Şimdi Ara

Vestel gibi Arçelik gibi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
123
Cevap
0
Favori
7.916
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: metalok

quote:

Orijinalden alıntı: Roohans

Üreten insanların neden önünü kapıyoruz neden engellemek istiyoruz anlamıyorum.

Ayn Rand'ın Atlas Silkindi isimli ufak! bir kitabı var.
    Sorunun cevabını orada bulabilirsin.

1200 sayfacık
  • quote:

Orijinalden alıntı: birolayd

quote:

Orijinalden alıntı: G a l l i p o l i

Bu gibi fabrikalar bana göre teknoloji katili hiç bir şey üretmeyen sadece başkasının yaptıklarını çalge teknolojisi ile çaktırmadan kendisine uyarlayan firmalar bunlar,
    senelerce direct drive ben buldum (arçelik) diye diye bizi keklediler megersem LG teknolojisi imiş baya geç uyandık, gelelim sonuca bence bu firmalar batarsa çok iyi olur sizce ne olur olaya farklı açıdan bakmanızı istiyorum.

O dediklerinin hepsi LG samsung sony içinde geçerli.... Her firma yeni teknolojiyi kendisine ekler.. Batarlarsa 500 liralık ürünü yabancı markadan 3000liraya alıp.. Çok para verdim kaliteli ürün deyip kendini kandırırsın.. Ayrıca bir markanın bazı ürünleri kusurlu diye diğer ürettiği tüm ürünleri aynı kalitede görmende saçma.. Her markanın problemli ürübleri oluyor. Dünyaca ünlü markaların hepsinin piyasadan geri çektiği ürünleri vardır..

Son olarak örneğin sony, herhangi bir ürününün tüm parçalarını kendi üretmiyor, birçok farklı ile birlikte çalışıp, farklı parçaları tedarik edip, sony adı altında satıyor. Her parçasını kendisinin üretmesine parası yetmez, her farklı kategoride parça için farklı fabrikalarla anlaşıyor, son olarak ürününü üretiyor. Vestel yada diğer Türk markalarında bunu gördükleri zaman araştırmadan bakın şu parçayı kendisi üretmiyormuş gibi bilinçsiz söylemler yapılıyor.

kardeş sen hastamısın yada okuduklarını anlamakda zorlanıyormusun, bu adamlar diyorki bu iki firma için hiç bir şeyi kendisi yapmıyor hepsini dışardan alıyorlar diyorlar, sen ne anladın,vede yukarda gene yazmışlar her marka herşeyi yapmıyor bunu biliyorlar diyorlarki bari 1 şeyi kendileri yapsınlar yada 1-2 buluş yapsınlar özgün bir şeyleri olsun,
    bir iki ürünü kötü çıkmış diyorsunuz hadi sende be, belki bir iki ürünü iyi çıkmıştır bunlardan bu kafadan hiç bir halt olmaz ama sen mutlu ol ve almaya devam et, senin kalite anklayışın odur,ömründe miele yada siemens IQ serisi hiç kulanmamışsındır en iyi vestel sanıyorsundur senin kalite anlayışın odur sen busun yani fazla kasma

• Arkadaşlar, ben baştan beri verilerle konuşuyorum. Nedeni ise, aldığım eğitim bana işkembeden sallamak yerine, ciddiye alınmak için mutlaka destekli açıklama yapmam gerektiğini öğretti. Ben 4 sene iktisat okuyup dirsek çürüttüm ve size her yorum yazmadan önce en az 30 dakika araştırma yapıyorum ve hata yapmamaya özen gösteriyorum. Ama siz, yani benim söylediklerime karşı çıkan arkadaşlar benim yazdığım yorumları düzgün bir şekilde okumak bir yana dursun, savunduğunuz şeyleri kıraathanede okey arkadaşlarınıza savunur gibi desteksiz bir şekilde savunuyorsunuz.

Bundan sonra, benim yorumlarımı alıntılayıp yorumlayacak arkadaşlar bunu verilerle desteklemezse cevap vermeyeceğim. Bunun nedeni ise cevap bulamamam değildir, sadece karşımdakini artık ciddiye almıyor olmam. Burayı kıraathane olarak gören arkadaşlar özellikle okusun lütfen. Ben kendimi ispat derdinde değilim, ama bahsettiğiniz fabrikaların iki tanesinin müdürü benim akrabalarım ve devamlı yerinde gördüğüm insanlar. Ama ben bunu kullanarak herhangi bişey ispat etmeye çalışmak yerine, objektif sonuçlara sahip verileri kullanıyorum. Bilimin gereği budur. Ama kahve kültürünün gereği ise, benim dert anlatmaya çalıştığım arkadaşların yaptığıdır.

Saygılar...

