Şimdi Ara

VDSL'den fibere geçiş sürecim (TT Altyapısı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
12
Favori
6.304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Başlıkta da belirttiğim üzere geçirdiğim süreci anlatacağım. Öncelikle bölgemde sadece TT altyapısı bulunduğunu ve 2008 yapımı (13 yaşında) 9 daireli bir binada oturduğumu belirtmek isterim.

61 Mbps destekleyen bir VDSL altyapım vardı. Ancak çok sık kopma sorunu yaşıyordum. Bina sakinleri de ısı izolasyonundan sonra binaya atılan boya üzerine, havai hattan gelen siyah telefon kablosunun görüntü kirliliği yaptığı düşüncesiyle fiber hatta geçmek istediler. Ancak sanıyorlardı ki fiber hat yerin altından gelip eski telefon ankastresine bağlanacak. Durumun öyle olmadığını, bu sistemin farklı olduğunu söyledim.

2 Eylül 2021: Fiber hat talebimizi belirten bir dilekçe hazırladım. Dilekçede kendimi vekil tayin ettim ve sabit internet kullanan bina sakinlerinden imza aldım. Kendim de dahil 5 kişinin imzası vardı. Dilekçenin fotoğrafını ekliyorum. Sansürlediğim kısımlar adres, kişi isimleri ve imzaları:
    Ancak dilekçeyi hazırladığım gün ilçemizde bir müdürlük olmadığını öğrendim. Bir TT binası var ama orayı sadece teknisyenler kullanıyormuş. Şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunduğum ve şehir merkezini de pek iyi bilmediğim için dilekçeyi BTK, CİMER, Açık Kapı gibi mecralardan gönderdim.
    CİMER BTK'ya yönlendirdi. BTK'ya cevap geldi: "Bölgenizde altyapımız yoktur, isterseniz 4.5G kullanın." Yani buradan bir sonuç çıkmadı.

Açık Kapı'ya ise 3 eylülde göndermiştim. 7 eylülde valilikten cevap geldi: "Başvuru dilekçeniz kaymakamlığımızca x Telekom Birimine gönderilmiştir." x dediğim kısım ilçemizin ismi. Gelen cevapta "kaymakamlığımızca" ibaresi yer alıyordu fakat alt kısımda valilik yazıyordu. Neyse sonuç olarak dilekçe iletildi.
    Ben yine de durmayıp Twitter'dan Yusuf Kıraç'a, TTDestek hesabına da yazıyordum. Ümit Önal'a mail atmayı da unutmadım. Kendi hallerine bırakırsam bu iş bitmez diye düşünerek sıkıştırıyordum. Gelen cevaplarda kayda değer bir şey yoktu. TT müşterisi olmadığım için ciddiye almıyorlardı zaten.

13 Eylül 2021: Yerimde duramayıp müdürlüğe gittim ve planlama servisiyle görüştüm. Adama durumu anlattım ve dilekçeyi uzattım. Adam dilekçeye göz atar atmaz hemen "Bunun projesi onaylandı ya dilekçeyi vermene bile gerek yok" dedi. Odadaki diğer adam da "Zaten bunu yapmazsak bizim başımız yanar" gibi bir şey söyledi. Demek ki valilik yoluyla iletildiği için onaylandı diye düşündüm. Başımız yanar manar deyince böyle düşündüm. Yukarıdan bir baskı vardı sanırım. "Ben yine de elden vereyim" dedim ve teslim edip dilekçe takip numarası aldım.

16 Eylül 2021: Taşeron ekip geldi ve binaya fiber kabloyu çekti. Boru daha önceden hazır olduğu için kazı yapılmadı, sadece rögardan kabloyu çektik. Ben de yardımcı oldum adamlara. Kablo çekildikten sonra bodrum katında oluşan görüntü şuydu:

Kablonun çekilmesinin üzerinden birkaç hafta geçmesine rağmen OFDK (optik fiber dağıtım kutusu) takılmamıştı. BTK'ya bu hususta bir yazı yazdım. Gelen cevapta işlemlerin 15 gün içinde biteceği belirtilmişti. Ama tabii ki öyle olmadı.

