Asgari ücretlinin araba alması tabii ki zor ama elimizde bir veri olmadığı için kesin alamaz da demiyorum sadece. Şahin, doğan gibi arabaları beğenmiyorum demedim. Sadece o arabalar eskisi kadar tercih edilmiyor diyorum. Düz inşaat işçisinin başlangıç ücreti 1500TL'dir. Azıcık ustalığı varsa rahat 2000TL alır. Konuyu daha fazla saptırmadan esas mevzuya odaklanalım. Konumuz neydi? Ekonomi ve buna bağlı olarak alım gücü. Alım gücünü elbette asgari ücret üzerinden hesaplayacağım. Şimdi sokağa çıkıp sorsak millete herkes 10-15 yıl önce ekonomi bu kadar kötü değildi der. Eee bende 10-15 yıl önceki alım gücüyle bu senenin alım gücünü kıyaslıyorum. Ve bu senenin alım gücü daha iyi görünüyor. |
türkiye ölmüş (4. sayfa)
-
-
2012 yılında asgari ücret ile 871 adet ekmek
2024 yılında asgari ücret ile 1700 adet ekmek
-
Hocam geçmiş mesajlarınız doğrultusunda ben de bir tespit yaptım. Bugün alım gücünün en bariz düşüş gösterdiği ürünler işlenmiş/çiğ et ürünleri sanırım. Elimde kanıtı bulunan 2013 yılına ait seçme pastırma etiketinde kg fiyatı 40₺ yazıyor. 2013 asgari ücret 773₺ iken 19 kg alınıyormuş. Şimdi en dandik pastırma yaklaşık 1200₺ oldu, 17002 liradan 14 kg yapıyor. Aklıma spesifik olarak geldiği için yazdım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 6 Mayıs 2024; 16:55:30 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Evet, et için alım gücü gerilemiş. Üretimin azalıp ülke nüfusunun artması bunda rol oynamış olabilir.
https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/turkiyenin-hayvan-varligi-azaliyor/729402
-
Ana konu ekonomi ve alım gücüyse bunu nasıl asgari ücretle açıklıyorsunuz onu da anlatın. Piyasada en çok asgari ücretli var ama gerçek oran kayıtlardaki gibi değil. 22 bin alan biri kayıtlarda asgari ücret olarak gözüküyor. Asgari aldığı gözüküp asgari alamayan paranın bir bölümünü patrona geri veren bile var.
Örnek aldığın 2012 yılında kişi başı milli gelir yüksekti. Zaten 2013 en yüksek yıldı. Şimdiki kişibaşı gelir hesabı ise hileli. Çünkü sığınmacıların ürettiği değer hesaba katılıyor ama toplam miktar bölünürken onlar yok sayılıyor. Eski yıllarda enflasyon düşükken asgari ücretli veya bir tık üstü alanlar az birikimi varsa kredi çekip eve giriyordu. Şimdi ise aldığı asgari ücretle kredi vermiyorlar da kredi alabilse bile aylık taksitlere maaşı yetmez. Bu senin alım gücü daha iyiyse insanlar neden geçinemiyor? Demek ki asgari ücret hesabında birşeyler eksik. Burası turiste bile pahalı geliyor ki önceden daha pahalıysa turistler neden şikayetçi değildi? Enflasyon bitirdi ülkeyi. Ürünlere dolar+ asgari ücret kadar zam geliyor. Ham maddeden ve işçilikten ayrı ayrı vuruyorlar.
İnşaattaki ameleden örnek vermişsin inşaat amelesi her gün iş bulacağının garantisi yoktur. Benimde arkadaş villaya elektrik tesisatı çekecek bir günde 7 bin alacak ama 30 günde 1 gün mesai bu. Hergün böyle bir iş çıkmıyor.
Şahin doğan meselesine gelince tercih ediliyor. Çünkü alması ve yürütmesi kolay. 30 senelik avrupa bir arabayı alıp elektroniğini, parçasını bulamazsın ustası da yok. Hepsini bulsan masrafına değmez.
