Şimdi Ara

Uzun bir tatil için en uygun fotoğraf makinesi...Tavsiyeleriniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.136
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    yaklaşık bir ay sonra trenle neredeyse tüm avrupayı kapsayan 22 günlük bir tura çıkacağım...Forumda araştırdım ama o kadar çok seçenek var ki bunlar içinden benim için kullanışlı olacak bir tanesini seçmek oldukça zor.O yüzden benzer deneyimler yaşamış olanlardan ya da aranızda bilgisi olanlardan yardım bekliyorum...
    Yolcuğum trenle olacağı için, makineyi şarz etmek ya da pili şarz etmek gibi bir şansım pek kolay olmayacak(ancak otele falan gidebilirsem) o yüzden alacağım makinenin pil ömrü uzun olmalı..Çünkü fotoğraf çekeceğim.gerekirse yedek pil de alabilirm yanıma. mesela hem şarz hem de pil ile çalışabilen makineler varsa çok uygun olur.En önemli sorun benim için pil ömrü...
    Forumdan araştırdığım kadarıyla megapikselin çok önemi yokmuş.Lakin almışken iyi bir makine alıyım diyorum.Bir öğrenci bu tip alışverişleri bir kere yapabiliyor maalesef :) Optik zoom benim için önemli olacak.Kullanmam gereken birçok yer olacaktır.
    İyi bir makine almak istediğimden ötürü slr-like türü yarı profesyonel bir makine almak istiyorum.

Şu ana kadar bulabildiğim en uygun makine KODAK EASYSHARE Z812 IS 8.2MP.
    http://www.hepsiburada.com/productdetails.aspx?categoryid=248&productid=bd96168#tablnk

Bütcem yaklaşık 500 ytl(50 ytl fazlasını verebilirm en fazla)
    İzmirde oturuyorum.Yer tavsiyeleriniz varsa memnun olurum.
    Çok aktif olmayan ama uzun yıllardır donanimhaberde olan bir kullanıcı olarak bana elinizden geldiği kadar yardımcı olacağınıza eminim...Şimdiden çok teşekkür ederim.

• Dostum galiba interrail yapicaksin. Bende 2 yıl once yapmiştim. Benim sana tavsiyem kalem pille calisan bir makina alirsan cok guzel olur. Diğer türlü yedek piller biraz pahali.Ayrica 2pilde bittimi fotoğraf cekemssin. Ama kalem pil olsa ,gider bufeden pil alip yoluna devam edersin.

Ayrica trenlerin bir kısmında prizler var.Buralarda pillerini sarz edebilirsin.. Ayrica Yunanistan-İtalya arasi gemiye biniceksen oradada koridorlarda prizler var. Ben sarza takip ,yanina oturup beklemiştim
    Megapixel bence 6 ve üzeri oldumu yeterli. Oyle 12mp-14mp falan bence pek gerek yok. Tabi crop yapicam ,cok buyuk baski alicam demessen.
    Bence Slr-like canon s5 veya panasonic lumix fz serisi bir makina alabilirsin.Buldugun makinada fena değil.Fakat daha iyi bilen arkadaslar yardimci olur bu konuda.
    Birde bence yaninda harici bir HDD gotur. İnternet cafelerde dolan kartlarini bosaltirsin.
    Birde yanina ufak tripodlardan alirsan cok isine yarar. Yoksa benim gibi orada gordugun tripodlu turistlerden "abi please bi kaç fotoğraf cekiyim" diye rica etmek zorunda kalirsin
    Ayrica makinanin SDHC kart destegi olmasina dikkat et. Su an 16gb kartlar 120YTL civari. İstersen bende sıfır var ,109YTL'ye verebilirim. yoksa 2-4gblik kartlarla sık sık internet cafe ararsin.
    Ayrica makinan Raw cekiyorsa ,harici hdden ve büyük SDHC kartlarin varsa devamli RAW cekebilirsen daha güzel olur.