• arçelik, beko copy paste..
  • Manisa'daki Vestel City bünyesinde Vestel Savunma Sanayi A.Ş. de bulunmaktadır.
    Yani Vestel, beyaz eşya, televizyon gibi ev gereçlerinin yanında, aynı zamanda yüksek teknoloji gerektiren, çağa uygun askeri sistemler üzerinde de çalışan ve üreten bir şirket. İsrail'den alınan tohumlar yüzünden tarımımızın ipotek altına alınacağından yakınanlar, İsrail'den alınan insansız hava araçları ve diğer bütün sistemler yüzünden ordumuzun ipotek altına alındığından yakınmaya başlasalar iyi ederler. Vestel, Arçelik ve benzeri şirketler kapansın derken lütfen biraz mantıklı düşünelim. Bu memlekette üretim yapanların, hele hele askeri teknolojiler üzerinde çalışanların önüne taş koymak, bindiğimiz dalı kesmekten farksızdır.

Şirket ile ilgili bilgi için :http://www.vesteldefence.com/

• quote:

Orijinalden alıntı: Dellci

Manisa'daki Vestel City bünyesinde Vestel Savunma Sanayi A.Ş. de bulunmaktadır.
    Yani Vestel, beyaz eşya, televizyon gibi ev gereçlerinin yanında, aynı zamanda yüksek teknoloji gerektiren, çağa uygun askeri sistemler üzerinde de çalışan ve üreten bir şirket. İsrail'den alınan tohumlar yüzünden tarımımızın ipotek altına alınacağından yakınanlar, İsrail'den alınan insansız hava araçları ve diğer bütün sistemler yüzünden ordumuzun ipotek altına alındığından yakınmaya başlasalar iyi ederler. Vestel, Arçelik ve benzeri şirketler kapansın derken lütfen biraz mantıklı düşünelim. Bu memlekette üretim yapanların, hele hele askeri teknolojiler üzerinde çalışanların önüne taş koymak, bindiğimiz dalı kesmekten farksızdır.

Şirket ile ilgili bilgi için :http://www.vesteldefence.com/

Demekki ondanda hayır gelmeycek,yazık bu firmalara olan güvene,

bu mesaj tek elle yazıldı,sol elimi makineye kaptırdıgım için

• Geçmiş olsun arkadaşım...
  • quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Geçmiş olsun arkadaşım...

sağolasın
  • sevgili uyeler kapansin-kapanmasin boyutunu gectik, cok oldu.
    Vestel savunma ucak,roket,tank sismebebek ne yaparsa yapsin beni ilgilendirmiyor. Ulkenin kit kaynaklarini tuketiyoruz, olmayan krediyle borc aliyoruz!
    Internet kafe acmak icin borcla is yapilir, insansiz ucak yapmak neyine?
    Biz biraz bokunu cikartyoruz, biraz ufaktan atmak gerekir. Hepinizinde bildigi gbi ucan tenekelere sahip ordulardan biriyiz, deniz kuvvetleri deseniz ne hukmumuz var donanmamiz 3kez yakildi!
    Bir ise ufaktan baslar,emekler, adim atarsiniz ama isler boyle yurumez!
    Birileri mudahil olur, o is yatar! 10kusur silah ureticimiz var, ozgun tek urun yok keza olsa ne yapacaklar. Ben kendime yapsam yeter satmasamda olurla is yurumuyor. Silah vb urun yaptiginizda bunu denemeniz gerekiyor. Fabrika testleri hicbir kullanicinin feedback i kadar verimli olamaz, Vestelde savas cikartacak guc(gøt) var mi?
    Allah'in gariban beyazesyacisi, devlet ne kadar borc almis bir gorun de konusun. Son 80 yilin 5-6 kati borcu 5senede aldik neyle odeyecegiz dusunen var mi? Bu para uretimi desteklemek adinaydi, ne oldu kriz teget gecti hamdolsun!
    Aptalca gurur yapmaya luzum yok, Turk insani hemen Dunyanin en buyuk.hizli.guclu vs vs bilmemnesine talip oluyor ama bakin en buyugu olmadan olmuyor!

Eski bir mesajda otomativ yan sanayiden bahsedilmis: eski
    peugeot J9 bildgniz hayvan nakliye aracidir su anda Karsan yapiyor, hepimiz kullaniyoruz,biniyoruz.

Tr'de neredeyse 2.5 usd benzinin litresi, araba yerli, her ay sanayidesiniz ne guzel degilmi hesaba bak o kadar zenginiz ki yiyecek ekmek yok arabamiz var. Ben o kadar zengin degilim dostum,3.5tl benzine ver öptúr, git sanayiye birde onlari rahatlat!

Ekonomi mi bu? Devlet olduk hukumet olduk diye otur, gotunu kasi bu foruma yazan yarimakillidan farkin olmasin, olmaz tabiki adam bizi temsil ediyor senden benden farki olsa Memlekette durmazdi!

