Şimdi Ara

Yardım - Trimpot üzerinde yazan değerler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
8.629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar devre üzerinde bulunan (değiştireceğim bunları) trimpotların değerleri tam olarak nasıl okunuyor?

Şimdi üzerinde sadece "10 K" yazanı anlıyorum, onda sorun yok ama mesela trimpotlardan birinde 503d yazıyor. 503d dedim ama biraz garip d ordaki. α (alfa) işaretine benziyor biraz. Başka birisinde 103e yazıyor. Burdaki e harfi de δ (delta) ya da θ (teta) işaretini andırıyor.

Resim koymayı isterdim ancak hem makinem yakın çekim yapamıyor hem de büyüteçle ve ışığı farklı açılardan yansıtarak anca okuyabildim, çok silik yazıyor bazı değerler.

103e, 104e, 203d, 303e ve 503d yazan toplam 5 değerin ne anlama geldiğini bilenlerin yardımını bekliyorum.
    Şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maosxs -- 10 Ocak 2011; 21:21:18 >

• normalde ilk iki rakam* (10^son rakam) kısaltması kullanılır.sonuncusu da toleransını gösterir
    103 = 10 * 10^3 = 10k
    503 = 50 * 10^3 = 50k

toleranslar hakkında bilgim yok ne yazık ki
  • Teşekkürler. Yani 303 olan da 30K oluyor o zaman.

Sondaki harfler yada alfa teta gibi işaretler ne işe yarıyor ki acaba?
    Ayrıca toleransa önem vermezsem ne olur?
  • quote:

Orijinalden alıntı: maosxs
    Sondaki harfler yada alfa teta gibi işaretler ne işe yarıyor ki acaba?

Onlar zaten tolerans oluyordu dalgınlığıma gelmiş dün gece.

Trimpotun toleransı, çok fazla önem arzeder mi? Piyasada toleransa dair bir açıklama da bulamadım. Sadece direnç değerleri kullanılarak satılıyor gördüğüm kadarıyla.
  • hassas devrelerde genelde en düşük toleranslı kullanılır.bunun için de özel yapım çok düşük toleranslı potlar filan var.ses devrelerinde oldukça popüler mesela böyle şeyler
    ama normal bi devrede trimpotun toleransı çok da fark etmez.aradığın direncin tolerans dahilinde olmasına dikkat et yeter(demek istediğim uygulamada 9k direnç lazımsa %20 toleranslı 10k trimpot alma , atıyorum 15k al)
  • Hımmm. Ses devresinde (radyo ve kasetçalar katlarında) bulunan trimpotlar bu bendekiler.

Mesela 203'ler için 20K bulamadım, 22K aldım. Ama ötekileri aynı değerlerde aldım.

Trimpotların sistemdeki mevcut ayarına bakacak olursak; çok limitlerde değil bunların ayarı. Orta ve ortaya yakın kademelerde duruyor hepsi. Yani ölçtüğünüzde 10K olan trimpot, atıyorum yaklaşık 5K gibi bir değere ayarlanmış durumda. 50K olan da yaklaşık 20K gibi bir değere ayarlanmış.

Bu arada maksimum 200K direnç ölçümü yapabilen bir ölçü aletim var. Bu aletin uçlarını 10K olan trimpotun iki yandaki ucuna bağlıyorum. Ölçtüğümde ekranda bir değişiklik alamıyorum. 10K'lık potta o iki ucu ölçünce "10" olarak okumam gerekirdi değil mi? Yani buradan da o 10K olan trimpotun bozulmuş olduğunu düşünüyorum kendi kendime. Acaba doğru bir mantıkta mıyım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maosxs -- 11 Ocak 2011; 12:44:11 >

• yanlışsın
    http://www.markallen.com/teaching/images/electronics/potentiometer1.gif buradaki resimdeki A - B uçları senin ölçtüğün 1 - 3 uçları.
    onların arasındaki direnç de sabit.
    resimdeki W , senin ölçmediğin 2. uç üzerinden ayarlı direnç olarak kullanılır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ayarın 1-2 veya 2-3 arasında yapıldığını billiyorum ama trimpotun üzerinde yazan değeri 1-3 arasında okumam gerekmiyor mu? Sonuçta 1-2 arasını ölçerken ayarı 3'e getirince maksimum direnci alıyorum. Yani 1-3 arası okuyunca çıkan değer de maksimum, yani aynı olmalı diye düşünüyordum..?
  • evet normalde 10k civarı bişi ölçmen gerekirdi.multimetrende kademe seçeneği varsa doğru kademede olduğundan emin misin?
    eminsen "değişiklik alamama"yı açıklar mısın?
    genelde dirençler kolay kolay bozulmaz aslında
  • Direnç ölçümünde maksimum 200K ve 200 olmak üzere 2 kademe var. İki ucu birbirine değdirince ekranda 000 yazıyor. Uçlar hiçbir yere temas etmezken 1. yazıyor. 200 ohm az geleceği için 200K olana getiriyorum kademesini. Sağlam potları veya dirençleri ölçtüğümde ekrandaki 1. sayısı azalarak direncin değerine geliyor. Yani 1. işareti 200K ve üzerindeki dirençlerde çıkıyor sadece. İşte bu ölçtüğüm 10K'lık potta değişiklik alamıyorum. Yani 10 civarı yazması gerekirken 1. yazıyor.

