Şimdi Ara

Ücretli/Ücretsiz/Makine Çeviri Tartışma Konusu (17. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
501
Cevap
6
Favori
8.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Çeviriyi para ile satınca ticari ürün olmuyor mu? Daha önce de söyledim bakın bu çok net. ÇEVİRİ TELİF HAKKINA TABİDİR. Hiçbir SANAT ESERİNİN, LİSANS İLE KORUNAN METNİN kafanıza göre çevirisini yapıp SATAMAZSINIZ. Satmak bir yana dursun DAĞITMAK BİLE yasal değildir.

Örnek vermek gerekirse mesela birkaç sene önce dikkatinizi çekti mi bilmem ama her mağazada her kitapçıda ve hatta marketlerde bile çılgınlar gibi bir "Küçük Prens" satışı oldu. Bir sürü farklı yayınevi ve doğal olarak bir sürü farklı çevirmenden bir sürü farklı Küçük Prens basımı satıldı. Neden? Eserin izinsiz dağıtılmasını önleyen telif hakkı yasalarına göre böyle belirli bir süre sonra bu eserler kamuya mal oluyor. Yani herkes istediği gibi dağıtımını yapabiliyor dolayısıyla çevirisini yapabiliyor. Yayınevleri de bu fırsattan faydalandılar.

Çeviri ve mod için de aynı şey geçerli. YASAL DAYANAĞI YOK. Yapımcının izni olmadan ne dağıtmak ne de satmak serbest.

"E yok efendim ben bu ürünün satışını artırdım da şöyle katkı sağladım da böyle katkı sağladım." Bu, geçerli bir bahane değil. Evet, birçok yapımcı sesini çıkarmıyor. Çünkü önceki mesajımda da söylediğim gibi "hayranlarımız emek sarf etmiş helal olsun" kafasında bakıyorlar. Ama her şey yapımcının inisiyatifinde.

Burada insanlar "YASAL DEĞİL" ne demek onu anlamıyor. Yasal değil ne demek onu bir açıklayayım.

* 100 yapımcıdan 99'u izin versin ama 1 tanesi izin vermesin. Olay mahkemeye giderse mahkeme "ya kardeş, herkes izin vermiş bu adam da o akıma kapılıp yapmış, sorun yok" diye bir şey DEMEZ. O izin vermeyen 1 yapımcı, o çeviriyi modu ya da her neyse onu HER YERDEN kaldırtır. İş uzarsa TAZMİNAT bile alır.

* 100 yapımcıdan 99'u izin vermesin ama 1 tanesi izin versin. Kimse o izin vermeyen 99 yapımcıya "yok kardeşim ben yapmak istiyorum kimse bana karışamaz" diyemez. İzin verene de kimse izin veremezsin kardeşim diyemez.

YASAL DEĞİL bu demek. Yani, doğrudan SUÇ unsuru teşkil etmiyor olabilir ancak işin yaratıcısı tarafından şikayet edildiğinde çeviriyi ya da modu yapanın HİÇBİR SAVUNMASI yok. Hiçbir YASAL dayanağı yok.

Bir oyunun çevirisi de DİREKT olarak telif hakkı ihlalidir. Satışından bahsetmiyorum bile.

Ayrıca "çeviri ve modun" çalışması için oyunun satın alınması falan gerekmiyor. Biz çeviriyi yaparken nasıl oyun dosyalarından metinleri çıkartıyorsak, bu işlerden anlayan biri pek tabii çeviri yamalarındaki çeviriyi çıkartıp korsan oyuna adapte edebilir. Çevirinin şifreli veya sadece lisanslı oyunla çalışacak şekilde yayınlanması bir iyi niyet göstergesi olabilir; ancak en nihayetinde orijinal metinler, o oyunun yapımcısına ait olduğu için yapılan çeviri de, o çevirinin gömüldüğü dosyalar veya yama da oyunun yapımcısına ait oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 10 Temmuz 2020; 13:58:51 >

