Şimdi Ara

vista x64 - 8 GB RAM - program hataları...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
3.107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • aMD 4 çekirdek ve 8 GB RAM'li bir makine kurdum arkadaşlar.
    olmuşken tam olsun dedik, vista x64 kurduk üzerine.
    bu arada, oyun bilgisayarı değil bu; grafik işlem yapıyor.

ilk iki gün hiçbir problem yoktu.
    şimdi programlarım teker teker appcrash hatası vermeye başladı. durduk yerde ne oldu anlamadım. firefox, winamp, msn, fontlab, gmailnotifier... hepsi patır patır düşüyor. üstüne üstlük, bazı programlarım hiç çalışmıyor. ilk 2 gün hiçbir problem yoktu.

şimdi bir sürü sıkıntım var. sırasıyla başlayalım.

1. vista 32'ye dönsem, 8 GB'ı görmeyecek sanırım, değil mi? yani sistem özelliklerinde 8 gb yazmasa da, performans olarak 8 kullanır mı?

2. vista x32 ile vista x64 arasında, aynı sistem üzerindeyken performans farkı nedir? eğer 8 GB'ı görmez ise... ya da görür ise...

3. bu programlar neden patır patır problem çıkartıyor? durduk yerde ne oldu anlamadım.

4. şimdi durduk yerde ben bu hatayı nasıl çözeceğim, elim ayağım kitlendi. farklı bir partition'a xp kurup, kısmen orda kısmen burda mı takılsam?

5. vista x64'ün SP1'i çıktı. bu sp' olayı çözer mi? (edit=denedim, çözmedi.)

6. bu sistemler hala neden 8 GB'î desteklemiyor, hadi XP çıktığında 2002'idi, 1GB ram'i rüyamızda görüyorduk. ama vista 32ye neden koymamışlar :)

her neyse... sorun itibariyle iki saattir okumadığım yer kalmadı ama bir çözüm bulamadım. 4 GB RAM'den vazgeçip 32x'e mi dönsem, yoksa ikinci bir sistem mi kursam yoksa komple xp'ye mi dönsem...

aman...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bariskuran -- 7 Ocak 2008; 22:10:35 >

• vistadan vazgecip

xp64bit e gecerseniz sorunlariniz cozulur.

xp64bit in tek eksigi dx10 olmamasi, o da oyun oynamayan biri icin pek onemli bisi diir.

tavsiye ederim, microzortun son kullanici icin bugun itibari ile yapilmis en düzgün calisan windowsu dur.

not: xp64bit'e isteyenlere vermek icin turkcelestirme bulamadim, sanirim sorun olmaz.
  • tv kartımı desteklese gecicem de malesef xp x64 icin driver yok. ayrıca dial up modem driverim da yok.. malesef.
  • modem kolay, ben yillardir external modem kullanirim (simdiki hayes marka, bi arkadas cope atacakti bana vermisti, bi de longshine vardi), onlar sorunsuz bi sekilde her isletim sisteminde calisiyor.
    pci modemlerin ne yazikki cogu winmodem ve driver bulunmazsa calismaz.
    linuxta calisan modem ariyorum diye ararsaniz bulursunuz. modem hakkinda kisa bir google arastirmasi sizi sonuca goturecektir.
    (cok pahali bisi olmamasi lazim, nede olsa popularitesi gecti)

benim eski avertv208 in xp64 driverini zorda olsa zamanla buldum. tabi yeni isletim sistemlerinde en buyuk dert driver bulmak. eger tv sorununuzu cozerseniz xp64 ü tavsiye ederim. cok memnun kalacaksiniz.
  • evet yani modem onemli degil. arada sırada faks isleri icin kullanıyordum sadece yoksa internet amaclı kullanmıyorum. onu halletsek bile tv kartını bayagı bir aramama ragmen bulamamıstım. uretici zaten destek vermiyo 64bite . mesela 32bit vista driver ı cıkardı ama 64biti cıkarmadı.(winfast tv2000 deluxe) neyse zamanla cıkar belki.
    acıkcası xp x64 bir yana vistaya gecmeyi dusunuyordum eger cıkacak olan SP1 (final olanı) gercekten ciddi anlamda sistemi hızlandıran kernel düzeltmeleri getirirse.
  • sp1rc incelemeleri olumlu.
    kuramayan ve memnun olmayan birkac kisiyi bir kenera birakirsak,
    vista64 icin sp1 tam bir ilac oluyor. (kendim denedim) vista forumlarinda yorumlari gorebilirsin.

ama ben xp64 ten kisa surede vazgececegimi sanmiyorum. cunku 200364 server icin cikan tum yamalar xp64 icinde aynisi cikiyor ve mikrozort un winserver urunlerine ozel muamele yaptigini hissediyorum.

