https://medyamerkezi.vodafone.com.tr/basin-bultenleri/vodafone-dan-5g-yolunda-yeni-hiz-denemesi |
Vodafone’dan 5G Yolunda Yeni Hız Denemesi (sektörel)
-
-
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/154774316 bunu ben daha once acmistim
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Daha 4gyi bırak 3gyi oturtamamış bir firma 5g diyor saka gibi
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Vodafone'un çekirdek şebeke yazılımları çok eskide kalmış bir rivayete göre Telsim'den beri kernel hiç değişmeden sürekli üstüne eklemeler yapılmış. Bu yüzden birçok hizmetinde sorunlar var. Örneğin 3G-4G geçişi de diğer operatörlere göre daha yavaş ya da bazen hiç geçemiyor. 5G'ye geçmek istemeleri de çok normal çünkü 4G'de aldıkları frekanslar iş görmüyor en basit telefonla görüşmekte bile sıkıntı çıkarıyor. VOLTE teknolojili cihazlarda adamlar 3G ve 2G ile konuşma yapabilirsiniz diye şikayete cevap yazıyorlar. Lakin ucuz olduğu için yeni hat aldım ucuz etin yahnisi olarak kullanıyorum kullanılmayacak kadar felaket değil.
-
Vodafone GR (Yunanistan) da sanırım telsim kerneli kullanıyor olmalı dediğinize göre?
All About TechyoutubeVodafone 5G not even connecting after handover failure to 3G (vs COSMOTE 5G)https://www.youtube.com/watch?v=cLuS5JuSihA
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxi909 -- 5 Ocak 2023; 22:55:57 > -
Bu video iki sonuç veriyor birincisi ben yanılıyorum. İkincisi Vodafone dünya genelinde ölmüş ağlayanı yok. 5G veren operatörün yanında 3G'yi bile veremeyen operatör.
-
5G Teknolojisi muhtemelen Vodafone'dan kabul edilebilir hızlar alabilmemiz için imkanı sağlıyor. Sebebi ise 5G hızının yüksek olmasından ötürü, kapsama alanı dar ve bu sebeple, Vodafone yakın yerlere birden fazla anten yerleştirmek zorunda. Bu durum, yakın menzilde bizlere yüksek hızlar sağlayacaktır. 3G ve 4G'de yetersiz performansın sebebi kapasite sorunları olduğundan, yeterli baz istasyonları için yeterli yatırımları yapmadıkları için, baz istasyonlarını düşük frekansta çalıştırıp, çekim kuvvetini yüksek, alınan hızın ise özellikle yoğun kullanım saatlerinde çekilemez hâle gelmesine sebep oluyordu. Ancak Vodafone'un tek şansı şu an 5G gibi görünüyor.
Kısaca, Vodafone'un geçmişte yaptığı az yatırımlar sebebiyle Vodafone'da genel bir performans sorunu vardı ki hâlen daha bu sorun 3G ve 4G şebekelerinde devam ediyor. Ancak 5G için iyi hazırlanmak zorunda gibi görünüyor. Çünkü, 5G hat alıpta, ortalama olarak en az 400-500 Mbps hız garanti edilmesi gerekli. Bu hızın altının 5G için kabul edilmesi mümkün değil. Yoğun kullanım harici saatlerde ise rahat 2 Gbps yani 2000 Mbps veya üzeri görülebilir. Ancak bu biraz da kullandığınız cihazın teknolojisine de bağlı. Üst segment bir cihazdan 2 Gbps veya üzerini rahatça alırsınız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 6 Ocak 2023; 3:47:52 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Vodafone’nun Türkiye’ye pek yatırım yapacağını sanmam. Diğer operatörler 5-10 metrede bir baz istasyonu kuruyorsa Vodafone 50-100 metreye bir baz istasyonu kurup yine patates bir hizmet verir.
Ama şaşırtması çok iyi olur. Rekabet artar, zaten 5G’yi fazla data yiyecek diye çok kullanmayacağız orası ayrı. :D
3G-4G candır.
5G'de yüksek kotalar veya kotasız tarifeler sunulabilir diye düşündüm çünkü çok hızlı olduğu için kolay biter kota.
