Şimdi Ara

YBS hakkında bilgi vermek istiyorum (TM)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
5
Favori
1.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet arkadaşlar 2018 yıllarında benim de vaktim bu forumda bol bol geçti önce size neler yaşadım onları anlatayım ardından ybs hakkında konuşacağım.
    Ben de çoğunluk gibi yüksek hedefleri olan biriydim, girdiğim sınavlarda ilk 10kya yetecek netler çıkarıyordum 2018 msü de filan bir tmci olarak matı fullemiştim. Zamanımın çoğunu mat çalışarak geçiriyordum ayrıca sınıf olarak gayet başarılı öğrencilerdik Sbl de okuyorduk herkes tmciydi rekabet vardı aramızda. 30 Kişinin 25inin hedefi Hukuk ve psikolojiydi ben de dahildim bu gruba. Bu 25 kişinin 20si kazandı bu arada Koç, İstanbul, Hacettepe, Ankara, Bilkent, Gazi, Ted hepsinde hukuk ve psikoloji kazandılar. Bunun dışında iktisat, işletme isteyip Odtüye giren de oldu 2 kişi sanırım.

İstediği sıralamayı yapamayan 4-5 kişi vardı biri de bendim. İlk sınavım gayet iyiydi hatta ilk 5k yapanlardan iyi TYT yapmıştım kusursuzdu. 2.sınav da sınava girdiğim sınıf çok sıcaktı üstüne gereksiz bir heyecan yapmıştım. Matematiğim olması gerektiği gibiydi fakat Denemelerde 30 net civarında çıkardığım Edebiyatım o an nasıl olduysa 14 net gelmişti evet :DDDD

Diğer tüm derslerde net olarak geçtiğim insanlar 5kya girerken benim edebiyat yüzünden 60k civari gelmişti sıralamam. Babam ile ağır bir kavga etmiştik tekrar hazırlanmayı da istemiyordum zaten gerçekten Hukuk istiyor muydum ondan bile emin değildim sürü psikolojisiydi sanırım. Memlekete tatile gitmiştik tüm ailem güle oynaya eğlenirken ben sanki birini kaybetmiş gibi boş bir oda da oturup kara kara düşündüm günlerce.

Babamın yaptığı bazı telefon görüşmelerinden sonra Hacettepe iktisat ya da Ankara Maliye yazın dediler. Araştırdım içime sinmedi derslerine baktım ilgimi çekmedi. Tm bölümleri arasında gezinirken ybs gözüme çarpıyordu nedir lan bu dedim başladım araştırmaya. 5 Yaşından beri pc kullanan ben günde en az 6 saat zaman geçiriyorum tabi 5 yaşından beri. Eee dedim battı balık yan gider ilk sıraya ybsyi yazdım ardına babamın dediklerini içine hiç sinmedi ama kabul etti. Tercih sonuçları geldi YBS yi kazanmışım. Çok da sevinmedim ama iktisat maliye okumaktan iyidir diye düşündüm.

Gelelim okula Özelde tam burslu kazanmıştım eğitim öğrenciler salak olduğu için çok basit düzeyde ama hocalar ilgili bire bir olarak sürekli etkileşime geçtim. Şu an 3.sınıfa geçtim. Öncelikle söylemem gereken okulun verdiğiyle kalırsanız iş bulamazsınız. Kendim çabaladım didindim 2 sene içerisinde okulun verdiği şeyler dışında kendime bir sürü yetenek kattım. Yaptığım işlerde hep bilgisayar ile ilgili olduğu için memnundum açıkçası. Kodlama, modelleme, web tasarım derken kendi kendime para kazanmaya başladım ayrıca 600 tl burs alıyordum onu da kazancıma katarak biraz da borsa işlerine girdim. Ayrıca ufak bir ekip ile unity üzerinden bir oyun yapıyoruz şu sıralar. 2 Sene içerisinde ilk olarak kendime 7-8 bin tlye bir bilgisayar aldım ardından geri kalan parayı güzel bir şekilde değerlendirmeye çalıştım şuan 30 bin tl civarı birikmişim var ve bu paranın hepsini kendim kazandım babamdan 5 kuruş almadan. Eminim ki iktisat ve maliye okusaydım her ay 2-3 bin tl kazanamazdım. İstersem okulu bırakıp freelancer olarak 2-3 sene içerisinde aylık 6k kazanacak duruma gelebilirim fakat diplomayı istiyorum :). İşimin çoğununda bilgisayar üzerinde olması keyfimi katlıyor resmen iyi ki ilk 10kya girememişim diyorum çoğunlukla.

