Selamun aleykum kıymetli forum arkadaşlarım ustalarım. Bir devre yapmak istedim ama uğraştım beceremedim. Besleme 12v veya 5v olabilir, basit mümkün olan en az elemanla ve yazılım kullanmadan voltaj verilince 1-2 saniye gecikme ile 1 kere 1-2 saniye çekecek ve bırakacak bir role devresi. voltaj kesilinceye kadar birdaha çekmeyecek ancak voltaj kesilirse ve tekrar verilirse aynı olay devam edecek. Böyle bir devre yapmak istiyorum yardımcı olursanız çok memnun olurum. Amacım uydu cihazını açınca televizyonuda açmak kapatıncada kapatmak. uydu cihazından alacağım referans voltajı ile bir role çektirip tv ye elektirik vermek ve 1-2 saniye sonra tv açma düğmesini role ile kısadevre edip açmak. Kısaca tv kumandasını mümkünse pek kullanmamak diyeceksinizki akıllı kumanda alıp hem uydu alıcısını hemde tv yi aç kapat ama ben kendim böyle birşey yapak istiyorum hemde birçok 2 kumanda kullanan arkadaşada faydalı olabiliriz. şimdiden çek teşekkür ediyorum. |
Voltaj verilince 1 kere çekip bırakan role
-
-
Tv eski ise, stand-by ı iptal edip, elektrik gelir gelmez açılır hale gitirilip, uydudan röle çektirilerek direk tv açmak da düşünüleblir. Röle ile tv-nin herhangi bir tuşuna basıp açmayı düüşünüyorsunuzdur anlaşılan.
Ancak, bu bahsettiğiniz tip devreleri çok kere isteyenlere vermiştim ama yapmadım. Timer devresi, bldiğiniz basit timer. Timer elektrik alır almaz aktidtir yani çıkış veren cinstir, süresi dolunca pasif olur. Bu devrenin sürdüğü röle de, elektrik geldiği anda aktiftir, sonra pasif olur. Yalnız bu devre sık kullanılırsa, timerdaki kondansatör dolu kaldığından aktifleşmeyebilir. Bunu engellemek için, çoklu bağlantılı röle kullanıp, timer kondansatörünü rölenin pasif konumunun yani NC ve COM ayaklarının (uygun bi dirençle topraklaması)/ kısadevrede tutması sağlanabilir. Rölede bağlantı almak yerine, kondansatörü devamlı boşaltan uygun bir direnç de eklenebilir.
NOT: rölenin NC-COM ayaklarının kondansatörü kısadevre etmesinden dolayı, kondansatör iş görmez diye düşünülebilir ancak kondansatörün elektrik çekmei ile, kıadevrenin elektrik çekmesi aynı etkiyi yaptığından devre direk açılacaktır. Açıldığı anda röle aktifleşip kondansatörün röle tarafından kısaevresi bozulup, kondansatör dolmaya yani timer saymaya başlayaaktır.
-
ÜsttEKİ DevrenİN PNP transistörle kurulmuş tasarımına göre yazmaktayım. Denk gelirse eklerim. Röle ile kondansatör deşarz bağlantıı da yine PNP transistör kurulumuna göre.
Bu tip bir devrede P yazan ve 10-470k-ohm değer yazılı potansiyometre ile zaman ayarı yapılır. Pot değerinin artması zamanı da arttırır. B yazan ve kondansatörü kısa devre eden buton kısmı bağlantıına da ya bahsettiğim röle li işlemi yaparsınız ya da uygun değerde bir direnç ile daimi kısadevre edersiniz.
Ancak aklıma daha artistik bir çözüm geliyor. iki röle ile..... Uydu açılınca bahsettiğiniz sinyal ie iki röleyi de çektirirsiniz. Bir tanesi küçük daha erken çekip tv elektriğini verir, o esnada büyük röle çekmemiştir ve NC uçları stand by için tv düğmesini kısadevre edip tvyi açmaya zorluyordur. Bu daha büyük olan röle de çektiğinde bağlantı no ya geçtiğinden aynı düğmeye basma işlemi devam etmez. Ancak tvnin açılma zamanlaması ile uyması zor...
Darbe akım anahtarı yani vavien için kullanılan bir cins parça ile d çözüm üretilir ama pek uymaz...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 16 Kasım 2021; 18:23:29 >
-
Cevabınız için çok teşekkür ederim bu devreyi simulasyonda denedim ama hep nedense normalde açık kontağı düşündüm oyüzden bir türlü yapamadım açıkçası normalde kapalı kontak aklıma geldide tv ye elektirik gelir gelmez hemen açma tuşuna basmak sorun çıkatırmı bilemedim.
Ama fikriniz simulasyonda işe yaradı teşekkür ederim şimdi devreyi kurup deneme yapmam lazım ama tv de burda değil ben istanbuldayım tv sakaryada ancak gidince deneyeceğim.
Devreyi bir çalıştırayımda hem 12v hem 5v için simulasyon yaptım çalıştı aslında tv nin standby voltajı 5v ordanda alablirim yada tv eğer çalışırsa açılacağı için 12v tanda besleyebilirim bakalın deneyerek bulacağım artık.
-
Yazdığım mantıkla yani rölenin kondansatörü boşaltma mantığı ile seri çalışma için, PNP transistör tasarımında kullanılması lazım.
Ama siz görüldüğü haliyle sorununuzu çözebiliyoranız evladır.
-
@savsat2000 Zaman yani devrenin bekleme süresi (kondansatör ve ya direnç değerleri değştirilerek) çok kısaldığında ya da uzadığında bu devrelerde sorun çıkabilir, bilginize.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 17 Kasım 2021; 18:7:53 > -
Teşekkür ederim uyarınız için simulasyonda sorunsuz çalışıyor henüz denemedim ama daha önce simulasyonda çalışıp uygulamada çalışmayan veya sorun çıkan çok devreyle karşılaştım tabiki iyi bir deneme ve test aşaması olacak.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X