Şimdi Ara

Vücut Geliştirmeci Vs Powerlifter - Hangisi Daha Güçlü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.519
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Konu hakkında yaygın bir inanış var, o da şu ''Vücutçular içi boş kaslara sahip, kasları kocaman ama güç yok, steroid alıp şişiyorlar.'' Böyle bir inanış var.

Powerlifterlar daha güçlü, şimdi bu doğru mu... Öncelikle steroid konusuna gelirsek evet profesyonel sporcuların hepsi ilaç kullanıyor. Yoksa zaten o acayip vücutlar çıkmazdı bu kısım doğru. Fakat powerlifterlar steroid kullanmıyor mu zannediyorsunuz, onlar da kullanıyorlar.

Gerçi steroid konusu geniş bir konu vücutçuların başına patlasa da... Hemen hemen profesyonel yarışılan her branşta kullanılıyor. Belki masa tenisinde falan kullanılmıyordur. Yani bunu atleti de kullanıyor, futbolcusu da kullanıyor, basketbolcusu da kullanıyor. Vücut geliştirmecilerdeki kadar yaygın olmasa da...

Demek ki bu steroid konusunu bir kere kapatalım. Çünkü powerlifter da kullanıyor vücut geliştirmeci de kullanıyor. Profesyonelse her ikisi de kullanıyor.

Şimdi powerlifter daha mı güçlü sorusuna gelelim. Ne yaptığına bağlı, vücut geliştirmedeki amaç kası büyütmektir, kasa şekil vermektir. Amaç o olduğu için güçle ilgilenmezler fakat bu vücut geliştirmecilerin güçsüz olduğu anlamına gelmez. Bakınız Mr. Olympia'da yarışmış vücutçulara, adamlar 200 KG İncline Barbell Press yapıyor ve bunu 10 tekrar 15 tekrar yapıyor, 8-10 set yapıyor.

Powerlifter ne yapıyor? Yaptığı temel olarak 3 hareket var. Bunlar Bench Press, Deadlift, Squat. O hareketlerde vücut geliştirmedeciden daha güçlüdür ama vücut geliştirmeci de güçsüz anlamına gelmez. Çünkü profesyonel vücut geliştirmeci de o kilolara yakın kilolarla çalışabiliyor. Çünkü vücut geliştirmeci tek tekrar yapmıyor ama 15 tekrar yapıyor. Ama belki bir powerlifterın o hareketlerde 30 saniye, 45 saniye dinlenmeyle 10 tekrar 15 tekrar 8 set 10 set yapsın, bakalım o zaman nasıl tepki gösterecek. Vücutta güç olayı şöyle oluşuyor, güç de değil de kasılma...

Motor Unit diye bir tanımlama vardır. Bu şudur bir motor nöron ve idare ettiği bütün kas liflerinin tümüne Motor unit denir. Yani beyinden emir gelir ''Bench Press yap.'' beyinden emir gelir hangi kaslar kasılacak? ''Triceps kasılacak, Pektoralis majör kasılacak'' O emri kaslara ulaştıran motor nöron vardır yani uyarıcı nöron. Ve o çeşitli kas liflerine yapışır, o kas liflerini uyarır.

Sürekli tek tekrar yaparsanız artık merkezi sinir sistemi ( nörovasküler sistem), Kas iskelet sistemi o hareketlere alışmıştır dolayısıyla siz 1 tekrarı vücut geliştirmeciye göre daha çabuk yapabilirsiniz. Vücutçu da powerliftera göre daha çok 10-15 tekrar çıkartabilir. Bu demek değildir ki vücut geliştirmeci güçsüz. Şunu söyliyeyim o 3 harekette, nedir o 3 hareket Bench press, Squat, Deadlift evet powerlifting yapanlar bu hareketlerde vücut geliştirmecilerden daha güçlüdür.

