Şimdi Ara

Uluslaşma Sorunumuz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
710
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Sen hangi ülkedensin diye sorduklarında
    Türkiye (bunu Kürtler de kabul ediyor tüm etnik gruplarda)

Peki sen nerelisin neredensin diye sorarlarsa
    Türkiyeliyim dersin buna da kimse bir şey demiyor

Peki sen kimsin diye sorduklarında bir Alman veya Fransız
    Ben Fransızım ben Almanım diyor iken;

Biz ne diyeceğiz kendimize? Türkiyeliyim mi diyeceğiz ama nerelisin-neredensin diye sormuyor kimsin nesin diyor.

Burada kullanılan Türk kelimesi etnik-sosyolojik ile bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsamaktadır.
    Nitekim bugün İngiltere devleti vatandaşına İngiltereli değil, İngiliz,
    Almanya devleti vatandaşlarına Almanyalı değil Alman,
    Fransa devleti vatandaşına Fransalı değil, Fransız denilmektedir.

Bu ülkelerde tek bir etnisite yaşamamaktadır. Örneğin, Fransa milletini yani Fransa'yı oluşturan etnik unsurları Kelt, Flaman, Alzas, Katalan, Bask, Bröton, Normanlar ve başka etnisiteler oluşturmaktadır. Buradaki bir Fransız vatandaşının Je suis Français (Ben Fransızım) derken Fransız olduğunu söylemesi sorun yaratmazken, bir Türk vatandaşının Türkiyeli olduğunu söylemesini istemenin nedeni nedir?

Görüyorsunuz değil mi ulus nasıl oluyor içinde değişik etnik grupların ortak yaşama isteğiyle oluşuyorlar.

Ulus herşeyden önce bir topluluk, belirli bir insan topluluğudur. Demek ki ulus, bir ırk ve bir aşiret topluluğu değil, fakat ta­rihi olarak meydana gelmiş bir insan topluluğudur. Demek ki ulus, rasgele ve geçici bir topluluk değil, fakat is­tikrarlı bir insan topluluğudur.

"İnsanların karakteri... kaderlerinden başka hiç birşey tara­fından belirlenmez"... "Ulus, bir kader birliğinden başka bir şey değildir", bu kader birliği ise "insanların geçim kaynaklarını ürettikleri ve emeklerinin ürünlerini paylaştıkları koşullar" tarafından belirlenir.

"Ulus, kader birliği tarafından bir karakter birliği içinde bir­leştirilmiş insanların tümüdür.

Ulus devlet yaratırken elbetteki bir kimlik üzerine inşa edeceksin, nasıl ki Fransa, İngiltere, Rusya, bir ulus devlet ise ve onları oluşturanlara Fransız, Rus, İngiliz deniliyorsa, TC devletini oluşturan halklara da Türk denilir. Etnisitelere saygılı olunmak esas olmakla birlikte.

Patrick Devejian'a Banu Avar bir soru sormuştu "Siz de Ermenisiniz Fransa'da" diye... Devejian, Banu Avar'ı terslemişti "Hanımefendi burası Fransa, ulus devlettir. Ben Fransızım bana Ermeni diyemezsiniz diye...

Bu emparyalizmin iki yüzlülüğünü göstermekle birlikte bizim bu konularla uğraşırken veya uğraştırılırken elin oğlunun bilimde katettiği yola uzak kalmaktır en basitinden. Çünkü Avrupa bu işi Rönesans Reform aydınlanma dönemlerinde çözmüş ve içerideki ortak yaşama arzusu tamamlayıp uluslaşmışlar. Biz Atatürk ile uluslaşmaya yeni başlarken batılıların bulandırmaları yüzünden milli birliğimizi kurmakta sıkıntı yaşıyoruz.

İlber Ortaylı şunu demiştir "Coğrafyayla kimlik edinilmez. Mesela Fransa memleketin adıdır. Hiç kimseye Fransa’dan türeme bir isim verilmez. Bizim adımızın da Türkiye'den mülhem olması şart değil. Türkiye bir memleketin adıdır. "Türklerin ülkesi" demektir"

Türklük bazı aşırı mililyetçilerin tabir ettiği gibi ırkı değil milleti-ulusu oluşturur şuraya bakın en basitinden bilimsel olarakhttp://www.genomturkiye.com/blog/15-turk-musunuz.html

Avrupa dillerinde "Türk kafası", "Türk gibi kuvvetli", "Anne Türkler geliyor" gibi deyimler vardır. "Türk kahvesi", "Türk hamamı", "Türk mutfağı", "Türk lokumu" gibi kavramlar da dünyaca bilinmektedir.

