Şimdi Ara

Vergiye dair iki soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aşağıdaki örnek olayı, yasal biçimde hayata geçirmek mümkün mü?
    Bilgisi olan var mı?

"Fransa'da yaşayan bir arkadaşınız, kendi adına Paris'ten bir otomobil satın alır. İki gün sonra da o araçla Türkiye'ye tatile gelir.
    Siz arabanın parasını arkadaşınıza verip teşekkür edersiniz; o da uçakla Fransa'ya döner.
    Plaka Fransız ve ruhsat da arkadaşınıza aittir ama yıllarca o arabayı siz Türkiye'de kullanırsınız.
    Aracınızı hem ucuza (çoook ucuza) almış olursunuz, hem de vergi, muayene vs. derdiniz olmaz."

• imkansız
  • Bu konuda ikinci bir sorum, daha doğrusu hikayenin devamı var:

Arkadaşınız Paris'e dönmeden önce Türkiye'de kaskosunu yaptırır. Siz de her yıl yeniletirsiniz.
    Zaman zaman, alkol muayenesi için aracınızı durduran ve "ehliyet ve ruhsat lütfen" diyen polise, Fransızca ruhsatı gösterip, "arkadaşımın arabasını kullanıyorum, tüm muayeneleri ve vergileri de Fransa'da yapılmış (bu kısmı yalan oluyor malesef)" dersiniz ve polisler de teşekkür edip sizi bırakır.
    Kaskoluk bir işiniz olmazsa, 20 yıl sonra arkadaşınız gelip, aracınızı Fransa'ya götürüp oto pazarında satıp, parasını size gönderir.

Bu örneğimizi de hayata geçirebilir miyiz?
  • bırakın artık bu işleri ikinci el arabalarda burdada ucuzlicak seneye falan avrupa fiyatlarını yakalarız benim 2004 alfa 147 ye 16000ytl fiyat verdiler arkadasın 2005 model 20000km deki full otomatik vites elentraya hyundai 16000ytl verdi.
  • ilk çevirmede yakalanır tanju gibi hapse girebilirsiniz... yurda kaçak araç sokmaktan...
  • İmkansız olmasının gümrük mevzuatına göre teknik bir nedeni mi var?
    Yoksa, "pratik değil" mi demek istiyorsun?
  • Arabayı getirttiğiniz ülkede vergi vize yok mu? muhtelemelen ordada mtv benzeri bi vergi vardır ödemek zorunda kalırsınız.
  • Tanju'nun yaptığı bu muydu?

Yani benim örnek olayım bir kaçakçılık vakası mı sayılıyor?

Türkiye'ye giriş yapan yabancı plakalı bir aracın, sadece belli bir süre kalma hakkı mı var?

Fransa'da vergileri ödesek de mi olmaz?
  • İmkansızz ve de imkansız. Burası Fransız sömürgesi değil, ilk önce Polis, sonra gümrük, arkasından da maliye ile başınız derde girer. arabanıza da el konulur, TASİŞ de yani gümrükde ihaleyle satılır. (tabi önce bi kaç yıl parkta yatar hurdaya döner) TASİŞ in ihaleyle sattığı araçlar hep gümrükte vergisi yatmadığından veya kaçak olarak yakalanmış araçlardır. Ama sakatlara özel vergi muafiyeti var galiba onlar direk gümrükten muaf araba tabi sakat arkadaşlara özel donanımlı olmak şartıyla dışarıdan araç getirtebiliyorlar.
  • Buna benzer bi şeyi bulgaristan daki arabalar için yapsak diyolardı bi aralar. orada da arabalar çok daha ucuzmuş, ama yanlış hatırlamıyorsam her 6 ayda uluslararası giriş-çıkış yapmak gerekiyormuş turist olarak gösterebilmek için. tabi bunlar benim önceden duyduklarım. bu forumda çok önceden de konuşuluyordu bunlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: *hunter*

Buna benzer bi şeyi bulgaristan daki arabalar için yapsak diyolardı bi aralar. orada da arabalar çok daha ucuzmuş, ama yanlış hatırlamıyorsam her 6 ayda uluslararası giriş-çıkış yapmak gerekiyormuş turist olarak gösterebilmek için. tabi bunlar benim önceden duyduklarım. bu forumda çok önceden de konuşuluyordu bunlar.

6 ay veya senede gırıs cıkıs yaparsan problem yok
  • valla bir akıllı sizmisiniz.bunları düşünenler var ama maalesef o dediğiniz senaryo uygun değil.yabancı plakalı araçlar kimin üstüne aitse aracı türkiyede ondan başkası süremiyor,eğer yakalanılırsa çok büyük cezaı işlemleri var.aman diyim sakına girmeyin böyle işlere.arkadaşın dediği gibi 6 ayda bir giriş çıkışta ruhsat sahibi tarafından yapılırsa bir sorun yok ama yine o aracı onun yurdumuzda kullanması gerekiyor.
  • Aslında Avrupa'da ithal otomobillerin satış fiyatı ile Türkiye'dekini kıyaslayınca, böyle bir formül olabilir mi diye düşünmüştüm ama anlaşılan mümkün değilmiş.

Fiyatlar konusunda bir örnek vereyim:
    Opel Corsa İspanya'da üretiliyor ve İngiltere'ye de Türkiye'ye de İspanya'dan ihraç ediliyor.
    Corsa Enjoy (aynı motor ve benzer donanım) Türkiye'de 29.000 küsur Lira'ya satılırken, İngiltere'de 10.250 Euro'ya (yaklaşık, 18.500 Lira) satılıyor.
    İngiltere'de de vergi, gümrük vs. var ama parakende bayi satış fiyatları arasında 10.000 Lira'dan fazla fark var.

Neyse, mesele anlaşıldı, teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.