neyse bu kadar xp64 reklami yeter, epey bi forumda yazi yazdim zaten.
    umarim sorunlarini cozersin,

bariskuran:
    anlattigin sorunlari vista64 de yasamadim.

sanirim kurdugun programlar vista64 e uyumsuz. (vista da calisiyor dienlerin cogu vista64 de calismadiklarini da ayriyetten belirtiyorlar).

kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 8 Ocak 2008; 14:55:40 >
  • ya işin aslı vista sonuçta neredeyse 1 yıllık bir işletim sistemi. artık vista'ya geçme zamanıdır diye düşünüyorum. bu dakikadan sonra çıkan bütün program-yazılım vs.ler vistayı destekleyecek ve desteklemek zorunda. sonuçta xp'den önce de ME vardı 98 vardı, bir sürü birşey vardı. sistem dönüşümleri her zaman sancılı oluyor.

peki lancelot;

vista 32'de çalışmayan programlar xp64'de çalışır mı? hani programların 32 bit - 64 bit problemleri var ya, o açıdan soruyorum.

vista 64 ile xp 64 arasında performans farkı nedir? (aynı sistem üzerinde)

benim 64bitlerde driver problemim olmadı, çünkü webcam ya da tv kartı gibi donanımlarım zaten yok ve zaten sistem yeni. artık yeni çıkan donanımlar vista desteği ile geliyor. ancak programlarda çok ciddi sıkıntılar çekiyorum. üstüne üstlük anlamadığım, ilk kurduğum 2-3 gün herhangi bir problem yaşamama rağmen, bir anda ne kadar programım varsa appcrash'den dolayı çöktü. msn, winamp, firefox, notifier... vista x64 sp1'i yükledim, pek çözmedi durumu.

genel olarak testlere baktığımızda bit ayrımı yapmaksızın vista'nın xp'ye göre daha hızlı olduğu görülüyor.

ya kafam karmakarışık oldu lancelot, 32ler RAM'imi görmüyor; 64bitlerin 32ye göre çok daha hızlı olduğu söyleniyor, -ki hıza ihtiyacım var, ama programlarım 64'de çalışmıyor, 32 ramlerimi görmüyor... xp64 vista64 vista32... aptal gidi kaldım 24 saattir onu deniyor bunu siliyorum... çok uyuz olmuş durumdayım.

• bariskuran
    sorularinin hemen hepsine yorumlarimi xp64 ve vista64 (ve başka) forumlarda yaptim. okursan epey bilgilenirsin.

sana kisayoldan bir yardimda bulunayim:

bu bilgisayar ya maddi durumun iyi olmasi durumunda toparlanacak,
    yada bir amaca hizmet edecek bir bilgisayar.

"grafik işlem yapıyor." demissin. nedir nicedir bu grafik isi yapan program. bilgisayara asiri yuklenen render, film islerini biliyorum.
    "grafik işlem yapan" programin ile iyi neticeler alabildin mi?
    "grafik işlem yapan" programin 64bit bit program mi (native64 diil)? (64bit uyumlu mu die sormadim) ilgili programin ve versiyonunun sitesi icin bir link verirsen sevinirim.

not: gerekirse native 64 e googledan bakarsin.

cevabiniza gore gerisini getiririz.

• lancelot, oku oku beynim başım patladı 24 saatir. dün akşamdan beri sistemi tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyorum.

sistem kişisel bilgisayarım değil, iş yerinde iş için kullandığım bilgisayar.
    outdoor ve masaüstü yayıncılık üzerine çalışıyorum. yani adobe serisi ürünlerini kullanıyorum.
    zaman zaman after effects vs gibi render gerektiren işler de oluyor, ancak sistem yeni olduğu için after effects'i deneme şansım olmadı. lakin creative suite 3 serisi oldukça hızlı çalışıyor. yani wouuvvvvv denecek kadar hızlı çalışıyor ki, bu da beni oldukça mutlu etmişti. ancak bu hızın işlemciden mi yoksa 8 gb RAM'den mi yoksa 64 bit vista'dan mı kaynaklandığını ya da hangisini çıkartırsan ne kadar ağırlaşacağını kestiremiyorum. çünkü aMD 4 çekirdek işlemciyi de ilk defa ben sipariş etmişim, istanbul'dan geldi. :))

cs3 serisinin 64 bit ile ilgili bir problemi olmadı.
    yoğun olarak video render alan bir makine için 8 GB RAM bile azdır bu arada.
    yani ana programlarımda herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum, ancak yan programlar olmayınca da olmuyor :)))
    cs3'ün şimdi sistesine baktım, 64 bit desteği yok sanırım. ancak herhangi bir problem çıkarmadı.