Bende bu konuda bir soru soracaktim. Bende 1 ay sonra 2,5 aylik bir karadan uzakdogu seyahitine cıkacagim.İrandan-Singapura kadar.18-55 ve 50-200 lensim var.Simdi 18-55 taksam insan fotoğraflarini güzel cekemiyecegim.50-200 taksam yapilari veya buna benzer fotolari rahat cekemiyecegim.Acaba sık sık lens değiştirsem tozlu ortamlarda cok büyük problem olurmu? Sonucta yollarda temizletme imkanim pek olmayacak. Lens degistirirken makinanin lens takilan kısmını assaga tutarak degistiriyorum. Dogrumu yapiyorum?

• bence de kalem pille olan daha iyi senin için ama hani cok begenrisen bir makinayı pillide olsa al ancak slr like tarzı amkina bence tasıman zor onun yerine tasıması kolay olan bişeyler tavsiye ederim meseal tz3 inceleyebilirsin ancak kalem pil değil 10x optik zoom 28mm geniş acı gercekten iyi ozelliklerhd videoda ceksind ersen tz5 falan o seriyi incele derim :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zzzzz -- 12 Haziran 2008; 2:11:36 >
  • kullanılmış canon s3 de işini görür, yedek pil taşı ama
  • Aslinda zzzzznin dedigi gibi tz3 ,tz5de cok güzel.Hem cok güzel manzara cekersin ,hemde 10x cok iyi bir rakam. Hemde makina ufak. Şimdi bende karar değiştirdim DSLR-like değilde tz3 ,veya tz5 gibi ufak, genis acili ve 10x optik zoomlu bir makina alman daha mantikli olur. Ayrica onlarin videolari galiba HD cekebiliyordu.Vga videodan cok daha iyi olur. Gerci biraz fazla yer tutuyor ama olsun.

Benim Lens sorusuna cevap verecek varmi acaba? Posetin içinde lens değiştirenler falan varmiş? nasil bir taktik verebilirsiniz?
  • lens değişimi konusunda yorum yapamayacağım :) tz3 ün videosu iyi ama hd degil tz5 hd cekiyor tabi fotograf makiansı akmera amaclı alınmaz ama boyle bir gezidede neden video cekmek isteyemesin ama tz3 ünde videosu fena değil
  • Boyle bir gezide video kesinlikle lazim oluyor. Mesela sokakta bir ilüzyonist veya hokkabaz gordun ,bunu fotoğraf ceksen pek birşey ifade etmez. Veya mesela Paris'de Disneyland'a girince kesinlikle video cekmek isteyeceksin. Ama fotoğraf makinalari ,video kameralar gibi iyi kodekleyemeyip sıkıstıramadagindan cok yer kapliyor videolar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tz3 ve 5 çok çok iyi makineler ama şunu da göz önünde bulundurun bence, objektif halkaları genişçe olduğu için sol el ile kavramada zorluk çıkıyor.
  • sony h10 modeline bi gözat derim ben...
  • Gerçek Renk ve doyumu, netlik, keskinlik, geniş açı az mor saçaklanma ve renk sapması hemen hemen hiç olmayan yani tüm karede aynı net ve keskin görüntüler elde edilebilen ve uzun pil ömrü ile yeterli bir ISO performansı istiyorsanız ne o, ne bu, size tek bir tavsiyem var. 2. el bir Fuji S6000FD/S6500FD veya S9100/S9600 almanızdır. Pil ömrünü kısaltan motorlu zoom kullanımıdır. Zoom ayarı yapacağım derken sahneyi kaçırırsınız. O da istediğiniz kare olmaz genellikle. Tek seçeneğiniz manuel objektif üzerindeki halka ile elle yapılan zoom mekanizmasıdır. 10.7X zoom 6 Mpx- 9 mpx - 1/4000 sn. çekim hızı ve 1/1.7" - 1/1.6" sensörü ile bu 2 makine sizi tam anlamıyla tatmin edecektir.
    Ben S6000FD ve Panasonic FZ50 Kullanıcısıyım. Şu anda size tavsiye ettiğim bu 2 makine ve FZ50 ile bu güne kadar 20.000 üzerinde çekim yaptım ve bu makineler sonrası onca model çıkmasına ve 2006 ve 2007 modelleri olmalarına rağmen hala 1 numaradır. Tavsiye ettiğim 2 makine ile 4xAA 2500mA şarjlı pillerle hiçbir zaman %10 flaşlı çekim dahil 700 fotografın altına düşmedim. FZ50Yi ise biraz zor makine olması ve fiyatının yüksekliği nedeniyle dışarıda tuttum.
    Diğer konu edilen makinelerin pil sarfiyatları yüksektir, Canon S3 ve S5 eh biraz ama diğerlerinin ISO performansları, sizi, hele hele gece çekimlerinde hiç tatmin etmeyecektir. Leica ASPH objektiflerine diyeceğim hiçbir şey yok ama tek başına objektifte her yerde, herşey değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 12 Haziran 2008; 20:22:32 >

