< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
VDSL'den fibere geçiş sürecim (TT Altyapısı) (3. sayfa)
-
-
Sorunsuz kullanmanız dileğiyle.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
binanız kaç senelik ve kaç kullanıcı var? bizimki 30 senelik ve eski diye bağlamazlar fiber için sıfırdan apartman olması lazım dediler, direk açık kapıya mı yazsam bende nasıl yapsam? şuan vdsl var.
-
Konudaki ilk mesajımda da yazdığım gibi bina 2008 yapımı (fiber çekildiği tarihte 13 senelik), 9 daire ve 5 kullanıcı var.
Açık Kapıya doğrudan yazmak da bir seçenek ama bence en etkilisi dilekçe. Neticede resmi bir evraktır, en hukuki yoldur. Bina sakinleriyle görüşüp dilekçeye imza toplayabilirseniz iyi olur. Eğer binanız yeni olsaydı ve hiç altyapıya sahip olmasaydı Açık Kapıdan veya BTK'dan sonuç alabilirdiniz. Çünkü hiç altyapısı bulunmayan adreslere öncelik verirler genelde. Ama ve VDSL altyapıya sahip 30 yaşında bir bina için Açık Kapı gibi mecraların işe yarayacağını düşünmüyorum.
Tabii son tahlilde karar sizin hocam.
Benim ev ile kabin arasında bir apartman var mesafe 120 metre umarım bize de fiber gpon döşerler , ümit önala twit ve mail attım, açık kapı gov tr ye yazdım, Yusuf Kıraç a Twitter dan attım ikiside telefon ile aradılar 444 1 444 den umarım çözerler .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aslında adres ile kabin arasındaki mesafenin önemi yok diye biliyorum. Önemli olan yatırım yapıldığında karşılığının alınıp alınmayacağı. Kâr getirecek bir yere kabin fizanda da olsa yatırım yaparlar. Umarım çabalarınız karşılıksız kalmaz.
Mesajın kalan kısmı genel bilgiler içerir:
Görseldeki kabin Tip-7 olarak isimlendirilen VDSL kabinidir. Esas görevi VDSL dağıtmak olsa da duruma göre bu kabinden de FTTH kurulabiliyor. FTTH sahalarında genelde OFSD (optik fiber saha dolabı, kimileri outdoor fiber saha dolabı diyor) kullanılır. GPON sistem pasif çalıştığı için OFSD içerisinde elektrikle çalışan herhangi bir aksam yoktur, sadece fiber ek yerleri ve kasetleri bulunur.
Aşağıdaki fotoğrafta bana en yakın 2 dolabı görüyoruz. Soldaki T7, sağdaki ise OFSD.
Bu arada bana en yakın T7 bu olmasına rağmen benim VDSL hattım başka bir T7'ye bağlı. Bunun üzerinde 58 yazıyor, benimki 42 numaralı saha dolabına bağlı. Yani en yakındaki en uzaktaki diye bir şey yok. Tamamen planlamaya bağlı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
bu dilekçeyi il telekom müdürlüğüne verdim.
........TÜRK TELEKOM İL MÜDÜRLÜĞÜ'NE
ALT YAPI VE ERİŞİM BİRİMİNE
Konu: Fiber (FTTH) internet (gpon) talebi
Aşağıda yazılı ikametimizde VDSL hizmeti vardır, ancak binamızın eski ankastre kutusu ve alt yapısından dolayı hız problemi ve kopmalar yaşanmaktadır.
