Şimdi Ara

YAKIT KONUSUNDA YAPTIĞIM HESAPLAMA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yine uyku tutmadı derin düşünceler sonucunda bi hesap yaptım ve bi türlü işin içinden çıkamadım sizce nerede yanlış yapıyorum?

Şimdi bir araba seçtim kendime tabi en çok beğendiğim olanı Opel Astra yeni kasa hb 1.6 edition modeli ortalama 6.3 lt diyor ve ağırlığı 1318 kg hadi içinde ortalama bir insan oldu 70 kg lık bide 12 kg lık yakıt olsun toplam ağırlık 1400 kg oldu.

Fizik de öğrenilen çok basit bir kural var ya yapılan iş ağırlık ile alınan mesafenin çarpımıdır diye.Tabi burda işin içine bir de sürtünmeyi katmalıyız.Kuru asfaltta 0.5-0.8 arası demiş ortalama 0.65 diyelim.

1lt benzin tam olarak 34 000 000 joule enerji veriyormuş.

Şimdi;

Arabamız 6.3 lt benzin=100 km ise 1 lt benzin=15,87 km

Ağırlık=Arabanın ağırlığı+sürtünmeden dolayı çıkan kuvveti ağırlığa ekleriz yalnız bir dk burada arabanın ağırlığını alırsak surtunme katsayısı 1 olursa yani ağırlığı zaten surtunme oldugu için aldık bi daha onu almamıza gerek yok o zaman surtunmeye harcanan kuvveti buluruz.

Ağırlık=sürtünme katsayısı*arabanın ağırlığı*yerçekimi ivmesi(9,8)=0.65*1400*9,8=8918

yapılan iş=enerji(joule)=ağırlık*alınan mesafe(metre)=8918*15870=141 528 660

ama 1lt den çıkan 34 milyon joule du.Ama 1lt ile 141 milyon joule iş yapılıyor neden böyle anlamadım acaba benzinin hava ile karıştırılıp yakılmasıyla alakası var mı bak bu yeni geldi aklıma?

• Arac tekerlek uzerinde gidiyor tekerlegin yuvarlanma direnci ile ve yokus cikarken ki potansiyel enerjiye gore hesabini yap ha birde motor verimliligi %20 ila%30 arasinda bisey ona gore benzinden alinan enerjiyi gozden gecirmen gerekecek

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hesap baştna ofsayt bence. sürtünmeden çıkan kuvveti ağırlığa eklemek nedemek ?

araçların aereodinamik cx katsayıları verilir buna göre kuvvet hesabı yapılabilir ancak bu kuvvet seni geri çeken kuvvettir ağırlık ise yere doğru olur. Ayrıca sizin yaptığınız hesaba göre düz yolda giden aracın hiç yakıt yakmaması gerekir. Ağırlık şehir içinde öenmli bir etken halide gelir sabit hızda düz yolda giderken önemsizdir. Siz kuvvet ile kuvvete ters yolu çarpmışsın gene yanlış. aynı yöndeki bileşenler çarpılır. bunun içinde çok dik bir bayırı çıkarsanız yaklaşık bir sonuç hesap edersiniz ancak.
     YAKIT KONUSUNDA YAPTIĞIM HESAPLAMA

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.