Türk yerine Türkiyeli ifadesi kabul edilirse şu komik durumlarla karşılaşmamız kaçınılmazdır: Türkiyeli bayrağı, Türkiyeli Silahlı Kuvvetleri, Türkiyeli Havayolları, Türkiyeli Milli Takımı, Türkiyeli lirası, CNN Türkiyeli, Jöntürkiyeli, Kuzey Kıbrıs Türkiyeli Cumhuriyeti, Türkiyeli hamamı, Türkiyeli lokumu, Türkiyeli kahvesi, Hidayet Türkiyelioğlu, Beyazıt Öztürkiyeli vb.

Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer Türk takımlarının Avrupa’daki maçlarını anlatan yabancı spikerler acaba bu takımlara Türk takımı mı yoksa Türkiyeli takım mı demektedirler?

Amerikalı “Amerikanım”, Fransalı “Fransızım”, Almanyalı “Almanım” derken, Türkiye’de ”Türküm” demeyip, “Türkiyeliyim” demek, gaflet ve dalalet değil de nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burnboyy -- 30 Aralık 2013; 15:22:38 >

• ana dili türkçe olmayan, milliyeti türk olmayan, fiziksel olarak türke benzemeyen, gelenekleri türklerden farklı birinin türküm dememesi dünyanın en normal durumudur.

kürtler türk ulusuna mensup değildir. ancak ümmet veya millet çatısı altında aynı olarak değerlendirilebilir.

olayı bir de şöyle düşün, diyelim ki bir kürt devleti var ve orada azınlık bir türksün ve anavatanın yok, ben kürdüm diyebilir misin? ben diyemem şahsen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 30 Aralık 2013; 23:38:19 >
  • ben Türk değilim Kürdüm demek isteyen gitsin Irağın özerk kürt bölgesine. Herşey anadillerinde işte tam istedikleri ortam.

Ben etnik olarak kafkas göçmeniyim. Çok değil 120-130 yıl önce geldik bu topraklara. Ben eğer Türküm diyebiliyorsam onlarda demek zorunda. Bu vatanın ekmeğini yiyen, suyunu içen biriysen etnik ayrımcılık isteyemezsin. O zaman lazlarda, çerkeslerde, macırlarda, rumlarda ana dilinde eğitim ve özerklik talep etsin.
    Dilin ve fiziksel yapın ne olursa olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bundeskanzler -- 31 Aralık 2013; 0:42:05 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: byob

ana dili türkçe olmayan, milliyeti türk olmayan, fiziksel olarak türke benzemeyen, gelenekleri türklerden farklı birinin türküm dememesi dünyanın en normal durumudur.

kürtler türk ulusuna mensup değildir. ancak ümmet veya millet çatısı altında aynı olarak değerlendirilebilir.

olayı bir de şöyle düşün, diyelim ki bir kürt devleti var ve orada azınlık bir türksün ve anavatanın yok, ben kürdüm diyebilir misin? ben diyemem şahsen

Kürtler Türk ulusuna mensup değildir demişsiniz peki ulus nedir?
    ben Türklüğün doğmakla gelen bir ırk değil tarihsel bir oluşum olduğunu ve diğer etnisiteler ile kaynaşıp şimdiki halini aldığından bahsediyorum(ulus), ki kafatasçı faşist milliyetçiler ari ırk diyorlar oysa terimleri yanlış kullanmaktalar bu da doğal olarak Kürtleri dışlamak, uluşlaşmak yerine ayrıştırmak ve yanlış devlet politikları sonucu oluşan durumları doğuruyor. Bilimsel olarak da genom araştırmalarına bakarsakhttp://www.genomturkiye.com/blog/15-turk-musunuz.html saf ırk diye bir şey yok biz Türk olduysak Kürt sayesinde Yörük sayesinde, Laz sayesinde ve diğer etnik unsurlar sayesinde olduk. Orta Asya ile gelen Türklük de böyledir ırkı ele almaz kültürü oluşumu baz alır. Saf ırk mı vardır fiziksel olarak benzemeyen demişsiniz safkanlık fiziki unsurlar mı vardır insanda?
    Kültürler zenginliğimiz olmalı, gelenekler farklı da olabilir bu zenginleştiri bizi hatta ve birlikte yaşama arzusunu da zenginleşip kaynaşmışız Türk böyle olmuşuz ırk değil ulus olmuşuz. Ben de Yörüğüm örneğin Yörüklerin de kendine has konuşmaları, şiveleri, kültürleri var diye ben Türklük çatısından kopayım diye düşünmem çünkü bu çatı bizi birlik, ulus, toplum, halk, devlet yapıyor.