Şimdi potların durumu ve ne işe yaradığı konusuna değinirsem:

Radyo katında iki tane pot var. 10K olarak değer alamadığım trimpot, sistemin otomatik olarak seçtiği, stereo veya mono çalma özelliğini etkiliyor (yani oynarken direnç belli bir değere gelindiğinde stereo moduna geçiyordu önceden, şimdi hiçbir değişiklik olmuyor). Diğeri de stereo çalarken sağ-sol dengesini ayarlıyor. Radyo açıkken sağ hoparlörden solun yaklaşık 3 katı kadar yüksek ses geliyor şu anda ve bunu düzeltemiyorum. Kaset çalarken, aux girişinden PC bağlıyken ve pikap çalarken bu fark yok seste. Yani muhtemelen sadece radyonun preamplifikatör katının çıkışına etki ediyor. Daha önce bu potlarla oynadım (çocukluk merakı diyelim ). İki pot da oynanmış, oksit çözücü sprey temas etmiş ve üzerinde ağır şekilde tornavida izleri var.

Diğer potlardan birisi kaset tipini seçtiğimiz (normal, metal ve kromdioksit kasetler için) tuşlarla alakalı bir ayarı yapıyor ve temiz durumda (yani değiştirmeyeceğim bunu sanırım).

Başka birisi n-bias yazan bir yerde duruyor ve teypteki hışırtı kesme tuşuyla alakalı bir işlev görüyor. Bu da sağlam gibi görünüyor, bunu da ellemeyebilirim.

Diğer 2 pot kasetin preamplifikatör katının çıkış gücünü ayarlıyor. Sol kanalda seviye azlığı var ve bu, kayıttan kaynaklanmıyor, orjinal olsun çekme olsun her kasette aynı ses seviyesi farklılığı var. Potu oynayınca ses, çat diye bir sesten sonra normale dönüyor. Sistemde gayet hassas bir led Vu-metre olduğu için bunların ayarlarını görsel olarak ve kulak yardımıyla yapabilirim sanıyorum. Üzerinde bunun da tornavida izleri var ve oksit çözücü sprey teması olmuş durumda.

Bir başka pot çifti kaset kaydı yaparkenki seviyeyi ayarlıyor. Bunlar oynanmamış durumda ve temiz.

Bir başka çift de doğrudan teyp kristali ile ilgili. Nasıl anlatırım bilmiyorum ama sanki kristalden gelen sesin netliğini ayarlıyor gibi bir durum var. Oksit çözücü spreyle temas etmiş durumda ikisi de.

Hala hobi aşamasındayım ama eskiye göre doğal olarak daha fazla şey biliyorum ve internet sağolsun bilgiye ulaşma kolaylığı var artık. Oksit çözücünün (kırmızı Philips) trimpotlara dezavantajı olmuş mudur onu bilmiyorum. Çoğu hasarı küçükken kendim vermiştim bu sisteme. Yani dirençlerin ayvayı yemiş olması benden kaynaklanıyor. Kolay kolay bozulmadı yani.

Biraz uzun oldu ama aklıma geldiği kadarıyla açıklamaya çalıştım durumu. Trimpotlarla oynamamam gerektiğini anlamıştım zamanında ama biraz geç olmuştu. Şimdi ise ümitli ve hevesliyim bu aleti tamir etme konusunda. 85 yılından bu yana aramızda duygusal bağ oluştu çünkü. Yanlış olduğum noktalar varsa, düzeltmeleri tüm ilgimle dikkate alırım.

• Trimpotların değerlerini açıklamanız sayesinde okuyarak, yeni trimpotları aldım ve monte ettim. Ayarlama işi de biraz uğraştırdı ama bitti. Eskisi gibi oldu sistem, çok güzel çalıyor şimdi, tüm şikayetlerim bitti. Teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.