• bipekkan SLR-like makina tavsiye ediyorsun. İso performanslari belli SLR-like makinalarin.Kompact ufak makinalardan acikcasi farki yok. Ayrica DSLR makinalar bu kadar ucuzlamişken bence bu makinalari almanin artik pek bir mantigi kalmadi. Tabi video cekmesi ve üzerindeki zoom lens büyük avantaj. ben eskiden Fz30 ve FZ5 kullanmiş ,şu an DSLR bir makina kullanan biri olarak tavsiye etmem. Onun yerine boyle bir gezide ufak boyutlu ,geniş acili lense sahip bir makina tavsiye ederim. Ayrica sizin bahsettiginiz makinalardada tripodsuz dusuk isoda gece cekimi yapmak imkansiz neredeyse. tripod kullandiktan sonrada ufak makinalar ilede cok güzel fotoğraflar cekebilirsiniz.

Ayrica bu tz5 veya yeni makinalarin videolari sizin onerdiginiz makinarlar gore cok daha iyi. Onuda unutmamak lazim. Tabi wievfinder olmamasi pil omrunu kısaltabilir. Oda ayri bir mesele. Ayrica dediginiz gibi elle yapilan zoomunda pile faydasi oluyor.

Sonucta Venomun bilecegi birsey ama bence Tz3-5 daha mantikli gibi geliyor. Ama tabi kendi tercihi. Bence sen İzmir'de sirkeci gibi biryer varmi bilmiyorum ama varsa git ,orada DSLR-like sınıfına giren makinalarla Tz3-5 dene. Oyle karar ver.

• dostlar tavsiyeleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim...
    Yardımlarınız doğrultusunda bugün birçok yer gezdim.Tavsiye ettiğiniz markaları tek tek soruşturdum.Fiyat ve kullanım olanakları açısından tz3 bana en uygunu gibi geldi.Çünkü bütçem kısıtlı ve aynı şekilde zamanımda kısıtlı.Yaklaşık 15 gün sonra tz3 ü almayı planlıyorum...
    Hepinize yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim...
  • Bir şey diyemiyeceğim, @mboyaci, Elimden TZ3 ve TZ5 de geçti , Hatta Panasoniği çok da tutarım ama lütfen yapmayın ve Fuji S6000FD/S6500FD ile tartıya koymayı bile denemeyin, hatta düşünmeyin bile, Ben arkadaşımıza bütçesi kısıtlı olduğu için bu 2 makineyi tavsiye ettim. O bedele alınabilecek en iyisi. Sıfırı bulunsa zaten imkanları dışına çıkar konu bile etmem. Arkadaşımızın tercihi sıfır makinedir. O ayrı bir konu.
    Tripot konusuna gelince, Arkadaşımızın eli titremiyorsa 1/50sn. enstantaneye kadar inebilir. Mega OIS ilede belki 1/10sn. kadar. Benim elim çok titrer 1/100sn de dahi bulanıklık yada 2'li-3'lü görüntü oluşur. Ama FZ 50 ile bu sınırı sıfır hata ile 1/10 sn düşürdüm. Bunun altındaki hızlarda ise zaten Tripot kullanmak kaçınılmaz bir sonuç. Önerdiğiniz TZ3 ve TZ5'in ISO performansları FZ50 dende kötü. 200 ISO üstünü yok kabul edin. Zaten 1/2.5" ve 1/2.33" sensörden ne bekleyebilirsiniz? Üstelik bu ölçüye 8-9 mpx sıkıştırılmışsa ki bunun sonucu oluşacak renk dağılmalarına yani karışmalarına engel olamazsınız, Tam boyut çekimlerde. Noise Reduction(giderici) (NR) prg. bu değerden sonra herşeye maynonoz olup fotografları kristalize ediyor. Panosoniğin Mega OIS sistemi IS' ye sahip tüm kompaktlarda en iyi çalışan sistemdir ve TZ serisinde bunu en iyi 4X zoom üstü çekimlerde görecektir arkadaşımız. Ama Fuji' de 400 hatta gece çekiminiz ışığı iyi bir ortamda iseniz denklanşör hızını 1/125sn. kadar çıkartarak IS ile alacağınız sonucu elde edebilirsiniz. Tabi el titremeniz yoksa..... Üstelik ufak bir gövde seçilip oldukça mükemmel kaliteli ama bu gövdeye hiç oturmamış, taşmış bir objektifi, kullanımıda zorlaştırıyor.
    quote:

