Şimdi Ara

Yamaha RX-V6A ve Plan

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evin bir odasina sinema sistemi kurmayi planliyorum. Ilk olarak projektör (Epson EH-TW6250) aldim, projektörün sesiyle kullanmaya basladim. Odayi her ay yavas yavas tamamlamayi düsünüyorum. Bu yüzden sizlerin tavsiyelerine ihtiyacim var.

Biraz arastirma ile avr icin Yamaha RX-V6A gözüme kestirdim su ara amazonda gayet güzel indirim var daha siparis etmedim. Kullanan ve tavsiye eden olursa alacagim ya da farkli önerilere acigim. Ancak hangi ses sistemini sececegimi bilemiyorum. Anladigim kadariyla kafama göre avr ye ses sistemi alamiyorum, belli degerlerine bakip secmem gerekiyor. RX-V6A icin önereceginiz ses sistemleri ne olabilir? Ilk olarak Bass ve Center mantikli olacak gibi, olursa ön taraflar ile gayet memnun eder.

Ilerleyen zamanlarda arka ikili icin ve en sonra üste cift takmayi planliyorum.

Odanin plani bu icinde eski esyalar ve onlari sattiktan sonrasi icin de boyama ve ses izolasyonu yapacagim

Yamaha RX-V6A ve Plan

Bir diger soru da projektörü duvara yansitiyorum ve duvarin boyanmasi gerekiyor cok fazla leke var. Tavandaki borular ve elektrikler de farkli yerlerden gidecek. Karanlik ortamda cok fazla rahatsiz etmedi ya da düz beyaz renk olsaydi da ayni kalite olur muydu bilmiyorum. Tavsiyeniz duvari beyaza boyayip kullanmak mi olur yoksa perde mi? Perde olursa 160" bulmak cok zor 150" yapilabilir gibi. Odanin cevresini kapatirken biraz bosluk birakip kablolari ordan gecirip oda görüntüsü gayet güzel olabilir. Perdeyi bu sekilde monte edebilirsem istedigim sonuc olur gibi. Bunun gibi örnekler var mi yapan?

Yamaha RX-V6A ve Plan

• ragomuay R kullanıcısına yanıt
    Öncelikle projeksiyon hayırlı olsun ve de gelecek adımlar için kolay gelsin. Zorlu ama keyifli bir süreç sizi bekliyor :))

Yapacağınız ilk iş zemine kalın bir halı koymak olsun. Hem ısıtma hem de ses kalitesi için çok gerekli bir adım olacaktır.
    Ayrıca Big Lebowski’den bir alıntı olarak odayı derli toplu gösterecektir :))

Bunun yanı sıra A6 beğenilen bir AVR. Benzer fiyatta sanırım 9 kanal Denon 3700 ve 3800’ler var. Burada tercih tamamen sizin kulak zevkinize kalıyor. Eğer Almanya’da iseniz Satürn ve Mediamarkt’ta Hifi odaları oluyor. Oralarda deneme yapıp buna göre karar vermenizi tavsiye ederim. Çünkü ses işi çok subjektif. Benim beğendiğim sizin hoşunuza gitmeyebilir.

Bunun yanı sıra güncel avr’ler 4 ile 8 ohm arası hoparlörleri destekler. Piyasada bulacağınız Dali, Canton, Heco, Monitör Audio vs gibi markaların hoparlörleri de bu aralıkta olur. Yani teknik anlamda hangi avr yada hoparlörü alsanız bir sorun olmaz.
    Sadece hassasiyeti düşük (dB ile belirtilen değer), misal 85 db gibi bir hoparlör takımı alıp bir de 7-9 kanalı avr ile beslemeye kalkarsanız AVR’nin gücü yetmeyebilir ve hoparlörlerin asıl kalitesini göremeyebilirsiniz. Yada amfiyi sürekli çok yüksek seviyede çalıştırmak sorunda kalıp daha kısa zamanda sorun yaşama olasılığınız artabilir. O yüzden ev sineması için 88-91 db hassasiyetli hoparlörler tercih edebilirsiniz. Ki bahsettiğim markaların çoğu hoparlörü bu aralıkta.

Ekran boyutu konusunda daha büyük güzel gibi gelse de ekran büyüdükçe kalite nispeten düşer. O yüzden mümkünse 150” üstüne çıkmayın. Çünkü aldığınız projeksiyon üst seviye bir cihaz değil.

Ayrıca fotodaki ekran kaç inç bilmiyorum ama sağa ve sola hoparlör geldiğinde ve hafif içe eğimli yerleştirildiklerinde ekran boyutu biraz daha küçülmeli gibi geldi.

Bu arada perde tabii ki duvara göre daha iyi olur ama bütçe sebebiyle perde işini sonraki zamanlara bırakabilirsiniz.
    Ama ilk etapta sistemi kurmadan önce duvarı beyaza boyamak mantıklı.