Kovid sürecinde internet hizmeti giderek önem kazanmakta olup, yüksek ping süreleri sonucu VDSL hizmetinde kayıplar olmakla apartmanımıza ek ücret çıkmayacak ise 100 metre ilerdeki tip7 kabininizden eski ankastre kutumuz dağılmış vaziyette olmakla fiber ankastre santrali ve fiber kabloların daire kapısına kadar döşenerek yenilenmesini ve fiber internet hizmeti verilmesini arz ederim
az önce dilekçeyi verdim takip no smsi geldi..Bu sms 07.01.2022 tarihinde teslim ettiğiniz 106725 numarali belgenin, kayit edildigine dair bilgilendirme mesajidir. Turk Telekom
Telekomun 3. katında planlama odasına girdim, adrese baktı sizin adresde güncelleme projesi yok ama ben sisteme adresinizi ve telefonuzu kayıt ettim, şuan yapılacak projeler merkezden direk bize bilgi şeklinde geliyor biz il bazlı müdahale edemiyoruz dediler. siz bu dilekçenizi en üst kata gidip verin yinede dediler. ama ne zaman gelir bilemeyiz dediler. bende en üst kata verdim ve takip no smsi geldi.. sizinde böylemi gitti işlemler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BurakLEE -- 7 Ocak 2022; 18:31:35 >
-
Ben dilekçeyi ilk önce 3 eylülde Açık Kapı vasıtasıyla göndermiştim. Açık Kapıdan 7 eylülde, dilekçenin iletildiğine dair bilgi gelmişti. "Yine de elden vereyim, hem yüz yüze görüşecebileceğim bir muhattap bulabilirim" diye düşünerek 13 eylülde şehir merkezine gidip müdürlüğe uğramıştım. Planlama ekibinin odasına girip meramımı anlattım ve dilekçeyi uzattım. Adam dilekçeye baktı, daha adresi okur okumaz projenin onaylandığını ve dilekçeyi vermeme bile gerek olmadığını söyledi. "Ne olur ne olmaz yine de elden vereyim" diyerek teslim etmek istediğimi söyledim. Dilekçe kabul eden şahsın üst katta olduğunu söylediler. Üst kata çıkıp dilekçeyi verdim. Adam dilekçeyi taratıp adresi, dilekçede vekil tayin edilen kişinin (benim) bilgilerini girdi. Her şeyi halledip onayladığında ekranda dilekçe takip numarası çıktı. O numarayı ufak bir kağıda yazıp bana verdi. Teşekkür edip kolaylıklar diledikten sonra ayrıldım, bu kadar.
Beklediğimden çok daha kısa sürdü. 15 dakikadan daha az sürmüştür.
Siz dilekçeyi daha bugün verdiğinizden dolayı adresiniz için henüz bir güncelleme görünmemesi normal. Eğer proje çizilip onaylanırsa bir süre sonra size dönüş sağlarlar diye düşünüyorum. En azından taşeron ekip kablo çekmeye geldiğinde sizi ararlar. Benim binama kablo çekmeye geldiklerinde ben balkondan görüp yanlarına inmiştim. Rögar kapağı, binaya giden boru falan uğraşırken müdürlükten beni aradılar. "Binanız için bir fiber projesi var, arkadaşlar kablo çekmeye geldi, x sokakla x sokağın kesiştiği köşedeki x numaralı bina mı?" diye sordular. Sokaklar uyuşuyordu ama bina numarası uyuşmamıştı. Her neyse bunlar şu an sizi ilgilendirmiyor.
Yani diyorum ki biraz bekleseniz iyi olur. O zamanlar ben de çok sabırsızlanıyordum, aceleci davranıyordum. Buradaki arkadaşlar da biraz sakin olmam gerektiğini söylediler. Haklılardı ama ilk kez böyle bir şeyle uğraştığım için heyecanlıydım işte :)
Size tavsiyem şudur ki 15 gün bekleyin. Çünkü dilekçeye cevap süresi yasal olarak 15 gündür. 15 gün sonunda size hâlâ bir dönüş sağlanmazsa o dilekçe takip numarasıyla başvurunuzun ne durumda olduğunu sorabilirsiniz. Yine planlamaya da gidip sorabilirsiniz, sosyal medya üzerinden de sorabilirsiniz. Ama tabii ki en iyisi planlama ekibiyle görüşmektir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Hocam sanki hayal gibi bir şey sizin bu yaşadıklarınız, ne kadar şanslısınız binadaki sakinlerin sizinle aynı fikirde ve yolda olmaları konusunda, benim kara kara düşündüğüm tek konu o, 30 daire ama kim imza verip kabul eder bu durumu, yada yöneticimiz şurası kırılacak yok olmaz der gibi sorunlar aklımda. Ama sen dilekçe olayını zaten en baştan halletmişsin, herkes dünden razıymış senin şansın o bir kere.