Orjinalden alıntı: mboyaci

bipekkan SLR-like makina tavsiye ediyorsun. İso performanslari belli SLR-like makinalarin.Kompact ufak makinalardan acikcasi farki yok. Ayrica DSLR makinalar bu kadar ucuzlamişken bence bu makinalari almanin artik pek bir mantigi kalmadi. Tabi video cekmesi ve üzerindeki zoom lens büyük avantaj. ben eskiden Fz30 ve FZ5 kullanmiş ,şu an DSLR bir makina kullanan biri olarak tavsiye etmem. Onun yerine boyle bir gezide ufak boyutlu ,geniş acili lense sahip bir makina tavsiye ederim. Ayrica sizin bahsettiginiz makinalardada tripodsuz dusuk isoda gece cekimi yapmak imkansiz neredeyse. tripod kullandiktan sonrada ufak makinalar ilede cok güzel fotoğraflar cekebilirsiniz.

Ayrica bu tz5 veya yeni makinalarin videolari sizin onerdiginiz makinarlar gore cok daha iyi. Onuda unutmamak lazim. Tabi wievfinder olmamasi pil omrunu kısaltabilir. Oda ayri bir mesele. Ayrica dediginiz gibi elle yapilan zoomunda pile faydasi oluyor.

Sonucta Venomun bilecegi birsey ama bence Tz3-5 daha mantikli gibi geliyor. Ama tabi kendi tercihi. Bence sen İzmir'de sirkeci gibi biryer varmi bilmiyorum ama varsa git ,orada DSLR-like sınıfına giren makinalarla Tz3-5 dene. Oyle karar ver.

• bipekkan elbette compact olan tz serisi DSLR-like olan senin onerdigin veya fz50 gibi bir makinayla ayni kefeye konulmaz. fakat bu arkadas 22 boyunca trenlerde dag ,bayir dolancak Bu onerdigin makinalar tz serisine gore buyuk ve agir..Ve bence gündüz gezdigim yerleri hatirala olarak cekmek için pekde farki yok. Ayrica gece 1/10da elde cekmek cok zor. Sahsen ben cekemiyorum. Ama tabi fotoğraf senin için çok onemliyse ,butcen dogrultusunda dedigin makinalari alabilir. Ben mesela 2-2.5 aylık bir seyahate cıkcagim. Yanima 2 lens ,body ,temizlik malzemesi ,ufak tripod ,harici HDD falan alicagim Yani bence sadece hatira fotoğrafi cekmek istiyorsan buyuk bir makina goturmene hiç gerek yok.Tz3-5 ilede rahatlikla cekebilirsin. Hatta arti olarak videolari daha kaliteli. Geniş aci olmasi cok büyük bir avantaj. boyut ve agirlik avantajida var. Yani o makina bundan daha iyi ,bunu al seklinde tavsiye vermek bence cokda dogru değil. Sonucta nerede ve nasil kullanacagin onemli. Mesela o zaman Canon mark 1d olsa bu geziye onumu goturucek arkadas ,ben olsam goturmem sahsen hatta evden cıkarmam