23 Ekim 2021: Bir elektrikçiyle anlaşıp dairelere OBK (daire içi kıl fiber optik kablo) çektirdik. Bu süreçle yakından ilgilenen ben olduğum için bu konuda da adamlara yardımcı oldum. OBK'lar dairelere, doğal gaz sayacının kablosunun girdiği delikten girdi. Zaten o deliğin hemen altından da doğal gaz borusu giriyor. Binanın içinde ise doğal gaz borusunun arkasına bir spiral boru yerleştirildi ve OBK'lar onun içinden bodrum kata kadar indi. 9 dairenin hepsi hallolduktan sonra bodrum kattaki görüntü:

5 Kasım 2021: OFDK yerleştirildi. Ben sabah uyurken yerleştirildiği için buna yakından tanıklık edemedim. Babam arayınca öğrendim. Aşağı inip baktığımda adam gitmişti. İşçiliği beğenmedim ama olsun işe yarıyor sonuçta. OFDK ve OBK'ların geldiği kısmı aynı karede göstermek için panoramik çekmeye çalıştım ancak pek beceremedim, fotoğrafta bazı kaymalar gerçekleşmiş:

Bunlar da OFDK'nın iç kısmı:

15 Kasım 2021: FTTH altyapım aktifleştirildi. Göknetin web sitesinden altyapı sorgulaması yaptığımda çıkan sonuç:
    Görüldüğü üzere VDSL altyapım da hâlâ aktif. Zaten fiber geldi diye VDSL'i anında iptal edecek halleri yok.
    15 kasımda hemen kullandığım sağlayıcı olan Millenicom'u arayıp adresime fiber altyapı geldiğini ve bu altyapı üzerinden hizmet almak istediğimi söyledim. Talebimi alarak 24 saat içinde aranacağımı belirttiler.

16 Kasım 2021: Millenicom beni aradı ve nakil işlemi için onay aldı. Fiber gelmişken 50 Mbps'lik paketten 100 Mbps'lik pakete geçmek istediğimi söyleyerek onay verdim. Müşteri temsilcisi, nakil işleminin 3-7 iş günü içerisinde gerçekleşeceğini ve bu sürede internet kesintisi yaşayacağımı söyledi. Nakil işlemini takip edebileceğim link içeren bir SMS geldi.
    Ancak garip bir şekilde internetim kesilmedi. 18 kasımda arandım ve telesekreter tarafından nakil işlemimin ne durumda olduğu bildirildi. Bu kadar ilgili olmaları hoşuma gitti.

19 Kasım 2021: TT ekibinden bir arkadaş gelip kurulumu yaptı. Önce OBK'yı soyma pensesiyle soydu. Ucuna yeşil renkli SC konnektör taktı. Konnektörün ucuna lazer cihazını takıp ışığı açtı. Sonra birlikte aşağı indik ve adam ışık gelen OBK'yı porta taktı. Sonrasında OBK'nın daire içindeki ucunu Nokia marka ONT cihazına bağladı.
    Stokta modem olarak ZTE markasının ZXHN H298A modeli varmış.
    Bu arada çok garip bir şekilde VDSL internetim hâlâ kesilmedi. Adam telefonundan karekodun fotoğrafını çekip sistemden onayladı. Fiber internetimi kullanmaya başladım. Adam gidince müşteri hizmetlerini arayıp VDSL hattımın da fiber hattımın da çalıştığını, ileride ona ayrı fatura diğerine ayrı fatura gibi problemlerle karşılaşmamak için aradığımı söyledim. Karşımdaki hanımefendi sistemden kontrol edip "Şu an bir problem yok, ikisini de kullanabilirsiniz" dedi. Teşekkür edip kapattım.

Sonuç olarak dilekçeyi hazırladıktan 78 gün sonra fiber internetimi kullanmaya başladım.

5GHz kablosuz bağlantıdaki hız testi sonucu:
    Kablolu bağlantıdaki hız testi sonucu:

Sanırım hayatımdaki bütün şansımı bu süreçte harcadım. Özellikle internet kesintisi yaşamadan nakil işleminin gerçekleşmesine çok şaşırdım.
    Durumu benim gibi olan arkadaşlara çağrımdır: "VDSL varsa fiber çekmezler" diye hariçten gazel okuyanlara aldırmayın. Ben bu işlerden pek anlamazken gerek bu forumdan gerek başka forumlardan birçok kişiyle iletişim kurdum, sağ olsunlar çok yardımcı oldular. Bazıları da "Senin VDSL'in var, sana fiber gelmez" gibi söylemlerde bulunarak kafamı karıştırdılar. En resmi kanal olan dilekçe vasıtasıyla giriştiğim bu işten mutlu sonuçla ayrılmama vesile olan herkese teşekkür ediyorum.
    Aklınıza takılan bir nokta varsa sormaktan çekinmeyin lütfen. İyi forumlar.