Dilekçe vesaire onlar basit işler bence, önemli olan bina sakinlerinin ve yöneticinin onayı, tek kritik nokta o bence, bunlar olduktan sonra elbet resmi işlerde kolay değil ama kişi sayısı fazla olduğu zaman yatırım almak her zaman daha kolay oluyor bir yere.
Fiberini güzel günlerde kullanın, şimdi sizin yaptığınız Tracert değerleriyle benim kullandığım (fiber saha dolabı 229m, altyapı sorgulama çıkan hız:67Mbps)TT HiperNet VDSL2 75Mbps hızı karşılaştırmak amacıyla Tracert attım sizin attığınız yerlerin aynısına ve sonuçlar bu şekilde çıktı:
-
Evet, bina sakinlerinin rızasının olması büyük bir avantaj dediğiniz gibi.
30 daireyle görüşüp imza toplamak, hele de bu işlerden pek anlamayan kimselere laf anlatmak, yönetici kıl biriyse ona durumu açıklamaya çalışmak hakikaten yorucu olsa gerek.
Daha iyi bir internet kullanabilmek için bunun lazım olduğunu ve öyle çok da delmelik/kırmalık bir durum olmadığını belirtirsiniz.
Çünkü benim binamda kablonun yerin altından bodrum kata girebilmesi için bir delik açıldı ama şu an o delik görünmüyor, delik açmak için çıkan hafriyat şimdilik üzerini örtüyor. O hafriyatı temizleyip beton dökerek düzeltmeyi düşünüyoruz da henüz harekete geçmedik.
OBK'ların bina içerisinde nasıl bir rota izlediğini de şuradan izleyebilirsiniz:
Bu videoyu forumdaki başka bir hocama, fiber altyapıdaki kutuyu ve kutudan dairelere dağıtılan kabloları göstermek için çekmiştim, izlemek size de kısmetmiş :)
Görüldüğü üzere daireler için ayrıca bir delik açılmadı, var olan delikler kullanıldı. Bina içerisinde görüntü kirliliği yaratabilecek hiçbir şey yok. Zaten OBK da tıpkı doğal gaz borusu gibi sarı renkte olduğu için görünen o ufacık kısımları da kamufle oluyor.
Tabii her bina farklı. Belki sizin binanız için ayrı bir şaft açmak gerekebilir. Binanızın durumuna göre aşağı yukarı bir plan oluşmuştur kafanızda. Gerçi bunları konuşmak için çok erken.
Teşekkür ederim, umarım siz de fibere kavuşur (en azından dönüşüm projesi başlatılır) ve güzel günlerde kullanırsınız.
Tracert değerlerinden pek anlamadığım için o hususta yorum yapamıyorum maalesef.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Kesinlikle zor görünüyor laf anlamayanlara açıklamak gözümde biraz, yöneticimiz birazcık kıl ama daha sormadım bu konuyu hiç. Şuana kadar cuma günü Yusuf kıraç'a twitter'dan mesaj yazmıştım, cumartesi akşamı 6 gibi yanıt verdi işte. Şöyle koyuyorum mesajı. Bu mesajda 2-3 kişi tanıdıklarım dediğim aslında onlara da sormadım bu arada, sadece tahmin ettiğim insanlar sorun yaşadıklarını.
Ben:
"Merhaba, size bir sorunumdan bahsetmek istiyordum, bulunduğum binamızda Superonline fiber altyapısı var fakat gerçekten berbat bir kalitesi var ADSL bir bağlantı bundan iyidir o derece, binamızdaki tanıdıklarımda hiç memnun değiller. Taahhütlerinin bitmesini bekleyen kişiler var. Taahhütleri bittikten sonra doğruca Türk telekom VDSL internete geçecekler mecvuren tek o var binamızda başka sağlayıcı olarak. Benimde taahhütüm var Superonline fiberde fakat daha fazla dayanamadım ve Türk telekom VDSL internet bağlattım fakat en yakınımdaki fiber saha dolabı bana 229m mesafe de olduğu için ve sanıyorum bana ulaşan altyapı bakır altyapı eski olduğu için hız değerlerim 75Mbps değerinde olması gerekirsen 4Mbps değerlerine ve pingim 560ms değerinde geziyor, ve ayrıca yan tarafımızdaki farklı bir bina da Türk Telekom fiber varken bizde yok, çok mağdur olduğumuz bu durumdan bizi kurtarırsanız çok seviniriz, Türk telekom fiberi 30 daireli binamıza getirebilirseniz gerçekten çok memnun oluruz, buraya kadar okuduysanız gerçekten çok teşekkür ediyorum."
