Şimdi Ara

Yarın telekomdan adamlar gelecek, sizce sorunum çözülür mü?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • turk telekom : 100mbps internet kullanıcısıyım.

evime en fazla 82mbps e-kadar verilebiliyormuş.

Benim aldığım internet hızı 68mbps max.

benzer sorunu olup aşabilen?

yarın konuşmamı yada adamlardan istememi tavsiye ettiğiniz bişey var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VolcanoPower -- 25 Mayıs 2021; 21:13:42 >

• Ha 68 ha 82 ne fark ederki

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMC kullanıcısına yanıt
    Çok şey fark eder, 100 mbit yerine 50mbit paket alacaktı belki bu adam?
    Hızı %100 almak zor olsa da %40'lık bir kayıp az değil, fark etmeyecekse onlar da faturayı bu kadar indirsin aşağı.

Büyük ihtimalle topu bina içi tesisata atıp kaçarlar, umarım çözülür sorununuz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: WhiteCorpuscle

Çok şey fark eder, 100 mbit yerine 50mbit paket alacaktı belki bu adam?
    Hızı %100 almak zor olsa da %40'lık bir kayıp az değil, fark etmeyecekse onlar da faturayı bu kadar indirsin aşağı.

Büyük ihtimalle topu bina içi tesisata atıp kaçarlar, umarım çözülür sorununuz.

Olay senin dedigine geldi gibi hocam

Ama sacma bisey oldu adam eve geldi baglantim bu sefer 68 den 23 e dustu.

Cat 6 kablo cekmemi soyledi bina kabloda sorun var dedi elinde cihazla bakti.

Bende cat 6 kablo cektirdim sonuc ayni.

Ariza kaydi biraktim incelemeye alindi mesaji geldi yarin ararlar yada mesaj gelir

Anlamadigim olay sabah test ayptim pcyi ole acik biraktim 40 dk ya adam geldi hiz dahada dustu bu tesaduf mu simdi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VolcanoPower -- 26 Mayıs 2021; 19:0:51 >
  • 50mbit paket alsan, 50mbit hıza ulaşamazsın,

ama 500mbit paket alsan 300-350mbit gelir.

O an kullandığın paket hızına ulaştırmıyorlar ki hep daha fazlasını isteyesin,

diye hareket ediyorlar bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 26 Mayıs 2021; 22:38:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: limbesh

50mbit paket alsan, 50mbit hıza ulaşamazsın,

ama 500mbit paket alsan 300-350mbit gelir.

O an kullandığın paket hızına ulaştırmıyorlar ki hep daha fazlasını isteyesin,

diye hareket ediyorlar bence.

yorumun için teşekkürler aşagıda son durum yazdım

• Arkadaşlar gece darlandım ve telefon açtım. Bir önceki bayanın söylemesi gerektiği şeyi bu adam söyledi. Altyapıda bakır mı ne bi kablo varmış onda kopma gibi bişi olmuş yarın ilgilenecekler sorun sizden kaynaklanmıyor dedi.

Bu arada burada yazmamın her hangi bi çıkarı yok arkadaşlar ben insanlar görsün faydalansın diye yazıyorum.Bazı sorunlar çözmesi çok zor oluyor.Neyse yarından sonrada durum güncelliyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VolcanoPower -- 26 Mayıs 2021; 22:45:26 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu sabah evden çıkarken telekom ekibini gördüm kutuda bişiler yapıyordu. konuştum adamlarla port degısıklıgı yaptı adam. eve geçtim 81mbps gördüm ama akşama yani şimdi en fazla 75 görüyorum. Açıkcası daha ugrasmıcam suan memnunum. bunada şükür ne diyim. belki baglantı daha yukselır 80 falan ama suan bılmıyorum.

• 70-80 alabiliyorsanız hızınız vdsl sınırına takılıyor olabilir.Fiberse 100ü rahat verebilmeleri lazım.Bben vdsl hattı üzerinden en fazla 65-70mbps alabiliyorum teorik olarak.Satın almadan önce adres bilgisi girip ttnetten de türknetten de hız ölçümü yaptırmıştım.İkisinde de 70i geçmiyordu.50mblik tarife aldım o yüzden.Eğer gün içinde bir sıkıntı yoksa genelde stabil 50-52mbps hız alıyorum.