Yalnız ekran çok büyük olduğu için yan duvarlar ve tavan ekrana çok yakın ve oralardan yansıyan ışık görüntü kalitesini, bilhassa kontrastı düşürür. Bu sebeple duvarları ve hatta tavanı da mat siyah yada koyu gri tonlarında boyamanızı tavsiye ederim.

Eğer tüm odayı siyah yada gri renkte boyamak istemezseniz de yan duvarların perdenin olduğu kısımdaki 60-80 cm gibi bir kısmını ve de tavanın üstteki borulara kadar olan kısmını koyu renkte boyamanızı öneririm. Sizin fotonuzda mavi ile işaretlediğim kısım.

Benim perdenin olduğu duvar önceden açık krem rengi gibiydi. Sonrasında o duvarı koyu griye boyadım ve görüntü kalitesine ciddi bir etkisi oldu. Aşağıya öncesi ve sonrası şeklinde iki foto ekliyorum. Fikir verecektir.

Hatta ön yan ve tavan kısımlarını koyu renge boyarken karşı duvarı da boyayabilirsiniz. Duvarın resimde kırmızı ile işaretlediğim kadarlık bir kısmını da perde gibi düşünerek beyaz boyayabilirsiniz. Kalan kısım da yan ve üst taraf ile aynı renkte olur. Yani resimde mavi ile kırmızı çizgiler arasındaki kısım.

Misal benim tv sehpası açık renk olduğu için oradan yansıyan ışık bile etkili oluyormuş.
    Bir şey seyredeceğimiz zaman Tv sehpası üzerine fotodaki gibi siyah bir örtü seriyorum :))

Bunun dışında avr ile birlikte önce ön sağ ve sol hoparlör almalısınız. Bütçe yeterse sub da ilk aşamada alınabilir.
    Sonrasında sırası ile center, arkalar ve tavanlar eklenebilir.

Son olarak da avr ile projeksiyon arasındaki mesafe ne kadar olacak tam kestiremedim ama kabloyu gizleyerek götüreyim, köşeleri döneyim derken mesafe 7 mt’yi geçiyorsa 10 mt fiber optik hdmi kablo almanızı tavsiye ederim. Klasik bakır telli hdmi kablolar 7 mt üzerinde vâdettikleri değerleri sağlayamıyor. Bu da görüntüde kesinti vs gibi sorunlara yol açabilir. Optik hdmi kablolar 10-15-20 mt şeklinde olur. Ara boy olmaz genelde.

Yamaha RX-V6A ve Plan

Bunlar da benim duvarı boyama öncesi sonrası görüntüler.

Öncesi duvar krem renk iken

Yamaha RX-V6A ve Plan

Bu da sonrası

Yamaha RX-V6A ve Plan

Bunlar da genel görünüm.

Motorlu Perde kapalı iken
    Yamaha RX-V6A ve Plan

Perde açıkken

Yamaha RX-V6A ve Plan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turuncu55 -- 6 Mart 2024; 23:52:54 >

• @turuncu55 cok degerli bilgiler icin tesekkür ederim. Kurdugun sistemi (plani) cok begendim, eline saglik

Bahsettigim Avr ve ön taraflar icin Polk Audio Signature Elite ES55 siparislerini verdim ilk adim olarak.

Oda planlamasi olarak hizlica 3D olarak planlamaya da basladim. Simdiki planda asagida paylasacagim örnekler gibi düsünüyorum

Yamaha RX-V6A ve Plan

Yukaridan bakis

Yamaha RX-V6A ve Plan

Ileride 150" olarak sabit bir perde olacak ve duvarlara cita cakip koyu tahta ile kaplamayi düsünüyorum, hem kablolari gizlemek icin de ona göre kolay bir kanal yapabilirim.

Dediginiz gibi hali arayisin icin deyim ikeada odayi kaplayacak hali buldum ama ilk önce odayi bosaltmam gerekecek. Gelecek olan hoparlörleri deneyip halinin hemen gerekli oldugunu düsünmem gerekecek.

Aklima gelen diger bir problem elektrik. Tek bir prize bu kadar yüklenmek korkutuyor. Bir prize projektör, isitici (2000W) ve AVR takmak salteri attirabilir diye düsünüyorum

Yamaha RX-V6A ve Plan

Yamaha RX-V6A ve Plan

Önümüzdeki hafta bu sekilde görünecek. Avr projektöre yakin olacak ve hoparlörün kablolari simdilik disarida baslayacagim.

Elektrik ve tavandaki borular yapildiktan sonra bu sene sonuna kadar odayi tamamlayi düsünüyorum. Hala fikir biriktiriyorum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.