• TDK ye göre ulus tanımı

quote:

Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu

yaşanılan toprak aynı değil bir kere, istanbulu ve mersini saymazsak kürt ve türk bölgeleri yoğun olarak ayrışmış durumda.
    dil de aynı değil. birisi ural altay dili birisi hint-avrupa dili.
    tarih, 1300-1980 arası birleşik. geri kalan tarihlerde tarih birliği yok.
    ülkü gelenek görenek farkını açıklamaya gerek yok

tanıma göre ancak %15-20 oranında uyuşuyor.
  • quote:

TDK ye göre ulus tanımı

quote:

Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu

yaşanılan toprak aynı değil bir kere, istanbulu ve mersini saymazsak kürt ve türk bölgeleri yoğun olarak ayrışmış durumda.

Pekala genom araştırmalarına ne diyorsunuz öğrenebilir miyim? Çünki bilimsel verilere göre çoktan karışmışız birbirimize.

• byob kullanıcısına yanıt
    Şu adamı kale alıp cevap vermeyin, 1300-1980 diyor, tabi sonrasında kurtarıcı it apo geldi ve kurtardı değilmi 80 den sonra onlar ayrı biz ayrı..

Allahın provakatörü... Özgürlük adı altında bölücülük yapmak ne kadar güzel dimi..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ulus olarak Türküm.

Kültür olarak Zazayım.

Ana dilim Zazaca bu bir zenginliktir bana göre.

Kavramlar iyi ayırt edilmeli bence.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Theologist

Ulus olarak Türküm.

Kültür olarak Zazayım.

Zazayım diyorsun bazı kürtler zazaları ayrı kabul etmiyor.Zaza olupta kürt olduğunu söyleyen arkadaşım vardı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Indigo

quote:

Ulus olarak Türküm.

Kültür olarak Zazayım.

Zazayım diyorsun bazı kürtler zazaları ayrı kabul etmiyor.Zaza olupta kürt olduğunu söyleyen arkadaşım vardı.

Zazayım Kürt değilim.

Kürtlerin zazaları kabul etmemesi aynı Türklerin Kürtleri kabul etmemesi ile aynı şey.

Dillerimiz tamamen farklı, tek kelime anlamazlar, gramer farklı, yapı farklı, köken farklı.

Zazalar göçebe bir toplumdur, İran, Afganistan ve Tacikistan kökenlidir, Kafkasya üzerinden yay çizip Anadoluya gelmişlerdir.

Kars, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır olmak üzere kol halinde güneye inmişlerdir, ve saydığım tüm şehirler'de Zazalar bulunmaktadır.

Kürtlerin Zazaları kabul etmemesi cahillikten öte bir şey değil, senin arkadaş kendi kökenini bilmiyor demek. Hiç bir kürdün zazaca konuşabildiğini veya anlayabildiğini görmedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Theologist -- 31 Aralık 2013; 8:32:03 >

• quote:

Orijinalden alıntı: burnboyy

quote:

TDK ye göre ulus tanımı

quote:

Pekala genom araştırmalarına ne diyorsunuz öğrenebilir miyim? Çünki bilimsel verilere göre çoktan karışmışız birbirimize.

Bu araştırmalara çok güvenmesemde kurtler ve turklerin karistigi biliniyor tabiki. Osmanli kayitlarina bakarsak bile bircok turkmen asiretinin kurtlestigini goruruz. Ulus olma konusu uzun ve telefondan yazilamayacak kadar uzun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: EmAySiks

Şu adamı kale alıp cevap vermeyin, 1300-1980 diyor, tabi sonrasında kurtarıcı it apo geldi ve kurtardı değilmi 80 den sonra onlar ayrı biz ayrı..