Eğer bir sorun çıkarsa müşteri hizmetlerini arıyorum.Bağlantı hızım çok düşük diyip arıza kaydı oluşturuyorum.Birkaç saate çözüyorlar sorunu.Aynı hat üzerinden ev telefonu da kullanıyorum.Geçen hafta telefonda hiç ses yoktu.Arıza kaydı bıraktım eve dahi girmeden dışardaki kutudan hallettiler arızayı.

Senin de hızın belki vdsl sınırına takılıyordur.Fiberse 100e kadar çıkması lazım.Elbette hakkını arayabilirsin.Cat 6 kablo çektirip sorunun düzeleceğini söyleyip sorunu düzeltemeyip üstüne bir de para aldılarsa şikayet et bence.

• aterikasedi kullanıcısına yanıt

Hocam cok tesekkur ediyorum inanki yoruldum artik ama bugun gene arayip konusucam tekrar tesekkur ediyorum emegine saglik vdsl mevzusuda sanirim haklisin ayrica.

• evet telekomu aradım arkadaşlar bakın ayrımcılık yapmıyorum benim annem kardeşimde bayan anlıyor musunuz ama bu telekomda çalışan bayanları nereden bulmuşlar anlamıyorum adamı sinir hastası ederler.

mevzu şu ; kadını aradım buyrun beyfendi anlatın sorununuz nedir falan.

uzun sure boyunca olayı anlattım ve kadın bana cevap olarak ne derse begenırsınız :DDD "sistemlerimiz bi süredir güncelleniyor bakamıyorum"

Bende dedim ki kadına, kardeş sen benle dalgamı geçiyorsun madem güncellemen var neden beni 1 saattir anlattırıyorsun yada neden telefonu açıyorsun otomatik güncelleme var daha sonra tekrar deneyin mesajını koysanıza dedim.

bi kaç saate gene arıyacagım :)

• Kayıpsız 100 mbps alabilmen için FTTH/GPON altyapıya sahip olman lazım. Yani telekom santralinden dairene kadar fiber döşeli olmalı. Bakır altyapı ile 50-60 falan alırsın. Tarifeni düşür.

• şöyle de düşünmemek gerek: "madem 100e kadar tarifesinde 65 alıyorum, o zaman 50ye kadar tarifesine geçince 49 almalıyım"

teoride böyle düşünsek de, pratikte iş tam olarak böyle olmuyo. neden mi?

çünkü kablo sistemi düşündüğümüz kadar sistematik çalışan bir sistem değil. bakır kablo üzerindeki veri aktarım mantığında bazı kusurlar mevcut. şöyle ki, siz 100mbps hız ayarlasanız bile, bilgisayarınızdan download açtığınızda bakır kablo üzerindeki veri aktarım hızı ilk anda (ilk saniyelerde) sürekli artıyor, ama, bi noktaya gelince kablo üzerinde çok fazla paket kaybı yaşanmaya başlıyor. bunu gören sistem (DSL denilen sistem) bi anda hızı aşağı çekiyor. 100'den 60'a indiriyor mesela. bunu yapınca paket kayıpları azalıyor, paket kayıplarının azaldığını gören sistem tekrardan hız arttırmaya başlıyor, kısa bi süre sonra hız gene kablonun taşıyabileceği sınıra dayanıyor ve paket kayıplarının arttığını gören sistem gene hızı aşağı çekiyor.

hız değeri 100 ile 60 arasında gidip geldikçe, siz ortalama olarak 70-73 gibi bi değer görürsünüz. 80 bile olmaz.

değerleri uydurdum ancak bu bahsettiğim olay gerçekleşiyor. özellikle bakır kabloda bu olay var.