Arkadaslar buyukdedelerimiz savasti, dedelerimiz Almanyaya gtti, tarim yapti, babalarimiz yedi-yedirdi bize kelle haric 30cm kaldi!

O kadar adam okuyoruz ogreniyoruz, egitim boktan sozum yok ama soyuldugumuzu anlamak icin cuvalla para gormemiz gerekmiyor. Osmanliya bok atariz vergi coktu kontrol yoktu diye simdi gelen gideni aratir oldu, her urun enaz yuzde 60 vergili!
    Buyuk oynayan odemiyor, odesede kaciriyor ben 3katini isteyeyimki ihtiyacim olani alirim diyor ne varki her birimiz ne Zorlu ne KOC!
    Benim paramla, torunlarimin gelecegyle yatirim yapmasin, kredide vermesin tavizde.
    Islam'da kibr gunahtir ama kendimizi yere goge sigdiramayiz 2 yuzluyuz, her konuda kendimizi kandiriyoruz.
    Avrupa belirliyor, essek gbi zorla da yaptiriyor biz standart yukseldi diyoruz. Annemde babamda calisiyordu, dogdum emmeyi biraktim 20 yasina gelene kdar ne annemi ne babami gorebildim, buyrun standart!
    Hayat para degildir, paradan daha onemli seyler vardir. 10saati evindisinda geciriyoruz artik ne mutlu bize sokaklara bakin ve anlayin. Biz ise gidiyoruz, okula gt yemek ye ders calis boyle aile olmaz.
    Fabrika uretmekle kalmaz, sizi yabancilastirir da! Para getirir ama cok seyi goturur, bakan korlerden olmayin!
    Tarlada köle olsanizda ailenizle olursunuz, fabrikaya goturemezsiniz! Kimse babasinin hayrina uretim yaptirmiyor.
    70ortalama ömúrle 25 yasinda sigortalansaniz 65te emekli oluyorsunuz doya doya geberin hem standartta yuksek!

• quote:

Orijinalden alıntı: kotucenk

sevgili uyeler kapansin-kapanmasin boyutunu gectik, cok oldu.
    Vestel savunma ucak,roket,tank sismebebek ne yaparsa yapsin beni ilgilendirmiyor. Ulkenin kit kaynaklarini tuketiyoruz, olmayan krediyle borc aliyoruz!
    Internet kafe acmak icin borcla is yapilir, insansiz ucak yapmak neyine?
    Biz biraz bokunu cikartyoruz, biraz ufaktan atmak gerekir. Hepinizinde bildigi gbi ucan tenekelere sahip ordulardan biriyiz, deniz kuvvetleri deseniz ne hukmumuz var donanmamiz 3kez yakildi!
    Bir ise ufaktan baslar,emekler, adim atarsiniz ama isler boyle yurumez!
    Birileri mudahil olur, o is yatar! 10kusur silah ureticimiz var, ozgun tek urun yok keza olsa ne yapacaklar. Ben kendime yapsam yeter satmasamda olurla is yurumuyor. Silah vb urun yaptiginizda bunu denemeniz gerekiyor. Fabrika testleri hicbir kullanicinin feedback i kadar verimli olamaz, Vestelde savas cikartacak guc(gøt) var mi?
    Allah'in gariban beyazesyacisi, devlet ne kadar borc almis bir gorun de konusun. Son 80 yilin 5-6 kati borcu 5senede aldik neyle odeyecegiz dusunen var mi? Bu para uretimi desteklemek adinaydi, ne oldu kriz teget gecti hamdolsun!
    Aptalca gurur yapmaya luzum yok, Turk insani hemen Dunyanin en buyuk.hizli.guclu vs vs bilmemnesine talip oluyor ama bakin en buyugu olmadan olmuyor!

Eski bir mesajda otomativ yan sanayiden bahsedilmis: eski
    peugeot J9 bildgniz hayvan nakliye aracidir su anda Karsan yapiyor, hepimiz kullaniyoruz,biniyoruz.

Tr'de neredeyse 2.5 usd benzinin litresi, araba yerli, her ay sanayidesiniz ne guzel degilmi hesaba bak o kadar zenginiz ki yiyecek ekmek yok arabamiz var. Ben o kadar zengin degilim dostum,3.5tl benzine ver öptúr, git sanayiye birde onlari rahatlat!

Ekonomi mi bu? Devlet olduk hukumet olduk diye otur, gotunu kasi bu foruma yazan yarimakillidan farkin olmasin, olmaz tabiki adam bizi temsil ediyor senden benden farki olsa Memlekette durmazdi!

Arkadaslar buyukdedelerimiz savasti, dedelerimiz Almanyaya gtti, tarim yapti, babalarimiz yedi-yedirdi bize kelle haric 30cm kaldi!