• @mboyaci,
    Ağırlık konusuna aynen katılıyorum. Ancak, bunun dışında tüm önerilerim, arkadaşımızın ilk postunda ve aşağıya kısaca aldığım kriterlerine göredir. Bu kriterlere göre TZ3 veya TZ5 önerilmesi ve alınması ?! mümkün mü?, 10X zoom dışında...
    "o yüzden alacağım makinenin pil ömrü uzun olmalı..Çünkü fotoğraf çekeceğim.gerekirse yedek pil de alabilirm yanıma. mesela hem şarz hem de pil ile çalışabilen makineler varsa çok uygun olur.En önemli sorun benim için pil ömrü..."
    .........
    "Lakin almışken iyi bir makine alıyım diyorum.Bir öğrenci bu tip alışverişleri bir kere yapabiliyor maalesef :)"
    "Optik zoom benim için önemli olacak.Kullanmam gereken birçok yer olacaktır.
    İyi bir makine almak istediğimden ötürü slr-like türü yarı profesyonel bir makine almak istiyorum."
    "Bütcem yaklaşık 500 ytl (50 ytl fazlasını verebilirm en fazla)"
    .............................
    Bu biraz da, Galeriye, Mercedes almaya gidip, bizim TOFAŞ' ın Haci Murat' ına karar kılmaya benzemedi mi? ..... Ne dersiniz?
    quote:

bipekkan elbette compact olan tz serisi DSLR-like olan senin onerdigin veya fz50 gibi bir makinayla ayni kefeye konulmaz. fakat bu arkadas 22 boyunca trenlerde dag ,bayir dolancak Bu onerdigin makinalar tz serisine gore buyuk ve agir..Ve bence gündüz gezdigim yerleri hatirala olarak cekmek için pekde farki yok. Ayrica gece 1/10da elde cekmek cok zor. Sahsen ben cekemiyorum. Ama tabi fotoğraf senin için çok onemliyse ,butcen dogrultusunda dedigin makinalari alabilir. Ben mesela 2-2.5 aylık bir seyahate cıkcagim. Yanima 2 lens ,body ,temizlik malzemesi ,ufak tripod ,harici HDD falan alicagim Yani bence sadece hatira fotoğrafi cekmek istiyorsan buyuk bir makina goturmene hiç gerek yok.Tz3-5 ilede rahatlikla cekebilirsin. Hatta arti olarak videolari daha kaliteli. Geniş aci olmasi cok büyük bir avantaj. boyut ve agirlik avantajida var. Yani o makina bundan daha iyi ,bunu al seklinde tavsiye vermek bence cokda dogru değil. Sonucta nerede ve nasil kullanacagin onemli. Mesela o zaman Canon mark 1d olsa bu geziye onumu goturucek arkadas ,ben olsam goturmem sahsen hatta evden cıkarmam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 13 Haziran 2008; 19:33:33 >

• TARTIŞMASIZ, F100FD @Pininfirina' nın açtığı F100FD topiğindeki örnek fotograflara bir göz atın, @gurcan007. Tabii bu ISO ve canlı ve net keskin fotograflar için. Bunun dışında zoom çarpanı açısından TZ daha iyi 10X-5X sadece o kadar. Fujinin sensörü 1/1.6" Bu bile tek başına tercih nedeni....
    quote:

Orjinalden alıntı: gurcan007

fuji f100fd nin performansını tz3 ve tz5 ile karşılaştırırsak sonuçta hangi makine üstün gelir? (kişisel sorumdur sadece)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 13 Haziran 2008; 19:39:18 >
  • bipekkan DSLR-like mercedes ,tz3-5 veya ayari makinalar sahin ,haci murat benzetmene kesinlikle katilmiyorum. DSLR-like belki opel vectraysa ,tz3-5de opel astradir bence

