Şimdi Ara

Yeni fizik müfredatı ve çıkarılan kısımlar...çok önemli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
68
Favori
46.207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2018-2019 YILINDAN İTİBAREN ÜNİVERSİTE SINAVINDA UYGULANACAK YENİ FİZİK MÜFREDATINDA CİDDİ DEĞİŞİKLİKLER VAR BU DEĞİŞİKLİKLER özgür fizikçi YOUTUBE KANALINDA DETAYLI ŞEKİLDE ANLATILDI.
    YAPILAN ENNN SONNNN AÇIKLAMADA 2018-19 AYT-TYT DE 9 VE 12 YENİ MÜFREDAT,10 VE 11 ESKİ MÜFREDAT OLACAK FİZİK İÇİN DİĞER DERSLERDE DEĞİŞKENLİK VAR AMMMMMAN DİKKAT!!!!

FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ

Bir önceki müfredatla aynı. Fizik araştırma merkezlerini bilmeniz gerekiyor ekstradan.
    MADDE VE ÖZELLIKLERI
    Kum-su problemlerine girilmez
    Eşit kollu terazi ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez
    Karışımların öz kütlelerine değinilir. Matematiksel hesaplamalara girilmez.
    DAYANIKLILIK
    Kesit alanı / hacim ilişkisi DAYANIKLILIK var. Yüzey alanı/ hacim ilişkisi metabolizma hızı kısmı YOK!
    Kılcallık ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    DOĞRUSAL HAREKET
    Bir önceki müfredatla tamamen aynı. Formüller, grafikler, matematiksel hesaplamalar aynen devam ediyor.
    DİNAMİK
    Bir önceki müfredatla tamamen aynı. Formüller, grafikler, matematiksel hesaplamalar aynen devam ediyor.
    İŞ, ENERJI VE GÜÇ
    Bir önceki müfredatla tamamen aynı. Formüller, grafikler, matematiksel hesaplamalar aynen devam ediyor. SADECE dönme ve dönerek öteleme hareketi yapan cismin kinetik enerjisinin bağlı olduğu değişkenleri açıklar. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

ISI VE SICAKLIK
    Isı alan veya ısı veren saf maddelerin sıcaklığında meydana gelen değişimin bağlı
    olduğu değişkenleri analiz eder. Matematiksel hesaplamalara girilmez. Isı alış verişi sorularında sayısal sorular artık yok! Isıl denge ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    Isı enerjisi iletim hızı ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    GENLESME
    Genleşme ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    ELEKTROSTATIK
    Bir önceki müfredatla tamamen aynı.

ELEKTRİK AKIMI
    Kati bir iletkenin direncinin bağlı olduğu değişkenleri analiz eder. Matematiksel modeli çıkarmaları sağlanır. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

Üreteçlerin iç dirençleri örneklerle açıklanır, iç dirençler ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    Kirchhoff Kanunlarına girilmez.

BASINÇ

Katı ve durgun sıvı basıncı ve basınç kuvveti ile ilgili matematiksel modeller verilir. Bileşenlerine ayırma
    ve matematiksel hesaplamalara girilmez. Gaz basıncı ve Pascal Prensibi ile ilgili matematiksel modeller verilmez.
    Bernoulli İlkesiyle ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

KALDIRMA KUVVETI

Kaldırma kuvveti ile ilgili matematiksel model verilir. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

DALGALAR
    Dalganın ilerleme hızı, dalga boyu ve frekans kavramları arasındaki matematiksel model verilir. Matematiksel hesaplamalara girilmez.
    YAY DALGASI
    Atmanın ilerleme hızı ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    SU DALGASI
    Su dalgalarının parabolik engelden yansımasında ise sadece odak noktası ve merkezden gönderilen dalgalar dikkate alınır. Matematiksel hesaplamalara girilmez.
    Ortam değiştiren su dalgalarının dalga boyu ve hız değişimi ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    Stroboskopun dalga boyu ölçümünde kullanıldığından bahsedilir, matematiksel hesaplamalara girilmez.
    Su dalgalarının mercek şeklindeki su ortamından geçişi ile ilgili kırılma hareketlerine girilmez.
    Su dalgalarının kırılma hareketi ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    DEPREM DALGASI
    Depremlerde dalga çeşitlerine girilmez.