• Bu emsal karar takıntısı nedir? Kanunda açık bir şekilde yazıyor. Emsal karara gerek yok ki. Zaten hiçbir mahkeme kanunun aksine karar veremez. Verse bile temyize gider oradan döner. Emsal karar diye boşuna tutturmuşsunuz. Telif hakkı ihlali açıktır ve tartışılamaz.
  • Bizim millet kraldan çok kralcı. İstisnai 3-5 olay dışında firma umursamıyor, bizim çok bilmişler kanun da kanun diye kendini yırtacak. Adam kendine fayda sağlayacak şeye niye engel olsun? Emulatörleri kaldırtmayan firmalar basit bir dil yamasını mı kaldırtacaklar? Piyasada binlerce oyunun dil yaması var. 3-5 tanesini firma kaldırttı diye hepsini kaldırtacak mı sanıyorsunuz? O iptal ettirmelere de dikkat edin firma oyunu kendisi resmi olarak batıya getirecektir, ondan iptal ettirmiştir. Square-Enix type 0 çevirisini iptal ettirdi bir süre sonra resmi olarak kendi ingilizce koyup batıya getirdi. Kaldı ki cemu, yuzu gibi emulatörler patreon tabanlı. Patreondan bağış yaparsan güncel sürüme daha erken erişiyorsun. Yamalarda da çoğu bir süre sonra ücretsiz oluyor zaten. Benim bu konudan çıkardığım sonuç kanunla kafayı sıyırmış bazılarının derdinin üzüm yemek değil bağcı dövmek olduğudur.

Not: Emulatör yasaldır, yasal olmayan romdur. Emulatörler sitelerinde (forum, community vs) oyununuzun korsan olduğunu yanlışlıkla bile söyleseniz banı yersiniz.

• roser137 R kullanıcısına yanıt
    Sonraki mesajlarda atan bir arkadaş olmuş. Türkiye'de var herhangi bir sanat eserinin veya yan ürünlerinin düzenlenmesi satılması vs. vs. ile ilgili bir kanun. Aynı şekilde uluslararası neredeyse tüm dünyada da kabul edilen bir şey. Telif hakkı, sadece ürünü değil o üründen türetilebilecek tüm yan ürünleri kapsar. Mesela bir kitabın çevirisi orijinal eserden türetilmedir. Aynı şekilde oyun çevirisi de öyledir.

EULA'ya göre de izin yok tabii ki.

Bazı arkadaşlar verdiğim örnekleri doğru bulmamış mesela. Örneğin GTA mod aracının yasaklanması ile ilgili "korumayı kaldırıyor hep o yüzden yoksa mod ile alakası yok" falan demişler ama Rockstar Kullanıcı Sözleşmesi açık bir şekilde hiçbir düzenleme yapamazsın hiçbir değişiklik yapamazsın diyor: (https://www.rockstargames.com/eula)

quote:

LICENSE CONDITIONS
    You agree not to, and not to provide guidance or instruction to any other individual or entity on how to:

commercially exploit the Software;

use the Software in connection with an agreement with other individuals to wager any money or other thing of value;
    distribute, lease, license, sell, rent, convert into convertible currency, or otherwise transfer or assign the Software, or any copies of the Software, including but not limited to Virtual Goods or Virtual Currency (defined below) without the express prior written consent of Licensor or as expressly set forth in this Agreement;
    make a copy of the Software or any part thereof (other than as set forth herein);
    make a copy of the Software available on a network for use or download by multiple users;
    except as otherwise specifically provided by the Software or this Agreement, use or install the Software (or permit others to do same) on a network, for on-line use, or on more than one computer or gaming unit at the same time;
    copy the Software onto a hard drive or other storage device in order to bypass the requirement to run the Software from the included CD-ROM or DVD-ROM (this prohibition does not apply to copies in whole or in part that may be made by the Software itself during installation in order to run more efficiently);
    use or copy the Software at a computer gaming center or any other location-based site; provided, that Licensor may offer you a separate license agreement to make the Software available for commercial use;
    reverse engineer, decompile, disassemble, display, perform, prepare derivative works based on, or otherwise modify the Software, in whole or in part;
    remove or modify any proprietary notices, marks, or labels contained on or within the Software;
    restrict or inhibit any other user from using and enjoying any online features of the Software;
    cheat (including but not limited to utilizing exploits or glitches) or utilize any unauthorized robot, spider, or other program in connection with any online features of the Software;
    violate any terms, policies, licenses, or code of conduct for any online features of the Software; or
    transport, export, or re-export (directly or indirectly) into any country forbidden to receive the Software by any U.S. export laws or regulations or U.S. economic sanctions or otherwise violate any laws or regulations, or the laws of the country in which the Software was obtained, which may be amended from time to time.