O kadar adam okuyoruz ogreniyoruz, egitim boktan sozum yok ama soyuldugumuzu anlamak icin cuvalla para gormemiz gerekmiyor. Osmanliya bok atariz vergi coktu kontrol yoktu diye simdi gelen gideni aratir oldu, her urun enaz yuzde 60 vergili!
    Buyuk oynayan odemiyor, odesede kaciriyor ben 3katini isteyeyimki ihtiyacim olani alirim diyor ne varki her birimiz ne Zorlu ne KOC!
    Benim paramla, torunlarimin gelecegyle yatirim yapmasin, kredide vermesin tavizde.
    Islam'da kibr gunahtir ama kendimizi yere goge sigdiramayiz 2 yuzluyuz, her konuda kendimizi kandiriyoruz.
    Avrupa belirliyor, essek gbi zorla da yaptiriyor biz standart yukseldi diyoruz. Annemde babamda calisiyordu, dogdum emmeyi biraktim 20 yasina gelene kdar ne annemi ne babami gorebildim, buyrun standart!
    Hayat para degildir, paradan daha onemli seyler vardir. 10saati evindisinda geciriyoruz artik ne mutlu bize sokaklara bakin ve anlayin. Biz ise gidiyoruz, okula gt yemek ye ders calis boyle aile olmaz.
    Fabrika uretmekle kalmaz, sizi yabancilastirir da! Para getirir ama cok seyi goturur, bakan korlerden olmayin!
    Tarlada köle olsanizda ailenizle olursunuz, fabrikaya goturemezsiniz! Kimse babasinin hayrina uretim yaptirmiyor.
    70ortalama ömúrle 25 yasinda sigortalansaniz 65te emekli oluyorsunuz doya doya geberin hem standartta yuksek!

Sert olmuş, ama doğru olmuş. Ama yine de umutsuzum. Sorguladığımız şeyin Zorlu ya da Koç olmadığını, aslında sistemin insanı insan olmaktan çıkardığını, geldiğimiz ve gideceğimiz yer olan toprakla aramızda artık mesafe olduğunu, çıplak ayağını toprağa değdirmemiş, mutluluğu Iphone'da arayan nesle anlatmak gerçekten çok zor.

Burada insanların hesap etmedikleri şey, Rahmi Koç'un da Ahmet Nazif Zorlu'nun da kendilerine el değmemiş ada satın aldıkları ve her haftasonunu bu adalarda, teknolojiden uzakta geçirdikleridir. Yani, bizim elimizden aldıkları ile kendilerine aynı dünyayı izole şekilde kurdular bile. Medya ve ğitim gücüyle de kendilerine birsürü savunucu buldular.

• Teknolojiye ac bir ulkeyiz, sut reklaminda inek,yesillik dogallik yok bunun yerine ambalaji,uht teknigi,7kat tetrapakla kapli oldugu mesaji veriliyor.
    Samimi dgliz, her isi yapmis gozukmek, o da birsey mi al bende yaptim demek icin yapiyoruz.
    Fabrika sahiplerine diyecek yok, ya sato ya villa ya dag evi kisaca ilk firsatta kacalim demeye bakiyorlar...
  • quote:

Son 80 yilin 5-6 kati borcu 5senede aldik neyle odeyecegiz dusunen var mi? Bu para uretimi desteklemek adinaydi, ne oldu kriz teget gecti hamdolsun!

Yukarıda açıkladım ama demek ki okumamışsınız... Sanırım sizde sadece kendi yazılarını okuyan, diğerlerini hiç dikkate bile almayan forumculardansınız...

Sizin için değil, sizin yüzünüzden yanlış kanıya varabilecek diğer arkadaşlar için yazıyorum...

Bahsettiğiniz borcu Türk devleti değil, Türk özel sektörü almıştır. İş yapıp, para kazanıp, büyüyerek borçlarını devamlı döndürebildikleri için yeni borç almayı kendileri uygun görmüşlerdir. Eğer borçlarını ödeyemezlerse bunun sorumluluğu Türk devletinin değil, kendilerinindir. Borcunu ödeyemeyen zaten batar, bunun devletle milletle hiç ama hiç alakası yoktur.
    Özel sektörün 140milyar $ kadar dış borcu bulunmaktadır. Bu borçların 40milyar $ 'ı özel sektörün yabancı bankalardan çektiği krediler, geri kalan 100milyar $ ise özel sektörün doğrudan ürün veya hizmet satın alımlarından oluşmaktadır. Kısa vadede, yerli özel bankaların ödemesi gereken toplam borç tutarı yaklaşık 8milyar $ iken, özel sektörün kısa vadeli borçu sadece 2milyar $ kadardır. Kısa vadede 8 milyar $ borç ödeyecek olan Türk finans sistemi sağlamdır, problem yaratması söz konusu değildir. Aynı şekilde Türk özel sektörü için 2milyar $, ellerinin kiri bile sayılmaz.

