilmesini, tespit edilen usulsüzlüklerin yargıya - adli kolluklara bildirilmesini talep edecek...

Ancak bu şekilde kaliteli hizmete ulaşılır...

BTK gibi kurumların başları ve yapısı siyasi ve politikacılar dan oluşturulmamalı...

Fiber altyapının teşvigine kararlar alınmalı - yüksek hızlı internet altyapıları için araştırmalar-teşvikler arttırılmalı! Belediyeler gibi kurumların Fiber altyapı ve daha üstün teknolojilerin şehirler de yaygınlaştırılması için internet servis sağlayıcılarına köstek değil -destek olması yasaya bağlanmalı!

Yıl olacak 2022 :) Bizi kıskanan AVRUPA! Sonra Benzin i olmayan avrupa :) İngiltere de, fransa da insanlar kuyruktalarmış :)

İşte bütün bu AVRUPA 1 değil 10 Gigabit internet paketi satışı yapıyor...

Burada bir çarpıklık var ülkenin başının söylediklerine bakıyorsun, sonra diyorsun ki ben insana niye inanayım yazıyorsun google a AVRUPADA internet hızları diye - avrupada asgari ücret - avrupada fiber altyapı...

Ve görüyorsun namertlik, bu bildigin namertlik... Senin seçtiğin seni kandırıyor... Demokrasi yalan söylemek olmamalı...

Şuan fiber altyapı hizmeti olanlar daha acınası halde FERRARİN var kapının önünde duruyor binemiyorsun :) BENZİNİ yok gibi bişey!

Çünki Türkiyede ki fiber internet yüksek hızlı paketler yok :))

Yozlaşmış bir düzen işte malesef! Nezaman SOSYAL DEVLET düzenine geçersen sosyalist düşünürsen ozaman yaşam standartın artar!

Yoksa yapabilcegin tek şey avrupalıları - amerikayı- asyanın gelişmiş devletlerini mısır patlatıp izlemek... Adamlar yapıyor ya demek... Belki bizimde olur diye iç geçirmek....

• Yıl olmuş 2024 ve halen İnternet upload hızı kablonet de bile 500/50 veya 1000/100

Üstteki yorumları okurken GPON internetin download yaparken 2.4Gbps ve upload yaparken de 1.2Gbps desteklediğini öğrendiğimde beynimden vurulmuşa döndüm. Peki bu servis sağlayıcılar neden musluğu kapatıyor? Altında yatan gerçek sebep nedir?

• Evet upload hızlarımız düşük. Bu konuda bende hem fikirim. Ancak bu durumun böyle olmasının sebepleri var.

Ülkemizdeki ev kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun simetrik bağlantıya ihtiyacı yok. Genelde çoğu abone veri tüketir, üretmez.

Çoğu altyapı hala bakır ve xDSL asimetrik olarak çalışıyor. Hatta FTTH bile asimetrik çalışıyor. Muhtemelen satürasyon oranı FTTH'de daha düşüktür.

Yurt dışı bağlantı maliyetleri diğer önemli bir etken. Yurt dışına veri transferi yapabilmek için uluslararası bağlantı sağlayıcı firmalar var. Daha fazla trafik, daha fazla para.

Transit ve peering anlaşmaları. Yine para.

Altyapının kapasitesi.

Benim gördüğüm kadarıyla şu anda eşit hız olarak sadece TurkNet kendi altyapısında veriyor. Onunda yoğun saatlerde hızının çok düştüğünü biliyorum. Herkese peynir ekmek gibi 1000 mbps verildiğinde oluşacak trafiği siz düşünün. Altyapı yatırımı yapmadan sürdürülebilirlik mümkün değil.

Bunların dışında güvenlik sorunları oluşabilir bana göre.

Malum teknolojik cihazlarımız ile genel tabirle virüs yemeye çok yatkınız. Zombi cihazlar ile saldırılar yapılabilir.

Yüksek upload paketleri ile bilgisayarlar sunucu olarak kullanılabilir, korsan ve illegal paylaşımlar artabilir.

Veri üreticileri için +upload hizmeti paketi gibi bir şey olabilir belki. Kendi paketim TT 1000/50Mbps. He sorarsanız tamamen gereksiz bir hız.

Yukarıdakiler şahsi fikrimdir.

Bu konu hakkında sen ne düşünüyorsun hocam? @XpressMusic34

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ru.celebi -- 11 Haziran 2024; 10:50:50 >

• ru.celebi kullanıcısına yanıt

Turknet Gigafiber kullanan bir çok arkadaşım var Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Pendik'te, hız düşüklüğü olmuyor, genelde hep 800 üstü hız alınabiliyor.

TT ve SO insanları altyapı yetmiyor diye kandırıyor anca

• Mesajı okuduktan sonra örümcek kafalı, cahal, yobaz, davar vs. yazabilirsiniz, problem değil.

Ev kullanıcıları için simetrik internet tamamen gereksiz ve de anlamsız. Hiçbir kullanıcının 1000Mbps upload değerine ihtiyacı yok. Bu sadece yıllarca yatırım yapılmamış altyapıda sürünenlerin bir safsatası. Çünkü hali hazırda kullanıcıların göndereceği dosya boyutları belli. Simetrik internet kurumsal için uygun (yüksek kapasiteli karşılıklı veri transferi nedeniyle), bireysel için tamamen işin şov kısmı.