• Elessar Eredhian kullanıcısına yanıt
    Kusura bakma ama çok boş yapıyorsun çok. Yorumlarını okumaya gerek yok çünkü içi boş. Gelmiş 10 senedir sıkıntı olmayan ortamda sıkıntı olacak diyorsun. Hiç birşey olmaz rahat ol, germe kendini.

Hadi git yama yapanlara* dava aç bakalım, ne çıkacak. Yapımcının bizzat şikayetçi olması lazım. Sen zarar görüyormusun ki şikayetçi olacaksın? Yapımcıya git mail at. Uğraş tüm milletin emekleriyle madem.

Hakimle ne dialoglara gireceksin çok merak ediyorum. Tck md.271'den ceza alda aklın başına gelsin. İyi bir avukat bu yazdıklarını sana yutturur haberin olsun, kendini fazla bilgili sanma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XBlades -- 10 Temmuz 2020; 13:39:30 >
  • En azından artık yasallık sorgulayanlar "ücretsiz good, ücretli bad" yerine "ikisi de bad" diyebilmeyi başarabilmişler. Bu değişime öncülük etmek güzeldi.
  • quote:

Bizim millet kraldan çok kralcı. İstisnai 3-5 olay dışında firma umursamıyor, bizim çok bilmişler kanun da kanun diye kendini yırtacak. Adam kendine fayda sağlayacak şeye niye engel olsun? Emulatörleri kaldırtmayan firmalar basit bir dil yamasını mı kaldırtacaklar? Piyasada binlerce oyunun dil yaması var. 3-5 tanesini firma kaldırttı diye hepsini kaldırtacak mı sanıyorsunuz? O iptal ettirmelere de dikkat edin firma oyunu kendisi resmi olarak batıya getirecektir, ondan iptal ettirmiştir. Square-Enix type 0 çevirisini iptal ettirdi bir süre sonra resmi olarak kendi ingilizce koyup batıya getirdi. Kaldı ki cemu, yuzu gibi emulatörler patreon tabanlı. Patreondan bağış yaparsan güncel sürüme daha erken erişiyorsun. Yamalarda da çoğu bir süre sonra ücretsiz oluyor zaten. Benim bu konudan çıkardığım sonuç kanunla kafayı sıyırmış bazılarının derdinin üzüm yemek değil bağcı dövmek olduğudur.

Not: Emulatör yasaldır, yasal olmayan romdur. Emulatörler sitelerinde (forum, community vs) oyununuzun korsan olduğunu yanlışlıkla bile söyleseniz banı yersiniz.

Emülatörler, kod veya içerik çalmadığı sürece yasaldır. Konsoldan veya yazılımından ters mühendislik ile kod çalarsanız emülatörü de uçururlar.

Burada benim altını çizmek istediğim şu. Çeviriler telif hakkı ile korunur ve yama KAĞIT ÜZERİNDE yasal olan bir şey değil. Zaten buraya "aman dikkat edin arkadaşlar başınız yanmasın" derdiyle de yazmıyorum. Ücretsiz dağıtıldığı sürece umurumda da değil kimin çeviri yaptığı veya yapmadığı.

Ama ücretli dağıtmak keskin bir şekilde yasal olmadığı gibi etik de değil.