Microsoft® Windows® XP with Service Pack 2 or Windows Vista™ Home Premium, Business, Ultimate, or Enterprise (certified for 32-bit editions)

aslında ilk kurduğum gün herhangi bir sıkıntı olmadığını ve ufak tefek klasik vista32 - xp32 arasında da yaşanabilecek problemlerin dışında 64 bit olmasından kaynaklı çok ciddi bir problem olmadığını görünce çok sevinmiştim. ama 3.gün bütün programlar durduk yerde gitti. işin ilginç tarafı o ya :)) yani çalışan programlar bir anda patır patır appcrash hatası ile kapanmaya ve açılmamaya başladı. şimdi, o zaman yav biz bütün programların 64 bitlerini mi bulacağız, diye bir soru - sorun ortaya çıktı.

• Microsoft® Windows® XP with Service Pack 2 or Windows Vista™ Home Premium, Business, Ultimate, or Enterprise (certified for 32-bit editions)

native 64 bit olmadigi anlasiliyor. ayrica 64bit sistemlerde bulmasi uzun surecek hatalar muhakkak olacaktir. (ufak yada buyuk)

64bit 32bit kargasasi icin yine kisa bir ozet yapayim:
    (şahsi fikrimdir)

Windowslar:
    64bit icin xp64 hazir.
    64bit icin vista64 hazir diil.
    32bit icin xp32 hazir.
    32bit icin vista32 epey hazir. (ufak tefek sorunlari sp1 ile gececektir)
    Programlar:
    32bit icin xp32 : her program sorunsuz calisir.
    32bit icin vista32 : hazir (eski programlarda sorun cikabilir, populer uygulamalar kendini yeniledi)
    64bit icin : tek tük native64 var, geçen sene varolan programlar kendilerini vista32 icin yeniledi ve 64bit icin gerekli eklemeleri yapti. önümüzdeki sene hele vistasp1 cikinca tam bir native64 senesi olacak diye umuyorum.

64bit isletim sistemi 32bit isletim sisteminde hizli calissada, programlar native 64bit olmadiginda 64bitte daha yavas calisir. Tabi islemcinizle bu yavasligi ne kadar farkina varirsiniz bilemem, yaptiginiz islere bagli.

ayrica
    xp64bit e geciste ufak tefek seylere
    vista32bit e geciste yapi degisiklikleri bagzi seylerede dikkat etmek gerekir.

eger 8gb ram yaptiginiz isler icin muhakkak gerekli ise,
    işyerine kurmayi tasarladiginiz programlari (ufak - büyük) önce evde sınayip, sonra bir seferde işyerine kurmaniz daha iyi olur. işyerinde bu tür problemlerle ugrasmak sinir bozucu olacaktir. bunun icinde evde deneme yapabileceginiz:
    vista 64bit sp1 (tabi sp1 ciktiktan sonra)
    xp64bit sp2 (şiddetle tavsiye ederim)
    2003 32bit (versiyonlarindan 8gb destekleyeni, lakin server sistem oldugu icin pahali olur)

bunlarin yaninda, app crash hatasi nin cozumunude bularak sorunlarinizi bertaraf edebilirsiniz, lakin app crash ne xp64 de ne vista64 de basima gelmediginden ve sebeb olan program herkeste farkli olacagindan bir fikir yurutemem.

isyeri icin xp32bit i tavsiye ederim.
    maksat is yapmak oldugundan yıllanmış şarap kıvaminda sorunsuz çalışır xp32sp2.
    tabi hem critical update leri hemde gerekli diger updateleri ilk kurulumda yapmaniz kaidesi ile.
    (4gb rami de sokerekten)

ben sizin yerinizde olsam,
    a) yapilan ise gore 8gb ram gerekmiyorsa xp32 gerekiyorsa xp64 u secerdim.
    b) xp32 ile baslar, zamani gelince vista64sp1 e gecerdim.

kullanacaginiz program native 64 olmadikça (yada 8gb ram illada gerekmedikce) 64 bit simdilik gereksiz gorunuyor (64bit windows 32bit windows tan hizli acilir ve çalisir, ama programlar icin aynisi gecerli diil, yanilgi olmasin.). bir arkadas native 64 oldugunu dusundugu bagzi programlari bulup deneyip foruma yazacakti.

umarim 2 secenege indirme vesilesi ile yardimci olabilmisimdir.

