Bugün bir anlık dalgınlık sonucu ilkl kalkışta 1. yerine 3. vitese atmışım gaza biraz yüklendiğim anda araba sarsıldı .moralim bozuldu açıkçası.normalde iyi araba kullanırım ama nasıl olduysa oldu işte.acaba bu durumun aktarma organları yada aracın diğer aksamları üzerinde olumsuz etkisi olabilir mi?
olan dışı bir ses veya titreşim yok sa sorun yok demektir. Bir iki defa bende dalgınlıkla 3 de rampada kaldırmaya çalıştım hemen stop etmişti sorun olmadı hiç
Bende bir kere aynı hataya düşmüştüm. Kırmızı ışıktaydım dalgınlıktan 3e koymuşum vitesi. Araç biraz titremişti 10 km/h gibi bi hıza ulaştı fark ettim hemen 1'e attım vitesi.
Bence birşey olmamıştır , takmayın kafaya
çok yüklenmediyseniz birşey olmaz merak etmeyin biraz balatadan yemiştir
Yüksek viteste kalkmanın zararı
- kavrama (debriyaj) balatasının normalden fazla sıyırılması, ısınması, kokması - krank milinin yataklarının düşük devirde yük altında dönmesinden dolayı yağsız kalması - rölanti devrinin büyük olan 1. vites dişlisini kolayca çevirirken daha küçük olan 3. vites dişlisini çevirmekte zorlanması nedeni ile araç titrer - bu titreme şanzımanda dişlilerin diş atmasından (kırmasından) dolayı değil, kavrama (debriyaj) balatasının volana tutunamamasından dolayıdır
Örnek olarak (Allah korusun) vites kutunuz arızalandı, bir kazadan dolayı, ya da yağsız kalıp dişliler kitlendi, veya 1. ve 3. vites senkromeçleri, rulmanları dağıldı, yolda kaldınız. Aracınızı 2. veya 4. viteste kaldırabilirsiniz. Bunun için vites kolunu çalışan vitese takmanız, debriyaja basıp motoru çalıştırmanız, gaz verip motor devrini arttırmanız ve ayağınızı debriyajdan hafifçe kaldırmanız gerekir. Araç zor da olsa hareket edecektir, Hız kazandıkça ayağınızı debriyajdan kaldırmaya/çekmeye devam edebilirsiniz. Belki debriyaj balatasını sıyırırsınız ama bu yolda kalmaktan iyidir. Tamirhaneye veya servise gidecek kadar yol alabilirseniz ne mutlu. Şanzıman indiğinde zaten yeni baskı-balata-bilya takılacağından olan size veya aracınıza değil, sadece balataya olur.
Bu olay 1982 yılında Almanya'da başımıza geldiği için babamdan o zaman öğrenmiştim. Minibüsle tatil dönüşünde babam Almanya'da virajı alamamış, tarlaya uçmuştuk. Eve 25 km uzaktaydık ve bizler eve taksiyle gitmiş, babam arabanın yanında kalmıştı. Biz eve vardıktan sonra babam da öğlene doğru kendisi gelmişti. Arabayı 3. viteste kaldırmış ve yolun tümünü 3. viteste gelebilmişti.
Taner Göde
bizim başımızada öyle bi olay gelmişti 1.vitese atamıyorduk aracı biraz itekledikten sonra 2ye takıp devam etmiştik
vites oranları kısa olan araçlarda pek sorun olmaz. mesela 106gti 1. vitesle 2. vites arasında dağlar kadar fark yoktur. sakin bir kalkışı 2 dede yapabilirsiniz.
quote:
Orijinalden alıntı: fourtyfour
Bugün bir anlık dalgınlık sonucu ilkl kalkışta 1. yerine 3. vitese atmışım gaza biraz yüklendiğim anda araba sarsıldı .moralim bozuldu açıkçası.normalde iyi araba kullanırım ama nasıl olduysa oldu işte.acaba bu durumun aktarma organları yada aracın diğer aksamları üzerinde olumsuz etkisi olabilir mi?
Hiçbişey olmaz 1 defadan. Bu kadar abartmaya gerek yok.
quote:
Orijinalden alıntı: L.J
quote:
Orijinalden alıntı: fourtyfour
Hiçbişey olmaz 1 defadan. Bu kadar abartmaya gerek yok.
aynen bence de 1 defadan hiçbirşey olmaz içiniz rahat olsun.
valla benimde başıma gelmişti trafikde bende debriyaja basıp basıp devir tutturmuştum :D ama zararlı sanırım dediklerine göre :) b,daha yapmıyacağım.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme