Şimdi Ara

Yargıtay: 'Banka konut kredisinden dosya masrafı alınamaz.' (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.234
Cevap
71
Favori
136.300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şimdi elli tane mesaj yazılacak, örnek dilekçe paylaşırmısınız, nasıl başvuracağız, dekont yok ne olacak, şu kadar kredi çektim ne olacak, benim kredim için geçerli mi? Falan filan ....

• quote:

Orijinalden alıntı: quarisma2005

quote:

Orijinalden alıntı: harunresitz

Bende finansbank zedelerdenim. Konuyu takipteyim.

Bende finansbank zedelerdenim. Ben de Konuyu takipteyim.

Aynen bende finasbank zedeyim. Refinans yaparak 2. kez zede olduk. Kredimin bitmesine 1 yılım var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: teknokolik35

quote:

Orijinalden alıntı: quarisma2005

quote:

Orijinalden alıntı: harunresitz

Bende finansbank zedelerdenim. Konuyu takipteyim.

Bende finansbank zedelerdenim. Ben de Konuyu takipteyim.

Aynen bende finasbank zedeyim. Refinans yaparak 2. kez zede olduk. Kredimin bitmesine 1 yılım var.

Ben de Finanszede yim. 2006 da konut kredisi kullanmıştım. 1000 TL Dosya Ücreti + 900 TL Kredi Hizmet Bedeli adı altında vergiler ve expertiz ile birlikte 2.500 TL kesinti yapmışlardı. Bu kesintiler için makbuz ve hesap ekstrelerini 3 TL karşılığında Cuma günü Finans Meşrutiyet Şubesi'nden aldım. Sözleşmenin de onaylı bir örneğini istedim. 2006 yılı sözleşmelerinin arşive kaldırıldığı ve 1 hafta sonra gelmemi söylediler. Yalan olduğu muhakkak. Muhtemelen Sözleşmeyi gözden geçirip boşluk filan varsa doldurup verecekler 1 haftanın sonunda.
    Refinansman için ödediğim tutarın makbuzunu almak aklıma gelmemişti. Sözleşmeyi almaya gittiğimde onun makbuzunu da alıp , direk avukat kanalıyla işlemlerimi yürüteceğim. İnşallah kazanırız , hep birlikte...

• quote:

Orijinalden alıntı: D@rbeli M@tk@p

Bankalar her türlü parayı (tabiri caizse) bağırta bağırta alır...Çünkü tüketicinin arkasında,onu savunacak hiçbir güç yok...Devlet,hükümet dahil...

Bu hükümetin ekonomik olarak sırtını dayadığı iki sektör var...Müteahhitlik yani inşaat ve banka...Dolayısıyla bu sektörleri üzecek hiçbir şey yapmazlar...

Sandık başında duyguyla değil akılla oy verin...

tesbit doğru. Eğer hükümet desteğini banka yerine halka verir kanunu oyalamadan kıvırmadan yaparsa herkes hakkını alır
  • BENDE BAĞLI OLDUGUM TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNİ ARADIM.ŞANSIMA KARŞIMA ACELESİ OLAYAN DEDİKLERİ İYİ ANLAŞILAN BİRİSİ ÇIKTI.1.Sİ SUAN İÇİN YARGITAYI KARARI SADECE KONUT KREDİSİNİ BAĞLIYORMUİ.2.DE MESELA SİZİN LEHİNİZE BİR KARAR CKTI.BANKA İSTERSE KARARI MAHKEMEYE GÖTÜREBİLİYORMUŞ.MİKTAR VS. LİMİT YOKMUŞ.AYRICA DDİ Kİ BANKANIZDAN SÖZLEŞMENİZİ VE DEKONTUNUZU GETİRİN ONA GÖRE NE ŞEKİLDE BİR SONUÇ ALABİLECEĞİM KONUSUNDA YÖNLENDİREBİLECEĞİNİ VE BELGELERLE MUTLAKA BİZE GELİN DEDİ.AÇIKCASI HİZMET COK HOSUMA GİTTİ GENELDE TELEFONA BAKAN KİŞİ HIZLI ANLAŞILMAZ COK AYDINLATMAYAN VE BİR AN ONCE KAPATMA TARZI KONUSMALAR YAPAN TİPLERDİR.VALLAHA GİTMEDEN SEVDİM HAKEM HEYETİMİ :)
    AYRICA KONUŞTUGUM KİŞİNİN ADINI ALDIM.GİDERSEM EĞER HERKESİN İÇİNDE ONA TEŞEKKÜR EDİP ORTAMDA ONU ONURE EDECEĞİM.ŞİKAYETİ BİLEN AMA TEŞEKKÜRÜ BİLMEYEN BİR TOPLUMUZ.BENDE GENELDE ŞİKAYETLERİ AFFETMEYEN BİRİSİYDİM AMA BUNDAN GAYRİ TEŞEKKÜRLERİMİ DE ULAŞTIRACAGIM YERLERINE.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ankizmir -- 2 Eylül 2012; 18:32:47 >

• Bende ki dekontta dosya masrafı yerine "1000 TRY - Komisyon ve Masraf Kesintisi" yazıyor. Ayrıca diğer dekontta da 320 tl falanca şahısa ekspertiz ücreti diye var.