-
5G’de kotaların artacağını veya kotasız tarifelerin artacağını düşünüyorsan daha çok masumsun hocam.
Artmak zorunda çünkü hızlar da artıyor üstelik 4G'nin kat ve kat fazlası.
-
Valla paşam hiçte zorunda değiller. Bu hizmet zorunlu bir hizmet yani adam istese 1GB’ı 100TL’ye de satar, 1000TL’ye de. Sesini de çıkaramazsın çünkü bir şey yapamazsın aksi takdirde internetsiz kalırsın. Ben sonuçta hizmetimi veriyorum neden az paraya hizmet vereyim der kârıma bakayım der.
Sen dua et kotalı tarifelerin fiyatları arşa çıkmasın. Sınırsızları geçtim kotalılar bile şimdiden 1GB 100TL oldu. 5G bahanesine zam da yaparlar. Kapasitelerimiz yetmiyor deyip sınırsız da getirmezler.
Bu dediğinize katılıyorum şebeke geçişleri diğer operatörlere göre farklı, örneğin turkcell ve TT da kapalı bir ortama girdiğiniz an eğer ki 4G çekmiyorsa çok seri bir şekilde 3G'ye düşüyor (konuşma halinde dahi olsanız) ama vodafone bir müddet bekliyor servis yok yazısını gördükten bir kaç dakika sonra 3G veya 2G ye geçiş yapıyor bu durum benim de dikkatimi çekmişti. Ancak Vodafone'un bir diğer sorunu da telefonun durduğu yerde sürekli 4G bandları arasında git gel yapması, bulunduğum yerde TT 4G de yalnızca 1800 ve 800 MHz bandlarını kullanıyor ancak vodafone 800, 900, 1800, 2100, 2600 bunların hepsini de kullanıyor ve telefon masanın üzerinde dururken bile sürekli band değiştiriyor bu da anlık internet kesintilerine sebebiyet veriyor ve şarjı da tüketiyor.
-
Herkes toplansa bal gibi dinlerler.
-
400-500 Mbps hız garanti edilmesi, 2 Gbps filan sanırım hiç 5G deneyimlemediniz. Reklamlardaki rakamlara bakmayın, 4G içinde öyle şaşalı rakamlar atıp tutuluyordu. Lakin çok kısıtlı yerler dışında 4G'de bu hızlar görülmüyor. 5G'de de aynı hem yurtdışında hemde İstanbul Havalimanında 5G kullandım 500 Mbps'in üstünü göremedim. 500 Mbps'i de İstanbul Havalimanında gördüm çünkü şebeke bomboş, şebeke dolu olduğunda 200-300 Mbps'ler ancak görürüz.
Vodafone'un sorunu ise baz istasyonu sayısı değil, kullandığı frekanslar. Vodafone'un baz istasyonu sayısı Türk Telekom'dan fazla ama artık basit bir telefon görüşmesini bile zor sağlıyor. Telefonla konuşma işi 2G'de çözüldü adamlar 4G'de bunu başaramıyor.
Şu anda 1 GB internetin 100 TL'ye satıldığını düşünürsek 5G ile daha çok yatırım yapılması sebebiyle fiyatlar daha pahalı olacak. 2 GB taban olur fiyatlarda 200 TL'den başlar. Sen istediğin kadar toplan adam zararına hizmet satar mı? Bak devlet marketlere sürekli bağırıyor marketlerde fiyatın düştüğüne şahit oldun mu? Devletin kendisi Özel İletişim Vergisi'ni %122 artırıyor, Network ekipmanlarından %80 ÖTV alıyor üstüne kur olmuş 19 TL ve biz toplanıcaz firma fiyatları düşürecek. Tabii emrimiz olur Zeki Müren'de bizi görür mü?
-
5G Baya hızlı ama?
Eren YilmazyoutubeTelekom Speedtest 5G | iPhone 13 | Mein Rekord!https://www.youtube.com/shorts/_9_dReFt2wI -
Bu konunun aynısı daha önce açıldığı için konuyu kilitliyorum.
Buradan devam edebilirsiniz arkadaşlar;
https://forum.donanimhaber.com/vodafone-dan-5g-yolunda-buyuk-adim-hiz-rekoru-geldi--154774316
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X