bilgisayarlarda eklenti olarak kullanılan download uygulamaları vardır. bu uygulamalar şunu yaparlar: senin hattının tepe sınırını algılamaya çalışırlar. eğer tepe sınırı tespit ederlerse, download sırasında hız değerinin tepe sınıra yakın bir yerde sabit tutarlar. böylece hattın sınırları zorlanmamış olur. dolayısıyla paket kayıplarının arttığı sınıra gelinmediğinden, hat üzerinde çalışan sistemin hızı düşürmesi engellenmiş olur. yani mesela hat sınırı 80 ise, download programı senin hızını 77'de sabit tutar. sen normalde 80 ile 60 arası dalgalanıp ortalama 65~70 hız alacakken, şimdi sabit 77 hız alırsın.

dahası da var;
    sizin apartmana gelen kişiler hat aktarımı yapmışlar. bundan şu sonucu çıkartıyorum: sizin apartmanın içinde fiber kutusu yok, yani bakır kablo sokaktaki saha dolabına kadar gidiyo.
    neden böyle düşündüm? çünkü eğer fiber kablo sizin apartmanın içine kadar geliyor olsaydı, Telekom ekipleri hiçbir zaman hat aktarımı diye bir şey yapmıyor olacaklardır. hat aktarımı dediği şey aslında sizin apartmanınızdan saha dolabına giden hortumun içinde farklı bir bakır kabloya geçiş yapmanızdır.

peki bunun anlamı ne? anlamı şu: siz saha dolabına kadar bakır kablo ile gidiyorsunuz. yani sizin hattınıza aracılık etmekte olan toplam bakır kablo uzunluğu 100 metrenin üzerinde. günümüzde saha dolapları çok sık döşenmiş oldukları için bu değer 100-500 metre arası değişir. bu kadar uzun bakırın olduğu bir hatta 100mbps hız almanız çok ama çok zor.

peki bu söylediğimi Telekom bunu bilmiyor mu? Telekom bunu biliyorsa neden 100'e kadar paketi satıyor? Telekom kazıklıyor mu?
    aslında Telekom çok da kötü bir şey yapmıyor. adamlar sana tepe sınırı geniş olan bir hat sunuyor, ne kadar alırsan o kadar alıyorsun. söz konusu bakır şebeke ise, bu durum çok anormal değil.

eğer illa bir sorun arayacaksak, ülkemizdeki asıl sorunlar şunlar:

1- bakır şebekelerin hâlâ çok yaygın olmaları, bakırdan kurtulup tam-gerçek fiber internete geçen kişi sayısının çok çok az olması.
    2- IPS'lerin ev kullanıcılarına kasıtlı olarak upload hızını düşük tutup ülkedeki çıkış trafiğini veri merkezlerine satıyor olmaları.
    3- tabii ki "alım gücü" sorunu, kur nedeniyle hepimiz için hem internet hem de cihazlar (telefon-laptop) çok pahalı duruma geldiler.

bana kalırsa asıl problemler bunlar. ben şahsen hız olayına çok takılmıyorum. 20mbps internet ile 4K canlı yayın bile izledim, şu anda sanırım benim hat 50'ye kadar tarifesinde ve 40mbps hız alabiliyorum. bu hız benim neredeyse hiç kullanmayacağım kadar yüksek bir hız.

şunu da ekliyim, eğer 100mbps gibi hızları kullanacaksanız, o zaman şunu bilmelisiniz ki sizin için asıl sorun ülke girişleri olacak. TR'nin ülke girişleri son senelerde hayli geliştirildi aslında ama "prime time" denilen saat 16~02 arası akşam saatleri için hâlâ yeterli değil. eğer yüksek hızları düzenli olarak kullanacaksanız, hattınız 100mbps kaldırsa bile ülke girişindeki trafik sıkışıklığı (ana hatların saturasyonu) nedeniyle siz zaten gene hız sorunu yaşarsınız.

gerçi şu anda bulut teknolojileri de gelişiyor. bazı şirketler ülkemize de veri merkezleri açıyorlar. eğer yurt içinde merkez bulunduran popüler bir web hizmetini kullanacaksanız, daha sorunsuz bi deneyim yaşayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 28 Mayıs 2021; 9:29:7 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: 01001101

şöyle de düşünmemek gerek: "madem 100e kadar tarifesinde 65 alıyorum, o zaman 50ye kadar tarifesine geçince 49 almalıyım"

teoride böyle düşünsek de, pratikte iş tam olarak böyle olmuyo. neden mi?