Ayrıca 2 Sakarya Ybs mezunu

1 Boğaziçi Ybs mezunu ile aktif görüşüyorum

2si fransa da şuan boğaziçi mezunu da mitsubishi de çalışıyor. Baya yüklü maaş alıyor büyük ihtimalle sadece evindeki bisikletler 200-300 bin tl vardır.
    Eğer bilgisayarla aranız iyiyse, sayısal zekanız sözele göre ağır basıyorsa ve tmciyseniz bölümü araştırıp derslerini değerlendirmenizi tavsiye ediyorum eğer düşük sıralama yaptıysanız ve diğer bölümler içinize sinmiyorsa kesinlikle bakın. Ayrıca ilk 3k filan yaptıysanız Boğaziçi YBSyi de değerlendirin. Ha ben sadece okulun verdiği dersleri yaparım başka işle uğraşmam aylak aylak kafeler de orada burada gezerim diyorsanız yazmayın iş bulamazsınız bilgisayar mühendisleri varken + olarak bir şeyiniz yoksa işin işletme kısmına kayan kısımları dışında iş yok. Kendinizi saatlerce pc başında tutup belli bir şey üzerinde aylarca çalışarak geliştirirseniz. Eminim ki hem yurt içinde hem yurt dışında çok rahat iş imkanı bulabilirsiniz.

Edit: Ayrıca kazandığım paranın bir kısmı da LoL adlı oyunda eloboost yapıyorum oradan geliyor fakat onun bölümüm ile alakası yok :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SarıSarman -- 14 Temmuz 2020; 14:0:33 >

• Hocam ybs okuyup hangi alanlarda çalışabiliriz?
    Bu bölümü okuyup işletme kısmına kayabilir miyiz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam işletme enformatiği hakkında bir bilginiz var mı ybs ile farkları nelerdir ayrıca marmara almanca işletme enformatiği hakkında bilginiz var mı (bu sene bölüm adı ybs olarak değişecekmiş sanırım)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam hangi universitede okuyorsunuz?

• Hocam ben de küçüklükten beri pc kullanıyorum, sabah 7 de kalkıp akşam 7 de bıraktığım olurdu ancak bu hep oyun alanında oldu. Yazılıma vs hiç ilgi duymadım sizin bu bölümü seçmeden önce yazılımla ilgili deneyiminiz veya bu tür şeylere ilginiz var mıydı?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İşletme kısmına kayabilirsin ama bırak o işi işletmeciler yapsın.

Bölümün temel görevini sana şöyle bir örnekle açıklayayım Sen bir müşterisin X sitesinden alışveriş yapacaksın. O sitenin arayüzünün olmadığını ve sadece kodları gördüğünü düşün. İşlemi yapamazsın çünkü bilmiyorsun işte ybs tam olarak bu aradaki köprüyü oluşturuyor. Sitenin kodlaması mühendisler, müşteri de o programı kullanacak memurlar olarak düşünürsen sen o arayüzsün.

Wikipedia üzerinden girersen görevinin tam olarak ne olduğunu ve ne gibi işler yapabildiklerini görebilirsin. Ben biraz bölümden bağımsız olarak freelancer çalışacak konuma getiriyorum kendimi yani bölümle alakam pek olmayacak. Ben şuraya diğer arkadaşlar için yapabileceğin meslekleri bırakayım. Ayrıca bir kız arkadaşım bilgisayarla arası pek iyi olmadığı için şu an satış pazarlama üzerinden yürüyor. Ve bir yerde staja kabul edildi yani bilişimden bağımsız işletmeye de yönelebilirsin ama tavsiyem ya bilişim tarafında kal ya da tam bir ybsci gibi ortasında kal.

*Veri tabanı uzmanı
    *Veri tabanı analisti
    *Sistem Analisti
    *SEO uzmanı
    *Network uzmanı
    *Sosyal Medya Uzmanı
    *Ağ sistemleri yöneticiliği
    *Veri bilimci
    *IT Uzmanı
    *Bilgisayar programcısı
    *İnsan Kaynakları Uzmanı
    *İş Analisti
    *ERP uzmanı
    *İş zekası uzmanı
    *Pazarlama ve Satış uzmanı
    *Proje Yöneticisi
    *İş Geliştirme uzmanı
    *Finans ve Muhasebe
    *Yazılım Geliştirici
    *Akademisyen gibi unvanlar
    *Veri Madenciliği Uzmanı
    *CRM uzmanı
    *Yöneylem araştırmacısı
    *Web programcısı
    *Üretim uzmanı
    *Kullanıcı Deneyimi(UX) Uzmanı
    *Marka yöneticisi

• mastiff55 M kullanıcısına yanıt
    Hayır yoktu ben de kazanana kadar hep oyunlarla vakit öldürüyordum. ilk algoritma dersimin ardından sevdim lan ben bunu dedim ve ilgimi çeken şeylere yöneldim. Hatta yapıp da bıraktığım şeyler oldu. Seçenek çok fazla yapabileceğin çok fazla iş var.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Pavka4 P kullanıcısına yanıt
    Başkent
  • Heir of slytherin H kullanıcısına yanıt
    İsmini duymuştum ama detaylı bilmiyorum şöyle bir aldığı derslere göz attım. Ybsye göre daha çok işletme ve finans ağırlıklı bir bölüm gibi geldi. Ama benzer dersleri var. Okulu araştırın detaylı olarak bulabilirseniz mezunlarından 1-2 kişiyle iletişime geçin. Ne durumdalar göz atın.
  • Sıfırdan proglamaya başlamak için ne onerirsin, sonuçlar aciklanana kadar birkac şey öğreneyim diyorun

• Tahmini sıralmam 45-55k arası gelicek. Özellerde medipol,ışık üni tarzında yerler tutuyor sizce hangi üniyi tercih etmeliyim ? (İST yaşıyorum)
  • Hocam akdeniz ybs nasıl sizce
  • Haxrein kullanıcısına yanıt
    Hocam bunu orada ybs okuyan insanlara ulaşarak öğrenebilirsin. Bilgisayar sınıfları nasıldır hangi dersleri alıyorlar vs.

