Şimdi Ara

WİNG TSUNG (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
742
Cevap
8
Favori
108.695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sayin wing tsun umarim okulunuza gelebilrim.
    17 yil once tai pen spor salonunda salih avci hocamizin ogrencilerinden ismini hatirlayamiyorum su an egitici hocamin, ondan ders aliyordum ve bugun o kadar pismanim ki neden devam etmedigim konusunda.
    umarim sizinle bende baslama firsati bulurum.

gecmis yazilarla ilgili birkac ilave yapmak istiyorum
    wing tsun/tzun/chun ismi ile ilgili; cinliler im kullanirlar buna japoncada kanji denir. bu imlerin latince karsiligi yoktur telafuz karsiligi vardir geleneksel latin harfine dokuldugunde aslen chun diye gecer. cunku telafuzu chun'dur.
    diger yazilarda farkli sporlardan bahsedilmis her ulkenin; ve kisim kisim wing chun kucumsemeleri yapilmis : (
    ben size kendi arastirmalarimdan birkac sey yazmak istiyorum ve iclerinde neden wing chun u tepeye tasidigimi da belirteyim. 1982 den beri dunya dovus sanatlarina hayranlik duyuyorum ve deli gibi arastiriyorum. ninjitsu olsun kamikaze olsun hapkido olsun karate olsun hepsi cok degerli sporlar ama surada bi gercek var Cin'dekilerden baska butun hepsi spor diye gecer sadece Cin'deki bu olgu savas sanatidir ve insan oldurmeye yoneliktir. bir kung fu cesididir bir bayan tarafindan gelistirilip temel felsefesi su sekilde oturtulmustur. gelen ataklari bayan edasi yumusakligi ile celmek bir panter hiziyla ani ataga koyulmak bir ayi gucuyle vurusu sonlandirmak. yani vucudu asla yormayan mantik. ya da etkiye tepki olayi geldigi gibi savustur guc harcamadan. ben yillardir her turlu dovus sanatindan biraz biraz tattim. Cinden gelen bir saolin ustasindan bile saolin kung fu ogrenme firsati buldum bir parca. tabi saolin tapinagindakiler cok farkli kendi gozlerimle kaplan pencesiyle agac kabugu parcalayan insanlar gordum. bu adamlarin zaten karsisinda durmak bile hata kesinlikle olumle sonuclanir saldirilar. tek parmagiyla karpuz delip leopar vurusuyla hindistan cevizi parcaliyorlar. ve bunlara tek karsi koyabilen diger kung fu sanati wing chun. cunku rakibin gucunu rakibe kullanabiliyor.
    arkadaslardan biri bir kac spordan bahsetmis ve boksorun karsisinda duramama olayina girmis. bi denesinler bakalim boksor ne kadar durabiliyor bir sifunun karsisinda. gucten cok hiz onemlidir ve de hareketlerdeki esneklikle kivrilma. butun hayatimi savas sanatlarina buyuk bi manyaklikla baglanmamin tek nedeni bruce lee di. artistik hareket yok keskin duz parlak akilci vuruslar. en cabuk rakibi nasil egale edebilir. hatta bruce lee nin bir yazisini okumustum. filmlerde gordugunuz suslu hareketlerle kimseyi dovemezsiniz. en basit goze o kadar hos gorunmeyen hareketlerle anca bunu basarabilrsiniz. wing chun u izlediginizde saniyelik hareketlerle rakibi egale ediyorsunuz. ve en zor olanida 1 adimdan daha yakin bir mesafede inanilmaz kuvvetli hislerle.

saygilarimla

• quote:

Orijinalden alıntı: robotech3

sayin wing tsun umarim okulunuza gelebilrim.
    17 yil once tai pen spor salonunda salih avci hocamizin ogrencilerinden ismini hatirlayamiyorum su an egitici hocamin, ondan ders aliyordum ve bugun o kadar pismanim ki neden devam etmedigim konusunda.
    umarim sizinle bende baslama firsati bulurum.