Bizi asıl ilgilendiren konu devletin borçlarıdır. Devletin borçlanma yapısında dış ağırlık yoktur, borcun büyük bir bölümü TL cinsinden iç borçtur. Bu borç senin benim gibi insanların bono, tahvil vb yoluyla bankalara para yatırmasıyla oluşur. Yani bu borç, milletin sermayesini belli bir faiz oranıyla devlete vermesiyle kendiliğinden oluşur. Dış borçlara gelecek olursak, 2008 yılında Hazine'de 66 milyar $ rezerv bulunurken, kamu kuruluşlarının 15milyar $ dış borcu rahatlıkla çevirdiğini görürüz. 2009 yılında da Hazine ve diğer kamu kuruluşları toplamda 10milyar $ dış borç ödemiştir. Hazine'de bulunan 70milyar $ rezerv dikkate alındığında kamu dış borcunun abartıldığı kadar tehlike arz etmediği rahatlıkla görülür.

Bizde "borç" deyince milletin aklında sanki bu borçları yarın ödeyecekmişiz gibi çok yanlış bir kanı oluşuyor. Borçlar kısa vadeli mi uzun vadeli mi, faizi ne kadar hiç kimsenin umrunda değil... Bu yetmezmiş gibi birde el alemin borcunu, sanki kendi borcumuzmuş gibi sahipleniyoruz... Yahu sahiplenirsek, bir gün gelir ödetirler, niye sahipleniyoruz? Geçmişte bankaları hortumlayıp, borcu bize ödetmediler mi? Dolap beygirliğine soyunmanın alemi yok... Hala ders almamak nedendir anlamak mümkün değil...

• quote:

Orijinalden alıntı: Dellci

quote:

Son 80 yilin 5-6 kati borcu 5senede aldik neyle odeyecegiz dusunen var mi? Bu para uretimi desteklemek adinaydi, ne oldu kriz teget gecti hamdolsun!

Yukarıda açıkladım ama demek ki okumamışsınız... Sanırım sizde sadece kendi yazılarını okuyan, diğerlerini hiç dikkate bile almayan forumculardansınız...

Sizin için değil, sizin yüzünüzden yanlış kanıya varabilecek diğer arkadaşlar için yazıyorum...

Bahsettiğiniz borcu Türk devleti değil, Türk özel sektörü almıştır. İş yapıp, para kazanıp, büyüyerek borçlarını devamlı döndürebildikleri için yeni borç almayı kendileri uygun görmüşlerdir. Eğer borçlarını ödeyemezlerse bunun sorumluluğu Türk devletinin değil, kendilerinindir. Borcunu ödeyemeyen zaten batar, bunun devletle milletle hiç ama hiç alakası yoktur.
    Özel sektörün 140milyar $ kadar dış borcu bulunmaktadır. Bu borçların 40milyar $ 'ı özel sektörün yabancı bankalardan çektiği krediler, geri kalan 100milyar $ ise özel sektörün doğrudan ürün veya hizmet satın alımlarından oluşmaktadır. Kısa vadede, yerli özel bankaların ödemesi gereken toplam borç tutarı yaklaşık 8milyar $ iken, özel sektörün kısa vadeli borçu sadece 2milyar $ kadardır. Kısa vadede 8 milyar $ borç ödeyecek olan Türk finans sistemi sağlamdır, problem yaratması söz konusu değildir. Aynı şekilde Türk özel sektörü için 2milyar $, ellerinin kiri bile sayılmaz.

Bizi asıl ilgilendiren konu devletin borçlarıdır. Devletin borçlanma yapısında dış ağırlık yoktur, borcun büyük bir bölümü TL cinsinden iç borçtur. Bu borç senin benim gibi insanların bono, tahvil vb yoluyla bankalara para yatırmasıyla oluşur. Yani bu borç, milletin sermayesini belli bir faiz oranıyla devlete vermesiyle kendiliğinden oluşur. Dış borçlara gelecek olursak, 2008 yılında Hazine'de 66 milyar $ rezerv bulunurken, kamu kuruluşlarının 15milyar $ dış borcu rahatlıkla çevirdiğini görürüz. 2009 yılında da Hazine ve diğer kamu kuruluşları toplamda 10milyar $ dış borç ödemiştir. Hazine'de bulunan 70milyar $ rezerv dikkate alındığında kamu dış borcunun abartıldığı kadar tehlike arz etmediği rahatlıkla görülür.