Türkiye'de upload hızlarının düşük olduğu bir gerçektir. Yeni yeni 100Mbps ve altına ideal upload hızları sağlandı ancak 100 üstü için halen upload yetersiz. Benim görüşüm 200/50 - 500/150 - 1000/300 şeklinde olması gerektiğidir. Böylelikle içerik üreticiler upload ihtiyaçlarını yüksek hızlı paketlerden karşılarken, normal bir kullanıcı da orta hızlı bir paketle ekonomik bir şekilde ihtiyacını görebilecektir.

TurkNet denilen firma işin tamamen reklam boyutunda, bunu hep yazıyorum. İlk fiber altyapısını kurduğunda yüksek upload değerleri nedeniyle kendilerini tebrik etmiştim o zaman simetrik değildi. Sonrasında işi reklama çevirdi, el kadar altyapısıyla yılların firmalarından çok reklamı başka türlü yapamazdı. Ücret konusunda da durum aynı, düşük hızda kullananlar hem altyapısını hem fiber abonelerini finanse ediyor. Yıllar önce Sinan bey'in bizzat kendisini call center gibi "anlamsız" masrafları olmadığı için TurkNet ucuz diyordu, şuan neredeyse TTNet ile yarışacak fiyatı. Aradaki fark altyapıya ve zararına gidiyor.

Asimetrik internet saçmalık değildir, Avrupa'da da bazı ülkelerde kullanıldığı gerçektir. Bir şeyi elde edebilmek için önce yapıcı olmamız lazım, sonrasında da sesimizi çıkarmamız lazım. Biz şuan ikisini de yapmıyoruz.

• NT2L N kullanıcısına yanıt

Gayet güzel açıklamışsın hocam.

Upload yerine tüm bakır hatların bir an önce elden geçirilip dönüşümünün yapılması gerekiyor.

TurkNet firmasına gelirsek 35 kullanan abone ile 100 kullanan abone aynı ücreti ödüyor. Ancak TurkNet'in bu iki abone için TT'ye ödediği port ücreti farklı. Bu durumda daha düşük hız alan aboneler yüksek

hızlı paketi kullanan aboneleri sübvanse ediyor. TN'in 100+ hızları telekom altyapısından vermemesinide tek paket politikasına bağlıyorum. Comnet firması da sorgulamada altyapı hızının 35 mbps altında olması durumunda abonelik açmıyor, arıza kayıtları ile uğraşmak istemiyor. Ayrıca TN yetkilisi bunu okuyorsanız aramızda para toplayalımda online işlemler sayfanızı bi adam edin.

• Değerli forum arkadaşlarım;

İhtiyacı olanlar 1000/1000 kavuşur umarım. İnternete sadece sosyal medya için girenlere ise 16megabit bile fazla geliyor bunu forumda yazılanlardan yola çıkarak söylüyorum. Herkesin ihtiyacı neye göre ise o nasip olur inşallah. Yani "sosyal medyaya girsin yeter" diyen bir abone için upload veya indirme hızı bunların pek de bir önemi yok. Diğer grup için ise ilk cümlem geçerli.

• Şu "neyinize gerek" argümanıyla insanların taleplerini susturup, bastırıp, sanki "lüks" bir şey istenmiş gibi dünyada neyse bizde de öyle olsun diye talep eden vatandaşı aklınca talebi için utandırmayı bir b*k sananların nesili acilen bitsin yeter ya

İnsanların hayatını geliştiren güzelleştiren her türlü gelişmenin takozusunuz.

LCD icat olur ampuldür TVdir vs tüplü tv, klasik ampul yeter, neyime gerek, fiber kablo icat olur, dedemin dedesi yaşındaki bakır yeter, neyime gerek vs vs git mağranda kıçında incir yaprağıyla avcılık-toplayıcılık yaparak yaşa birader o zaman sen, sana ne elalemden? şehir insanının gelişim talebinden? ilk çağ imkanları yetmiş sana.

• ru.celebi kullanıcısına yanıt

5-10 lira oynuyor arada

• NT2L N kullanıcısına yanıt

benim evde 1gbps var ve isleri o kadar kolaylastiriyor ki. normalde upload diyip bir dahaki gun devam edecegim seyi 1 saatte hallediyorum mesela. 1gbps cok gerekli mi emin degilim, ancak 100mbps upload olmasi lazim bence. dediginiz seyler tamam da, ben 1000/300 yerine, 100/100 tercih ederim kesinlikle. konuyu actigim zaman bu baglantilarin fiyatlari utopikti.

valla hocam bir de dataset atmayi deneyin, veya eve VPN kurmayi asimetrik internetle. 100mbps internete 1mbps upload secenegi gormustum ben ttnet'te...

sirf duzgun internet olmadigi icin 2 sene 100 toplamda yaklasik 2500 dolar para odedim bu cloud servislerine (ogrenci indirimi falan derken yarisini odedim sadece :d)

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

hocam video devrinden sonra artik 25-50 bandina cikti bence bu. cunku ayni wifi'yi birkac kisi kullaniyor, benim ailemin evinde 18mbps internet var (25 diye aldik da alt yapi zart zurt), ve televizyon surekli takiliyor. basta wifi sandim (cok fazla kanal cakisiyor cunku) ama LAN ile bagladim yeni tesisat doseyip, yine ayni. modem arayuzune bir bakiyroum intenret kullanimi hep 18mbps... 40-50 civarina cikmak lazim bu videolar sebebiyle

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.