Fakat kredi dökümünde "Bireysel Kredi" diye geçiyor. Bu sanırım sorun oluşturacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi apollonx -- 2 Eylül 2012; 20:56:53 >
  • Merhabalr bende 2010 yılında yapı krediden 9 senelik 85000 tl lık konut kredisi çektim benden de hemen hemen 2500 TL felan almışlardı bende konudan yeni haberdar olddum ben hukuk bürosunda çalışıyorum avukat arkadaşlarımla bu konuyu konusacagım biraz sanslıyım çünkü çağlayan tüketici mahkemesindede baldızım çalışıyor kendisine konuyu sordum sözlesmedeki maddelerde alınavılecegıne dair madde yoksa oluyor dedısımdı banka ile görüşüp sözleşmemı ıstıcem bakalım sonucu paylasırım bırde alacağınız para 1000 kusurun üstünde ise direk tüketici mahkemesine gidiyorsunuz...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zirratin klasik cevabı aşağıda.buna istinaden ne yapmak gerekir?

İlgide belirtilen şikayetiniz ile ilgili olarak yapılan değerlendirme sonucunda,

Türk Ticaret Kanunu’nun "Ücret isteme hakkı" başlıklı 22'nci maddesinde, Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir, münasip bir ücret isteyebilir hükmü bulunmaktadır. Bankaların Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir olması nedeniyle yukarıda belirtildiği şekilde ücret alma hakkı bulunmaktadır.

Diğer taraftan, Bankacılık Kanununun 144. maddesi hükmü ile yetkili kılınan Bakanlar Kurulu’nun 16.10.2006 tarih ve 2006/11188 sayılı karara dayanarak T.C.Merkez Bankasınca çıkartılan ve 9 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 2006/1 sayılı Tebliğ de; Bankalarca sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırları serbestçe belirlenir hükmü yer almaktadır.

Dolayısıyla, hizmetlerinin devamlılığı için kaynaklarını en etkin ve en verimli biçimde kullanmaya çalışan Bankamız, bu çerçevede müşterilerine verdiği hizmetler karşılığında operasyon maliyetleri ve piyasa koşullarını da dikkate alarak fiyatlama yapmaktadır.

Kullanmış olduğunuz kredi işlemi esnasında Tahsil edilen Komisyon ve Masraflar da bahsi geçen esasa göre fiyatlandırılmıştır. Ayrıca, Bankamız ve şahsınız arasında müzakere edilerek imzalamış olduğunuz Bireysel Kredi Sözleşmesinde de, müşteriden tahsil edilebilecek masraf ve komisyonlar açıkça belirtilmiş ve bu kapsamda tahsilât yapılmıştır.

Bu çerçevede, kredi kullandırım / yeniden yapılandırma aşamasında tahsil edilen komisyon ve masrafların iadesine yönelik talebinizin olumlu karşılanması mümkün bulunmamaktadır.

Konuyu bilgilerinize sunar, esenlikler dileriz.

• zirratin klasik cevabı aşağıda.buna istinaden ne yapmak gerekir?

İlgide belirtilen şikayetiniz ile ilgili olarak yapılan değerlendirme sonucunda,
    Türk Ticaret Kanunu’nun "Ücret isteme hakkı" başlıklı 22'nci maddesinde, Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir, münasip bir ücret isteyebilir hükmü bulunmaktadır. Bankaların Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir olması nedeniyle yukarıda belirtildiği şekilde ücret alma hakkı bulunmaktadır.Diğer taraftan, Bankacılık Kanununun 144. maddesi hükmü ile yetkili kılınan Bakanlar Kurulu’nun 16.10.2006 tarih ve 2006/11188 sayılı karara dayanarak T.C.Merkez Bankasınca çıkartılan ve 9 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 2006/1 sayılı Tebliğ de; Bankalarca sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırları serbestçe belirlenir hükmü yer almaktadır.
    Dolayısıyla, hizmetlerinin devamlılığı için kaynaklarını en etkin ve en verimli biçimde kullanmaya çalışan Bankamız, bu çerçevede müşterilerine verdiği hizmetler karşılığında operasyon maliyetleri ve piyasa koşullarını da dikkate alarak fiyatlama yapmaktadır.
    Kullanmış olduğunuz kredi işlemi esnasında Tahsil edilen Komisyon ve Masraflar da bahsi geçen esasa göre fiyatlandırılmıştır. Ayrıca, Bankamız ve şahsınız arasında müzakere edilerek imzalamış olduğunuz Bireysel Kredi Sözleşmesinde de, müşteriden tahsil edilebilecek masraf ve komisyonlar açıkça belirtilmiş ve bu kapsamda tahsilât yapılmıştır.
    Bu çerçevede, kredi kullandırım / yeniden yapılandırma aşamasında tahsil edilen komisyon ve masrafların iadesine yönelik talebinizin olumlu karşılanması mümkün bulunmamaktadır.
    Konuyu bilgilerinize sunar, esenlikler dileriz.

