Şimdi Ara

Yazılımcılık ilerideki 5-10 sene içinde nasıl bir hale evrilecek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
931
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yapay zeka gelişmeleri malumunuz, bunun IT sektörüne nasıl bir etkisi olacak acaba? Şu andaki gibi yüksek maaşlar hayal mi olacak?

• maaşlar düşer mi bilinmez ama buna yapay zeka pek etki etmez, maaşlar arz-talep şeklinde belirleniyor. fakat şu gerçek ki dünya genelinde yazılıma çok büyük bir talep var, hintlisiydi oyuydu buyuydu derken piyasa düşüyor. fiverr gibi freelancer sitelerinde hintliler yığılıyor, bu kadar adam olunca da fiyatlar düşüyor, en çok bu sitelerde belli olsa da yavaş yavaş maaşlarda da etkisi olabilir.

fakat bana göre yapay zeka en çok gerekli işçi gücünü düşürüp ilerleyen yıllarda yazılım mühendisliği konusunda işsizliği büyük ölçüde artıracak, burada da kendini ciddi manada geliştirip sıyrılamayanlar şu anki inşaat mühendisleri gibi yeniden üniversite okumaya yönelecekler.

bu bahsettiklerim büyük ölçüde sonraki yıllar için geçerli, yoksa şu anda yapay zekaya bağlı bu tür büyük işten çıkarmalar yok. fakat 5 yıl önce yapay zeka nedir nüfusun çoğu bilmiyorken şu anda herkesin dilinde, bir beş yıl sonra ne olur orası hayal gücüne bağlı.

burada bir kere atmıştım; Microsoft, github copilot'un işleri %55 hızlandırdığını söylüyor(Ve kesinlikle doğru, kocaman fonksiyonu sadece adını verip büyük ölçüde yazdırabiliyorsun, yazdığın kodu hızlıca tamamlıyor vs.). bu da dolaylı olarak tam olmasa da %55 daha az iş gücü ihtiyacı demek, ki daha yapay zeka serüveninin başlarındayız, bu oran çok çok daha artacaktır.

dünya genelinde işten çıkarmalar da devam ediyor, sonu ne zaman gelir bilemem ama hala işten çıkarmalar çığ gibi devam ediyor. daha geçen hafta twitch tüm çalışanlarının 3'de 1'ini ve Discord'da yanlış hatırlamıyorsam %20 civarını işten çıkardı. Diğer FAANG şirketlerinde de 2023de çok büyük işten çıkarımlar oldu. Türkiyeden bahsetmiyorum çünkü sadece twitter'da biraz gezen rastgele birisi bile ne durumda olduğunu anlayabilir.

tabii bu alana büyük ilgin varsa, çalışmaktan zevk alıyorsan ve kendini sürekli geliştirmeye hevesliysen işsiz kalma imkanın yok.

sektörün içinden Yazılımcılık ilerideki 5-10 sene içinde nasıl bir hale evrilecek? 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daxpc -- 18 Ocak 2024; 21:46:15 >

• daxpc kullanıcısına yanıt

kanka sen sınava hazırlanmıyor musun nasıl sektörün içindesin

• mühendis değilim yaklaşık 2.5 yıllık freelancer geliştiriciyim, tabii bu sene iş yapmıyorum  

hangi bölüm istiyorsun

• odtü bilgisayar, ciddi anlamda ilginiz varsa hiçbir şekilde herhangi bir ünide zaten açıkta kalmazsınız, ama ortalama olarak durum bu

• yok kardeş sağ olasın odtü olmazsa bilkent %0 gideriz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

o da zor gibi knk 8 binle alıyo

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-2C95D464A

o da zor gibi knk 8 binle alıyo

canın sağ olsun. olur ama merak etme  

o kadar para verilmez bence yurt dışı falan daha mantıklı değil mi? avusturya, almanya vs. ücretsiz. Ben araştırıyorum başvuru yapcam.

• ben açıktan okuduğum için o şansı kaybettim, birçok ülkede anadolu/fen diploması zorunlu. gerekirse yüksek lisansı yurt dışında yaparım diye düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daxpc -- 18 Ocak 2024; 22:10:13 >
  • 10 sene sonrası bu şekilde olacak

• bazı meslekler de şu şekilde

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

insanlar ne yapcak

Ya arkadaş mümkün değil böyle şeyler.Bir de 10 sene demişsin imkansıza yakın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

bu ne olum ahahsh

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-2C95D464A

insanlar ne yapcak

farklı meslekler yaparlar artık

• doktorlar işsiz kalacak ceng okumayan herkes pişman olacak ...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: masumbiröğrenci

doktorlar işsiz kalacak ceng okumayan herkes pişman olacak ...

yazılım öğrenin

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.