Bizde "borç" deyince milletin aklında sanki bu borçları yarın ödeyecekmişiz gibi çok yanlış bir kanı oluşuyor. Borçlar kısa vadeli mi uzun vadeli mi, faizi ne kadar hiç kimsenin umrunda değil... Bu yetmezmiş gibi birde el alemin borcunu, sanki kendi borcumuzmuş gibi sahipleniyoruz... Yahu sahiplenirsek, bir gün gelir ödetirler, niye sahipleniyoruz? Geçmişte bankaları hortumlayıp, borcu bize ödetmediler mi? Dolap beygirliğine soyunmanın alemi yok... Hala ders almamak nedendir anlamak mümkün değil...

Sayın Dellci,
    Size daha önce başka bir konuda yaklaşık 5 sayfa yazı yazıp, verilerle, ekonomi bilimiyle, muhasebe ile açıklama yapmıştım ve son olarak da sizden cevap gelmemişti ki, nedeni kabul etmiş olmanız değilmiş; okumamış olmanızmış.
    1- İktisat konusundaki bilginiz gazete ve dergilerle sınırlı, çünkü söyledikleriniz hiçbir iktisadi temele dayanmıyor ve sadece popüler köşe yazarları tarafından kabul gören fikirler ortaya kouyorsunuz.
    2- Dış borcu alan özel sektör demişsiniz, yarı yarıya yanlış.
    3- Devleti oluşturan unsurlar bireylerdir ve devletin gelir kaynağı da bu bireylerden alınan vergilerdir. (en azından karma ekonomi ya da sosyalizm olmayan devletlerde)
    4- Daha önceki konuda söylediğiniz "oh ne güzel dış borç büyüyor, Türkiye büyüyor" tezini, neden iktisadi (daha doğrusu matematiksel olarak) anlamda kabul edemeyeceğimiz ile ilgili bilgi vermiştim, o yüzden tekrar etmiyorum.
    5- "Cari açık" kavramı ve ekonomi üzerindeki etkilerini de size anlatmış, olayı bireylere kadar indirmiş, her şirketin de aslında birer organizma gibi çalıştığını, ödeyemediği her kredinin kendisine ve ödeme yapması gereken bankaya zarar verdiğini, bu nedenle de zarar eden kuruluşlardan da devletin vergi kaybı olduğunu çeşitli örneklerle anlatmıştım.
    6- İşsizliğin 9 milyona dayandığı ve her geçen gün artan işsizlik ile büyümenin doğru orantılı olamayacağını, iktisat biliminde seçimin işsizlik ile enflasyon arasında yapılabileceğini de yorumlarım arasına eklemiştim.

Yukarıdaki yazınızı ise, siz benim yukarıda yazdığım ve sizin tam tersini savunduğunuz yorumlara cevap verdikten sonra tartışırız.
    Saygılar...

• Evimdeki tüm beyaz eşyalar ,tvler , bilgisayarlar , küçük ev aletleri vs yani herşey arçelik gayetde memnunum. Senin batmasını istediğin firmalar avrupa lider konumdaki üreticiler. Sağdan soldan çalıyorlar diyorsun madem beğenmiyorsan bul teknolijiyi üret kur firmanı senden alalım. Ama sen ve senin gibilerden bekleyebileceğim tek şey lak lak yapmak kızmıyorum size elinizden gelen bu devam edin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: FuLLTiMeHaCKeR

Evimdeki tüm beyaz eşyalar ,tvler , bilgisayarlar , küçük ev aletleri vs yani herşey arçelik gayetde memnunum. Senin batmasını istediğin firmalar avrupa lider konumdaki üreticiler. Sağdan soldan çalıyorlar diyorsun madem beğenmiyorsan bul teknolijiyi üret kur firmanı senden alalım. Ama sen ve senin gibilerden bekleyebileceğim tek şey lak lak yapmak kızmıyorum size elinizden gelen bu devam edin.

forumda ne kadar boş adam var,
    her eleştiren bir şeymi üretmek zorunda adam begenmiyor çünkü hiç teknolojileri yok,olsa termosifonu kendi yapar onu bile aristona yaptırıyor arrrrçelik,tv yapamaz,termosifon yapamaz,b,lgisayar yapamz,eger türk halkını sizin kadar düşünce izmir pınarbaşındaki süpürge fabrikasını kapatmazdı,artık süpürgeler 35. sınıf çin malı,siz kazıklanmaya devam

• quote:

Orijinalden alıntı: birolayd

webbie Sadece şunun yorumunu yap. Sony nin ilk hallerinini biliyormusun? Fasonun fasoncusuydu.. Şimdi nasıl konuma geldi. VESTEL de SONY olur merak etme..

Teşekkürler..