Yaklaşık 2 ay sonra gelen edit (15 Ocak 2022):
    Dostlar bugün bir arkadaş için fiber hattımla ilgili genel bir video çektim.

Video burada:

Videoda o arkadaşa seslendiğimden dolayı bazı kısımlara anlam veremeyebilirsiniz. (Mesela elektrik kabinlerini gösterdiğim kısım)

Ağzımda maskeyle konuştuğum için nefes nefese kaldım ve kulaklığın mikrofonu hışırtıya sebep oldu. Video çekmekten, kurgudan, montajdan anlamadığım için görsel şölen sunamıyorum maalesef. Videoda da dediğim gibi nicel anlamda hiçbir şey vadetmiyorum, sadece fiber hattımı özetlemek istedim.

Sağlıcakla!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 15 Ocak 2022; 23:50:25 >

• Valla çok şanslısınız. Ama ben yapsam gelmez o yüzden uğraşmıyorum.

Ayrıca bu işlerde komşuların da imzaları önemli. Bizim binada 12 daire var ben hariç kimse altyapı falan umursamıyor. Hepsi kablonet kullanıyor, o yüzden imzalamazlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 20 Kasım 2021; 0:46:41 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt
    Vdsl olsa kâfi olmaz mı hocam?

Şahsen vdsl kullanıyorum, paketim 35 mbps download/6 mbps upload şeklinde, bana gelen ; VDSL'den fibere geçiş sürecim (TT Altyapısı)

Fiber apayrı bir olay ama vdsl'de var, bir nevi çakma fiber gibi, şimdilik çakmasıyla idare ediyoruz. Bakalım fiberi torunlarımız mı kullanacak bu gidişle...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 100mbit VDSL var bende zaten

• Çok teşekkürler konu için hocam, ben de dilekçe sürecine başlıyorum. Yolgösterici oldunuz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bulshizza kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Umarım siz de fibere kavuşursunuz. Sormak istediğiniz bir şey olursa her zaman.

• Siz nasıl şanslısınız ben adslden vdsle geçemedim boş port varken ttnet geçirmedi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    VDSL e geçiş
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • berk70 kullanıcısına yanıt

Ülkemizde bu telekomünikasyon işlerinde maalesef bir standart yok. Bu forumda port için dilekçeler de mevcut, isterseniz inceleyebilirsiniz.

• Merhaba hayırlı olsun. Süreçte çok iletişim kurmuştuk, konunuzu gördüğümde çok sevindim :)

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam, sizden çok yardım aldım. Çok teşekkür ediyorum.
    Şimdi ben de bilmeyen arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Vicdani bir yükümlülük diyelim :)

• Dejuf D kullanıcısına yanıt

https://forum.donanimhaber.com/turktelekom-mh-yalan-soyledi-dolandirmaya-calisti-btk-en-ise-yaramaz-kurumdur--151031728

port yok diye geçirmediler sonra şansa port açıldı yine geçirmediler vdsl kullanıyordum adres değiştirdim adsl olmasına rağmen iptal etmiyorlar btkdan yazdım kaç kere aradım aynı hizmeti veremeyecekseniz iptal etmeniz lazım diye bir halt olmadı sonra adsl geçtim zorunluluktan internetsizlikten vdsl port açıldı vdsle geçriin dedim ama geçirmediler nakil talebidir bilmemne diye şerefsizler

• berk70 kullanıcısına yanıt
    Açtığınız konuyu görünce hatırladım, oraya da bir şeyler yazmıştım. İşe yaramıyor demek ki. Ne diyeceğimi bilemiyorum hocam, Allah kolaylık versin :(

Estağfurullah rica ederim :)

İyi yapıyorsunuz, bilgi paylaştıkça çoğalır.

