|
Eski Plakayı Yeni Araca Aktarma: Adım Adım Kılavuz
Araçlarını yenileyen sürücüler için eski plakalarını yeni araçlarına taşımak yaygın bir uygulamadır. Bu işlem, "eski plakayı yeni araca aktarma" veya "plakayı başka araca taşımak" olarak da bilinir. İşte eski plakanı yeni aracına aktarmak için adım adım bir kılavuz:
1. Gerekli Belgeleri Topla
- Eski aracın ruhsatı
- Yeni aracın ruhsatı
- Nüfus cüzdanın
- Yeni aracın trafik sigortası poliçesi
2. Eski Aracın Ruhsatını Teslim Et
Eski aracının plakasını yeni aracına aktarmak için öncelikle eski aracının ruhsatını Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ne (TŞM) teslim etmelisin.
3. Yeni Aracın Ruhsatını Al
Eski aracının ruhsatını teslim ettikten sonra yeni aracının ruhsatını TŞM'den alabilirsin. Yeni ruhsatta eski plakanın yer aldığını göreceksin.
4. Eski Plakayı Çıkar ve Yeni Araca Tak
Eski aracındaki plakayı çıkar ve yeni aracına tak. Plakanın sağlam ve okunaklı olduğundan emin ol.
5. Değişiklik Bildiriminde Bulun
Plaka değişikliğini 15 gün içinde TŞM'ye bildirmen gerekir. Bu işlemi şahsen, posta yoluyla veya e-Devlet üzerinden yapabilirsin.
Özel Plaka Taşıma
Özel plaka sahipleri de plakalarını başka araçlarına taşıyabilirler. Ancak bunun için özel bir prosedür izlenmelidir. Özel plaka taşıma işlemi hakkında detaylı bilgiyi TŞM'den alabilirsin.
Eski Aracın Plakasını Yeni Araca Takma Koşulları
- Eski ve yeni araçların aynı kişiye ait olması gerekir.
- Yeni araç, eski aracın yerine geçmiş olmalıdır.
- Eski aracın plakası, yeni araç için müsait olmalıdır (başka bir araçta kullanılmamalıdır).
- Eski aracın plakasında herhangi bir ceza veya haciz kaydı bulunmamalıdır.
Bu koşullar sağlanıyorsa, eski plakanı yeni aracına taşıyabilirsin.