• Bende İstanbul adliyesinde çalışıyorum. Bu konu ile ilgili olarak Yargıtay'ın bu kararından sonra tüketici mahkemelerinden birisinde dava karara bağlanacak tüketici lehine. Bizim katip arkadaşlarında ev alırken dosya masrafı oldugu için konuyu yakından takip ediyorlar, kararı en kısa sürede alacağım bende. imkanım olursa ornek bir karari tarayip koyabilirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: HeLLoRd_85

Bende İstanbul adliyesinde çalışıyorum. Bu konu ile ilgili olarak Yargıtay'ın bu kararından sonra tüketici mahkemelerinden birisinde dava karara bağlanacak tüketici lehine. Bizim katip arkadaşlarında ev alırken dosya masrafı oldugu için konuyu yakından takip ediyorlar, kararı en kısa sürede alacağım bende. imkanım olursa ornek bir karari tarayip koyabilirim.

dostum lütfen, eline geçtiği gibi dosya numarasını falan yaz ki, bizlerde örnek gösterelim ..
  • Yapıkrediden gelen cevapda farklı değil ama kırmızı işaretlediğim maddelere bakarsanız ucuz bile kurtarmışız

Bankamız uygulamasında; hesap sahiplerince imzalanan kredi sözleşmelerinde;

“MÜŞTERİ ve müteselsil kefiller bu sözleşme gereğince fon ve gider vergileri ile sair bilcümle vergi ve resimlerin,kendilerine ait olduğunu,bunları ve herçeşit komisyon,ekspertiz,muhafaza ücretleri dahil,ihtiyar edilecek bütün masrafları BANKA’ya derhal ve nakden ödemeyi kabul ettikleri gibi,ileride her ne nam altında olursa olsun konulabilecek bilcümle vergi,resim sair yasal yükümlülüklerle,halen mevcut vergi,resim,fon,gider,vergileri,ile sair yasal yükümlülüklere yapılabilecek zamlar ve ilaveleri de ayrıca bir ihbara lüzum kalmaksızın,bunların yürürlük tarihinden itibaren ödemeyi,Banka’nın bunlardaki değişikliğe göre Geri Ödeme Planında (taksit tutarında) değişiklik yapmaya yetkili olduğunu kabul ve taahhüt ederler”

hükmü bulunmaktadır. Yani, müşterilerimiz bu ücreti ödeyeceklerini Sözleşme ile taahhüt etmektedirler.

• ortalığı bi haber karıştırdı forumda alan yok mış muş lu cumleler. bankalar vermiyoruz diyor.
    devlet bu ise bi cozum bulmalı thh basvuran kredi masraflarını geri alan yokmu forumda .enazından basvuru yapan ?

• herkes alınabildiğini söylüyor ama alan yok mu hiç?
  • banada aynı cevap geldi kibarca yazmışlar veremiyoruz diye.hatta ayın birinde 5 gün kredi ödemesinde gecikme oldu diye ihtarname çekmişler 50 tlde noter masrafı geçirdiler onuda istemiştim geri.bankacı salak kız farklı hesaba tanımlamış ek hesabı ordan çekememişler odenmediğinden dolayı ihtarname çekilmiş.metni aynen kopyalıyorum

Sayın GENÇ,

Bankamızdan 06.05.2010 tarihinde kullandığınız 4400-529346 numaralı konut krediniz incelenmiş ve 05.04.2012 tarihli taksitinizin 19.04.2012 tarihinde gecikmeli olarak tahsil edildiği tespit edilmiştir. Kredi taksitlerinizin ödenebilmesi amacıyla 2200-3046101 numaralı hesabınıza otomatik virman talimatı verildiği, o dönemde taksitinizi karşılayacak kadar bakiyenizin bulunmadığı gözlenmiştir. Kredi taksitlerinin ödenebilmesi amacıyla sisteme sadece bir hesap numarası girişi yapılabildiğinden 4400-3928399 numaralı hesabınıza bağlı çalışan 1.000 limitli ek hesabınız bu nedenle kullanılamamaktadır.