Marka taraftarlığı asla yapmam, herhangi markaya takılı kalmam, arçelik yada vestel neyse ne, ben genel olarak söylüyorum, sizin kafayla gidilse hiç bir marka gelişemez batar. Her markanın gelişmesi için desteğe, bütçeye, fasonculuğa, montajcılığa ihtiyacı vardır.. Hiç bir marka ilk başta zirveden başlayamaz.

Son olarak şu örnekte yeter sanırım, Nokia ilk telefonlarını Motorola ya yaptırıyordu... Şimdi ise pazarpayı olarak zirvede.

Hiç bir firma fason, montaj, taklit yapmadan büyüyemez..

Büyük harfle yazmanıza gerek yok, ben yazılan her yorumu baştan sona okumaya çalışıyorum zaten. En azından cevap hakkım doğduğunda doğru yorum yapabilmek için...

Sony: 1945 yılında, Tokyo'da kuruldu. Başlangıçta sadece küçük bir tamirhaneydi ve Masaru Ibuka bu dükkanda tek başına çalışıyordu. Yaklaşık bir yıl sonra Akio Morita ile Japonya'nın ilk kasetçalar imalathanesini kurdu. 1955 yılında dünyanın en başarılı (o tarihe kadarki) transistörlü radyosunu icat ettiler. 1955 yılında 100.000 adet satılan radyo, 1956 yılında 5.000.000 adetlik bir satış rakamına ulaştı.

Sony'nin ürettiği teknolojiler:
    Betamax video formatı,
    Triniton görüntü teknolojisi,
    Walkman,
    Betacam Videotape,
    CD,
    Discman,
    Handycam,
    Video8 video formatı,
    Hi8 video formatı,
    4 mm DAT dijital ses formatı,
    Tek yazılımlık optik disk,
    Magneto Optik Disk,
    MMC card (Philips ile ortak olarak),
    CD card (Toshiba ile ortak olarak),
    Minidisk,
    Atrac ses formatı,
    Atrac3 ses formatı,
    Sony Dynamic Digital Sound,
    Memory stick,
    Memory stick Duo,
    Memory Stick Pro,
    Memory Stick Micro,
    S/PDIF (Philips ortaklığı ile),
    Hi-MD formatı,
    3,5" floppy disk,
    HDV ...

Bunların devamını da yazabilirim.

Koç Holding: Vehbi Koç tarafından 1926 yılında kuruldu. O tarihten itibaren gıda ile başladığı ticaret hayatına ev aletleri, otomotiv, bankacılık, perakendecilik gibi farklı alanlarda devam etti.

Koç Grubu'nun ürettiği teknolojiler: ????

Zorlu Holding: Hacı Mehmet Zorlu tarafından 1953 yılında kuruldu.

Zorlu Holding'in ürettiği teknolojiler: ????

Sony, 2 atom bombası yemiş bir ülkeden çıkmış ve ticaret hayatına Koç Grubu'ndan yaklaşık 20 yıl sonra başlamıştır. Şu anda biri dünyanın en büyük şirketleri arasındadır ve diğerinin patronu ise dünyanın en zengin insanları arasındadır.

Arkadaşlar, baştan beri yorumlarımı yarım yamalak okuyan arkadaşlara cevap vermekten, onların yerine araştırma yapıp burada yayımlamaktan yoruldum. Bana sorduğunuz sorunun cevabı yukarıdadır. Ben hiçbir cümlemde üretime karşı çıkmadım, sadece sömürüye karşı çıktım. Kendi verdiğiniz örnek size cevap teşkil etmektedir. Sony Koç Holding'ten 20 yıl sonra, Zorlu Holding'ten ise 8 yıl önce kurulmuştur. Sonucunda ise bizim ulu şirketlerimiz bu şirketin % 1' boyutundadır ve sahipleri ise kişisel servetleri ile Forbes Dergisi'ne her sene çıkmaktadır. Bugüne kadar Sony'nin yaptığı her yeniliği bilmemize rağmen, kendi malımız olan (yani sizin deyiminizle kendi malımız) bu şirketlerin herhangi bir teknolojik yeniliğine şans eseri bile rastlayamamaktayız.

Sizden rica ediyorum, beni yormayın ve ortaya bir laf atmadan önce biraz araştırın. Haklı çıkmak zorunda değilsiniz. Yukarıda olaylar ve sonuçlar vardır. Bu sefer okumaya çalışın ve mantığınızı kullanın. Sony bizim olsa, ya da bizim firmalarımızdan herhangi bir tanesi Sony gibi olsa emin olun ki tüm gücümle savunurum, çünkü adamlar gerçekten dünyayı ileri götürüyor. Bizimkiler ise sadece ileri gidiyor.

Saygılar...

