Şimdi Ara

türkiye ölmüş (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
2
Favori
3.048
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Tek_Kisilik_Muhalefet T kullanıcısına yanıt

Ben zaten iphone 15'in şu anki fiyatı ile asgari ücret hesabı yaparsak yanlış olur iphone 16 ile yapmak lazım dedim.

Benim demek istediğin mesela 2012 yılında iphone 5 14 aralıkta satışa çıkmış sanırım.

Yeni yıla çok az bi zaman kalmışken iphone 5'i 2012 yılının asgari ücreti ile hesaplamak yanlış olur diyorum.

2013 yılı asgari ücreti ile hesaplarsak 2,68 oran çıkıyor.

• TEHET kullanıcısına yanıt

Peki bunun bize ne faydası olacak? Zaten sene başında 500 dolarsa asgari ücret sene sonunda 350 dolarlara düşüyor iphone'u 1 sonraki senenin asgari ücretiyle hesaplarsak haliyle oran düşecek ... Peki asgari ücretin ortalama ücretle veya ortanca ücrete göre hesap yapılıyor mu? eskiye göre oran ne kadara düştüğü bakılıyor mu? Amacımız ne? amacımız asgari ücretle alım gücünün yüksek olduğunu göstermekse sene başındaki asgari ücreti baz almak gayet mantıklı olacaktır bu durumda özellikle %80-90 enflasyon varsa bu daha da anlamlı olacaktır ... Halkın alım gücünün düştüğünü iktidar detekçisi tv'lerdekiler bile kabul ediliyor cem küçük'ten tut tv100de tartışmalara katılan ülke tv ile akit yazarına kadar .Bu bakımdan 10 sene öncesine göre alım gücünün düşmediğini gösteren bütün paylaşımların anlamlı olmuyor

• Tek_Kisilik_Muhalefet T kullanıcısına yanıt

Senin de dediğin gibi asgari ücretin alım gücü sene sonuna doğru düşüyor.

Bu yüzden sene sonu çıkan telefonu alım gücü düşen asgari ücretle hesaplamak bana mantıklı gelmedi.

Bu benim kendi fikrim, kesin doğrudur veya sen haksızsın demiyorum. Senin dediğin gibi de hesaplanabilir.

Burada sadece kıyaslama yapıyorum. Alım gücünden ve ürünlerin artan fiyatlarından dem vuranlar var. Ama kıyaslama yaptığım zaman sonuçlar tersini söylüyor.

Belki alım gücünün azalması ürünlerin fiyatlarından değil de diğer harcamaların artmasından olabilir.

Mesela mülteci problemi yüzünden artan konuk kiraları en büyük neden gibi duruyor.

Veya genel tüketim mallarından toplanan vergilerin lüks tüketim mallarına kaydırılması sonucu yaptığım kıyaslamaların sonuçları böyle çıkıyor olabilir.

Veya asgari ücretin haddinden fazla arttırılması onucu asgari ücretlinin alım gücü artarken ortalama ücretlinin alım gücü azaldı diyebiliriz. (Bunu belirtenler oldu zaten konuda.)

Şu an alım gücü en çok düşen grup emekliler gibi duruyor.

2012 yılında en düşük emekli maaşı alan, asgari ücretten %13,5 daha fazla alırken,

2024 yılında en düşük emekli maaşı alan, asgari ücretten %41 daha az alıyor.

türkiye ölmüş

Konunun başından beri beni iktidar yandaşı gibi görüp kin besleyenler oldu sanırım. Halbuki alakası yok.

Sadece bu sonuçların nedenini bir mantık çerçevesinde yorumlayalım diye paylaşıyorum.

• Millet 2024 yılında eski Şahin le geziyor, halâ şimdi ekonomi iyi diye pirinç, benzin kıyaslaması yapılıyor, yılları yarıştırmayın, gidin bulgar da nolmuş, gürcü de nolmuş, bu kadar senede, onları yarıştırın, sınırları kapatmışlar, basmışlar vergiyi, aliexspresten vergi ödemeden elektroniği bırak don alamıyorsun don!

2014 Bmw 3 kasa SW araç amerika da 12.000 dolar, burada 50.000 dolar, neden bahsediyorsunuz, tekrar yazıyorum '' sınırları kapatmışlar, içerdekileri dayak oğlanına çevirmişler''

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.