Şimdi Ara

Yardım edin cumaya kadar yetişmesi gerek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bir dil ve anlatım ödevi var 7 sayfa yaptım 6 sayfa kaldı birini buraya yazıcam yardım ederseniz çok makbule geçer
    Eş anlamlı kelimeleri ve zıt anlamlı kelimeleri bulucaz

Öncelikle beş altı yüz kadar düşman kellesi ordu komutanının ayaklarının dibine yuvarlandı.Bu kelleler, Van Valisi Hüsrev Paşan'ın yardımıyla kesilmişti.İran Devleti, Türk ordusunun İstanbul'dan hareket ettiğini öğrenince, önce elçilikle İstanbul'a gelmiş olan ve cesareti ve siyasi zekasıyla İran'da muhteşem bir şöhret kazanan Tokmak Han'ı Gürcistan Muhafızlığına tayin ettiği gibi, Tebrizde'ki askerine de, Allah Kuli Han komutasında, Van üzerinden Anadolu'ya hücum etme emrini vermişti.Van Valisi Hüsrev Paşa, İranlıların saldırısını ve komutanlarımızdan iki kişinin bir kalede kuşatma altında olduğunu haber aldı ise de, buna karşılık olarak yapılacak saldırıyı planlamak için Mahmud'i Hasan Bey'i altı yüz atlı ile düşman kuvvetlerinin sayısını öğrenmek için gönderdi.Bu birlik düşman ordusuna yaklaşınca, İran birliklerinin yaklaşık olarak yirmi bin kişi olduğunu gördü.Yanındaki diğer komutanlar, durumu Hüsrev Paşa'ya bildirmek için geri dönmeyi teklif ettilerse de Hasan Bey kafasını uzattı ve:
    ''Ben seksen yaşına girdim, bir defa düşmandan korkmadım, arkamı düşman göreceğine kara toprak görsün!'' diyerek kılıcını çekti ve İran birliğine doğru atını sürdü.Komutası altındaki askerlerin hepsi aşiretlerinden, kendi yakınlarından olduğu için emrine uydular.İran karakoluna saldırdılar ki, o sırada Tebriz Hanı da tesadüfen o karakoldaymış.Bir avuç askerin koca bir ordu üzerine böyle saldırması aklın kabul edeceği şeylerden olmadığı için, Mahmudilerin saldırısını, İranlıları Türk ordusunun kurduğu pusuya düşürmek için bir savaş taktiği sandılar.Büyük bir kargaşa ile geri çekilmeye başladılar.Askerin disiplinsizliği ve Türk ordusunun arka arkaya saldırıları, bu geri çekilişi kısa zamanda müthiş bir bozguna çevirdi
    İran birliklerinin komutanı olan Allah Kuli Han, biraz kendisini toparlayıp Türk askerinin arkasının gelmediğini görünce, hiddet ve pişmanlığından tırnağa ateş kesildi ve dağılan kuvvetlerini tekrar toparladı, intikamını almak için Van'ı kuşatmaya karar verdi.
    Düşmanın bu hareketinin haber alan Mahmut Bey ise, uygun bir yerde pusu kurmuş ve büyük bir ustalıkla İran ordusuna gece baskını yaparak yine birçok düşman askerini yine bir çırpıda öldürmüştür.Ondan iki gün önce kazandığı güneş gibi parlak zafere o gece de ay ışığı kadar parlak bir zafer ekler.
    Yaradılışı ve gerek terbiyesi yönünden gerçek bir asker olan Cezmi, kendine güveni bakımındada çok ileriydi.Yararlı olduktan sonra, arzuladığı yükselişin gerçekleşeceğine kuvvetle inanır ve bir de genç olduğu için, yükselmekten çok şöhret kazanmak isterdi.Devlet için gerekirse canını bile feda etmeyi temel görevlerinden belki de birincisi olarak bilirdi.Ancak fedakârlığının da karşılığının da verilmesini, göreve karşılık bir hak sayardı.Onun için, geleceğin en çok arzulanması gerek yanı şöhretti.Fakat bu kadar olgun bir genç, bir dönem gelipte şöhreti ölümden daha kötü göreceğini ve savaşa sadece ölüm arzusuyla giderek susadığı eceline kavuşamadan dönebileceğini nerden bilebilirdi? Bu içten duygularının etkisi altında, bin türlü zafer hayalleri içinde ve yükseleceğine yüzde yüz inanmak suretiyle ümit dolu olduğu halde, İstanbul'dan gitmişti. Geceleri gördüğü düşlerde en büyük zaferlerin, hep kendi sayesinde olduğunu söylüyor, hayallerinde savaş alanına ilk önce at sürmek onurunu hep kendine yakıştırıyordu.Erzurum'a ulaştıklarında, doğrudan devletin düzenli askeri olmayan bir aşiret birlğinin hem savaşı açtığını, hem de birbiri arkasına iki büyük zafer kazandığını duyunca, kendi durumunu düşünerek çok bozuldu.O ana dek ordu komutanına bir tür ordu subaylığı yapmaktan başka bir görevde bulunamamıştı. Durum bu

• M' den sonrasını okumadım
  • Durum buya kadar okudun yani Saolasın
  • ulan benimde dil anlatım ödevi var en az 20 sayfa sürecek kamyon diye metin var onda kelime çeşitleri tamlamalar bunu gibi 4 şey var işte onlar bulunacak yarı yarıya bitti kızlar sağ olsun buldular herşeyi bi tek yazması kaldı işte.yahu son sınıfa giden adam bu kadar uğraştırılmaz ki
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.