çünkü kablo sistemi düşündüğümüz kadar sistematik çalışan bir sistem değil. bakır kablo üzerindeki veri aktarım mantığında bazı kusurlar mevcut. şöyle ki, siz 100mbps hız ayarlasanız bile, bilgisayarınızdan download açtığınızda bakır kablo üzerindeki veri aktarım hızı ilk anda (ilk saniyelerde) sürekli artıyor, ama, bi noktaya gelince kablo üzerinde çok fazla paket kaybı yaşanmaya başlıyor. bunu gören sistem (DSL denilen sistem) bi anda hızı aşağı çekiyor. 100'den 60'a indiriyor mesela. bunu yapınca paket kayıpları azalıyor, paket kayıplarının azaldığını gören sistem tekrardan hız arttırmaya başlıyor, kısa bi süre sonra hız gene kablonun taşıyabileceği sınıra dayanıyor ve paket kayıplarının arttığını gören sistem gene hızı aşağı çekiyor.

hız değeri 100 ile 60 arasında gidip geldikçe, siz ortalama olarak 70-73 gibi bi değer görürsünüz. 80 bile olmaz.

değerleri uydurdum ancak bu bahsettiğim olay gerçekleşiyor. özellikle bakır kabloda bu olay var.

bilgisayarlarda eklenti olarak kullanılan download uygulamaları vardır. bu uygulamalar şunu yaparlar: senin hattının tepe sınırını algılamaya çalışırlar. eğer tepe sınırı tespit ederlerse, download sırasında hız değerinin tepe sınıra yakın bir yerde sabit tutarlar. böylece hattın sınırları zorlanmamış olur. dolayısıyla paket kayıplarının arttığı sınıra gelinmediğinden, hat üzerinde çalışan sistemin hızı düşürmesi engellenmiş olur. yani mesela hat sınırı 80 ise, download programı senin hızını 77'de sabit tutar. sen normalde 80 ile 60 arası dalgalanıp ortalama 65~70 hız alacakken, şimdi sabit 77 hız alırsın.

dahası da var;
    sizin apartmana gelen kişiler hat aktarımı yapmışlar. bundan şu sonucu çıkartıyorum: sizin apartmanın içinde fiber kutusu yok, yani bakır kablo sokaktaki saha dolabına kadar gidiyo.
    neden böyle düşündüm? çünkü eğer fiber kablo sizin apartmanın içine kadar geliyor olsaydı, Telekom ekipleri hiçbir zaman hat aktarımı diye bir şey yapmıyor olacaklardır. hat aktarımı dediği şey aslında sizin apartmanınızdan saha dolabına giden hortumun içinde farklı bir bakır kabloya geçiş yapmanızdır.

peki bunun anlamı ne? anlamı şu: siz saha dolabına kadar bakır kablo ile gidiyorsunuz. yani sizin hattınıza aracılık etmekte olan toplam bakır kablo uzunluğu 100 metrenin üzerinde. günümüzde saha dolapları çok sık döşenmiş oldukları için bu değer 100-500 metre arası değişir. bu kadar uzun bakırın olduğu bir hatta 100mbps hız almanız çok ama çok zor.

peki bu söylediğimi Telekom bunu bilmiyor mu? Telekom bunu biliyorsa neden 100'e kadar paketi satıyor? Telekom kazıklıyor mu?
    aslında Telekom çok da kötü bir şey yapmıyor. adamlar sana tepe sınırı geniş olan bir hat sunuyor, ne kadar alırsan o kadar alıyorsun. söz konusu bakır şebeke ise, bu durum çok anormal değil.

eğer illa bir sorun arayacaksak, ülkemizdeki asıl sorunlar şunlar:

