Arkadaşlar merhaba 02/10/2012 tarihinde şuanda çalıştığım yerde kurumsal iletişim ve pazarlama olarak işe başladım, işe alımım sırasında aracını masrafını karşılasak gittiğin ziyaretlerde kullanırmısın dediklerinde şirket sahibinin eşini çok yakından tanıdığım için (yiğeni çocukluk arkadaşım oda burda çalışıyor) arabam zaten eski olduğundan kabul ettim, yakıtı masrafını öderken sorun çıkarmadılar fakat diğer bakım ve arızalarda sürekli beni uğaştırdılar yarısını sen ver yok efendim çok arıza çıkarıyor diye mazeretler ile uğraştım, son arızada ise bakımı masrafına imzayı atacak yetkili buna ben imza atmam yönetim kurulu başkanına git dediğin canım çok sıkıldı müdürüm ilede konuşup sorunu çözmelerini istedim, bakım parasını aldım ama bezdirdiler
Geçtiğimiz nisan ayında daha yeni bir araç aldım ve müdürüm haziran ayında konuşup aracımın km sinin yükselmesi ve satarken değer kaybedeceğini söyleyerek kullanmak istemediğimi belirttim, oda yazılı bir şekilde mail atmamı söyledi, bende müdürüme genel direktör ve yönetim kurulu başkanını ekleyerek mail attım 1 temmuz itibariyle kullanmak istemediğimi ve ziyaretlerin aksamamsı için gereğinin yapılmasını rica ederim gibisinden bir yazıyı mail ile attım müdürümün sözü üzerine.
Yine geçen yıl işe başlayan bir arkadaşta aynı benim gibi ziyaretlerde kendi arabasını kullanmakta, bayram öncesi aracında oluşan masrafı yönetim kabul etmeyerek ödemedi oda arabasını kullanmak istemediğini dün itibariyle belirtti.
bugun ise insan kaynakları bizi yanına çağırarak biz sadece sizin yakıtınızı karşılarız bakım ve arızaya karışmayız bakımlar siz karşılayın dediler, biz araçlarımız için ekstra bir ücret almıyoruz ve çalıştığımız kurumda çalışırken faydalı olabilmek için araclarımızı sadece bakım sözü verildiği için kullandık, karşılıklı bir yazılı sözleşme yok sadece ağızdan çıkan söze dayalı bir iş yaptımığıza pişman ettiler bizi.
yönetim kurulu başkanı araçlarını kullanmıyorlarsa tutmayın burda demiş ve ik yöneticisi bize görev tanımınızda dışarıda ziyaret yapmamız gerektiği ve ofiste oturduğumuz için görev tanımını yerine getirmediğimiz için tutanak tutacağını söyledi, biz ise sadece dün itibariyle ziyarete gidemedik araç olmadığı için, firma tarafından araç yada yol ücreti ile ilgilide bir bildirimde bulunmadı
bu durumda yazılacak olan tutanağı imzalarsak yada imzalamassak ne gibi olaylar başımıza gelebilir ve görev tanımımızda dışarıda ziyarette bulunacak ibaresi varken bize ziyaret için gerekli olan araç temini yol ücreti ve iletişim için telefon verme zorunluluğu doğarak bizi haklı konuma sokablirmi?
biraz uzun oldu ama iş kanununda bilgili arkadaşların yorumlarını bekliyorum
İşveren size işin yapılması için gereken olanakları sağlamak zorundadır. Bundan dolayı sizi iş yapmamakla suçlayamaz. Araba vermiyorsa size diğer ulaşım imkanları için kaynak sağlamak zorundadır, yakıt parasını verse dahi personelin şahsi aracı şirketin sağladığı imkanlar dahilinde sayılmaz, kendi aracınızı kullanmak zorunda değilsiniz. Nasıl bir şirkettir anlamadım valla, yönetim kurulu başkanı, ik yöneticisi vs hiyerarşik yapı kurmuşlar güya ama elemanlarının altlarına araba vermekten acizler...
Tutanak tutuluyorsa bunu 6 gün içerisinde personele tebellüğ etmek ve savunmasını almak zorundalar. Yani siz ulaşılabilir durumdayken, kendi kendilerine tutanak tutup dosyanıza koyamazlar... Tutanak tutuyorsa bunu size okutturacak, altına imzalarınızı attıracak ve sizden buna karşı savunma yazısı isteyecek...