OPTİK
    AYDINLANMA
    Işık şiddeti, ışık akısı ve aydınlanma şiddeti kavramları ile ilgili matematiksel modeller verilir.
    Matematiksel hesaplamalara girilmez.
    GÖLGE
    Gölge ve yarı gölge ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    DÜZLEM AYNA
    Kesişen ayna, aynanın döndürülmesi, hareketli ayna ve hareketli cisim konularına girilmez. Matematiksel hesaplamalara girilmez.
    KÜRESEL AYNALAR
    Küresel aynalarla ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    KIRILMA
    Snell Yasası ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez. Tam yansıma ve sinir açısı ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    Görünür uzaklıkla ilgili matematiksel model verilmez. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

MERCEKLER
    Merceklerin odak uzaklığının bağlı olduğu faktörlere değinilir. Matematiksel model verilmez.
    Merceklerdeki özel ışınlar verilir. Görüntü oluşumlarına dair çizimler yaptırılmaz. Mercekler ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    PRIZMALAR
    Prizmalar ile ilgili matematiksel modeller verilmez.
    RENK
    Işık ve boya renklerini ana, ara ve tamamlayıcı olarak sınıflandırmaları sağlanır.
    VEKTÖRLER

İki ve üç boyutlu Kartezyen koordinat sisteminde vektörleri çizer.
    ATIŞLAR

ITME VE ÇIZGISEL MOMENTUM
    AÇISAL MOMENTUM
    Açısal momentumun korunumu ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

TORK, Kütle merkezi ve ağırlık merkezi, BASİT MAKİNELER

ELEKTİRK ALAN, YÜKLÜ LEVHALAR, SIĞAÇLAR
    Yüklü paralel levhalarda yatay levhalarda giren parçacıkların sapma yönleri üzerinde durulur. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

Sığa (kapasite) kavramını açıklar.
    Matematiksel hesaplamalara girilmez. Öğrencilerin matematiksel modeli elde etmeleri sağlanır. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

MANYETİZMA VE ELEKTROMANYETİK İNDÜKLENME

Manyetik kuvvetin büyüklüğünün matematiksel modeli verilir, sağ el kuralının uygulanması sağlanır. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

Yüklü parçacıkların manyetik alan içindeki hareketi ile ilgili matematiksel modeller verilmez. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

Öz-indüksiyon akımı ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.
    Lorentz kuvvetinin matematiksel modeli verilir. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

ALTERNATİF AKIM

Vektörel gösterim yapılmaz. Akım ve gerilimin zamana bağlı değişim grafiklerine girilmez.
    Alternatif akım devreleri ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

TRANSFORMATÖRLER
    Primer ve sekonder gerilimi, primer ve sekonder akım şiddeti, primer ve sekonder güç kavramları açıklanır. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

ÇEMBERSEL HAREKET

Hesaplamalarda trigonometrik fonksiyonlara girilmez. Bir önceki müfredatla tamamen aynı.

KÜTLE ÇEKIM KUVVETI

Kütle çekim kuvvetine değinilir. Matematiksel model verilir. Matematiksel hesaplamalara girilmez.
    Bağlanma ve kurtulma enerjisi kavramları üzerinde durulur.

KEPLER KANUNLARI

BASİT HARMONİK HAREKET
    Basit harmonik hareket ile ilgili fonksiyonların türevlerine ve işlemlerine girilmez.

DALGALARDA KIRINIM, GİRİŞİM VE DOPPLER OLAYI

Su dalgalarında girişim olayını açıklar.

Girişimle ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

Işığın çift yarıkta girişimi
    Çift yarıkta girişimle ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

Tek yarıkta kırınımla ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

İnce zarlarda girişim, hava kaması ve çözme gücü konularına girilmez.

ELEKTROMANYETİK DALGALAR

Elektromanyetik spektrumu günlük hayattan örneklerle ilişkilendirerek açıklar. Matematiksel model ve hesaplamalar yok.

ATOM FİZİĞİ

Bohr atom teorisi haricindeki diğer teoriler, ayrıntılara girilmeden tarihsel gelişim süreci içinde verilir.

Bohr atom teorisinde; atom yarıçapı, enerji seviyeleri, uyarılma, iyonlaşma ve ışıma kavramları vurgulanır. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

Milikan yağ damlası, Thomson’ın e/m tayini, Rutherford saçılması deneyleri ile sınırlı kalınır. Bu
    deneylerle ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

Heisenberg Belirsizlik İlkesi, kuantum sayıları, olasılık dalgası ve Schrödinger dalga denklemine değinilir.