Mantığı çok basit. Ben X firmasının yaptığı Y oyunu için X firmasından LİSANS satın almışım. A kişisi de gidip bu oyunun çevirisi için dosyaları Y oyunundan çıkarıp çevirisini paylaşıyor. Şunun altını çizelim, çeviriyi başka biri yapmış olsa da TELİF YASALARI GEREĞİNCE bu çeviriler hâlâ X firmasına aittir. Çeviriyi yapan kişi hiçbir hak iddia edemez.

Ücretli verilince durum şu oluyor. Sen benim lisansımı aldığım ürünü, tamamen yasa dışı bir şekilde bana TEKRAR satmaya çalışıyorsun. Adama demezler mi hayırdır kardeş kimin malını kime satıyorsun diye? Bağış toplanabilir belki ancak SATIŞ yapamazsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Elessar Eredhian

quote:

Bizim millet kraldan çok kralcı. İstisnai 3-5 olay dışında firma umursamıyor, bizim çok bilmişler kanun da kanun diye kendini yırtacak. Adam kendine fayda sağlayacak şeye niye engel olsun? Emulatörleri kaldırtmayan firmalar basit bir dil yamasını mı kaldırtacaklar? Piyasada binlerce oyunun dil yaması var. 3-5 tanesini firma kaldırttı diye hepsini kaldırtacak mı sanıyorsunuz? O iptal ettirmelere de dikkat edin firma oyunu kendisi resmi olarak batıya getirecektir, ondan iptal ettirmiştir. Square-Enix type 0 çevirisini iptal ettirdi bir süre sonra resmi olarak kendi ingilizce koyup batıya getirdi. Kaldı ki cemu, yuzu gibi emulatörler patreon tabanlı. Patreondan bağış yaparsan güncel sürüme daha erken erişiyorsun. Yamalarda da çoğu bir süre sonra ücretsiz oluyor zaten. Benim bu konudan çıkardığım sonuç kanunla kafayı sıyırmış bazılarının derdinin üzüm yemek değil bağcı dövmek olduğudur.

Emülatörler, kod veya içerik çalmadığı sürece yasaldır. Konsoldan veya yazılımından ters mühendislik ile kod çalarsanız emülatörü de uçururlar.

Burada benim altını çizmek istediğim şu. Çeviriler telif hakkı ile korunur ve yama KAĞIT ÜZERİNDE yasal olan bir şey değil. Zaten buraya "aman dikkat edin arkadaşlar başınız yanmasın" derdiyle de yazmıyorum. Ücretsiz dağıtıldığı sürece umurumda da değil kimin çeviri yaptığı veya yapmadığı.

Ama ücretli dağıtmak keskin bir şekilde yasal olmadığı gibi etik de değil.

Mantığı çok basit. Ben X firmasının yaptığı Y oyunu için X firmasından LİSANS satın almışım. A kişisi de gidip bu oyunun çevirisi için dosyaları Y oyunundan çıkarıp çevirisini paylaşıyor. Şunun altını çizelim, çeviriyi başka biri yapmış olsa da TELİF YASALARI GEREĞİNCE bu çeviriler hâlâ X firmasına aittir. Çeviriyi yapan kişi hiçbir hak iddia edemez.

Ücretli verilince durum şu oluyor. Sen benim lisansımı aldığım ürünü, tamamen yasa dışı bir şekilde bana TEKRAR satmaya çalışıyorsun. Adama demezler mi hayırdır kardeş kimin malını kime satıyorsun diye? Bağış toplanabilir belki ancak SATIŞ yapamazsın.
    Balık baştan kokarmış. Aynı şekilde firmanın 60 dolardan sattığı ürünün benim dilimde destek vermemesi de ne etiktir ne de yasaldır. Burada asıl konu zaten yasalara uygun olup olmaması değil, eline geçiremediğin şey yüzünden bağcıyı dövmek(Burada sizden felan bahsetmiyorum, genel itibarıyla yorumlara bakıldığında ne minvalde döndüğü anlaşılıyor.). Zira bu tarz konular ücretsiz olduğunda hiç konuşulmuyordu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ne içiyorsunuz kafanız mı güzel?