Kendin çalışırım didinirim diyorsan gidilebilir diye tahmin ediyorum okulun verecekleri çok kısıtlı olacaktır. Antalya freelancer çalışan bilişimcilerin yoğunlukta olduğu bir yer evden projelerini yapıp güzel havanın keyfini çıkarıyorlar. Ama sadece okulun verdiğini alırım üstüne koymam diyorsan sadece Akdeniz için değil çoğu için yazma diyebilirim.
  • zodiac956 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle Algoritma öğren detaylı şekilde ardından yönelmek istediğin alanı seç ve ona göre bir programlama diline giriş. Ben şimdi sana hangi dili söylesem boş tercihlerine göre kendin seçeceksin ama algoritmayı öğrenmeden başlama.
  • SarıSarman kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam sadece diploma almak için gideceğim. Evde kendi başıma yavaştan yazılım öğrenmeye başladım. Yorumunuz için teşekkürler.
  • --- Kendinizi saatlerce pc başında tutup belli bir şey üzerinde aylarca çalışarak geliştirirseniz.

Bu bahsettiğiniz ''kendini geliştirme'' olayını o kadar fazla duydum ki kusacağım artık şu klişe lafı herkes kullanıyor ama nasıl yapılacağından bahsetmiyor Dil öğrenin,yazılım öğrenin tarzında klasik şeyleri söyleyip geçiyor bu tarz tavsiye verenler den bıktım artık keşke klişe olmayan şeylerden bahsedip nasıl ilerleyebileceğimizi ya da önümüzde olan seçeneklerden birazcık daha bahsedebilseniz.

--- Kodlama, modelleme, web tasarım derken kendi kendime para kazanmaya başladım

Kendinizin tam olarak ne üzerine yoğunlaşıp da böyle iyi duruma geldiğinizden bile bahsetmemişsiniz bu üstte yazdığın şeyler için ybs okumamıza gerek yokki o zaman sizin dediğinize göre ? Bu yazdıklarınızın YBS ile ilgisi ne onu anlamaya çalışıyorum.

---- Edit: Ayrıca kazandığım paranın bir kısmı da LoL adlı oyunda eloboost yapıyorum oradan geliyor fakat onun bölümüm ile alakası yok :D

Bunu görünce vaktimi boşa harcadığımı anladım neden kazandığınız paranın içine bir bilgisayar oyununu yazdınız veya bunu neden belirtme gereği duydunuz yine fikrim yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5CA6AEEDC -- 14 Temmuz 2020; 19:35:43 >

• Reşit olmuş aklı fikri başında insanlara bebekmiş gibi ne yapacağını anlatacak değilim amacım istediği sıralamayı yapamayan arkadaşlara örnek olmaktı. Eğer adam beğenirse oturur ybsyi araştırır yapabileceği işlere bakar kendine bir yol çizer.

Yapacağı her şeyi ben açıklayacaksam adamın okumasına ne gerek var derslerine de ben gireyim?

Ben izlediğim yoldan içeriğine çok girmeden kabataslak bahsettim.

Çok merak edenler bana özelden ulaştı gerekli detaylı bilgiyi verdim.

Türkiye de ailelerinize ben okumadan iş yapacam derseniz sizce ikna olurlar mı? Yapacağınız işle az çok alakası olan bir bölümde okuyacaksınız ve yapmak istediğiniz şeyleri özgürce yapacaksınız.
    Ha siz ailenize ben üniversite okumadan evde kendi kendime bir şeyler öğreneceğim kazanırım para derseniz ne ala fakat çoğu aile bunu kabul etmez ben de bu işlere merakı olan varsa tekrar hazırlamak yerine bu bölüme gidip hedefleri doğrultusunda ilerleyebilir.

Sizin vaktiniz boşa gitmiş olabilir fakat gerçekten ilgilenen arkadaşlarla özel olarak konuşup gayet detaylı fikirler verdim. iyi akşamlar

• SarıSarman kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkürler demek istediğim konunuzun yardımcı olmamasıydı kendini geliştirme olayı nerdeyse bütün bölümlerde var.

Tek tek anlatmanızı istememiştim zaten sadece kendi yaptıklarınızdan daha detaylı bahsedebilirdiniz kodlama,web tasarim falan öğrendim deyip atmak yerine. Bu dediklerinizi bütün ybs okuyanlar söylüyor zaten ikinci yorumumuzda haklısınız bölümle alakalı olması daha yararlı olabilir. İyi akşamlar sizede

• Hocam ben de 5k gibi bir sıralama yapıcam, ailemi hukuk yerine ybs için ikna ettim sayılır. boun gelmez büyük ihtimalle hangi üniversiteleri önerirsiniz?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.