İletinizde yer alan kredi dosya masraflarınızın iptali konusunda da aşağıda yer alan açıklamaların yapılması uygun görülmüştür;

Öncelikle belirtilmesi gerekir ki; Bankamız uygulamasında müşterilerimize kullandırılan kredilerden alınacak masraf ücretleri gerek Bankamız Şubelerinde, gerek internet sitemizde ve gerekse basın yoluyla, müşterilerimizin anlayabileceği ve görebileceği şekilde ilan edilmekte ve müşterilerimiz söz konusu masraflar hususunda muhakkak uyarılmaktadır.

Şubemiz nezdinde kullanmış olduğunuz tüketici kredileri ile ilgili olarak imzalanmış olan Tüketici Kredisi Sözleşmesinde "Müşteri, işbu kredi sözleşmesinin ve bu nedenle verilen veya verilecek her türlü teminatlarla ilgili işlemlerde mevzuatın gerektirdiği kredi maliyet artışlarını, her türlü masrafları, vergi, resim ve harcı ödemeyi kabul eder." şeklindeki düzenleme ile müşterimiz söz konusu ödemeyi açıkça taahhüt etmektedir. Öte yandan, Türk Ticaret Kanununun "Ücret İsteme Hakkı" başlıklı 20. maddesinde yer alan "Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir uygun bir ücret isteyebilir." düzenlemesi çerçevesinde Bankamızın tacir sıfatı dolayısıyla müşterilerden masraf, komisyon vb. talep etme hakkı bulunmaktadır.

T.C. Merkez Bankası tarafından çıkarılan 9.12.2006 tarih, 26371 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2006/1 sıra no.lu Mevduat ve Kredi Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ'de, kredi işlemlerinde faiz dışında alınacak her türlü komisyon ve ücretlerin bankalar tarafından serbestçe belirlenebileceği öngörülmüştür.

Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun, bankaların müşterilerine sunduğu hizmetler karşılığı tahsil ettikleri masraf ve komisyonları ilan etmeleri gerekliliğine ilişkin 06.01.2011 tarih 2011/1 sayılı Genelgesi uyarınca, Bankamız internet sitesinde yer alan Ürün ve Hizmet Ücretleri sekmesinde tarifemizde yer alan masraflara yer verilmektedir.

Sonuç olarak; tahsis edilen tüketici kredilerinden kaynaklanan masrafların tarafınıza iade edilmesi yönündeki talebinizin karşılanamayacağını tarafınıza iletmek isteriz.

Bununla birlikte, Bankamızdan kullandığınız kredilere ilişkin masraf dökümü, bilgi ya da belge temini işlemi Şubenizin yapacağı arşiv çalışması sonucu netleşebileceğinden bu konuda Şubenize ıslak imzalı talep dilekçesi bırakmanız ya da bizzat başvuruda bulunmanızı rica ederiz.

Bilgi edinilmesini rica eder, esenlikler dileriz.

Saygılarımızla,

Saygılarımızla,

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
    BİREYSEL KREDİLER BÖLÜMÜ
    Müşteri İlişkileri Grubu

• he birde kredi sözleşmesinide istemiştim banka 50 tl yanlış hatırlamıyorsam ücret talep etti.sinir küpü oldum iice çıktım.bu iş bankasını ben böle bilmezdim.hesap işletim ücretide hesapta para bulursa tırpanlıyor.bıktırdı
  • benim de iki konut kredim var.. takipteyim..
    bir tanesi bitmek üzere,başvuruyu ödeme tamamlanmadan yapmamız mı gerekiyor?
  • gelişme var mı
  • Önüne gelen "takip" ya da "bankadan gelen" cevabı yazmış.Bir kişi de hangi bankaya karşı neler yaptığını da ya ne aşamada olduğunu yazmamış...
  • arkadaşlar konuya biraz açıklık getireyim. bu konuda net bir kanun yok. emsal kararla falan bu iş olmaz. her tüketici mahkemesi farklı kararlar verebiliyor. lehinize çıkacağı kesinlikle garanti değil.

tüketici hakem heyetinde kaybeden banka tüketici mahkemelerine başvurup dava açabilir. eğer siz kazanırsanız ne ala ama kazanamazsanız tabiri caizse geçiriyorlar.

dosya masrafını alayım derken tüketici mahkemesinde kaybeden ve 500 ile 1 milyar civarı mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalan bir sürü insan var.

yani riski göze alarak girişimde bulunun.

Medyanın gazıyla tüketici hakem heyetine koşan pek çok kişi mağdur olacak. benden söylemesi. kazananlar da olacak tabi. bu biraz da imzaladığınız sözleşmeye ve hakimin tavrına bağlı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nicotinell -- 14 Eylül 2012; 23:20:46 >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.