Şimdi Ara

ups'in aküsü değiştirdim ama sorun var.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
3
Favori
4.858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar tunçmatik digitech 1200va'ın aküleri değiştirdim.İçinden 2 tane 12V/7AH akü çıktı bende vision 2 tane 12V/7AH taktım.Şu anda çalışıyor fakat bir sorun var.Ben eski aküler normal çalışıyorken 10 saat çalıştırdığımda ups çok fazla ısınmazdı.Şimdi ups'in üst arka kısmı çok ısınıyor.Diğerine göre acaba ne sorunu olabilir. İçinden çıkan aküler ile aynı sayıda ve değerde akü taktım nedeni ne olabilir. Diğer akü erimişti kablosu na akmıştı.Ben kabloyu sıcak su ile temizledim öyle taktım.Acaba kablo sorunmu oluyordur? İşin garip yaniaküleri birbirine bağladığımız için kablodan olsa çalışmazdı diye de düşünüyorum.Kafan iyice karıştı.

• eski aküler paralel olarak mı seri olarak mı bağlıydı? bağlantıda bir hata yapmış olabilirsiniz
  • peki ups normal çalısıyormu şimdi belki aküler ilk kez sarj olacagı için ısınıyor olabilir
  • diğer aküleri çıkartırken kağıda çizdim öyle taktım.14 saat kadar şarjda bekledi sonra pc'ye taktım.Bunu 2 haftadır kullanıyorum.Elektrikler gitti devreye girdi ve pc'yi kapatmadan tutabildi.Bu ısınma ups'in üst yüzeyinin arka tarafında ve yanlara doğru.Daha önce yazdığım gibi acaba diğer akü sızdırma yapmış kablo ucunada girmiş donmuş ben onu sıcak su ile temizleyip taktım.Acaba temas az miktarda kayıp oluyorda ondan ısı üretiyor olabilir mi? Trafosu ısınıyor gibi geldi bana.Acaba trafosu ısınmasında neden olan ne olabilir?
  • foto koyarsan daha rahat yardımcı olabiliriz bende ups in aküsünü değiştirdim siz kaça aldınız aküleri bendeki ups keysmart 1000va lik 37 ekrantv bi uydu alıcısı ona baglı bi 5+1 i 1 saat calıştırdı
  • ups in besleme transistörlerinin olduğu kısımdan bahsediyorsun sanki ... budaa ncak şöyle olur aküler boştur ve yuksek akım çekerek şarj unitesine binerler ...elektrik kesildiğinde ise yine daha guçlü bir yuk o tr lere biner ve ısınma yapar ona bağlı olan soğutucular yaz aylarında özellikle yeterli gelmeyebilir .. bir fan desteği yada soğutu aliminyumları buyutebilirseniz uzun süreli sorunsuz çalışmagerekleştirebilirsiniz ama şuna dikkat edin beni bu konuda uyarmışlardı beslemetr lerinde uksek voltaj oluyordu ya böyle bi uyarı idi yada aliminyumdan yalıtın diye bi uyarıydı hatırlayamadım ...

diğer aküleriniz öldüm peki tam olarak ne durumdalar ...
  • Kablo uçları oksitlendi ise, ısınma yapabilir.

Yeni aküler, bir kaç kere, dolup boşalmadan sonra, nominal şarj akımına girerler.

Akümülatöre giren dişi fişlerde, tümüyle serbest değil, elle az çok zorlanarak çıkartılacak, temas sağlayın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Son olarak, kablo eridi demişsiniz, muhtemelen kırmızı kablodur. Elinizle denediğinizde, diğer siyah kablodan daha kolay eğrilip bükülüyorsa, içindeki ince bakır iletkenler zarar görmüştür. 15-20 Cm. lik aynı kalınlıkta, biraz daha kalında olsa hiç farketmez, değiştirin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ali Arslan

foto koyarsan daha rahat yardımcı olabiliriz bende ups in aküsünü değiştirdim siz kaça aldınız aküleri bendeki ups keysmart 1000va lik 37 ekrantv bi uydu alıcısı ona baglı bi 5+1 i 1 saat calıştırdı

hepsiburada'dan vision marka 2* 7ah/12v toplam fiyatı 50tl'ye aldım.Pc'ye bağlı şu anda.UPS soğuduğu zaman çıkartır foto. çekerim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: utopiautopia

ups in besleme transistörlerinin olduğu kısımdan bahsediyorsun sanki ... budaa ncak şöyle olur aküler boştur ve yuksek akım çekerek şarj unitesine binerler ...elektrik kesildiğinde ise yine daha guçlü bir yuk o tr lere biner ve ısınma yapar ona bağlı olan soğutucular yaz aylarında özellikle yeterli gelmeyebilir .. bir fan desteği yada soğutu aliminyumları buyutebilirseniz uzun süreli sorunsuz çalışmagerekleştirebilirsiniz ama şuna dikkat edin beni bu konuda uyarmışlardı beslemetr lerinde uksek voltaj oluyordu ya böyle bi uyarı idi yada aliminyumdan yalıtın diye bi uyarıydı hatırlayamadım ...

diğer aküleriniz öldüm peki tam olarak ne durumdalar ...

benim ups tunçmatik digiteck 1200va fansız yapı. Be ısı üst tabakada arka kısımlarda yani akülerin olmadığı yerde. Diğer aküler sızdırma yapmış.Şarj olmuyordu sanırım öldüler.Acaba onların tamamen kullanılamaz old. nasıl test edebiliriz? Ayrıca bu aküler boş olma ihtimali yok.Çünkü ben ilk taktığımda 10 saat üstünde şarja bıraktım ve geçenler elektrik kesildi devreye girdi ve pc açık kalabildi.Devreye girdiğinde ise 10 çubuklu göstergesinde 1 çubuk aşağıya indi. Yani yük binse dahi kldırabilir.