1- bakır şebekelerin hâlâ çok yaygın olmaları, bakırdan kurtulup tam-gerçek fiber internete geçen kişi sayısının çok çok az olması.
    2- IPS'lerin ev kullanıcılarına kasıtlı olarak upload hızını düşük tutup ülkedeki çıkış trafiğini veri merkezlerine satıyor olmaları.
    3- tabii ki "alım gücü" sorunu, kur nedeniyle hepimiz için hem internet hem de cihazlar (telefon-laptop) çok pahalı duruma geldiler.

bana kalırsa asıl problemler bunlar. ben şahsen hız olayına çok takılmıyorum. 20mbps internet ile 4K canlı yayın bile izledim, şu anda sanırım benim hat 50'ye kadar tarifesinde ve 40mbps hız alabiliyorum. bu hız benim neredeyse hiç kullanmayacağım kadar yüksek bir hız.

şunu da ekliyim, eğer 100mbps gibi hızları kullanacaksanız, o zaman şunu bilmelisiniz ki sizin için asıl sorun ülke girişleri olacak. TR'nin ülke girişleri son senelerde hayli geliştirildi aslında ama "prime time" denilen saat 16~02 arası akşam saatleri için hâlâ yeterli değil. eğer yüksek hızları düzenli olarak kullanacaksanız, hattınız 100mbps kaldırsa bile ülke girişindeki trafik sıkışıklığı (ana hatların saturasyonu) nedeniyle siz zaten gene hız sorunu yaşarsınız.

gerçi şu anda bulut teknolojileri de gelişiyor. bazı şirketler ülkemize de veri merkezleri açıyorlar. eğer yurt içinde merkez bulunduran popüler bir web hizmetini kullanacaksanız, daha sorunsuz bi deneyim yaşayabilirsiniz.

Kardesim emegine saglik yazmissin tesekkur ediyorum.

Testler ve telekoma sordugum uzere 85 mps e kdr verebiliyorlarmis. Altyapim itibariyle.

Ama burda bi kelime oyunu var "e kadar" kelimesi.

Neyse adamlar geldi 82mbps aldim tam sevindim bana yeter dedim harika falan. Disari ciktim bi kahve icmeye aksam geldim 74.

Gunun sonucu yarin gene eleman gelicek dicem duzelmisti aksama 74 e dustu.

İsin ilginci 74 e sabitlenmesi

• hız 82'den 74'e indi dediğin speedtest sonuçları mı? eğer öyle ise, speedtest sonuçları değişiklik gösterebilir. ben öğleden önce ölçtüğümde 40 çıkmıştı, 10 dakka önce ölçtüm 31 çıktı, şimdi tekrar denedim ve 46 çıktı.

• quote:

hız 82'den 74'e indi dediğin speedtest sonuçları mı? eğer öyle ise, speedtest sonuçları değişiklik gösterebilir. ben öğleden önce ölçtüğümde 40 çıkmıştı, 10 dakka önce ölçtüm 31 çıktı, şimdi tekrar denedim ve 46 çıktı.

Telekomun hiz testi ve speedtest

Telekomdan gene aradilar kadin amacsiz konusuyordu soyledim sikayetim devam ediyor bakalim sabah ola hayrola

• @01001101

Hocam kafama takildi simdi bu telekom interneti sagliyor. Turknet milennicom super online vs kiralama yapiyor diye biliyorum. Benim sorum su telekom bana max 70mbps verebilse diger kiralayanlar 90 verebilir mi boyle bir ihtimal var mi. Çünku asil baglanti aslen telekom verip az veriyorsa kiracilardan daha iyi vermesi gerekiyor diye dusunuyorum yaniliyor muyum. İnsanlar mesela turknete neden geciyorlar?