Birincisi yama yapanlara dava açmam. Dediğin gibi o beni alakadar etmez. Zamanında ben de yama yaptım ben de ücretsiz dağıttım. Biz bu işi gönüllü yapıyorduk.

Bağış toplayan ile de bir derdim yok.

Benim derdim para ile satmaya kalkanlarla. Çünkü hiçbir yasal yanı yok. Onları da şikayet edersem, yasal yaptırımları olabilir. Ama onunla da uğraşmam.

Yasal olmadığını bile bile bu işi yapanlarla bir derdim yok. Ama şunu söylerim yasal olmadığını bile bile kendisinin olmadığını bildiği bir şeyi satıp bundan para kazanmak öncelikle yüzsüzlük sonra da dolandırıcılıktır.

Ben bunları biliyorum ve söylüyorum. Boş yorum yapan sizlersiniz. Ben 5 yılı aşkındır bu işi PROFESYONEL olarak yapıyorum. Bu iş dediğim de çeviri ha yanlış anlama. Oyun çevirisi hem de başka bir şey de değil. Ben daha önce yaptığı RESMİ çeviri işini bir yere izinsiz olarak yazdığı için DAVALIK olan çeviri bürosu da biliyorum. Bu davayı açan da işi yaptıran oyun firması haberin olsun.

• Etik kısmı kişisel tercihiniz ama dil desteği konusunda herhangi bir yasal engel yok. Gayet de yasal yani.
    Benim kafam keşke güzel olsaydı da bu konuya girmeseydim, evet doğru diyorsun. Baştan beri bu konuyu tımarhaneye çeviren sizlersiniz.

Bağış yapanlardan bahsediyoruz, parayla satmaktan değil. Bağış yaparsın destek olursun, tartıştığımız konu bu.
  • BEN OLSAM ÜCRETSİZ YAPARIM!!!

ÜCRET ALACAKSAM DA ŞU ŞEKİLDE GİDERİM RDR 3 MÜ AÇIKLANDI KENDİ EKİBİMİ BELGEYEREK TEK TEK RDR 3 YAPIMCILARINA YAZARIM BİZ BUYUZ KENDİMİZİ TANITIRIM OYUNU TÜRKÇE ÇEVİRMEK VE BUNDAN PARA KAZANMAK İSTEDİGİMİ BELİRTİRİM...

KABUL EDİLİR Mİ EDİLİR NEDEN EDİLMESİN, OYUNU TÜRKÇE ÇIKARMASI ONUN DAHA ÇOK OYUN SATMASI DEMEK... PS4 Ü OLUPTA SIRF TÜRKÇE ÇEVİRİ İÇİN PC YE DE OYUNLAR VAR !!!

DUBLAJ BİLE YAPABİLİRSİN BU YÖNTEM İLE!!!
  • ARTAGON99 A kullanıcısına yanıt
    Öyle demek istemedim. Daha kolay anlayabileceğin şekilde anlatayım; burada bir kaç arkadaşın ifade ettiği gibi yapabilirler. Yama ücretsiz olur ama isteyen bağış yapar. Bunun örnekleri var yıllardır. Benim de destek verdiğim zaman aralıkları oldu. Ayrıca önceki cevabımı yazmamın bir sebebi de cevap verdiğim arkadaşın; ücretsiz yama isteyenlerin korsan tüketici olduklarını ima etmesi oldu. Bunu da bilmenizi isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sorceress -- 10 Temmuz 2020; 14:4:7 >
  • quote:

Etik kısmı kişisel tercihiniz ama dil desteği konusunda herhangi bir yasal engel yok. Gayet de yasal yani.
    Yasal kısmını daha önce dönen konularında birisi bahsetmişti. Ayrıca tam ülke adını hatırlamasam da iki dilli ülkelerden birinde(Kanada diye hatırlıyorum) yasalarında iki dile de destek vermesi açısından kapaklarında iki dilde de açıklama olması gerekiyordu. Haliyle oyun kapakları orada iki taraflı oluyormuş.(MetalJesusRocks kanalındaki otun coverları ile alakalı bir videonun yorumlarından birinde görmüştüm.)

