Şimdi Ara

Yatırım amaçlı L plaka alıp kiraya vermek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Vakit çalmadan kısaca derdimi anlatayım 20'li yaşlardayım ve kazandığımın birazını yiyip gerisini biriktiriyorum (İleride rahat etmek için  ). Fon, altın gibi şeyler sadece paranın değerini koruyor gibi geliyor bu sebeple bir şeylerin ticaretine girişmek daha mantıklı geliyor. Yatırım amaçlı (L) servis plakası alıp kiraya vermek istiyorum. Araştırdığıma göre 550-700 bin lira arası plakalar ve kira getirileri 10-12 bin lira arasında. Başlangıçta Beylikdüzü Esenyurt'tan 1.5-2 milyona ev alıp 10-15 bin arasına kiraya vermeyi düşünüyordum fakat hem kiracıyla uğraşmak hem de plakanın nerdeyse 2 3 katı olması beni bu işten vazgeçirdi.

- Öncelikle bu işi tavsiye eder misiniz? Plaka alınca bir şirket kurmam gerekli mi? İleride olursa KPSS'ye hazırlanıp memur olmak istiyorum. Plaka sahibi olmak bir sorun teşkil eder mi? Vergi işleri, plakamın olduğu aracın herhangi bir sorununda bu işin hukuki durumları, cezaları vs.

- Aktif olarak çalıştığım için plakayı aldıktan sonra, plakayı benim yerime kiraya verecek işlemlerini takip edecek bir galeriye verebiliyor muyum? Bu şekilde çalışan güvenilir bilindik galeriler önerebilir misiniz?

- Devir sorunları, askıda kalma durumunda iptal, satış durumlarında bazı olumsuzluklar okuyorum bunlar gerçeklik payı nedir?

- Plaka satın almaya kalktığımda karşıma çıkacak olan işlemler ve maliyetler nelerdir?

Aktif olarak sorularımın cevaplarını aramaya devam etmekteyim. Fakat bu süre zarfında bu konular hakkında bilgili forum üyelerinin de bilgilerinden faydalanmak istedim. Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkürler.. (Bu sorular haricinde bilmem gereken konular varsa da bilgilendirirseniz sevinirim)

• Eğer sabit gelirli bir yatırım düşünüyorsan ve işin takibini güvenilir birine bırakabileceksen L plaka kiraya verme işi kârlı olabilir. Ancak unutma ki bu iş “taşıma” işi olduğu için, bazı yasal sorumlulukları da var.
    Plakayı kendi üzerine alırsan ve gelir elde etmeye başlarsan bu ticari faaliyet olarak değerlendirilir. Bu da Gelir Vergisi, KDV ve stopaj gibi vergileri beraberinde getirir.
    Eğer memur olmayı düşünüyorsan, yatırımın kendi başına gelir getirmesi ve senin bu işle “fiilen” uğraşmaman gerekiyor. Ama resmi olarak adın ticari faaliyette geçiyorsa bu bir risk oluşturabilir.
    Bu yüzden genelde bu işi yapanlar şirket kurarak ya da plakayı güvenilir bir şirket üzerine devrederek ilerliyor. Ya da bazıları eşi/dostu adına alıyor ama bu da başka riskleri getiriyor.

Plakanın bağlı olduğu araç bir kazaya karışırsa, kaçak taşımacılık yaparsa ya da korsan çalışırsa cezai işlemler öncelikle aracı kullanan ve işleten kişiye uygulanır. Ama plaka senin adına olduğu için idari ve mali sorumluluklar da doğabilir.
    Örneğin aracı kiraladığın kişi vergi ödemezse, sigortayı yaptırmazsa veya araçla ilgili bir mahkeme süreci olursa, en nihayetinde “plaka sahibi” olarak senin de sorumluluğun olabilir. Bu yüzden noter üzerinden yapılacak detaylı bir kira sözleşmesi ve mutlaka bir avukat desteği tavsiye ederim.

Plakan askıya alınırsa veya ruhsatı kullanan kişi kurallara uymazsa, UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) veya belediye bazı yaptırımlar uygulayabilir. Plakanın belgesinin iptali, çalışma izninin askıya alınması gibi durumlar söz konusu olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sirket vs kurmak gerekiyorsa da emekli anneniz babaniz adina kurun ki bosuna bagkur vs odemeyin. Pirimler aylik 8 9 bin tl. Hem anne baba uzerine kurarsaniz memuriyette de sikinti cikmaz. Ölum kaalim halinde kardeslerinzle papaz olmamak icin de kardeslerinizden sirket icin muvaffakatname alin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevaplar için çok teşekkürler öncelikle. İşin içinde fiilen bulunma durumum olmayacak. Aktif bir çalışma hayatım bulunmakta ben sadece plakayı alayım hem kendi değerlensin hem de kiraya verip kirasını alayım kafasındayım. Dediklerinizde haklısınız, sizlerinde saydığı üzere birçok nokta plaka sahibi olarak bana çıkabileceği için sağlam bir sözleşme hazırlatmam gerekir gibi, kendi açımdan sorumlulukları minimize etmek adına bir galeri ile çalışırsam sanırım onlar bu tür durumlara karşı daha iyi yönlendirme sağlarlar. Önerebileceğiniz, danışabileceğim bilindik güvenilir plakayı kiraya verebileceğim galeriler var mıdır? Şirket kurmadan bu iş yapılır mı, yapılmıyorsa limited şirket benimde ortak olabilmem adına daha mantıklı mı olur?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.