• VolcanoPower kullanıcısına yanıt
    pratikte Türknet gibi firmaların farklı olarak sağladıkları faydalar var mıdır bunu ben bilmiyorum. ama, işin şu kısmı net; sen eğer bakır altyapı ile internet alıyosan, o zaman hangi firmaya gidersen git:

1- %100 aynı kablolarla, aynı port ile internet alacaksın, fiziksel olarak hiçbir şey değişmeyecek
    2- Bu söyleyeceğim bölgesel olarak değişmekle birlikte, çoğunlukla sahada arıza bakan ekipler de aynı. yani Turknet internet alıp da senin portunla ilgili bir arıza olursa, gene Telekom'un ekibi geliyo bakmaya.

Turknet gibi firmalar porttan sonrasını kendileri işletiyolar. bunu şöyle düşünün; Telekom'un İstanbul-İzmir arası bir otobanı var, Türknet de gidiyo İstanbul-İzmir arasına kendine özel bir otoban yapıyo. ama, otobana çıkana kadar, yani evinden çıkıp, ara sokaklardan geçip, ana hatlara çıkana kadar, ikisinde de aynı yolu kullanıyosun. burada bakır kablo ve port dediğimiz şeyi evin bulunduğu mahallenin sokaklarına benzettim.

sonuç şu: Mesela Türknet gidiyo, netflix için ayrı hat açıyo. böylece sen Telekom'dan internet aldığında akşam saatlerinde (prime time) Netflix'ten bir şey izlerken 4K görüntü alamadın diyelim (çünkü ülke girişleri çok tıkanık) ama sen Turknet'e geçince akşan saatlerinde Netflix'ten 4K izleyebiliyosun rahatlıkla. çünkü Türknet gitmiş Türkiye-Netflix arasına özel otoban açmış, ve bu otobanı sadece senin gibi az sayıdaki Turknet kullanıcısı kullanabiliyo. Telekom kullanıcıları diğer otobanda trafik beklerken, sen akıyosun.

farklar orada ortaya çıkıyo işte. zaten "internet hızı" dediğimiz şey sadece senin ana şebekeye bağlandığın bakır kabloya tanınan hız değeridir. adam sana sonsuz mbps internet hızı bile verecek olsa, ana hatlar tıkanık olduktan sonra senin için değişen bir şey olmaz.

düşün ki sen İzmir'e gideceksin. adam sana boş bir sokak sağlıyo. bu sokak sana özel. ve bu sokakta arabanı sonsuz kmh hız ile kullanabilme özgürlüğün var. sen şimdi evinin penceresinden dışarı bakıyosun, sokak bomboş. ve diyosun ki: "Harika! çok hızlı bir yola sahibim artık! şimdi çabucak İzmir'e gidebilirim!"

sonra sokağa çıkıyosun, ana caddeye kadar kullanıyosun, ana caddeye çıkınca bi bakıyosun ki her yer trafik. çünkü sen Cuma günü öğleden sonra 6'da yola çıkmışsın. sonuçta adamların sana verdikleri sokağın hiçbir anlamı kalmadı.

ben bu yüzden kendi hızımın 75mbps mi yoksa 84mbps mi olduğuna pek takılmazdım şahsen. çünkü bu hız değeri benim sadece gece 02'den sonra ya da gündüz-öğlen saatlerinde sağlıklı şekilde kullanabileceğim bir değer. diğer saatlerde ben zaten ülke girişlerindeki trafikte takılacağım. böyle durumlarda 75mbps ile 1000mbps arasında hiçbir fark olmaz. zaten daha önce bi firma (Superonline idi sanırım) 1000mbps internet satıyodu. pek bi anlamı olmayan bir hizmet bu (Türkiye gibi ülkeler için tabi) aynı mahallede yaşamakta olduğun arkadaşının bilgisayarından bir dosya çekeceksen işine yarar ama onun dışında 75 olmuş 1000 olmuş pek bişey değişmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 29 Mayıs 2021; 10:12:55 >

• quote:

pratikte Türknet gibi firmaların farklı olarak sağladıkları faydalar var mıdır bunu ben bilmiyorum. ama, işin şu kısmı net; sen eğer bakır altyapı ile internet alıyosan, o zaman hangi firmaya gidersen git:

1- %100 aynı kablolarla, aynı port ile internet alacaksın, fiziksel olarak hiçbir şey değişmeyecek
    2- Bu söyleyeceğim bölgesel olarak değişmekle birlikte, çoğunlukla sahada arıza bakan ekipler de aynı. yani Turknet internet alıp da senin portunla ilgili bir arıza olursa, gene Telekom'un ekibi geliyo bakmaya.