ATOM ALTI PARÇACIKLAR

Atom altı parçacıkların özelliklerini temel düzeyde açıklar. MEZON VE BARYON Korunum yasaları ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

RADYOAKTİVİTE

Alfa, beta, gama ışınımları dışındaki bozunma türlerine girilmez. Enerjideki değişim açıklanırken matematiksel hesaplamalara girilmez.

ÖZEL GÖRELİLİK
    Göreli zaman ve göreli uzunluk kavramlarını açıklar. Özel görelilikte matematiksel hesaplamalara girilmez.

KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ
    Siyah cisim ışımasını açıklar. Siyah cisim ışıması ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

FOTOELEKTRİK OLAYI

COMPTON SAÇILMASI

Madde ve dalga arasındaki ilişkiyi açıklar.

De Broglie bağıntısı verilir. Matematiksel hesaplamalara girilmez.

MODERN FİZİĞİN TEKNOLOJİDEKİ UYGULAMALARI

GÖRÜNTÜLEME TEKNOLOJİLERİ

YARI İLETKEN TEKNOLOJİSİ

SÜPER İLETKENLER

NANOTEKNOLOJİ

LASER IŞINLARI
    Bu konu başlıkları ile ilgili genel bilgiler verilir. Ezber kısımlar ve günlük kullanımlar anlatılır. Matematiksel modelleme ve işlemlere girilmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÖzgürFizikçi -- 6 Aralık 2018; 15:46:53 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yeni Fizik Müfredatı ve Çıkarılan Kısımlar: Kapsamlı Bir İnceleme

Fizik müfredatı, öğrencilerin konuyla ilgili temel bilgileri edinmelerini sağlamak için sürekli olarak güncellenmektedir. Son değişikliklerle birlikte, müfredattan bazı konular çıkarılmış ve bazıları eklenmiştir.

Çıkarılan Konular:

• Stroboskopun Basit Makine Olarak Sınıflandırılması: Stroboskopun basit makine olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmadığı konusu müfredattan çıkarılmıştır.
    • Eşit Kollu Terazide Üreteç: Eşit kollu terazide üreteç olup olmadığı konusunun müfredatta yer almadığı anlaşılmaktadır.
    • Üst Üste Cisimler: Üst üste cisimler konusunun da yeni müfredatta yer almadığı belirtilmektedir.

Eklenen Konular:

• Sığaçların Bağlanması: Sığaçların seri ve paralel bağlanması konuları müfredata eklenmiştir.

Diğer Değişiklikler:

• Fizik Müfredatı Değişikliği: Genel olarak, fizik müfredatı daha güncel ve ilgili konulara odaklanacak şekilde elden geçirilmiştir.
    • Güncellenmiş Örnekler ve Deneyler: Müfredata, öğrencilerin kavramları daha iyi anlamalarına yardımcı olacak yeni ve güncellenmiş örnekler ve deneyler eklenmiştir.

Yeni fizik müfredatı, öğrencilerin değişen eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı ve onları gelecekteki akademik ve mesleki girişimlere hazırlamayı amaçlamaktadır. Müfredattaki değişiklikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için resmi kaynakları kontrol etmeniz önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Elinize saglik hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam erik gibisiniz kütür kütür

Hocam mesela harmonikte denklemlere girilmez denmis. Su noktadaki hizi x ise su noktadaki hizi kactir tarzi sorular yok mu o zaman?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mithrandir. -- 13 Eylül 2018; 23:46:47 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • nYselmech kullanıcısına yanıt
    sizinde emeklerinize sağlık çok önemli bence mutlaka takip edin değişiklikleri sakata gelmeyin
  • Teşekkürler hocam bir de sorum olacak. Ben geçen sene 8d 6y ile fiziği batırdım ama aslında temelim var geçen seneden. Bana bu değişikliği de dikkate alarak güncel ve kaliteli fizik kaynaklarını söyleyebilir misiniz ?

• Mithrandir. kullanıcısına yanıt
    Erik gibi olmak iyimidir bilemedim ama kilosu baya pahalı eriğin basit harmonik harekette videomda da detaylı bir şekilde anlattım türev alarak denklemlerin elde edilmesine girilmez diyor. yoksa formüller duruyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ÖzgürFizikçi

Erik gibi olmak iyimidir bilemedim ama kilosu baya pahalı eriğin basit harmonik harekette videomda da detaylı bir şekilde anlattım türev alarak denklemlerin elde edilmesine girilmez diyor. yoksa formüller duruyor.