gecmis yazilarla ilgili birkac ilave yapmak istiyorum
    wing tsun/tzun/chun ismi ile ilgili; cinliler im kullanirlar buna japoncada kanji denir. bu imlerin latince karsiligi yoktur telafuz karsiligi vardir geleneksel latin harfine dokuldugunde aslen chun diye gecer. cunku telafuzu chun'dur.
    diger yazilarda farkli sporlardan bahsedilmis her ulkenin; ve kisim kisim wing chun kucumsemeleri yapilmis : (
    ben size kendi arastirmalarimdan birkac sey yazmak istiyorum ve iclerinde neden wing chun u tepeye tasidigimi da belirteyim. 1982 den beri dunya dovus sanatlarina hayranlik duyuyorum ve deli gibi arastiriyorum. ninjitsu olsun kamikaze olsun hapkido olsun karate olsun hepsi cok degerli sporlar ama surada bi gercek var Cin'dekilerden baska butun hepsi spor diye gecer sadece Cin'deki bu olgu savas sanatidir ve insan oldurmeye yoneliktir. bir kung fu cesididir bir bayan tarafindan gelistirilip temel felsefesi su sekilde oturtulmustur. gelen ataklari bayan edasi yumusakligi ile celmek bir panter hiziyla ani ataga koyulmak bir ayi gucuyle vurusu sonlandirmak. yani vucudu asla yormayan mantik. ya da etkiye tepki olayi geldigi gibi savustur guc harcamadan. ben yillardir her turlu dovus sanatindan biraz biraz tattim. Cinden gelen bir saolin ustasindan bile saolin kung fu ogrenme firsati buldum bir parca. tabi saolin tapinagindakiler cok farkli kendi gozlerimle kaplan pencesiyle agac kabugu parcalayan insanlar gordum. bu adamlarin zaten karsisinda durmak bile hata kesinlikle olumle sonuclanir saldirilar. tek parmagiyla karpuz delip leopar vurusuyla hindistan cevizi parcaliyorlar. ve bunlara tek karsi koyabilen diger kung fu sanati wing chun. cunku rakibin gucunu rakibe kullanabiliyor.
    arkadaslardan biri bir kac spordan bahsetmis ve boksorun karsisinda duramama olayina girmis. bi denesinler bakalim boksor ne kadar durabiliyor bir sifunun karsisinda. gucten cok hiz onemlidir ve de hareketlerdeki esneklikle kivrilma. butun hayatimi savas sanatlarina buyuk bi manyaklikla baglanmamin tek nedeni bruce lee di. artistik hareket yok keskin duz parlak akilci vuruslar. en cabuk rakibi nasil egale edebilir. hatta bruce lee nin bir yazisini okumustum. filmlerde gordugunuz suslu hareketlerle kimseyi dovemezsiniz. en basit goze o kadar hos gorunmeyen hareketlerle anca bunu basarabilrsiniz. wing chun u izlediginizde saniyelik hareketlerle rakibi egale ediyorsunuz. ve en zor olanida 1 adimdan daha yakin bir mesafede inanilmaz kuvvetli hislerle.

saygilarimla

yani şu yazı o kadar maddi hatayla dolu ki neresinden tutulsa elde kalır.
    sadece sanat-spor olayına gireyim.
    aikido, ninjutsu, aikijutsu, kenjutsu, bojutsu, jiu jitsu hepsi de spor oluyor öyle mi?
    hahaha
    Boksör-Sifu olaylarına gelince, bu iş şöyle başlar hocam, birisi çıkar der ki "biz herkesi döveriz bik bik bik" (ki bunu hem Avcı hem EBMAS hem de EWTOdan duymuş bir adamım)
    bunun üzerine başkası da çıkar "okidoki azizim, söylediğin şeyi hadi gel de uygula"
    ama şimdiye kadar bunu yapan olmadı, en azından WT ile yapan olmadı.
    Örneğin Yasin Mengillüoğlu, Özgür Baş ve Nehar Ern bizzat BJJ ve/veya grappling çalıştılar hala da çalışıyorlar son ikisi neyse ama YM ringe çıktı ve yaptığı şey kesinlikle WT değildir. isteyen bu maç görüntülerini youtube'den bulsun indirsin.

• Arkadaşlar emin boztepe den gerçekçi kendini savunma diye bir eğitim cd si varmış nasıl ulaşabileceğimi bilen varmı(rapid dışında)
  • quote:

Orijinalden alıntı: wingtsun_psycho

Arkadaşlar emin boztepe den gerçekçi kendini savunma diye bir eğitim cd si varmış nasıl ulaşabileceğimi bilen varmı(rapid dışında)

bunun torrent görüntüsü vardı ama dostum tavsiye etmem, ama çok istersen linki özelden atarım.
  • Atarsan beni çok sevindirirsin arkadaşım
  • boks diyorum, birde kickboks diyorum bunun yanında muay thai diyorum. Hiç gitmeyenler bir gitsin iyice pestiliniz çıksın, bir iki kere kaşınız açılıp gözünüz morarsın. Ya da çeneye aldığınız darbe ile birkaç gün yemek yerken acı çekin o zaman belki wing tsun ilahlaştırılmaktan vazgeçilir. Wing Tsun videoları yaklaşık 20 tane var ama bana birşey ifade etmiyor. Hiç antreman izlemedim gitmedim ama boks ve kickboks için diyebilirim ki, wing tsun bunlara rahatlıkla mı meydan okur? Hadi oradan....