Turknet gibi firmalar porttan sonrasını kendileri işletiyolar. bunu şöyle düşünün; Telekom'un İstanbul-İzmir arası bir otobanı var, Türknet de gidiyo İstanbul-İzmir arasına kendine özel bir otoban yapıyo. ama, otobana çıkana kadar, yani evinden çıkıp, ara sokaklardan geçip, ana hatlara çıkana kadar, ikisinde de aynı yolu kullanıyosun. burada bakır kablo ve port dediğimiz şeyi evin bulunduğu mahallenin sokaklarına benzettim.

sonuç şu: Mesela Türknet gidiyo, netflix için ayrı hat açıyo. böylece sen Telekom'dan internet aldığında akşam saatlerinde (prime time) Netflix'ten bir şey izlerken 4K görüntü alamadın diyelim (çünkü ülke girişleri çok tıkanık) ama sen Turknet'e geçince akşan saatlerinde Netflix'ten 4K izleyebiliyosun rahatlıkla. çünkü Türknet gitmiş Türkiye-Netflix arasına özel otoban açmış, ve bu otobanı sadece senin gibi az sayıdaki Turknet kullanıcısı kullanabiliyo. Telekom kullanıcıları diğer otobanda trafik beklerken, sen akıyosun.

farklar orada ortaya çıkıyo işte. zaten "internet hızı" dediğimiz şey sadece senin ana şebekeye bağlandığın bakır kabloya tanınan hız değeridir. adam sana sonsuz mbps internet hızı bile verecek olsa, ana hatlar tıkanık olduktan sonra senin için değişen bir şey olmaz.

düşün ki sen İzmir'e gideceksin. adam sana boş bir sokak sağlıyo. bu sokak sana özel. ve bu sokakta arabanı sonsuz kmh hız ile kullanabilme özgürlüğün var. sen şimdi evinin penceresinden dışarı bakıyosun, sokak bomboş. ve diyosun ki: "Harika! çok hızlı bir yola sahibim artık! şimdi çabucak İzmir'e gidebilirim!"

sonra sokağa çıkıyosun, ana caddeye kadar kullanıyosun, ana caddeye çıkınca bi bakıyosun ki her yer trafik. çünkü sen Cuma günü öğleden sonra 6'da yola çıkmışsın. sonuçta adamların sana verdikleri sokağın hiçbir anlamı kalmadı.

ben bu yüzden kendi hızımın 75mbps mi yoksa 84mbps mi olduğuna pek takılmazdım şahsen. çünkü bu hız değeri benim sadece gece 02'den sonra ya da gündüz-öğlen saatlerinde sağlıklı şekilde kullanabileceğim bir değer. diğer saatlerde ben zaten ülke girişlerindeki trafikte takılacağım. böyle durumlarda 75mbps ile 1000mbps arasında hiçbir fark olmaz. zaten daha önce bi firma (Superonline idi sanırım) 1000mbps internet satıyodu. pek bi anlamı olmayan bir hizmet bu (Türkiye gibi ülkeler için tabi) aynı mahallede yaşamakta olduğun arkadaşının bilgisayarından bir dosya çekeceksen işine yarar ama onun dışında 75 olmuş 1000 olmuş pek bişey değişmez.

Cok tesekkur ediyorum hocam emegine saglik

Hiz konusunda dediginiz sey dogru ben 35 den 50 ye 100 e gecince oynadigim oyunda mesela benzer pingi aliyordum cok bisi degismenisti

• Bugun son uc gundur rutin olan arizaniz cozumlenmistir sizi aricaz mesaji geldi

2 elemandir soyluyorum baglantimda kopma yok kafayi takmislar hiz sorununu baglanti kopmasi diye yaziyorlar allam ya

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.