Yusuf Kıraç:
"Adres ve iletişim numaranızı rica ediyorum lütfen tek mesajda"
"Buraya adresimi ve telefon no mu yazdım işte"
Daha bir şeyler olmadı, ne arama ne de bir yanıt şuana kadar.
Güzel yapmışsınız hocam, evet bana da nasip olmuş oldu :))
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LGKullanıcısıı324 -- 9 Ocak 2022; 22:18:59 >
-
İlettiğiniz telefon numarasından size olumlu dönüş sağlarlar umarım. Her zaman söylediğim gibi en etkilisi dilekçedir ama durumunuz ortada. En azından bir girişimde bulunmuşsunuz, olumlu bir dönüş sağlanırsa işin üzerine düşersiniz. İlk önce yönetici olmak üzere bina sakinleriyle konuşursunuz. Hatta yöneticiyi ikna edebilirseniz belki o görüşür, siz de pek uğraşmak zorunda kalmazsınız.
dostum bu tracert sistemine nasıl giriyoruz.burada alacagımız hızı ve mesafeyi nasıl göruyoruz.bi rica etsem ..
-
Hocam daha yeni şimdi, bulunduğum yerin Türk telekom il müdürlüğünden Emre bey aradı ve şikayetiniz varmış öğrenmek için aramıştım, 4mb 660ms oluyor hattım dedim sonra sürekli mi oluyor dedi bende 2-3 günde bir oluyor dedim, ben bulunduğunuz saha dolabıyla işlem yapmayı düşünmüştüm ama dedi ben dedim ki upload yaptığım zaman internet pert oluyor falan. Bunun üzerine tamam ben buradan istekte bulunacağım ona göre bakalım dedi telefonu kapattı.
Şimdi tekrar arayıp 30 daire olduğumuzu bu adama söylemek istedim ama çağrı kabul etmiyor diyor.
Hocam windowstan cmd yi açıyorsun oraya
Google dns'e tracert atmak için:
Tracert 1.1.1.1 yazıyorsun işte en son çıkan ping sonuç olmuş oluyor.
Tracert atmak istediğin yerin ip'si önemli.
Hocam bu beni arayan Emre saha ekibindenmiş, ona bir bak bakalım şu şikayete demişler, ben bunu arayıp ulaşamayınca whatsaptan yazdıydım sonra şimdi 2 dakika sonra aradı dedi ben mesajınızı şimdi gördüm ben içeriden mail gönderdim bunun için ve yanıtlamışlar şöyle "resmi dilekçe ile başvuru yapsınlar bize teslim etsinler" demişler resmiyete dökülsün amaç demişler. Bende tamam dedim.
Tamamdır, dilekçe hazırlamaya başlayın o halde. :)
Hocam dilekçe yazarken en başta nasıl olacak?
Şöyle mi?
"Mezitli ilçe türk telekom il müdürlüğüne"
Mezitli ilçesinde müdürlük varsa oraya da yazabilirsiniz: "Mezitli Türk Telekom Müdürlüğü Planlama Birimine" şeklinde yazabilirsiniz. İlçenizde müdürlük yoksa (bakınız benim ilçemde yoktu) il merkezine yazarsınız. Ama sanıyorum Mezitli'de bir müdürlük mevcut. Bu durumda ilçe müdürlüğüne yazabilirsiniz.
Hocam sizin dilekçenizde en baştaki cümlede ikamet etmekteyim kısmının öncesine tam ev adresi mi yazdınız peki?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X