• quote:

Orijinalden alıntı: Mertcanoa

BEN OLSAM ÜCRETSİZ YAPARIM!!!

ÜCRET ALACAKSAM DA ŞU ŞEKİLDE GİDERİM RDR 3 MÜ AÇIKLANDI KENDİ EKİBİMİ BELGEYEREK TEK TEK RDR 3 YAPIMCILARINA YAZARIM BİZ BUYUZ KENDİMİZİ TANITIRIM OYUNU TÜRKÇE ÇEVİRMEK VE BUNDAN PARA KAZANMAK İSTEDİGİMİ BELİRTİRİM...

KABUL EDİLİR Mİ EDİLİR NEDEN EDİLMESİN, OYUNU TÜRKÇE ÇIKARMASI ONUN DAHA ÇOK OYUN SATMASI DEMEK... PS4 Ü OLUPTA SIRF TÜRKÇE ÇEVİRİ İÇİN PC YE DE OYUNLAR VAR !!!

DUBLAJ BİLE YAPABİLİRSİN BU YÖNTEM İLE!!!
    Böyle yazarsan kesin kabul ederler kral.
  • Hocam yanılmıyorsam bizde sadece kullanım kılavuzu/kitapçığı vs. ile ilgili bir düzenleme var. Onun dışında oyunun kendisine etki edecek dil ile ilgili bir düzenleme/kanun bulunmuyor. Zaten öyle olsa resmi kanallardan satışı yapılamazdı Türkçe dil desteği olmayan oyunların.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sorceress

Öyle demek istemedim. Daha kolay anlayabileceğin şekilde anlatayım; burada bir kaç arkadaşın ifade ettiği gibi yapabilirler. Yama ücretsiz olur ama isteyen bağış yapar. Bunun örnekleri var yıllardır. Benim de destek verdiğim zaman aralıkları oldu. Ayrıca önceki cevabımı yazmamın bir sebebi de cevap verdiğim arkadaşın; ücretsiz yama isteyenlerin korsan tüketici olduklarını ima etmesi oldu. Bunu da bilmenizi isterim.
    Civilization yamasının tam nerede olduğunu bilmesem de 1000 kadar kişi indirdiğini ve bağış yapan kimsenin ise olmadığını yazan bir mesaj vardı.

• quote:

Hocam yanılmıyorsam bizde sadece kullanım kılavuzu/kitapçığı vs. ile ilgili bir düzenleme var. Onun dışında oyunun kendisine etki edecek dil ile ilgili bir düzenleme/kanun bulunmuyor. Zaten öyle olsa resmi kanallardan satışı yapılamazdı Türkçe dil desteği olmayan oyunların.
    Saçmalığın daniskası zaten öyleyse. Artık oyunlar metin tabanından dönüyor ve kılavuz da yayınlanmıyor. NES dönemi kılavuzlu hatta hikayeyi dahi kılavuzda anlatan Metroid tarzı oyunlar yok artık ve hem ciddi para dönüyor hem de yapımı kazancından çok daha uyguna geliyor.(0.11 kuruştan çeviri hesapladığımızda 13 dil için ya 500.000 dolar ya da 500.000 kopya çıkmıştı GTA 5 için.)

muhtemelen önceki mesajlarıma cevap olarak yazdınız bunu son mesajlarıma değil. Senaryo, diyalog metinlerinin telif hakkı koruması altında olduğu ve bunların izinsin çevrilmesinin telif hakkı ihlali olduğuna katılıyorum. bunun EULA ile de ilgisi yok. daha genel telif hakları kanunları ile korunuyor. yani yasal değil.

verilen örnekler GTA4 mod aracı, ps3 ün kırılıp satılması falan bunlarla ilgili durumlar değil. bunları karıştırmaya hiç gerek yok. bunlara girince oyunun orjinalini değiştirmeye yarayan araç satışı gibi farklı bir alana giriyoruz. bu telif ile ilgili değil. EULA vs. ile ilgili olabilir. emulatorlere giren arkadaşlar olmuş mesela bunlar da telif ile ilgili değil. çünkü var olan cihazın kopyasını yapmıyorsunuz, muadilini yapıyorsunuz emulatörlerde. romlar vs. ise zaten direkt telif hakkı ihlali. bunların da çeviri ile bir ilgisi yok. hiç bunlara girip konuyu dağıtmaya gerek yok.