Allahın provakatörü... Özgürlük adı altında bölücülük yapmak ne kadar güzel dimi..

ilk başta ben kürt değil, bosnalıyım ve ana dilim sırpça, milliyetim boşnak, bayrağım sarı lacivert. beni ulusallaştırmaya mı çalışacaksın şimdi?

ayrıca sadece gerçekte olanı yazdım yalansa söyle 1980den sonra var mı tarih birliği? varsa söyle de bilelim hepimiz, hayat sandığınız kadar toz pembe değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 31 Aralık 2013; 10:55:32 >
  • İrk doğal bir şey degildir, sentetik, sonradan imal edilmiş bir seydir , bundan dolayi üzmeyin birbirinizi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Indigo

quote:

Ulus olarak Türküm.

Kültür olarak Zazayım.

Zazayım Kürt değilim.

Kürtlerin zazaları kabul etmemesi aynı Türklerin Kürtleri kabul etmemesi ile aynı şey.

Dillerimiz tamamen farklı, tek kelime anlamazlar, gramer farklı, yapı farklı, köken farklı.

Zazalar göçebe bir toplumdur, İran, Afganistan ve Tacikistan kökenlidir, Kafkasya üzerinden yay çizip Anadoluya gelmişlerdir.

Kars, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır olmak üzere kol halinde güneye inmişlerdir, ve saydığım tüm şehirler'de Zazalar bulunmaktadır.

Kürtlerin Zazaları kabul etmemesi cahillikten öte bir şey değil, senin arkadaş kendi kökenini bilmiyor demek. Hiç bir kürdün zazaca konuşabildiğini veya anlayabildiğini görmedim.

Diğer yazdıklarına katılıyorum.
    "Kürtlerin zazaları kabul etmemesi aynı Türklerin Kürtleri kabul etmemesi ile aynı şey."
    Ben de zaza olduğum için aslında bu ilk cümle şöyle olmalı;
    Zazaların Kürt olarak görenler ile Kürtlerin Türk olduğunu görenler aynı kafa yapısında.Yanlış anlamasın kimse bir ırk açısından konuşursak olay böyle.Üst kimlik olarak düşünürsek Türk denilmekten şikayetçi olmamak gerekir..

• Ulusallaşmak "bir" olmakla, çoğunluğun "bir" hissetmesiyle başlar.

Toplumsal uzlaşma sağlanmadan, herkesin kendini bu topraklara ait hissetmesini sağlamadan, devlete ve adalete olan güven duygusunu yaymadan "uluslaşma" nasıl olacak?
    Hadi sizler bizler toplumsal uzlaşmanın yayılması adına çalışalım... Bireysel olarak böyle bir hareket başlatalım ve yayalım...

Ancak bir ülkenin bizzat başbakanı toplumu kutuplaştırıyorsa, halkını kamplaştırıcı ifadeler kullanıyorsa, insanları sokaklara dökebileceğini ima ediyorsa, sokaklara dökülmek isteyenleri uyarmayıp tam aksine onlardan hoşnut gibi gözüküp göz kırpıyorsa, o ülkenin gazetelerinin neredeyse yarısından fazlası başbakanın adeta emrinde çalışır gibi manşetler atıp halkı kamplaştırmada araç halie geliyorsa ne kadar başarılı olabiliriz?

Şu an "uluslaşma" hedefleyen bir yönetim göremiyorum. Gördüğüm kadarıyla "TEBAA'LAŞMA" yani "Tebaiyet" isteniyor.

Yani "Hadi uluslaşma yolunda gönüllü çalışalım" bile desek biz-siz "1" yapana kadar çevrede "10" yıkım var hocam maalesef... Ama bu demek değil ki yapıcı olmaktan vazgeçmeyelim! Elbette iktidar tarafından beyinlerine psikolojik harekat sonucu ustaca yanlış fikirler enjekte edilen insanlar bir süre sonra duyarsızlaşacak ve artık yeni enjeksiyonlara karşı duyarsız olacaktır.
    Ancak o zaman söylediklerinizi/söylediklerimizi anlamak için dinlemeye başlarlar.

