Yapay zeka alanında Doktora/YL için EE daha mı mantıklı? |
Yapay zeka için bilkent ee vs cs
-
-
3.91/3.8 gibi gelecek ortalama -
Springde de bu sekil tutup nus (cs officialy has the agreement but??)/epfl exchange bak, sonrasi aslinda ml fieldinda nereye donecegine gore degisiyo.
Soruyu undergrad mi grad mi diye anlamadığım icin ikisine de cevap vericem.
Graddan baslayayim, Cv de washington cok iyidir mesela (bunlarda cse diye gecer, iranli bir herif vardi adini unuttum), genel olarak ml alanlarinda overall 1. cmu (ayri ml departmanlari var yine cs icinde), mitde eecs bitişik, biraz daha decision making yapiyorsan asu hoca var, bu tarz fieldlara daha cok kontrol cikisli elemanlar bakar (ee, me etc, dogrudan kendi alani olan math ve sahiplenen econu saymiyorum). Epflde faculty bile ayri oldugu icin genellikle ml calisanlar ic de (computer science and communications) oluyor ama mesela fun fact, cvdeki kallavi lablari olan vitanin basindaki herif ee veya cste değil, ders kodlari civil, dogrudan muhendislik fakultesinde kadrosu (alex alahi), eede çalışan yanılmıyorsam 2 kişi var, biri cevher öteki de ali sayed. Ali sayed veya bilkentten kozat (tanisirlar) signal processingde filtering/aka adaptive system theory uzerine calisarak başlıyorlar, bu olayin da mlden farki yok zaten, su an populer term oldugu icjn ml diyorlar artik alanlarina, boyle cok eede akademisyen var. Ha bir de duz data science deparmanlari var (ex ethz), genelde hep csten kopma oluyorlar, akademik dusunmuyorsan guzel mevzular. Buraya gelenler ee cs math her seyden var. Stanford mse filan ornegi vererek bunlara bakan sonsuz departman var diye cogaltabiliriz, yani sonsuz miktarda alandan da gelenler var.
Ustte dedigim gibi alansal farkliliklar var aslında. Applicationlar için bolum isminden asiri bir bias olacagini sanmıyorum (ama tabi bilkent eeden birinin bence cv donmek icin bilkent csten birinden daha cok caba sarf etmesi gerekecek), harvardla mit karsi karşıya okullar, mit eecsten electrical engineering tracki ile ciksan yolun karsisinin ml departmani cste olup bu bizden degil diye reddetmiyor zaten, adamlar biliyor asiri overlap eden bachelorlar olduklarini. Undergradda hangisi daha iyi olur icin eger net ayrimli bir alana bakasin yoksa (ml accelerator architecture i vs bioinformatics) bence (bu baya buyuk bir bence) eenin ml related electiveleri data, nlp, nn, 361 hatta sans bulursan biraz dışarıda kalsa ve grad dersi olsa da it csin offeringlerinden daha iyi (461 ve 464 duydugum kadariyla super iyi dersler değil, gerci bizim neural filan da dunyadan ckk kopuk ama neyse. Cv dersi ve deep generative networks guzel bence, tabi bu dersleri karsiliklk departmanlardan alanlar oluyor o yuzden bu discussion biraz pointless). Asil fark math blokundan ortaya cikiyor, 241+242+255 triosu bizim signalle beraber (hatta bunun üzerine alacagin dsp bile bence gayet faydali olur, ben almadim) csteki 391+225+cs probundan (230?) cok daha agir ve bu math background farki pure teorik alanlarda calisacaksan bence decision maker olabilecek kadar kritik bir arti. Daha math-soft (?, yanlis tabir ama daha iyisini bulamadim) alanlar icin csteki math yeter mi veya research sirasinda ogrenir misin kesinlikle, yanilmiyorsam 361 ve nn de bile matrix calculus vs adam akilli ogrenmicsksin zaten. Cste bu tarz alanlarda tecrübe kazanman daha rahat oluyor internship veya summer research sirasinda (summer at epfl hem gender hem de department biased bir program mesela, e3teki lablardan daha tatmjn edici secenekler var bence). Reference konusunda galiba elektronikte daha fazla (slightly) agir hoca var cse kiyasla, csin o akademi kültürü eeden biraz daha zayif da deal breaker midir bilemedim.
Ek sunu da ekleyeylim, phd inanilmaz luck based bir seg aslinda (undergradda h indexin 3 filan cikmiyorsan), benim mit stanford berkeley ucla gatech uiuc cornell basvurup sadece berkeleyden kabul alan tanidiklarim var, biraz da admission committee senin aurani sevmiş mi muhabbeti de oluyor.
Cok bilinç akisi tarzinda oldu anlaşılıp anlasilmadigina dair suphelerim var. Ama tldr spesifik bir altdal simdiden istemiyorsan bence pek fark etmez, yine de math yuzunden eeyi oneresim var
-
EE gereksiz zormuş. -
Ctis öneririm
Bu sene alım fırsatı seneye ilk 500 den alacak -
Yapay zeka ile ctis’in bir alakası yok. Bölüm başkanı bile bu tarz akademik hedefleriniz varsa gelmeyin diyor.
-
Olsun alım fırsatı olduğu gerçeğini değiştirmiyor -
Alım fırsatı olduğu doğrudur.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X