• quote:

Orjinalden alıntı: M. Reha

Kablo uçları oksitlendi ise, ısınma yapabilir.

Yeni aküler, bir kaç kere, dolup boşalmadan sonra, nominal şarj akımına girerler.

Akümülatöre giren dişi fişlerde, tümüyle serbest değil, elle az çok zorlanarak çıkartılacak, temas sağlayın.

o zaman ben kabloyu yenilememde bir fayda olabilir diyorsunuz? Ayrıca bu yeni akü sadece bir kere şarj ettim.Bunun şarjını fişi çekip iyice bitirip tekrar 2-3 kere doldurmalımıyım?
  • quote:

Orjinalden alıntı: M. Reha

Son olarak, kablo eridi demişsiniz, muhtemelen kırmızı kablodur. Elinizle denediğinizde, diğer siyah kablodan daha kolay eğrilip bükülüyorsa, içindeki ince bakır iletkenler zarar görmüştür. 15-20 Cm. lik aynı kalınlıkta, biraz daha kalında olsa hiç farketmez, değiştirin.

kablo erimedide akü sızıntıları kabloda birikmiş.Bende sıcak su ile temizledim.
  • Kablolarda erime yoksa, fişler oksitsiz ise ve sıkı geçiyorlarsa sorun yok. Bir kaç kere doldurup boşaltabilirsiniz, akülerinizin ilk şarjı biraz daha uzun sürdüğü için, ısınma yapmıştır. Daha sonraki şarjlarda, bu ısınmanın azalması gerekir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ali Arslan

foto koyarsan daha rahat yardımcı olabiliriz bende ups in aküsünü değiştirdim siz kaça aldınız aküleri bendeki ups keysmart 1000va lik 37 ekrantv bi uydu alıcısı ona baglı bi 5+1 i 1 saat calıştırdı

işte fotoğrafları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi padfinder -- 12 Haziran 2009; 11:45:36 >

• bağlantıların normal görünüyor
  • UPS çalışır durumdayken aküye giden ana kırmızı kabloyu sök. Aküler devre dışı kalmış olacak ama ups çalışmaya devam edecek. O esnada Aküye gelen uçlardaki gerilimi ölç kaç Volt?
    28V ve daha yukarıda ise aküler aşırı ısınabilir.
  • @padfinder ısınması gayet doğal

@kukubara 24 volt akü için şarj voltajının 28-30 volt arası olması normal. Yülksek değil
  • Genelde öyledir ama ben genede yüksek olduğunu düşünüyorum. 28 - 29 V gibi değerlerde doldurulan akülerin bir süre sonra fokurdama sesi çıkardığına ve aşırı ısındıklarına şahit oldum.
    Daha doğrusu akülerin bir tanesinin diyeyim.
    Çünkü bunlar seri bağlı ve her iki akününde üzerine eşit değerde gerilim düşmesi gerek. Ama Bazen akülerden biri sapıtıyor ve üzerine 10 - 11V gibi bir değer düşüyor diğerine de 17 - 18V civarı.
    O zaman bu akü fokurdamaya başlıyor bir süre sonra. Piyasadaki kuru akülerin kalitesini de göz önüne alırsak bu durum bazen kaçınılmaz oluyor. Özellikle bu ara duymadığım bir sürü marka var.
    Eskiden Yuasa marka vardı gayet kaliteliydi şimdi bulmak çok zor.

Dolarken aküleri ayrı ayrı ölçün her ikisinin üzerinde ki gerilim miktarı toplam gerilimin yarısı mı yoksa çok daha farklı mı diye kontrol edin.

Eğer Akülere gelen besleme 28V in üzerindeyse LM317 den aküye gelen en son uçtaki diyoda aynısından bir tane daha seri bağlayıp (o markada tahminen RL206 isminde bir diyot olmalı) akülere gelen gerilimi 0.7 volt azaltmış olursunuz. Bazı ups lerde bunu ayarlayan trimpot bulunur ama bu modelde yok. Tek bir trimpot var o da çıkış gerilimini ayarlıyor ve ayarını sakın kurcalamayın.

Sonuç olarak biraz ısınması normaldir tabiki ama el değmeyecek gibiyse bi yerde sorun vardır.
    Bir de mosfetlerin hemen arkasında ayrı bir soğutucuda 7812 olacak biraz fazla ısınır ama onu dert etmeyin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kukubara -- 12 Haziran 2009; 21:19:51 >

• el yakacak kadar değil. Ama dediğim gibi diğer aküler takılıyken olduğu ısıdan çok ısınıyor. Ayrıca elektrik bilgim yok. Elimde ölçü aletim de yok. Aküleri eskisine bakarak bağladım sadece.
  • @kukubara iki akü gurubunun voltajlarının farklı olması tamamen dediğiniz gibi akü kalitesine veya akünün birinin arızalı olmasına bağlıdır.Devrede yapılan değişiklikler bunu tam olarak önleyemez.. Yuasa akü halen var bulmak zor değil 12/7Ah 60 TL civarı.

Bildiğiniz gibi bir 12 volt akü 14.20 volta kadar şarj olması gereklidir iki akü olduğunda 28.4 volt yapar. Bu araç akülerinde de aynıdır Tırlarda, kamyonlarda ve otobüslerde gurup aküler bulunur. Çok büyük kesintisiz güç sistemlerde en az 20 akü var bu durumda her aküye bakmak ve 14 voltun üzerine çıkmasını önlemek mümkün değil.

Fazlada uzatmak istemiyorum eğerki yeni bir akü gurubunda iki akü arasında büyük ölçüde fark varsa voltajı az olan akü arızalı. Kısadevre yapmış demektir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.