• birolayd

o kadar araştırmadan sallıyorsunuz ki hayretlert içerisindeyim,sony de fasoncu ha bence degildi hiç degilse bir iki şeyini kendi yapıyordu, diyelimki fasoncuyduda ilerlediler peki neden vestel geriledi vestel asil nadir zamanında şimdiki halinden daha ileri idi ve arçelik 55 yıldır neden arpa boyu kadar ilerlemedi peki daha çok geriledi yukarda yazdım türkiyedeki bir çok fabrikasını kapattı türkleri sevse bunumu yapardı,küçük ev eşyası fabrikası kapandı,süpürge fabrikası kapandı çine gitti böyle yerli sanayi olmaz olsun.
  • webbie

Saygılarımla
  • quote:

Ayn Rand'ın Atlas Silkindi isimli ufak! bir kitabı var.
    Sorunun cevabını orada bulabilirsin.

Çok kitap okudum ama inan o ufak kitaba bir türlü başlayamadım, beni korkutuyor..

Ama olcak!!!

Konuya gelince ''yerli ÜRETİM'' her zaman iyidir..
  • quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Sayın Dellci,
    Size daha önce başka bir konuda yaklaşık 5 sayfa yazı yazıp, verilerle, ekonomi bilimiyle, muhasebe ile açıklama yapmıştım ve son olarak da sizden cevap gelmemişti ki, nedeni kabul etmiş olmanız değilmiş; okumamış olmanızmış.

Bana itafen 5 sayfa yazı görseydim, cevap verirdim. Konuyu bana iletebilirseniz, memnuniyetle cevap veririm.

quote:

söyledikleriniz hiçbir iktisadi temele dayanmıyor

Yukarıda sadece Türkiye'de özel sektörün ve kamunun borçları yazmaktadır. Bu borçlar gerçek verilerdir.
    Gerçek ve herkes tarafından bilinen bu verileri iktisadi temellere dayandırmak diye bir durum söz konusu olamaz.

quote:

Dış borcu alan özel sektör demişsiniz, yarı yarıya yanlış.

Yarı yarıya yanlış ne demek? Tam doğrusu nedir?
    Sanırım siz dışarıdan %2-5 faizle 10yıllık vadeyle alınıp Türkiye'ye getirilerek TL'ye çevrildikten sonra %10 faize 1 yıl vadeyle bonoya,tahvile yatırılan paraları da Hazine'nin dış borcu olarak sayıyorsunuz. Takdir edersiniz ki bu da bir iç borçtur.

quote:

Daha önceki konuda söylediğiniz "oh ne güzel dış borç büyüyor, Türkiye büyüyor" tezini, neden iktisadi (daha doğrusu matematiksel olarak) anlamda kabul edemeyeceğimiz ile ilgili bilgi vermiştim, o yüzden tekrar etmiyorum.

Siz söylediklerimi yanlış anlamışsınız.
    Küçülen bir Türkiye, büyüyen borçları nasıl ödeyebilir? Türkiye büyüyor ki dış borcu da büyüyor.
    5 bin tl maaşı olan kişi isterse 250bin tl borcun altına girebilir. Ancak 500 tl maaşı olan kişi 250 bin tl borcu taşıyabilir mi?
    Birçok kişi "aylık 500 tl kazanayım ama 25bin tl borcum olsun" diyor. Ben "aylık 5bin tl kazanayım 250bin tl borcum olsun" diyorum.
    Borcu kime ödediğim hiç umrumda değil, benim için kazandığım para önemlidir. Aylık 400lira borç ödeyip cebimde 100lira kalacağına, 4bin lira ödeyip cebimde 1000 lira kalmasını tercih ederim.
    Cebimdeki 1000lira ile diğerlerinin 100liraya yapabileceği herşeyi rahatlıkla yapabilirim.
    Bakınız buna örnek olarak 2000 yılında bütçe 33milyar lira iken, 2008 yılında 220milyar tl'dir. Bu yüzden 2000yılında Milli Eğitime ayrılan kaynak 3milyar tl iken, 2008'de 23milyar tl'dir

quote:

"Cari açık" kavramı ve ekonomi üzerindeki etkilerini de size anlatmış, olayı bireylere kadar indirmiş, her şirketin de aslında birer organizma gibi çalıştığını, ödeyemediği her kredinin kendisine ve ödeme yapması gereken bankaya zarar verdiğini, bu nedenle de zarar eden kuruluşlardan da devletin vergi kaybı olduğunu çeşitli örneklerle anlatmıştım.

Cari açık yüzünden devletin vergi kaybından bahsetmişsiniz. Bakınız 2000yılında 10milyar lira cari açık olduğu zaman devletin toplayabildiği verginin 23milyar lira olduğunu, ancak 2008 yılında 40milyar cari açık olduğu zaman devletin toplayabildiği verginin 200milyar lira olduğunu hiç dikkate almamışsınız. Vergi gelirleri 9 kat artarken, cari açıktan doğan kayıp acaba bunun neresindedir?

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.