Cimer btk açık kapı her şeyden yazmıştım bugün arandım vdsle geçebilirsiniz dediler sorgu yaptığımda boş port gözükmüyor ama talebiniz alında 2 ile 10 gün içinde geçilcek internet kesilcek falan dediler 1 ay uğraştırdılar herhalde şimdi geçicez onun da nasıl olduğunu anlamadım boş port varken sorguda geçirmediler şimdi talep aldılar bakalım artık

kalteli vdsl olsa yine yeter çoğu kişiye ama adsl altyapısı berbat adsl2+ 24mbit download 2mbit upload destekliyor ancak ttnet 16mbit download alsan bile 800kbit upload veriyor olan teknolojiyi bile kullandırtmıyorlar

• Merhaba. Anlatim icin tesekkurler. Ilce mudurlugunde dilekceyi almadilar. Yeni VDSL baglantisini beklememi soyledir. Bende acik kapi uzerinden basvurmayi dusunuyorum. Sonuclandigi durumda ttnet uyesi olmayi sart kosuyorlar mi? Fiber kablosu cekildikten sonra dairelere cekmek icin elektrikci yapabiliyor mu ve masrafi var midir?

• fahri314 F kullanıcısına yanıt
    VDSL bağlantısını beklemenizi söylediklerine göre sizin bölgenize fiber altyapı yeni geldi sanırım. Bizim burada çoktan hazırdı, sokağımdaki çoğu binada FTTH vardı.
    Siz bu durumda dediklerini yapın bence. Biraz bekleyin, VDSL aktif edilince başvuru yaparsınız. Ama isterseniz Açık Kapıdan şimdi de gönderebilirsiniz tabii. Siz bilirsiniz.

Hayır TT abonesi olmak şart değil. TT altyapısı üzerinden hizmet veren herhangi bir firmayı kullanabilirsiniz. Ama TT sizi kandırmaya çalışabilir, dikkatli olun. Başıma geleni aktarmak isterim:
    16 eylülde taşeron ekip geldiğinde bölge müdürlüğünden adresi teyit etmek için beni aradılar. Bina numarası uyuşmayınca adam müşteri numaramı sordu, müşteri numarası üzerinden tam adresi görecekti. Millenicom müşterisi olduğumu söyleyince "ama sen fibere geçemeyebilirsin ha" diye tehdit etti. Bakın bu adam müşteri temsilcisi bile değil. Müdürlükte muhtemelen planlama biriminde çalışan bir adam. Ama kendi firmasına müşteri çekmek için doğru olmayan söylemlerde bulunabiliyor.
    Sizin de başınıza gelebilir. Tekrar söylüyorum fiber altyapıya geçmek için TT abonesi olmak şart değil.
    Bazı durumlarda TT fiber dönüşüm projesi başlatarak size gelip "şu kadar müşteri garantisi verirseniz size fiber çekeriz" diyebiliyor. Böyle olursa mecbur TT abonesi olmak gerekiyor ama dilekçeyle başvuru yapıldığında herkes TT kullanacak diye bir kural yok.

Kabloyu dairelere çekme işi biraz karışık. Eğer binanıza fiber kablo çekilirse TT size yeteri kadar kablo teslim edip "iç tesisatı siz halledin" diyebiliyor. Bazen iç tesisatı da TT tamamlıyor. Biz bir elektrikçiyle anlaştık. Adamlarda OBK (iç tesisat kablosu) varmış. Metresini 2.5 liraya çektiler. 9 daire var, 1170 lira tuttu. Pazarlıkla 1150 liraya düşürdük. Daire başı 127.7 lira gibi bir tutar çıktı ama düz hesap herkesten 128 lira toplandı.
    Eğer TT size OBK verirse siz de bir elektrikçiyle anlaşıp çektireceksiniz. Bu durumda sadece elektrikçi masrafı çıkar çünkü TT kabloyu ücretsiz teslim ediyor. Yok TT kendi çekerse hiçbir masraf çıkmaz çünkü TT çekim işini ücretsiz hallediyor.

• valla kardeşim sizi tebrık ederim. ben olsam ayni yöntemlerle işi takıp ederdim.Turkiyede kamu ve diğer kurumlarda bizzat bir den fazla işi takip etmezssen hiç bir işini yaptıramzassın..

• Dilekçe de verdik gittik görüştükte adamlar bugüne gün verdi.Gelip yapmadılar. :)

• Modality kullanıcısına yanıt
    "Bugüne gün verdiler" derken ne demek istediniz anlayamadım hocam? "25 aralıkta kablo çekilecek" mi dediler? Yoksa keşife falan mı gelinecekti?

• Fiber dönüşüm kapsamındadır.Tamamlanma süresi 25 aralık diyorlar. Yani ne bir keşif var yapılan ne de bir çalışma keşke bişeyler görsem de 3-5 güne biter desem.Adamlar dediğim dedik kafasında hala

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.