Arkadaşlar, öncelikle daha önce Windows Vista kullanıcıları yavaşlık hakkında mesaj atmış ve cevap beklemişse affola yeni başlık açıyorum. Sizler de Vista kullanıyor ve internetteki yavaşlıktan şikayetçiyseniz, lütfen okuyun (anormal bir yavaşlık). Bu problem sadece Kablonet'e nail de olabilir. Ama genede bir göz atın.
Size yaşadığım şeyleri anlatayım. İzmir'de oturuyorum ve Kablonet kullanıcısıyım. Kablonet'i 64k lık zamandan beri kullanıyorum ve şu anda bağlantı hızım 2mbit. Masaüstü bilgisayarım bozulduğundan beri dizüstü bilgisayarımı kullanıyorum. Dizüstü bilgisayarımda Windows Vista ve NIS (Norton Internet Security) kurulu (NIS ne alaka sonra anlarsınız).
Son zamanlarda aşırı bir yavaşlama dikkatimi çekti. Bu aşırı yavaşlamanın sebebini ise Kablonet'e bağladım. Ancak bugün itibariyle bu problemi kendim çözdüm ve hızım tekrar normale döndü. 2mbit kullanmama rağmen öyle zamanlar oluyordu ki,www.speedtest.net'ten Istanbul serverlarına 400ms ping ve 250kbit download gibi sonuçlar alıyordum. Ayrıca bu yavaşlık internet-VoIP uygulamalar, herşeyi olumsuz etkiliyordu.
Öncelikle siz tek başınıza kullandığınız halde yerel ağdan başka bilgisayar olup olmadığına bakın. Ben evde tek başıma kullandığım halde LAN kısmına göz attığımda sayısız bilgisayara rastladım (tahminim kablonet ile bağlanmış, muhtemelen vista kullanan ya da mp3 gibi şeyleri windows'tan paylaştırmaya açmış insanlar). Sorun şu ki, modemim bir tek BENİM BİLGİSAYARIMA BAĞLI. İnterneti kullanan bir program olmamasına rağmen modeminizin ışığı yanıp sönüyorsa, ve bir sürü bilgisayar görüyorsanız (yada görmüyorsanız da bir bakın), Start->All Programs->Accessories-Command Prompt'a sağ tıklayıp "Run as administrator"a tıklayın. Açılan pencerede "netstat -b" yazın ve bekleyin. Eğer burada interneti hiç kullanmadığınız halde bazı yazılar görüyorsanız (bu yazılar xx:xx:xx:xx:YH-PC gibi şeyler olabilir, bu YH-PC de ağ bağlantılarındaki bir bilgisayar olabilir mesela), bazı özellikleri kapatmanız gerekicek. İnternetinizin büyük bir bölümünü Vista'nın getirdiği yeni haltlar yiyor.
Bunu halletmek için öncelikle bağlantı ikonunuza sağ tıklayıp "Network and sharing center"e girin. Ben şahsen orada bulunan tüm herşeyi kapattım. Ama tahminen "network discovery" ve "media sharing"i kapatmanız yetecektir. Daha sonra fazladan da olsa, adaptör ayarlarına girdim. IPv6'yı, ve "Link layer topology discovery" yazan her şeyi kapattım (IPv6 tam kapanmamış olabilir, ancak zaten şu vakitte bir şey yapacağını da sanmıyorum, ben fazladan yaptım bu işlemleri, bir daha böyle birşey yaşamamak için). Daha sonra tekrar cmd ye girip "netstat -b" yazdığımda neredeyse hiçbirşey yoktu. Yani bandwidthimi yiyen birşey kalmamıştı.
NIS bölümü ise. Norton kullananlar malesef "network and sharing center"daki ilk 2 opsiyonu kapatamıyor. Ki ilk opsiyon tahminimce internet zevkinizi mahveden şey. Bunu araştırdım ancak çözemedim. Bulduğum çözüm ise Windows'un kendi Firewall'ını açmak oldu. Evet 2 firewall sorun çıkartabilir diyenler olabilir, ancak windows firewall açınca bu kapatamadığınız iki seçeneği de kapatabiliyorsunuz. (Control Panel->Windows Firewall)
Bir de restart atın isterseniz. Farkı hissediyor olmalısınız. Sonuç olarak, Vista'nın getirdiği bazı yenilikler sorun yaratıyor (yada zaten olan ama Vista+Kablonet birleşmesinden kaynaklanan sorunlar). Network discovery siz evde tek kullanıcı olsanız da başka PCler buluyor. Media sharing ise bulduğunuz bilgisayarlarla devamlı bir ilişki kurulmasını sağlıyor. IPv6 şu anda gereksiz. Link-Layer Topology Discovery ise sanırsam gene problem yaratan, Türkiye'de kullanımı olmayan bir şey.
Sorunumu halleder etmez hemen üye olup yazdım bu çözümü buraya. Benim gibi bu sorunu yaşayanların sorununu çözmesine yardım edebilirsem/ettiysem çok mutlu olurum. İmla hataları / anlamsız cümleler varsa, onlar için özür dilerim. Özel mesaj atın, eğer bir yeri anlamadıysanız. Saygılarımı sunarım.