Ayrica Tz3-5 iyi bir makina ,optik zoomu iyi ,500ytlnin altinda.
    Pil olarakda yedek pil aldiktan sonra yukarida bahsettigim gibi sarz sorunun olmaz. Sonucta ,trenlerde ,hostellarda ,gemide cogu yerde priz var.Bende bu tura 30 günlük cıkmıstım.O zaman Fz30 kullaniyordum.Yedek pilim vardi.Hiç pil sorunu yaşamadim.
    Neyse herkez kendi mantiginda tavsiyesini yapar ,arkadas istedigini alir.
  • @boyaci,
    TZ3 veya TZ5 de, Manual - A - S - P kiplerinde kullanım imkanı olsaydı bende Opel Astra veya eşdeğer bir araç markası benzetmesi yapardım . Sonuçta bu makineler hatta eşdeğeri Fuji F100FD gibi makineler BAS-ÇEK makineler.....Bir de bu modeller Li-Ion Paket batarya (BP-007CL-R) (3.7 V, 1,000 mAh) ve CIPA standardına göre max. 300 fotograf çekebilir ki genellikle bu sayı karışık kullanımda 250' yi zor-zar geçer. Üstelik yedek bir pilin maliyetide 4 ad. şarjlı pile göre neredeyse 4 misli pahalıdır. Ve orjinali neredeyse 100YTL civarında (Bulabilirseniz !), Sakar BP-007 tam eşdeğeri olarak 40 $, uyduruk Çin mallarıda 10-14$ civarında. Onu da TR' de bulabilirseniz.
    Mantık konusuna gelince. Genellikle şahsım olarak mantık hiç yürütmem. Yanıltıcı olabilir zaman zaman. Benim tercihim sadece teknik verilere göre hareket etmektir. Birde bulabilir ve kullanabilme imkanım olursa enaz 200 foto çeker ve verilerle mukayese ederim.
    (
    quote:

bipekkan DSLR-like mercedes ,tz3-5 veya ayari makinalar sahin ,haci murat benzetmene kesinlikle katilmiyorum. DSLR-like belki opel vectraysa ,tz3-5de opel astradir bence

Ayrica Tz3-5 iyi bir makina ,optik zoomu iyi ,500ytlnin altinda.
    Pil olarakda yedek pil aldiktan sonra yukarida bahsettigim gibi sarz sorunun olmaz. Sonucta ,trenlerde ,hostellarda ,gemide cogu yerde priz var.Bende bu tura 30 günlük cıkmıstım.O zaman Fz30 kullaniyordum.Yedek pilim vardi.Hiç pil sorunu yaşamadim.
    Neyse herkez kendi mantiginda tavsiyesini yapar ,arkadas istedigini alir.

• bipekkan dostum (benden buyukseniz abim) 250-300 arasi fotoğraf bence hiç fena değil. Zaten 250fotoğraf 1gb civari yapar. Ayrica videolar cok yer kapliyor.Yani günde 250 civari fotoğraf cekmiyecegine eminim. Ben 30 günde toplam 3000 fotoğraf cekmiştim.Hemde yanimda harici HDD ,2 adet sd kart falan vardi.Hatiranin yaninda bortu bocek bile cekmiştim.Günde 100 fotoğrafa denk geliyor. Bir günde 250fotoğraftan fazla cekmiyecek diye hesaplarsak ,yedek pille sorun cozulmus olur. Yedek pilleri pahali konusunda haklisiniz. Fakat tahtakelede veya gittigidiyor gibi sitelerde 40-50ytl civarina bulmak mumkun.Zaten makinaniz sarzli pillede calissa ,sarzli piller ,sarz aleti derken gene 25-30ytl civari bir para cebinizden cıkacak.
    Manual ayar olmamasi elbette kotu.Fakat bu tarz gezilerde extrem bir durum olmassa zaten manual ayar yapmaya bence gerek yok.Cunki hizli hareket ediyorsunuz ve genelde gündüz cekim yapiyorsunuz.Ayrica cogu kullanici zaten hatira saklamak için fotoğraf cekiyor. Ama olmamasi tabiki kotu bir faktor.

ben teknik verilerde DSLR-likelar daha iyi olduguna bakmiyarak ,boyle bir GEZİ İÇİN video kalitesi ,genis aci lensi ,ufak ve hafif olmasini goz onunde bulundurarak hala tz3-5i oneriyorum Zaten Venom büyük ihtimal su an makinasini almiş ,bizi gülümsüyerek okuyordur

• "........Zaten Venom büyük ihtimal su an makinasini almiş ,bizi gülümsüyerek okuyordur "
    AYNEN ÖYLE.... @mboyaci.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.