Ama onun dışında vücut geliştirmeciler de aşağı yukarı powerlifterların çalıştığı kilolara yakın kilolarla çalışabilir. Vücut geliştirmede amaç güce odaklanmak değil, kası çalıştırmaktır dolayısıyla amaç kası büyütmektir.
    Bir vücut geliştirmeci isterse powerlifting de yapabilir.

Powerlifting dalında kasın görüntüsüne önem verilmez dolayısıyla adamlar diyet falan yapmıyorlar. Vücut gelitirmede öyle değil, vücut geliştirmede adam diyete giriyor, karbonhidratı azaltıyor falan dolayısıyla güçte düşme yaşanıyor. Fakat powerliftingte böyle bir durum yok, diyet yok, diğer taraftan adamlar sürekli aynı hareketleri yapıyor.

Onun dışında 3 harekette vücut geliştirmeciden güçlüdür dedim ya, diğer taraftan Lat Pull Down yapsınlar mesela, vücut geliştirmeci kadar ağır kilolarda yapamazlar.

Yani konuyu toparlayacak olursak Vücut Geliştirmeciler güçsüz değildir. Bu vücut geliştirmecileri genelde kıskanan vücudu olmayan tipler tarafından uydurulmuş şeylerdir. Böyle bir gerçek yok, bunun bilimsel bir dayanağı da yok. Motor unit olayına değindik biraz evvel, vücut geliştirmeciler de güçlüdür.

Diğer taraftan, Bench Press, Squat, Deadlift hareketlerinde powerliftarlar vücutçudan daha güçlüdür ama vücut geliştirmeciler de onlara yakın kilolar basarlar.

Vücut Geliştirmeci isterse de Powerlifting'e geçebilir. Eğer sadece güce önem veriyorsa. Sonuçta büyük kas, büyük güç demektir arkadaşlar. Yoksa adamda 56 CM kol olacak, adam ağır kilo basamayacak olur mu yok öyle birşey :) bunlar uydurma şeylerdir. Vücut Geliştirme yaptığınızda da gücünüz ciddi derecede artış gösterecektir. Bütün olay bu :)

Herkese Bol Şans...

Dipnot: Bu makalemde Savaş Cebeci'nin ''Vücutçu & Powerlifter Hangisi Güçlü'' başlıklı videosundan faydalandım.

KAYNAK:https://www.derinlerden.com/2018/08/vucut-gelistirmeci-vs-powerlifter.html Vücut Geliştirmeci Vs Powerlifter

• Aga direk metni kopyalamışsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fullmetal Chemist -- 20 Ağustos 2018; 18:49:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fullmetal Chemist

Aga direk metni kopyalamışsın
    Sitedeki metinden bahsediyorsak zaten bana ait
  • Başlangıç ve orta seviye vg'ci pl'ci güç karşılaştırmasında baya bir fark var benim gözlemlerime göre, üst seviye sporcularda durumu bilmiyorum. Zaten eskiden bu iki sporu aynı anda icra ediyormuş piyasadaki bir çok kişi, hala yapan layne norton gibi isimler var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Do Squats -- 20 Ağustos 2018; 22:9:5 >
  • tabikide powerlifter daha güçlüdür ama vücutcular boş değildir. salonunuzda define 40cm kolu olupta benchte 60 kilo kaldıran adam görüyor musunuz?

en büyük yanlış şudur misal ben şuan güç odaklı çalışıyorum squatta en fazla 8 tekrarım var ki o da son set. benim en fazla kaldırdığım 110kg 3 tekrar. bizim salonda dana gibi bir adam var rahat kendisi 100 kilo aşırı büyük. bu abinin antremanında squat son hareket ve 100kg ile 4x12 yapıyor. eminim benim gibi ilk hareket yapsa ve 5 tekrar denese belki 180 kiloyu bile kaldırır ben bu adamdan daha güçlü değilim bunun bilincinde olmam olmam lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nuriboyka -- 20 Ağustos 2018; 23:28:39 >
  • Strength Wars

Bu linkte güzel kapışmalar mevcut, takip edebilirsiniz
  • Hangi vucut geliştirmeden bahsediyoruz bizim ülkemizde yapılan ise , powerlifterlerin altında ezilir giderler. Bahsettiğim şu her hafta gidip super set drop set yapan tipler.