2012 veya 2002 yıllarının ürün fiyatlarını karşılaştırıyorsun peki o yıllardaki miktar ve kaliteden haberin var mı? Mesela ekmek aynı ekmek mi? Gramajı ve unu aynı değil. 200 gr sandviç ekmeği gibi ekmek yoktu. Diğer ürünlerdeki kalitede düşüklüğü de ortada. Ülker çikolata 80 gr idi şimdi 60 gr. Mesela 70'lik rakı örneği var o zamanlar üzümden yapılırdı şimdi şekerpancarı, mısır herşey katılıyor. Ben içmem ama evde vardı 2013 rakısı arkadaşa ikram ettim hiç acı değil ve rahatsız etmiyor dedi. Kalite farkını hesaplayamazsın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vanished Man -- 6 Mayıs 2024; 17:33:5 >
-
Buraların maaşlı çalışan için olduğu sanıldığı için böyle düşünülüyor... İstanbul'un bazı bölgeleri Ege Akdeniz sahil yerleri artık kara paradan , fuhustan, uyuşturucudan
kazanların devleti belediyeyi soyanlarin , yabancıların yararlandığı yerler artık . Ortakoyde kumpir herkesin yiyebileceği bir şey değil artık
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yasal olarak bir çalışanın alması gereken en düşük ücret olduğu için asgari ücreti baz aldım hesaplarken. Başka neyle hesaplayacağım?
Piyasada asgari ücretli çok görünüyor ama onlar aslında asgari ücretten yüksek alıyorlar demişsin. Aslında bunun tam tersini söylemen lazım.
Misal 2012 yılında evet asgari ücret düşüktü ama çalışanların büyük kısmı asgari ücretten fazla alıyordu deseydin anlardım da bu dediğin benim ekmeğime yağ sürer cinsten olmuş.
Farazi şeyler üzerinden de çıkarımda bulunamam. Yok açıklamalar hileliymiş, yok eski kaliteleri yokmuş.
Ekmeğin gramajı konusuna gelirsek; zaten onu paylaşmadan önce kg fiyatlarına da bakmıştım.
Paylaştığım kıyaslamalarda birbirine denk (markası olsun, gramajı olsun) ürünleri seçmeye çalışıyorum zaten.
Konuk konusu bir çok değişkene bağlı ve hesaplayıp yorumlaması güç bir mesele.
Eskiden asgari ücretli olanlar kredi çekip ev alabiliyordu söylemi bana biraz abartı gibi geldi.
Ama kredi alma konusuna katılıyorum. Eskiden daha kolaydı.
-
Asgariden az alan var asgariden çok alan var. Asgariden az alanlar asgariyi çekip bir bölümünü geri veriyor. Çok alanlarda mesai 12 saat olan yerler var ek mesaisi böyle oluyor.
Farazi dediğin şeyleri sen görseydin kabul ederdin. Marketteki temizlik malzemeleri bile su gibi olmuş yoğunluk kalmamış. Kalite düşürüyorlar. Devletin istatistik kurumu işkur ve sgk verileriyle konuşur. Sana 22 bin maaş verseler resmi olarak vergi kesintisi, üst dilim ve artan sgk matrahıyla zarar edersin. O yüzden asgariden gösterilir. Gsyih hesabında ise ülkede toplam üretim ve gelire bakılıyor biz+ mülteciler. Pasta bölünürken sadece biz hesaplanıyoruz. Yani bunlarda anlaşılmayacak ne var? Bu yüzden veriler gerçekçi değil. Eğer 6 ayda 1 gün bile çalışanın işsiz sayılmadığı işkur verisine güveniyorsan sorun değil.
Kredi önceden öyleydi. Bir asgari ücretli bayağı zorlanarak ev alabilirdi. İlk başta kredi taksitleri çok zor ödenirken hatta ek iş yapmak zorunda kalırken 2-3 sene sonra ödemesi zor olmuyordu. Arkadaşlarım hep aldı hatta işi bilenler ikinci evi bile aldı. Şimdi olsa bir ev bile alamazlardı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vanished Man -- 6 Mayıs 2024; 23:1:2 >
-
Konuyu saptırmayın dedikçe iyice saptırıyorsunuz. 2 gündür size neden asgari ücretle alım gücünü hesapladığımı anlatmaya çalışıyorum ama anlamamak için büyük çaba gösteriyorsunuz.
Daha basit nasıl anlatabilirim bilmiyorum.
Ülkedeki ürün ve hizmetlerin fiyatları asgari ücrete göre belirleniyor. Bu yüzden yıllara göre alım gücünü hesaplamak için asgari ücreti baz alıyorum.
Hala anlamadıysanız veya anlamak istemediyseniz yapacak bir şeyim yok maalesef.
-
2001'deki kriz şu son 5 senedir yaşadığımız ekonomik buhranın yanında devede kulak kalır.