• ufak bir not ekleyeyim:
    xp64 ve vista64 ü bi kaç ay once denedim ve xp64 de karar kildim.
    ev kullanicisi olarak epey fazla sayida program, codec, ivir zivir (300 üstü sanirim) kurdum, sorunsuz calisiyorlar.
    bagzi programlarda sorun cikti ve yeniledim tabi, onlar hakkinda da gerekli bilgiyi forumlarda sebebleri ile birlikte yazmistim.
  • kardes bende de var o tarz bi makina bende hiç bi sorun yok.. senin anakart falan neydi? bios update denedin mi ? bende 64 vista kullanıyom daha ne bir kilitlenme nede mavi ekran takılma sunu bunu calıstırmıcam dediği olmadı sp1 kurulu...
  • valla sanyo, durduk yerde 3.günde patırrtttt die indi sistem. valla mavi ekranı ben de görmedim ama, bir anda bütün programlarım açılmaz, ağa bağlanamaz hale geldim.

şimdi tekrar kurduk vista64ü, tekrar deniyoruz.
    sp1'i yükledik de, crack'ini bulamadık :)

bi de 3.günde sistem indi ya, acaba diyorum bu crackten mi oluyo bu... o da bi ihtimal tabii...

BSA yasal bir kurum değilmiş arkadaşlar... ahhaha 10 yıldır sürünüyoruz adamların kendisi yasal değilmiş. puhahahahaha
    crack deyince aklıma geldi.
  • Sorununun donanım sorunu olabileceğini hiç düşündün mü? Her ne kadar mavi ekran çıkmasa da ramlarin saçmalamış olabilir mi acaba? Bence bi ram test programıyla ramlerini test et işletim sistemleriyle boğuşmadan önce ..... Vista'da ram hatasında mavi ekran vermeden ağla ilgili sorun çıkarır mı bilemem ama yine de denemende fayda var. İşini garantiye almış olursun.

Ayrıca ben, orijinal olmayan XP 32 de "orijinal windows" uyarısı çıktığı durumlarda virüs olmadığı halde, sistemin aşırı yavaşlaması, ağın kendi kendine devre dışı kalması gibi durumlara da rastladım. Sisteme microsoft virüsü de bulaşabiliyor yani :) Bu durum belki crackli vista 64'de de olabilir. O zaman sanırım crackin yeni versiyonu bulman gerekecek :)

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
  • BIOS'taki "Memory Remapping" ayarı da çeşitli sorunlara yolaçabiliyor. Sistemime 2gb daha ekleyip ramleri 4gb yaptığımda ancak bu özelliği açarak Windows Vista x64'ü açmayı başarabilmiştim. Birkaç hafta sonra kendiliğinden TV izleme sırasında seste çatlamalar başladı ve ne yaptıysam düzelmedi. Aklıma son olarak BIOS'ta remapping özelliği geldi, onu kapadım ve sistemim bu sefer bu ayar kapalıyken açılabildi, sesteki sorun ortadan kalktı. Bir deneyin, işinize yarayabilir. RM'yi kapattığınızda BIOS ekranında ramler 3 küsür gb olarak görünecektir ancak işletim sistemi açıldığında ramlerin tamamını sorunsuz görecek ve kullanacaktır.
  • Herkez İşletim sistemini düşünerek yazmış. Kardeşim işlemci alırken neyi gözönünde bulunarak aldın, danışıptamı aldın yoksa biraz daha ucuz olduğundanmı. Birde grafik çalışacaksın. Intel in stabil olduğunu hiç düşünmedinmi ki zaten AMD işlemcilerin genel problemi durduk yere programların düşmesi, alakasız hatalar vermesi vb. Yazık okadar verilen paraya. Özellikle grafik içinae Intel alacaksın. Birde anakart çok önemli.
  • quote:

Orjinalden alıntı: adnanbakırcı

Herkez İşletim sistemini düşünerek yazmış. Kardeşim işlemci alırken neyi gözönünde bulunarak aldın, danışıptamı aldın yoksa biraz daha ucuz olduğundanmı. Birde grafik çalışacaksın. Intel in stabil olduğunu hiç düşünmedinmi ki zaten AMD işlemcilerin genel problemi durduk yere programların düşmesi, alakasız hatalar vermesi vb. Yazık okadar verilen paraya. Özellikle grafik içinae Intel alacaksın. Birde anakart çok önemli.

AMD işlemciler ne kadar rezil, birşeye yaramaz işlemcilermiş de haberimiz yokmuş. Intel işlemcileri ise stabilmiş. Bilgisayardan anlayan adamlar anlamayanlara "neden AMD aldın?!" diye kızarlarmış. Gökten üç elma düşmüş, masal burada bitmiş, çocuklar uyanmış.
  • Klasik AMD serzenişi olmuş seninki:) O kadar ince ayar yapması nafile arkadaşın, hatta yazarsın sayfalarca şurayı değiştir şu update di yap vb. Ramlardan olsa problem, işletim sistemi kurulmazdı zaten, kurulurken hata verirdi. Peki sorun nerde:)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.