Wing Tsun giden arkadaşlara rica ediyorum acaba aralarında ringe çıkabilecek var mı? Yani gönüllü olarak hocalarına sorsun bir maç ayarlasalar ne derler?
  • Ben WT yapiyorum. Su anda firsatim olamdigindan calistigim bir hoca yok. Kendi kendime duzenli antreman yapmaya calisiyorum. Su ana kadar yanlizca benden daha fazla deneyimi olan bir Judocuyla karsilastim. Salonda stillerimizi gorme amacli bir karsilasmaydi. Hic bir yumruk, dirsek, tekme vb. saldiri tekniginin kullanilmamasini istedi(Judo'da yokmus). Kabul ettim. Genelde yerde biten dovusler oldu. 10 mactan 6'sini o aldi, 4 unu ben(Oranlar tahminidir. Kesin rakam degildir). WT'nin saldiri teknikleriyle birlikte yakin mesafede Judo'dan ustun oldugunu dusunuyorum. Cunku gordugum kadariyla Judo, rakibin bedeninin merkezi olan govdenin ortasindan saldiriyor. Saldirilar genelde bu hat uzerinden yakalanan rakibin yere dusurulmesi yonunde. WT' ise saldiri ve savunmalari merkezden yapan bir savas sanati. Rakibim beni merkezden yakaladigi her seferde(Onda tisort, bende ise onun Judo kiyafeti vardi. Dolayisiyla bende tisorte asilamadim) beni cekerken istedigi yone gittim. Tutup atamadi. Bu sirada yasak olan saldiri teknikleriyle kisa surede sonuca ulasabilecegimden eminim.

@Aikidocu

Box, kickbox yapan birisiyle musabaka yapmadim. Yapmaya cesaretim var. Muay Thai ogrenen bir arkadasim vardi. Senin gibi bol keseden atmiyordu. O benim, bende O'nun stiline saygi duydum. Asla "ben seni alirim, yikarim, doverim" gibi sacma sapan soylemlerde bulunmadik. Bunlari anca kisa sure savas sanatlari ya da "dovus sporlari"yla ugrasmis, bir anda oz guven patlamasi yasayan acemiler soyler.

Musabaka mevzusuna donersek, WT ringde yapilmaz. Cunku spor degildir. Box vb. "spor" lar gibi eldivenle uygulanmaz. Bir savas sanati olmasi itibariyla hayatta kalma amacini guder. Antremana gitmemis, WT'yi Youtube'dan taniyan birisi olarak parmaklarla girtlaga yapilan saldirilari bilmedigini dusunuyorum. Eger gercek bir musabaka yapilacak, sistemlerin karsilastirilmasi olacaksa, her hareket ve teknik serbest olmali.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 27 Ocak 2010; 3:34:29 >

• Ata :

Cesaretin olması güzel, ayrıca benim yazılarımdan wing tsun küçümsediğimi nereden çıkardın? Küçümsesem bu başlığa hiç bakmazdım. Ama Wing Tsun bilen aman kötü abidir sakın bulaşmayın sözlerine tepkim var. WİNG TSUN bilen bunları rahat alır diyaloglarına tepkim var. Wing Tsun emin boztepe'den tut birçok hocanın videolarını izledim ve bana birşey ifade etmiyor dedim çünkü anlamadım. Yani hoca kameraya dönüp şöyle şöyle yapacaksın diyor ama işte öyle olmuyor.Zaten hiç antremanını izlemediğim için bilmiyorum ama gelipte sanki diğer dövüş stilleri hiçbir şey miş gibi göstermeleri doğru olmuyor. Ayrıca neden boksörlerin hızları küçümseniyor onuda anlamadım.

Wing Tsun sokakta kavgayı hızlı bitirmek için idealdir direk zincilerleme vuruşları var ona eyvallah. Ama diğer türlü boksunda muay thai'nin aynı şekilde hızlı direk vuruşları var. Zaten biz buradan Wing Tsun'un sokakta işe yararlılığını değilde bizzat ringdeki halini konuşuyoruz. Ancak ders veren hocaların çoğu bu stili sokaktaki serserilere karşı mücadele için anlatıyor gözüküyor. Bundan dolayı tartışılabilirliği normaldir.