• byob kullanıcısına yanıt
  • İnsanım ve hiç bir etnik grubu kabul etmiyorum yoksunuz.
    Sadece insan hakları beni ilgilendirir.KÜRTLERİN-ALEVİLERİN-ÇERKESLERİN DEĞİL.
  • Türkiyelilik diye bir kavramın söyleniyor olması çok saçma. Tabi bu kavram ortaya sürülürken etnik kimlikler üstü bir şey olsun diye düşünüldü ama böyle bir şey saçma.
    Türkiyelilik kavramı Türk'ün liberal milliyetçilik anlamında değil de ırkçı milliyetçilik anlamında kullanılması sonucunda türedi, bunu da unutmayalım. Doğrusu ise kim hangi kimliğe aitse söyleyebilmeli. Türk Türk'üm desin, Kürt de Kürt'üm.
    Eğer Türk etnik kimliğini resmi dil kullanımında (devlet-medya vb) ırkçı kimlikten çıkarırsak o zaman Türk adı bu kadar sorun olmaz diye düşünüyorum.
    Dünya küreselleştikçe sanırım ulus devletler daha da yumuşayacak ki uluslaşma işi her devlette işe yaramıyor örneğin biz de olduğu gibi.
    Türk olarak uluslaşıcam dediğinde karşına dikiliyorlar ben de Kürt olarak vs. olarak uluslaşıcam diye. Ee sende napıcaksın? Ya onları asimile etmeye çalışıcaksın bizde olduu gibi, ya ortak yaşam alanı kurmaya çalışacaksın ya da ayrılacaksın. Biz de senelerdir birincisi uygulanmaya çalışıldı ve hata olduğu yeni yeni kabullenildi.

• quote:

Orijinalden alıntı: burnboyy

quote:

ana dili türkçe olmayan, milliyeti türk olmayan, fiziksel olarak türke benzemeyen, gelenekleri türklerden farklı birinin türküm dememesi dünyanın en normal durumudur.

Kürtler Türk ulusuna mensup değildir demişsiniz peki ulus nedir?
    ben Türklüğün doğmakla gelen bir ırk değil tarihsel bir oluşum olduğunu ve diğer etnisiteler ile kaynaşıp şimdiki halini aldığından bahsediyorum(ulus), ki kafatasçı faşist milliyetçiler ari ırk diyorlar oysa terimleri yanlış kullanmaktalar bu da doğal olarak Kürtleri dışlamak, uluşlaşmak yerine ayrıştırmak ve yanlış devlet politikları sonucu oluşan durumları doğuruyor. Bilimsel olarak da genom araştırmalarına bakarsakhttp://www.genomturkiye.com/blog/15-turk-musunuz.html saf ırk diye bir şey yok biz Türk olduysak Kürt sayesinde Yörük sayesinde, Laz sayesinde ve diğer etnik unsurlar sayesinde olduk. Orta Asya ile gelen Türklük de böyledir ırkı ele almaz kültürü oluşumu baz alır. Saf ırk mı vardır fiziksel olarak benzemeyen demişsiniz safkanlık fiziki unsurlar mı vardır insanda?
    Kültürler zenginliğimiz olmalı, gelenekler farklı da olabilir bu zenginleştiri bizi hatta ve birlikte yaşama arzusunu da zenginleşip kaynaşmışız Türk böyle olmuşuz ırk değil ulus olmuşuz. Ben de Yörüğüm örneğin Yörüklerin de kendine has konuşmaları, şiveleri, kültürleri var diye ben Türklük çatısından kopayım diye düşünmem çünkü bu çatı bizi birlik, ulus, toplum, halk, devlet yapıyor.

Hocam kimse birşey demiyor zaten,kültürel zenginlik olsun iyi güzel ama mesele eğitim konusunda kendisine ayrıcalıklar tanınması devlet statüsünde kürtçenin resmi dil olması gibi.Yani düşünsenize bi ülkede resmi dil sayısı 4-5 oldugunu ? Arkadasın demek istediği ortak ismimiz TÜRK yani olaya ırk anlamında bakılmaması lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

İnsanım ve hiç bir etnik grubu kabul etmiyorum yoksunuz.
    Sadece insan hakları beni ilgilendirir.KÜRTLERİN-ALEVİLERİN-ÇERKESLERİN DEĞİL.

Güzel bir bakış açısı olmakla beraber, sanırım bu düşünceyi hiçbir halkın hiçbir zaman uygulamayacağını biliyorsunuzdur.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.