Konunun en basina videonun linkini eklerseniz cok hos olur hocam

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Galeksus4 kullanıcısına yanıt
    Türkiye ortalamasının çokkkk üstünde fizik netiniz ama hedeflerde yüksek anlaşılan kaynak almakta acele etmeyin 1 ay daha sabredin. piyasadaki çoğu yayın evi meb kitapları yayınlanmadan kaynak çıkarmak istemez ama hazırlıklarını önceden yapar kenarda bekletir. meb kitaplarının görünce revize yapıp basarlar yeni kaynakları. eski kaynaklardan çıkarılan kısımlar hariç diğer kısımları çözün şimdilik. özellikle mekanik kısmında neredeyse hiç çıkarılan yer yok isterseniz şnce oralara çalışın
  • Mithrandir. kullanıcısına yanıt
    forum link ekleyince hemen konuyu kaldırıyor...faydasını hesaba katmadan...ama sizlerden biri eklerse sıkımtı olmaz...kanalımda 9,10,11 ve 12.sınıf ayrı ayrı anlattım yaklaşık 100 dk sürdü tamamı müfredatın. okumaktansa dinlemek daha rahat olur ve daha detaylı olur
  • Hocam elimde palme YGS var tyt için kullanmayayım mi şimdi ?

TM yim.

• Hocam çıkarılanlar var da eklenen yok değil mi?
  • Bağlanma ve kurtulma enerjisi kavramları
    çıkarılmamıs mıydı hocam
    formül kısmıyla işlem yok ama peki nasıl anlatılacak ki formülden başka
    acıklar msınız
  • Elinize sağlık hocam güzel konu olmuş. Yenilenmiş müfredata göre yayınevleri kitapları çıkartınca size zahmet bir tavsiye konusu gibi bir şey açabilir misiniz? Bir öğretmen gözüyle kitap incelemek bizlere kıyasla çok daha farklı olacağından sizin tavsiyelerinize kulak verip kaynak almayı isteyecek çok kişi vardır forumda diye düşünüyorum ben.
  • Hocam elektrik ile ilgili şunu merak ediyorum neredeyse her alt konu için matematiksel hesaplamalara girilmez yazıyor. Yorum ağırlıklı mı çalışmamızı tavsiye edersiniz, apotemi elektrik ve manyetizma bu müfredata göre artık işe yaramaz diye düşünüyorum(yenilerlerse olay farklı bir boyut kazanır şu anki hali için konuşuyorum) elektrikle ilgili önerebileceğiniz yayın var mı sadece video ile gitmiyor ne yazık ki

• ÖzgürFizikçi Ö kullanıcısına yanıt
    Hocam anladığım kadarıyla soru sayısının azalması ile birlikte x değişkeni artarsa y nasıl olur gibi soruları bırakmışlar sanırım. Bu da ciddi derece de fizikte hafifleme olduğunu gösteriyor sanırım fen için çok sınırlı çalışmak gerekli eski lys fizik soruları (işlem ağırlıklı olanlar) rafa kaldıracağız gibi duruyor.

• boğaziçili bilgecan kullanıcısına yanıt
    Palme piyasada en iyi fizik kaynaklarından kesinlikle çözün ama dediğim gibi mekanik kısmından başlayın çünkü değişiklik yok denilecek kadar az 1 aya düzgün yeni müfredat kitaplar çıkar
  • Die Chemie. kullanıcısına yanıt
    şükür meb müfredatın ağır olduğunu sonunda anladı eklenen yok...hep çıkarma var
  • Eyvallah hocam teşekkürler başka yerlerde sadece x ışınları değişti diyorlardı bilgilenrdirdiniz.

Ben şimdi eskiden kalma körfez ygs lys soru bankası çözüyorum tytnin yarısına geldim soruları güzel gibi çözmeyeyim mi? Ve bir de bundan sonra kavram yayınları ygs ve lys kitapları var onları çözeyim mi boş mudurlar artık?

Daha nitelik lys ve 1den 1000e fizik de var çözmeli miyim normalde hepsini çözecektim

• Kotu olmus her seyi kaldirmislar resmen

• ....

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.