• @nickimi değiştirdim

MMA'yi pek arastirmadim ama birkac farkli stilden olusan herhangi bir kombinasyon oldugunu biliyorum. Youtube'da WT temeli olan birkac kisinin dovus videosuda var. Ama ilk bakista WT yapiyor gibi gozukmuyorlar. Sokakta WT yapmami gerektirecek bir olay olmadi. Fakat kendi kendime calistigim zaman sokak sartlarina uygun ve hizli yontemler gelistirmeye calisiyorum. Kaynak olarakta sokak kavgasi videolarini izliyorum. Bir nevi simulasyon diyebiliriz.

@Aikidocu

WT'yi ringde yapilan sporlarla karsilastirmak cok yanlis. Cunku WT teknikleri ring kurallarina aykiri. Evet, boksorler hizli. Fakat soyle bir sey var. Insan daha onceden karsilasmadigi seyleri gorunce ne yapacagini sasiriyor. Ortadan gelen ard ard yumruklarda saskinliga sebep olacaktir diye dusunuyorum.
  • Ata
    çok ama çok yanılıyorsun
    bir boksör oldukça seri bir şekilde vurabilir hatta boksta bir zincir yumruk tekniğinin olduğundan bile bahsedebilirz, wtci kadar değil ama oldukça seridir bunlar da.
    ancak bu şahısların farkı darbe almaya hem de oldukça sık bir şekilde darbe almaya alışık olmalarıdır, dolayısıyla bir wtci zincir yumruğu karşısında bunların feleği şaşmaz, şaşmaz çünkü boksörleri tanıyorum, kaldı ki boksörlerin de pislik teknikleri vardır, örneğin kafa atmak gibi.
    netice itibariyle bir boksör size 2 saniye içinde 4-5 defa OKKALI şekilde vuracaktır, hemd e oldukça sıradan bir boksör bunu rahatlıkla yapar. örneğin 1 yıllık bir sporcu.
    sokakta karşılaşılmaması gereken bir adamdır sağlam bir boksör, yine bana kızacaksınız ama iyi bir hoca ile 2 yıl çalışmış bir boksör, şanslı bir gününde WT camiasının en iyilerini dahi devirebilir.
    sahi sizin boks hakkında ne kadar tecrübeniz var?
    wt darbeleriyle boks darbelerini hiç karşılaştırdınız mı?
    boks kaçışlarını, footwork'ünü de hesaba katın.
    boksör tehlikeli bir rakiptir.

MMAye gelince, MMA sabit bir terkip değildir, striking+grapplingdir genellikle.
    striking için boks KB MT Kyokushin gibi dallar seçilir genellikle
    grappling için de BJJ SAMBO Judo güreş submission gibi disiplinler arasından seçim yapılır.
    MMA çalışsan insanlara dikkat edilmelidir, bence çıplak el dövülmeleri zor insanlardır, hele zincir yumruk+gırtlağa darbe+hayaya tekme+dize basış ile olacak iş değil bu. inch punch falanla da olmaz bu işler.
    kavga kendini gün be gün dönüştürmekte, tıpkı bir virüs gibi. sanatların bu değişime ayak uydurmayanları da yok olmaya mahkumdur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derkrieger -- 29 Ocak 2010; 9:57:52 >

• Ne kadar cok bilmissin. Ne WT yapiyorsun, ne de boks ama ikisinide cok iyi biliyorsun. Ben bir boksorun nasil davrandigini biliyorum ama o bir WT'cinin nasil davrandigini bilmiyor
  • Kim agresif? Kim bilmeden konusuyor?

WT'nin formlari vardir. Savas sanatlarindan anlamayan gozler bu formlari sacma ve gereksiz bulur. Aksine her sey bu formlarda saklidir. Eger bir sey bilmiyorsaniz sokak icin sadece yumruk var dersiniz. Ama formlarda dirsek, avuc ici, el disi gibi organlarla saldiri yapma vardir.

Savas sanatlarini ogrenirken basit ve sadeden, zor ve karisiga dogru simulasyon tarzinda antreman yapilir. Ornegin WT'de once yumruk atilir. Diger teknikler tek tek uygulanir. Daha sonra kombinasyonlar yapilir. Ilerledikce karisik uygulamalara baslanir. Maksakt tek tek ogrenmek ve farkinda olmadan refleks sahibi olmak. Izledigini videolarda da yavas cekim ve belli durumlara karsi teknikler vardir. Maksat "herkes" anlasin Sadece WT'nin boyle olmadigini gormek icin Ninjutsu, Aikido, Hapkido...vb diger savas sanatlarinin videolarini izleyin.