Powerlifterlerin bence daha güçlü olmasının ana odak sebebi calışma programlarında bi programlamanın olmasıdır bi düzen olmasıdır. Adam her hafta ağırlık artırıyor vucut buna adapte oluyor. Bizim bu hafta + 20 tekrar yapan üstüne drop set çakıp haftaya ondan daha iyisini yapmayan vucut geliştirmecimiz bi powerlifter gibi mümkünatı yok güçlü olamaz sistematiği yok çünkü.

Son zamanlarda çok kafa vucut geliştirmeciler bile powerlifting stiline geçmeye başladılar sebebi bilim bunu söylüyor bunu öneriyor. Bütün powerlifting programlarının bi sistematiği bi düzeni var haftadan haftaya seni daha zorunu yapman için zorluyor.

Natural sporcuların kesinlikle programlamasını powerliftingden alması lazım . Ben 4 yılıma kadar overtraininge genetik sınırıma takıldığımı sanıyordum. Eric helms denen youtuber ile tanışana kadar proggresive overload içeren powerlifting programları ile başladım bi süre wendler sonra texas filan denedim sadece 3 tane compound ezgersiz ile aldığım etkiye inanamassınız 4 yılımdan sonra.

Kim diyor hocam powerlifterler diyet yapmıyor diye, Benim tanıdığım 2 yarışma gören adam ellerinde kağıt ile telefon'da da fatsecret ile geziyolar. Powerliftinde hem vucut programları hemde beslenme programları daha düzenli tutuluyor.

Savaş cebeci bu konuda konuşacak son adamdır. NOrmal bi besyo eğitimi alıp masörlük yapan adam nasıl bizim insanlarımıza kendini bilim adamı diye yedirdi onuda anlamıyorum. 25 yıl spor yapmış bi insanın 22 yılda yapamadığı vucudu 22 yılından sonra yapması herhalde gökten vahiy geldi aynı şeyi sayfasına yazdığımda beni banladı beyfendi. Hiperpigmentasyon ile gelen kahverengi lekelerinide instagramda garibim cocuklara güneş lekesi diye yediriyor en çok ona gülüyorum.

Bizim son zamanlarda bi kaç powerlifter genç var youtubede parlayan o cocuklar öyle ağırlıklarla calışıyorlarki savaş cebeciyi bara takar calışırlar. Sebebi vucut geliştirme yapmıyo olmaları değil yapıp bi sonuca ulaşamayıp düzgün programlaması olan bi spora geçmeleri. Ha ama onlarada sırf 50 cm kolu yok diye zargana diyo bizim çok bilgili gençlerimiz.

Powerlifteri sadece kondisyon bazında alt edebilir vucut geliştirmeci yoksa pert olur çıkar. 250 kg deadlift yapan bi cocuğu lat pull down'a oturtturun vucut geliştirmeciği çiğ çiğ yer yukarıda atılan vs atılan
    Strength kanalında zaten örnekleri kaynıyo.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB39D0135 -- 22 Ağustos 2018; 15:39:35 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • powerlifting sporcuları temek hareketlerin en ağırını yapmak için çalışır.Bu gün gördüğünüz ve çalıştığınız hareketlerin tamamının temeli bu 3 harekettir.Bu hareketler full body çalıştırır zorlanmayı ve çalışmayı harekete göre birden fazla kas grubunda hissedersiniz.
    Yani powerlifting'ler kesinlikle bodybuilding yapanlara göre çok daha güçlüdür.
  • Powerlifter kendisiyle aynı kiloda olan bir vucut geliştirmeciye karşı ister 3 tekrar olsun ister 20 tekrar olsun her tekrar araliginda daha gucludur. Tartışması bile olmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence güreşçi daha güçlü .
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.