çeviriler ile ilgili temel sorun çevirisini yapıp yaydığınız metnin telif hakkı ile korunması. oyunun bir parçası olarak senaryo ve diyalog metinleri yani çevirisi yapılan şey telif hakkı koruması altında. izinsiz çeviriler direkt telif hakkı ihlali yapıyor. hiç emulatör, mod vs olarak bakmaya kafa karıştırmaya gerek yok. direkt metin olarak düşünürseniz olay çok daha açık hale geliyor.

bununla beraber kitap çevirisi ile aynı şey değil. kitaplarda izinsiz çevirilerde orjinal yayıncıyı direkt devre dışı bırakıyorsunuz, çevirilerde yine oyunun orjinali gerekiyor. tabi ki yine telif hakkı ihlali bu sadece firmaların neden her zaman şikayetçi olmadığını gösteriyor yoksa çevirilere korsana karşı oldukları gibi katı bir şekilde karşı çıkarlardı. sonuç olarak yine de çeviriler bedava, ücretli fark etmeksizin telif hakkı ihlali yapmış oluyorlar.

"E yok efendim ben bu ürünün satışını artırdım da şöyle katkı sağladım da böyle katkı sağladım." iddiası işin ahlaki boyutu ile ilgili. çeviri yapanları hırsızlık ile suçlayanlar var. bunun üzerine yapılan ahlaki bir tartışma için bir argüman yoksa yasallık kısmında tüm tasaruf her türlü telif hakkı sahibi firmada. ben işin ahlaki boyutunda bir sorun görmüyorum. telif ihlali ile yapılan çeviriler hırsızlıkla, korsan yayıncılıkla vs. bir tutulmamalı. kesinlikle bunlarla aynı şey değil. oyun yapımcısı firmaya zarar vs. vermiyor. önceki postumda bunu detaylı anlattım resimler ile.

izinsiz yapılan çevirilerin yapımcı firmaya ait olduğuna katılmıyorum. telif hakkı ihlali var buna bir şey demiyorum. bu çevirilerin telifi oyunu yapan firmaya geçmez bence. bu iddianızı neye dayandırıyorsunuz. hangi telif yasaları böyle bir telif hakkı veriyor? iddianızdan şöyle bir sonuç çıkıyor. diyelim ki ben bir çeviri yaptım telif hakkı ihlaliyle, firma isterse bunu alıp oyununda olduğu gibi kullanabilir bu çeviriyi benim yaptığım çevirinin telifi firmanın olur. böyle bir genel telif yasası var mı? youtubedaki contentid mantığıyla mı benzetiyorsunuz bunu. bir de bunu ücretli çeviriler için söylüyorsunuz anladığım kadarıyla ücretsizler için neden geçerli olmasın o da telif ihlali değil mi?

bence gereksiz yere konu dallanıp budaklanıyor. benim de ilk mesajlarımda kafamı karıştıran bu oldu. oyunların senaryo ve diyalog metinleri tabi ki yapımcı, yayıncı firmanın telifindedir. bunların izinsiz çevirmek de telif hakkı ihlalidir. ücretli, ücretsiz, oyunun değiştiriyor, değiştirmiyor, emulator, mod vs. bunlara bakmaya gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roser137 -- 10 Temmuz 2020; 14:16:8 >

• :D Sadece fikir verdim öneri,tavsiye... Konun uzmanı gibi yazacaksam onlara ne iş kalacak :))
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.