• Aynisini yaziyorum, cunku aynisinda diretiyorsun. Ayrica ben diger sporlar ya da savas sanatlari hakkinda ise yaramiyor diye bir ifade kullandim mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 31 Ocak 2010; 1:17:36 >
  • Nerde yaziyor tam olarak?
  • Pazarlama geregi yapilmis bir sey. Ama kucuk gorme yok. "Suna karsi su olur" diye sorulara onceden cevap vermisler. Ayni burada "boksor taramali geliyor" diyorsunuz ya; bu tip sorulara itafen yazilmis.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ata

Pazarlama geregi yapilmis bir sey. Ama kucuk gorme yok. "Suna karsi su olur" diye sorulara onceden cevap vermisler. Ayni burada "boksor taramali geliyor" diyorsunuz ya; bu tip sorulara itafen yazilmis.

Ata daha önceleri Emin Boztepe'nin "biz boksörleri güreşçileri herkesi yeneriz" dediği linki buraya bir arkadaşımız koymuştu.
    Buna ilaveten, yıllardır EBMAS Avcı ve EWTO çalışan arkadaşlar tarfından diğer spor ve sanatların aşağılandığını bizzat görmüş-duymuş-yaşamış hatta bu aşağılamaya maalesef inanmış ve katılmış bir adamım. şimdi kimse melek pozuna girmesin lütfen.
    boksörler taramalı saydırıyor dememdim wtciler kadar hızlı olmasa da onlar da hızlı saydırabiliyorlar dedim, bunu da yanlış anladığına inanamıyorum.
    takmışsın bir benim kötü niyetli olduğuma, saydırdıkça saydırıyorsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ata

Ne kadar cok bilmissin. Ne WT yapiyorsun, ne de boks ama ikisinide cok iyi biliyorsun. Ben bir boksorun nasil davrandigini biliyorum ama o bir WT'cinin nasil davrandigini bilmiyor

tabii ki biliyorum çünkü bu sporları yaptım ben. boksu KB'me destek olsun diye çalıştım çok da sevdim WTyi ise 4 yıl kadar yaptım. ha şu an yapmıyorum, çünkü WTnin abartıldığı kadar "üstün" olmadığını gördüm gözlemledim öğrendim.

abartıldığı kadar lafzına dikkat çekeyim bu arada, yoksa boş zaman için veya sağlık için yahut haif de olsa self defans için WT ye gidilmesine tamamen karşı olamam. yeter ki sınırlamaları bilinsin. örneğin hiç de tutmadığım bir sanat olan aikido hakkında kötü 1 şey yazıyor muyum? çünkü aikidoka da bana ve diğer sanatçılara-sporculara saygı gösteriyor da ondan.
    Yoksa merak etme klasik sanatların hemen hepsinde eleştirilecek çok yön bulursun, taekwondo karate aikido, ama bu sporlar ile uğraşanların ona buna laf attığını ben pek görmedim.
    sen zaten WC çalışıyorsun şu an bulunduğum yerde WC bulsam, zaman yaratmak kaydıyla kesinlikle WC öğrenmek isterdim. maalesef yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: nickimi değiştirdim

wing tsun ile wing chun arasında ne gibi farklar var

Ayni sey. Almanlar Wing Tzun diyor. Benim hocam Ving Tsun diyor. Turkiye'de Wing Tsun deniyor. En cok Wing Chun deniyor. Hepsi ayni ama dilden dile gore telaffuz farkina gore isimleri degismis. Çin'li hoca seminere geldiğinde "ving şchun" (Türkçe olarak okumaya çalışın) gibi bir şey demişti. Bu da benim çevirim
  • pek aynı şey değil.
    WT içinde esaslı değişiklikler söz konusudur, tabiiş eğer yaptığınız orijinal WC ise.
    bazısı ise WT yapıp sonradan kendi şirketlerini kurunca orijinal ismi kullanıp aslında WT yapıyorlar.
    örneğin sizde lat sao var mıdır?
    bu WT uydurması bir drilldir, WTcilerin çok aça pek çok kullandıkları sistemlerini dayandırdıkları bir çalışmadır, orijinal WC okullarında bulunmaz.
  • 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.