bende yapmak istiyorum fakat malzemelerin tam olarak neler olduğunu biri yazarsa çok sevinirim(soğtucuyu anlamadım):)
Soğutucu olarak peltier kullanılmış.
cevabın için teşekkür ederim bu pelitieri nerde bulabilirim
çok soru oldu ama o üstündeki metal parçada peltier'in parçasımı(cpu soğutucusuna benzeyen)
Hayır, peltier şöyle bir şeydir:
Peltierin nereden alınacağı konusu önceden tartışılmıştı.2-3 sayfa geride olması lazım.Hepsiburada'da satan arkadaşlar var.Büyük illerde dükkanlarda da bulabilirsiniz belki.
cevabın için yine teşekkür ederim. peki o üstündeki demir parça ne(bu şeyi gerçekten yapmak istiyorum)
Hocam piyasada satılan peltierler kalitesiz ve üzerinde yazan güç değerini vermiyor.
Demir parçanın biri dolabı soğutuyor diğeri içerden çekilen ısıyı dışarı atıyor
hocam şaşırtıcı ama usb den vermiş 5 volt ve 500 ma olmazki mümkün değil
okadar kaliteli bişeye ihtiyaç olduğunu sanmıyorum zaten bunda. o demir parçaları nerde bulabilirim(kuzey köprüsü soğutucusu gibi duruyolar)
quote:
Orjinalden alıntı: Fizban
okadar kaliteli bişeye ihtiyaç olduğunu sanmıyorum zaten bunda. o demir parçaları nerde bulabilirim(kuzey köprüsü soğutucusu gibi duruyolar)
Hocam ben 60 wattlık peltieri 20 ytl aldım 2 sene önce ama 10 derecenin altına inemedim
Ki mesleğim soğutma ve çok iyi bir izolasyon yapmama ramen olmadı
kuzey köprüsü soğutucusu küçük kalır 30X30 veya 40X40 soğutucudur o elektronikcilerde bulabilirsiniz
gittigidiyorda benzer bi ürünü satan yer buldum belkide ordan alırım
Gücünü USB portundan alan bu tür ürünlere asla rağbet etmeyiniz. USB portu size en fazla 5Voltta 500mA akım verir, bazı anakartların usb portlarının 1A verdiği rivayet olunur. Bu durumda usb portundan alabileceğiniz güç en fazla 2,5 ile 5 W arasında olacaktır. 50 - 60 W lık peltier neye güvenip usb porta takılır ? İki kuruşluk iş yapayım derken anakartınızı riske atıyorusunuz.
Daha fazla bilgi için anakartınızın kitapçığına bakıp usb portunun verebileceği akım değerlerini öğrenebilirsiniz.
quote:
Orjinalden alıntı: kukubara
Gücünü USB portundan alan bu tür ürünlere asla rağbet etmeyiniz. USB portu size en fazla 5Voltta 500mA akım verir, bazı anakartların usb portlarının 1A verdiği rivayet olunur. Bu durumda usb portundan alabileceğiniz güç en fazla 2,5 ile 5 W arasında olacaktır. 50 - 60 W lık peltier neye güvenip usb porta takılır ? İki kuruşluk iş yapayım derken anakartınızı riske atıyorusunuz.
Daha fazla bilgi için anakartınızın kitapçığına bakıp usb portunun verebileceği akım değerlerini öğrenebilirsiniz.
doğru katılıyorum
molex kablolarını kullanın hatta powerın molexlerine bile bağlamanız zararlı olabilir 50-60w peltier harcıyor zaten helebide dandik bi psu kullanırsanız vay halinize o bilgisayarı çalıştırmayın
Bakalım daha neler çıkacak hayretle izliyorum insan zekasını usb ilk çıktığında kullanım alanı çok dar diyenler görsün
quote:
Orjinalden alıntı: krm-iks
@90alper90
hocam şaşırtıcı ama usb den vermiş 5 volt ve 500 ma olmazki mümkün değil
Ben resimlere tam olarak bakamadım internette problem vardı.Bir resmin üzerinde peltier yazıyordu direkt cevapladım.
Dediğiniz gibi bu değerle pek verim elde edilemez gibi duruyor.Belki 3-4 usb portunu kullanıyordur.
Tam olarak bir okuyayım.
quote:
Although the amperage could ideally be higher, the 500 mw output is acceptable.
Demek ki ufak bir şişeyi soğutmak için yetiyormuş.
belki ufak soğutma için yetebilir illa dondurmaya gerek yok.yalnız videoyu seyretmedim ama güç girişi ile peltier arasında akımı sınırlamak lazım.yoksa pc için tehliklei olabilir.orda koyuyorlarmı?
Görebildiğim kadarı ile yok.
quote:
Orjinalden alıntı: Fizban
gittigidiyorda benzer bi ürünü satan yer buldum belkide ordan alırım
haala satılıyomu
quote:
Orjinalden alıntı: 90alper90
Görebildiğim kadarı ile yok.
o zaman bu işte bir hile var.direk usbnin verebileceği akımdan fazlasını çeker bu meret.usbye zarar vermesi işten değil.