tecrübeli arkadaşlara sistemimde x-fi ses kartı var.(modelini hatırlayamacağım) kasaya monte edilen giriş çıkışları üzerinde barındıran modülü olan versiyonu diyebilirim. bu karta, bilgisayarın kasasına bağlı olan x-fi nin optik/spdif giriş çıkışlarını üzerinde barındıran modülünün "optik" bağlantısı üzerinden bağlantı yapmak istiyorum.(spdif'den deil) 1- optik bağlantı kablosunu z5500 e, diğer ucunu x-fi nin optik out çıkışına bağladım. 2-creative mixer dan digital i/o sekmesinden bütün seçenekleri denedim. 3-z5500 ün ayarlarından 6-ch direct ve optic input seçeneklerinde gezindim. hoparlörlerden ses alabildiğim tek kombinasyon, z5500 optik modunda iken, creative in mixer ında ise built in decoder seçili durumu. ancak stereo ses geliyor. dts yada ac3 ses izli divxlerde de durum aynı. ses stereo geliyor. lafı uzatmadan, benim sistemimde optik kablo kullanarak nasıl 6 kanal ses alabilirim? cevaplayandan allah razı olsun.
hmm bu şuna benziyor aynısı bendede var aynı olay yani ama bir fark var ben audigy 2 kullanıyorum ve optik değilde coax dan ses almak zorunda kalıyorum ve her ne kadar karttan 5.1 digital out u ON yapsamda ses test chanel a tıkladıgım anda sacma yerlerden ses gelıyor anlamadım gitti ... yalnız sanırsam optikte kendısı ayarlıyormus tam da bilmiyorum.
Normalde optik veya coax bağlantıda sadece dijital ses (dolby 5.1 veya dts 5.1 gibi) olduğu gibi taşınır, onun dışındaki tüm sesler (mp3 veya windows bildirim sesleri gibi) sadece stereo olarak taşınır. Dolayısıyla sizin istediğiniz durumun bir çözümü yok. Yapabileceğiniz bazı şeyler var tabii. Örneğin mp3'ler için optik efektlerindeki Dolby Pro Logic II'yi açabilirsiniz, bu efekt stereo gelen sesi Dolby film tarzı 5.1 sese çevirir. Tabii özellikle oyunlarda özellikle EAX (5.1) destekli olanlarında dijital bağlantılar (optik ve coax) aynı stereo efekti verecektir, dolayısıyla oyun oynarken direct (analog) bağlantıyı kullanmanız gerekecektir.
selamlar, bende de X-fi var, ve ben o işi acıkcası aradaki amfi ile yapıyorum. Artı optic ile inan coax arasında cok hissedilir bir kalite farkı hissetmedim ben.(ikisi ile de baglayabiliyorum bende)
Ki windvd yi bir denemeni tavsiye ederim, belki o sorununu cozebilir.
Arti bende sole enteresan bir durum var ki bulana kadar kafayı yedim sebebini 2 - 3 kere sistemi yeniden kurdum, ses kartini kac kere kurdum hic sorma
eger 2 speaker secili isen menuden , sesi optic veya coax olarak attiginda ses de sorun yok digital olarak ama eger sistemi 5.1 secer isen ve digital olarak yolla dersen sesi, bende cok ciddi anlamda sesi bozuyor ve ben buna cok kılım inan
Ki eger benim gibi techno trance tarzı seyleri de dinliyor isen inan digital de ses cok metalik bir hal alıyor, bence o anlamda multi daha iyi
Konu ise su 7+1 amfim ve 7+1 destekleyen bir ses kartın var ise neden 5+1 de kalasın olayından cıkıp baya denedim, ki ses kartı malesef yine sadece sanırım kendi markası speakerlara 7+1 multi beslemesi koymus
konuyu cok dagıttım sanırım kusura bakma, ama cok dertliyim inan
Benim formulum digital icin su, 2 speaker secili menuden, amfi ye gider ses, ordan ise ya stereo seciyorum yada multi stereo , ki multi stereo da daha cok ses veriyor , ki windvd yi bir dene derim belki sorununa cozum olucaktır.
Sana komik bir not duseyim artı olarak:)
ankarada isen dinletebilirim hatta:)
uydu receiverimdan optic ile aldıgım ses bence ses kartından aldıgım optic veya coax dan daha iyi:)
bunu inan anlamıs deilim, yani ses cok daha belirgin olarak doygun geliyor.
creative x-fi de algılayamadıgım bir metalik donukluk var digital modunda, yani sanki kimi zaman dinlerken digital den, baska bir parca calıyor gibi tizlerde basslarda
neyse cok kafa sisirdi isem kusura bakma, cok ugrasııyorum ondan sanırım bu kadar dolu olmam:)
takıldıgın yerler olursa don bana elimden geldigi kadar yardımcı olmaya calısırım
saglıcakla kal
konuyu açan konuyu kısmen kapatsın. cevaplayanlara teşekkür, ben şimdilik sorunumu çözdüm sayılır. dün gece uzun uğraşlardan sonra 6 kanal ses almayı başardım. tecrübelerimi paylaşayım. z5500 optical modda olacak. creativer mixer digital i/o sekmesinde flexjack digital i/o seçili, diğer seçenek ise default olacak. dolby digital ve dts sekmeleri için external decoder seçili olacak. bu şekilde iken creative x-fi kullanıcıları dolby digital ya da dts ses içeren bi dosya oynattıkları zaman ekranın sağ alt köşesinde bir uyarı görecekler. eğer external decoder seçeneği işaretli ise, ses codec i nin altında bitstream output ibareside görünecektir. bu sesin x--fi decoder ına uğramadan çözülmemiş halde ses sisteminin amfisine gittiğini gösterir. şimdii anlattığım kombinasyonla anladığım kadarı ile x-finin bazı güzel özelliklerini kullanamayacağım. uzun hikaye...