2005-2007 yıllarında filan 5-6 TL'ye yerdim full karışık kumpir. Ve alırken bile hiç cebimdeki param erimiş, yok olmuş gibi hissetmezdim. Acımazdım yani giden paraya. Ulan nerden nereye. 300 TL kumpir. Yuh anasını satayım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 7 Mayıs 2024; 15:8:14 >
türkiye diye bir yerin olduğundan bile şüpheliyim öyle söyleyim, ölmüş kalmış zaten hep soru işaretiydi
-
2012 yılında asgari ücret ile 296 adet magnum classic
2024 yılında asgari ücret ile 340 adet magnum classic
*Gramaj farkından dolayı 2024 yılını 50TL'den hesapladım.
-
Kumpir ne zamandır pahalı zaten o sebeple zaten dışarda hiç kumpir yemedim. O paraya hamburger ya da pizza yersin daha iyi.
-
2012 yılında 300 gr ekmek 0.85 TL idi
Şimdi ekmekler 200 gr
-
Evet doğru, onu düzeltelim.
2012 yılında asgari ücret ile 871 adet ekmek
2024 yılında asgari ücret ile 1133 adet ekmek
*2024 ekmeği 15TL olarak hesapladım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TEHET -- 8 Mayıs 2024; 1:53:33 > -
Amacını pek anlamadım ama şunu da bilmek gerek. Gıda ürünlerinde KDV %1e düşürüldü geçen yıl ,ekmek ve simit gibi fırın ürünlerinde ise %1 di epey süredir. Ayrıca asgari ücrete zam sene başında ve seçim öncesi yapıldı yüksek enflasyon olan yerde maaşın ortalamasını almak gerek bunun da uygun zamanı temmuz ayıdır temmuz ayında alım gücü de azalacaktır ... Akp döneminde evet asgari ücret çok artırıldı ve ekmek ve gıda ürünlerinde vergi azaltıldı böylece asgari ücretle daha fazla ekmek simit alınabiliyor özellikle RTE 'nin çay simit hesabı tutabilmesi için... Akp döneminde asgari ücretle gıda ürünü daha kolay alınabildi ama ev ,araba, tatil kullanımı zorlaştı diğer dünya ülkerdeki hıza göre. Tabii ki araba sayısı arttı, Türkiye'de araç sayısı diyelim 5 kat arttıysa Dünyada belki de 15 kat artmıştır gibi ... Ülkenin gelişme hızını en iyi gösteren en iyi yöntem dünya ekonomisindeki paydır veya dünyadaki ekonomik sıralamadır. Birkaç sene önce 1980lerdeki darbe dönemine kadar düşmüstük pandemi ve Rusya -ukrayna savaşı Türkiye'nin lehine olduğu için 1-2 yıldır durumunu biraz düzeltti dünyaya göre . Dünya daha fazla kötüye gittiği için bizim durumumuz biraz daha iyi oldu ve bizi AKP'nin ilk dönemlerine götürdü
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 8 Mayıs 2024; 4:51:8 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Kaynak: https://www.tamindir.com/blog/iphone-fiyatlari-ve-asgari-ucrete-oranlari_61214/
3 ay önce yapılmış bir hesaplama.
Şu an en düşük iphone 15 modeli 49.499TL ve asgari ücrete oranı 2,91.
Tabii zamanla fiyatlar düştüğü için bu normal. iPhone 16 ile değerlendirmek lazım.
Veya iphone telefonların çıkış tarihleri sanırım hep yılın son dönemlerinde oluyor.
O yüzden çıktığı yılın asgari ücreti ile değil de sonraki yılın asgari ücreti ile değerlendirmek daha mantıklı bence.
-
En az 10 senedir ölü ama millet daha yeni akıllandı.
-
Yine asgari en yüksek, ürün fiyatını en düşük fiyatla hesaplama. zaten listede 3.44 oranı var Apple sitesindeki fiyata göre hesaplanmış üstelik birde iPhone 16 çıksın bakalım 4 katına ne kadar geçecek . Birde rakamlar yükselince gelecek senenin asgari ücretiyle hesaplansın demişsin istersen peyniri de öyle hesaplayalım peynir şimdi 300 liraysa gelecek sene asgari ücret 20bin olacağını varsayıp öyle hesap yapalım ... Asgari ücret Akp döneminde yüksek zaten ama bu bile alım gücünü artırmadı üstelik orta kesimi de asgari ücret düzeyine çekti
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X