ya şu tavuklardan yiyordum onların kemikleri olur farketmeden bi yuttum boğazımda sürtüne sürtüne indiğini hissettim. ama hala tedirginim orda burda sıkışmış olamaz değil mi? :D bir de vücut bu kemiği sindirebilir mi tuvaletimi yaparken çıkmasın ordan kemik. :D |
Yanlışlıkla Kemik Yuttum, Ne Yapmalıyım?
Bir kemik parçasını yanlışlıkla yutabilirsin ve bu durum bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak panik yapmamak önemlidir. Çoğu durumda, yutulan kemik herhangi bir soruna neden olmadan sindirim sisteminden geçer.
Kemik Yuttuğunda Ne Olur?
Kemik yuttuğunda, genellikle aşağıdakilerden biri gerçekleşir:
- Kemiğin Sindirim Sisteminden Geçmesi: Kemik küçük ve keskin değilse, genellikle sindirim sisteminden sorunsuz bir şekilde geçer ve dışkıyla atılır.
- Kemiğin Boğazına Takılması: Kemik daha büyük veya keskinse, yemek boruna veya boğazına takılabilir. Bu durumda yutma güçlüğü, ağrı veya kanama yaşayabilirsin.
- Kemiğin Mideye veya Bağırsaklara Zarar Vermesi: Nadir durumlarda, kemik mideye veya bağırsaklara zarar verebilir ve kanama, enfeksiyon veya delinme gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
Yanlışlıkla Kemik Yuttuysan Yapman Gerekenler
Çoğu durumda, yanlışlıkla bir kemik yuttuysan aşağıdaki adımları izlemen önerilir:
- Sakin Kal: Panik yapmak durumu daha da kötüleştirebilir.
- Yumuşak Yiyecekler Ye: Yumuşak yiyecekler kemiğin daha kolay sindirilmesine yardımcı olabilir.
- Bol Su İç: Su, kemiğin daha hızlı hareket etmesine yardımcı olabilir.
- Çiğnemeden Yutma: Çiğnemeden yutmak boğazına veya yemek boruna zarar verme riskini artırabilir.
- Kendi Kendine Kusma veya Müshil Alma: Bu yöntemler önerilmez, çünkü kemiğin daha fazla hasara neden olmasına yol açabilir.
Acil Durum Belirtileri
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsan hemen tıbbi yardım almalısın:
- Şiddetli ağrı
- Yutma güçlüğü
- Kanama
- Ateş
- Titreme
- Kusma
Özel Durumlar
Tavuk kemikleri gibi bazı kemikler diğerlerinden daha tehlikeli olabilir. Bu kemikler keskin ve sivri olabilir ve yemek boruna veya mideye zarar verebilir. Tavuk kemiği yuttuysan, özellikle belirtiler yaşıyorsan bir doktora görünmen önerilir.
Bir kemik parçasını yanlışlıkla yuttuysan panik yapma. Çoğu durumda, kemik herhangi bir soruna neden olmadan sindirim sisteminden geçer. Ancak yukarıda belirtilen acil durum belirtilerinden herhangi birini yaşarsan hemen tıbbi yardım almalısın.